* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

четвер, 26 серпня 2021 р.

Своєрідність американського натуралізму і його еволюція в творчості Теодора Драйзера: до 150-річчя від дня народження американського письменника

 

Один із самих епохальних американських письменників Теодор Драйзер (1871-1945) став ключовою фігурою американського натуралізму. Його персонажі - яскраві індивідуальності, які прагнуть до самовираження, незважаючи на всі обмеження соціального оточення.

У творчому шляху Драйзера чітко виділяються кілька етапів. У ранніх романах («Сестра Керрі» (1900)) він досліджує систему пристосування організму до середовища.

В «Трилогії бажання» («Фінансист» (1912); «Титан» (1914); «Стоїк» (1946)) світом героїв теж правлять сліпі сили або «випадок », але письменник перетворює головного героя в якусь подобу «надлюдини». Без його діяльності сучасний світ не може відбутися.

Останній значний роман Драйзера «Американська трагедія» (1925) є його найбільш послідовним натуралістичним твором. Вбивство, скоєне героєм, трактується автором не тільки як наслідок певних соціальних обставин, а й як наслідок того, що той завжди соромився своєї індивідуальності під впливом мрії про багатство. У символічному сенсі, трагедія головного героя - це вбивство в собі особистості.

Творчість Драйзера значно вплинула на різнобічний розвиток американського роману XX ст. А його власні романи неодмінно викликають читацький інтерес і хвилюють розум і серце всіх, хто хоч раз занурився у жорсткий і такий сучасний світ його героїв.


Пропонуємо вашій увазі твори письменника, що є у відділі літератури іноземними мовами бібліотеки.


Dreiser, Theodor. Sister Carrie [Text] /Th. Dreiser; Historical ed. J. C. Berkey, A. M. Winters; Textual ed. J. L. W. West III; Introd. by A. Kazin. – New York: Penguin Books, [1986]. – Copyright. – XX, 499,[9] p. – (Penguin classics). - eng.

«Сестра Керрі» - перший роман Теодора Драйзера, випущений на рубежі століть в 1900 році. З непідробною правдоподібністю Драйзер малює картину життя провінційної актриси, яка шукає щастя у великому місті ... Видання  твору було пов'язане з такими складнощами, що це привело письменника  до важкої депресії. Але подальша доля роману «Сестра Керрі» виявилася щасливою: він був переведений  багатьма іноземними мовами, перевиданий мільйонними тиражами. Нові й нові покоління читачів із задоволенням поринають в перипетії долі Кароліни Мібер.

Як пізніше скаже сам автор, в «Сестрі Керрі» і в наступному, не менше натуралістичному романі «Дженні Герхардт», він використовував події з життя своїх сестер.


Dreiser, Theodor. Sister Carrie [Text]/ Th. Dreiser; [Предисл. И. Дубашинского; Коммент. Д. Животовской и Е. Зелтынь; Худ. Е. Голиковский].- M. : Foreign Languages Publishing House, 1958. – 510,[2] p. – eng.

Дане видання роману «Сестра Керрі» подається з лінгвістичними коментарями, що дає можливість читати твір не тільки тим, хто знає англійську мову, але й тим, хто тільки її вчить. 




Dreiser, Theodor. Jennie Gerhardt [Text]: A Novel / by Th. Dreiser;[Предисл. М. Бобровой; Коммент. М. Лагуновой; Худ. А. Васин]. - M. : Progress Publishers, 1972. – 358,[2] p.: illus. – eng.

«Дженні Герхардт» - другий роман класика світової літератури, який побачив світ лише через одинадцять років після «Сестри Керрі». Дженні Герхардт, наївна і мрійлива дівчина, поступає на роботу в готель, щоб допомогти своїй сім'ї. Чорна смуга суворих випробувань і поневірянь, здавалося б, закінчується з появою Лестера - спадкоємця великої промислової компанії. Однак родина Кейна не готова прийняти союз з дівчиною не з їхнього кола, і тоді перед Дженні встане непростий вибір: поступитися власним щастям або піти наперекір вищому світу ...

Історія про благородство, стійкість та  всеперемагаючу силу любові свого часу була названа критиками «найкращим американським романом, який коли-небудь читали». Для всіх , хто читає англійською, а також для тих, хто нею оволодіває. Видання містить лінгвістичний коментар.


Dreiser, Theodor. An American Tragedy[Text] / by Th. Dreiser. - M. : Foreign Languages Publishing House, 1951 – 1951. Volume One. – 1951. – 606 p.: portrait. – ( Биб-ка иностр. лит-ры). -  eng.

«Американська трагедія» (1925) вважається вершиною творчості американського письменника. Він говорив: «Ніхто не створює трагедій - їх створює життя. Письменники лише зображують їх». Драйзеру вдалося так талановито зобразити трагедію Клайда Гріфітса, що його історія не залишає байдужим і сучасного читача. Молода людина, скуштувавши всю красу життя багатих, так жадає утвердитися в їхньому товаристві, що йде заради цього на злочин.

Dreiser, Theodor. A Gallery of  Women [Text] / by Th. Dreiser; Introd. by W. C. Lengel. – Greenwich: Fawcett Publications, [1962]. – XX, 454 p. – (A Premier Book). - eng.

«Галерея жінок» (1928) - збірка біографічних нарисів про жінок, серед яких «Іда Хошавут», «Олівія Бранд», «Рона Мерс», «Ернестіна», «Ерніта» та ін.

Автор звертається до самих різних суспільних верств, вишукуючи в них оригінальних, видатних людей. Драйзер звертає увагу  саме на стать, підкреслює сексуальне, саме в цьому шукає він пояснення не тільки чисто суб'єктивних, а й соціальних вчинків і процесів.

Dreiser, Theodor. The Stoic [Text] / Th. Dreiser; Авт. предисл. А. Шпакова; авт. коммент. Л. Головчинская; Худ. А. Васин. – M. : Goreign Languages Publishing House, 1962. – 438 p. – eng.

«Стоїк» (1947) - останній роман великого письменника, третя, заключна частина циклу «Трилогія бажання» про життя Френка Каупервуда, де описуються його останні роки життя. Роман залишився незавершеним і вийшов вже після смерті автора. Це підсумок його творчих і світоглядних шукань, справжній шедевр американської літератури ХХ століття. Це - роман про блиск та  зубожіння духу, про здійснення великої американської мрії та зворотній бік успіху, про те, що залишається у людини, коли «мільйони розсіюються, як дим», і, звичайно, про справжню любов до краси душі.

Dreiser, Theodor. The Titan; An American Tragedy [biography, extracts] / Reading from American Literature: For Form X  English-Language Schools / Compl. A. Sokhan and T. Antonova;Under the gener.  edit. of  Prof. N. Mikhalskaya. – М.: Просвещение, 1972. –С.  87-106. – eng.

До даної учбової хрестоматії з американської літератури увійшли уривки з знаменитих романів  письменника «Титан» та «Американська трагедія». «Титан» (1914) - другий роман легендарної «Трилогії бажання» («Фінансист», «Титан», «Стоїк»), в основу якої покладена історія життя американського мільйонера Чарлза Йеркса. Френк Каупервуд - підприємець з безпомилковим діловим чуттям, жорсткий і цинічний бізнесмен. Вийшовши з філадельфійської в'язниці і зробивши ряд вдалих спекуляцій під час біржової паніки, яка дала змогу стати йому мільйонером, він вирішує продовжити діяльність в Чикаго. Безпринципний не тільки в справах, але і в особистому житті, Френк шукає свій ідеал жінки. Він йде по небезпечній стежці, яка призводить його до ніг Береніс - чарівною маленькою хижачки…Видання містить також біографію письменника.

Dreiser, Theodor. An American Tragedy; Ernestine [biography, extracts] / Reader in Modern American Literature (1917-1941) /Comp. and comment. upon by  N. G. Guterman, N. K. Polonskaya, D. A. Fedoseeva. – М. : Высш. Шк., 1974. – С.6-30. – eng.

Учбове видання представляє уривки з роману «Американська трагедія» та одну з новел з «Галереї жінок ». «Ернестина» - це замальовка про життя вродливої талановитої жінки, що шукала успіху та багатства, які оманливо їй здавалися ознакою щастя та любові. Але насправді все виявилося значно гірше – вона знехтувала справжнім коханням,  а отримала душевний біль і спустошення…Також у цій хрестоматії можна знайти біографічні дані видатного письменника.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии