* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

четвер, 22 серпня 2019 р.

Країна в самому серці Європи: 15 дивовижних книг про Україну


Одна з найбільших країн Європи, яка має надзвичайно багату культурно-історичну спадщину. Середньовічні замки і фортеці, старовинні маєтки і палаци, церкви і костьоли… - неповторні свідки минулих століть і яскравих сторінок історії українського народу.

Прекрасна і щедра природа країни здавна приваблювала мандрівників, поетів і художників.  Французький письменник Оноре де Бальзак назвав Україну «царством квітів і зелені». Темні луки і соснові бори, срібло річок і дзеркальні озера, схилені верби і квітуча калина… - природа немов розмотує багатобарвний клубок, виписуючи візерунок пейзажів.

Духовними островками завжди були народні традиції та звичаї - життєва мудрість багатьох поколінь: світогляд і вірування, обрядовий календар українців, релігійні та народні свята…

Українська національна кухня різноманітна і смачна. З часів Київської Русі до нас дійшли славнозвісні українські паляниці та пампушки, пироги, калачі та млинці… Всесвітньовідомими українськими стравами є вареники та галушки.

Чарівне українське слово живе в народних піснях, які зачаровують своєю мелодійністю і поетичністю. Цією мовою були написані неперевершені твори Івана Котляревського і Тараса Шевченка,  Івана Франка і Лесі Українки, Михайла Коцюбинського і Ліни Костенко…

Пісня - душа народу, танок - його характер, а народній одяг -  це його зовнішність, приваблива і вишукана. Український народний одяг по праву вважається яскравим і самобутнім культурним явищем. У ньому знайшли відтворення мальовнича природа України і витончений смак народу…



Артюх, Лідія. Звичаї українців у народному календарі. - Київ : Балтія-Друк, 2012. - 224 с., іл.
23 розділи книжки присвячені святам календарного року українського народу - від Святвечора до дня святого Андрія. Кожен розділ містить етнографічний нарис та докладні рецепти традиційних страв національної кухні. Читач познайомиться зі звичаями, яких дотримувалися наші предки, збираючись за святковим столом. Кожна господиня матиме можливість урізноманітнити меню своєї родини смачними борщами, ковбасами, варениками та безліччю інших смачних страв, рецепти яких дбайливо зібрані автором по різних регіонах України

Васіна, Зінаіда. Український літопис вбрання : [книга-альбом]. - Київ : Мистецтво, 2003. -
Т. 1 : 11 000 років до н. е. – ХІІІ ст. н. е. : наук.-худож. реконструкції. - 448 с., іл.
Відома українська художниця Васіна Зінаїда Олександрівна багато років присвятила науковому дослідженню історії зародження, формування і розвитку українського народного одягу. ЇЇ двотомна праця «Український літопис вбрання» охоплює період понад тисяч років і є унікальним поєднанням науково-художніх досліджень історії одягу племен і народів, які проживали на теренах сучасної України з доби пізнього палеоліту до початку ХХ століття. Автор у яскравих художніх образах відтворила комплекси вбрання усіх верств населення: духівництва, козацтва, дворянства, а також міщан, городян та селян різних регіонів України. Акцентуючи увагу на розмаїтості одягу, що увібрав у себе багатотисячолітню історію розвитку духовної та матеріальної культури народу, автор розкриває процеси формування українського костюма.

Запаско Я. П. Пам'ятники книжкового мистецтва. Українська рукописна книга. - Львів : Світ, 1995. - 480 с., іл.
У монографії висвітлюється неперехідна цінність рукописного мистецтва - важливої галузі духовної культури українського народу, багатого джерела вивчення його історії, мови, літератури, художньої творчості. Простежується тісний зв’язок його мистецтва з соціально-економічними, політичними й культурними умовами розвитку суспільства. Монографія проілюстрована кольоровими та чорно-білими репродукціями сторінок, зразків мініатюр і декоративних прикрас. «Українську рукописну книгу» щорічне авторитетне журі фахівців книжки в Парижі визнало кращим виданням в Україні, книгою № 1 за 1995 рік. На державному конкурсі мистецтва книги (серпень, 1996) вона отримала найвищу мистецьку нагороду - диплом імені Георгія Нарбута, а на Форумі видавців у Львові удостоєна Гран-прі.

Історія української культури :  у 5-ти томах / гол. редактор Патон Б. Є. - Київ : Наукова думка, 2001 - 2013.
Історія української культури - фундаментальне ілюстроване видання у п'яти томах, дев'яти книгах. Уперше в історії України системно подано багатовікову історію української культури, показано її самобутність та зв'язки з іншими культурами, внесок у світову культурну спадщину. У кожному окремому томі розглядається певний період, починаючи з первіснообщинного стану до наших часів. Матеріали в них викладені за загальної схемою, висвітлюється розвиток таких явищ, як наука, культура, мова, література, архітектура, ремесла, образотворче мистецтво, театр, екранна культура…

Косміна О. Ю. Традиційне вбрання українців / О. Ю. Косміна . - Київ : Балтія-Друк, 2008. -
Т. 1 : Лісостеп. Степ. - 160 с., іл.
Це перше видання, що розкриває поетичний образ українських строїв лісостепового регіону в усьому їх варіативному розмаїтті. Український національний одяг є яскравим, візуально фіксованим проявом самобутності нашої культури і становить один з найбільш рухомих її видів. Сучасному читачеві буде цікаво дізнатися, що носили наші бабусі й дідусі, яких канонів краси вони дотримувалися. Ілюстративна добірка видання представлятиме традиційні комплекси, деталі вбрання та аксесуари автентичного одягу Лісостепу з приватних і музейних колекцій України. Книга містить інформацію історико-етнографічного та краєзнавчого характеру; зокрема, особливу увагу зосереджено на художніх особливостях і символічному наповненні елементів народного строю.

Косміна О. Ю. Традиційне вбрання українців / О. Ю. Косміна . - Київ : Балтія-Друк, 2008. -
Т. 2 :  Полісся. Карпати. - 160 с., іл.
Оксана Юліївна Косміна продовжує знайомити читача з українським народним одягом. Ця праця присвячена регіонам Полісся та Карпат. Строкате вбрання бойків, лемків, гуцулів, буковинців, закарпатців та поліщуків ще до початку ХХ століття зберігало архаїчні риси. Завдяки унікальним зйомкам автентичного вбрання, зробленим у 22 музеях України та приватних колекціях, ми маємо змогу детально ознайомитись з елементами народних строїв, головними уборами, взуттям, прикрасами, аксесуарами, оцінити колористику вбрання та багатство декору.

Національний музей історії України : у 2-х томах / авт. ст. Н. Г. Ковтанюк, Л. В. Строкова ; фотозйомка Д. В. Клочка. - Київ : Мистецтво, 2011.
 Т. 1. - 320 с., іл.
Перший том двотомного видання знайомить з історією формування колекцій, рідкісними археологічними предметами, значна частина яких має світове значення, та унікальними пам'ятками золотарського мистецтва Національного музею історії України та його філії - Музею історичних коштовностей України. Серед них - відомі артефакти, які можна вважати візитівкою не лише музею, а й всієї України, зокрема золота пектораль (середина IV ст. до н.е.), златник Володимира Великого…

Пилип'юк, Василь. Україно, ти для мене диво! : фотоальбом. - Львів : Світло й Тінь, 2011. - 175 с. : фото.
Василь Пилип'юк - лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, автор багатьох фотоальбомів, зокрема «Це моя Україна!», «Золота підкова України», «Україно, ти моя молитва...»… Фотопоемою про рідну українську землю можна назвати новий його альбом  - «Україно, ти для мене диво!». Автор проникливим поглядом окидає обшири її  історії, захоплюється неповторною красою природи, з любов’ю й ніжністю розповідає про пам’ятки історії та культури.



Роглєв Х. Й. Легендарні села України / Х. Й. Роглєв, Ю. Л. Бошицький, І. Л. Голубаха, Г. Б. Мунін ; під заг. ред Бошицького Ю. Л. - Київ, 2009. - 256 с., іл.
У видані розповідається про історію, легенди, архітектурні пам'ятки відомих українських сіл, які зробили значний внесок в історію України. Книга ілюстрована унікальними фотографіями природи, будинків, церков, замків, фортець та палаців, портретами відомих людей. Видання призначене для збереження реліктів, унікальних пам'яток архітектури та історії цікавих сіл України, що сприяє формуванню національної самосвідомості та історичної пам'яті українського народу.


Родічкіна О. І. Старовинні маєтки України : книга-альбом / О. Ш. Родічкіна. - Київ : Мистецтво, 2016. - 384 с., іл.
У виданні повно і всебічно розглядається історія розвитку старовинних маєтків і садиб, садів і парків від середньовіччя до початку XX століття на території України. Багатий образотворчий матеріал, свідчення мемуаристів, архівні дослідження, поетичні рядки дають можливість відчути зв'язок епох, оцінити працю видатних творців палацово-паркових ансамблів, ознайомитися як з широковідомими маєтками та парками України, так і з тими, що не збереглися до нашого часу.


Сегеда, Сергій. Український пантеон. - Київ : Балтія-Друк, 2013. - 184 с., іл.
43 постаті, 43 долі, 43 сторінки української історії від доби Київської Русі до початку ХХ століття. Нашу історію, так само як й історію інших народів, творили конкретні люди, котрі народжувалися, жили і помирали.  Ця книжка сприятиме увіковіченню пам’яті кращих синів і доньок нашої землі, завдяки яким український народ зберіг свою ідентичність, мову, культуру, не загубившись в сутінках і загравах минулих століть.



Степовик, Дмитро. Історія української ікони Х - ХХ століть. - Київ : Либідь, 1996. - 440 с., іл.
Книга удостоєна премії Георгія Нарбута, відзначена дипломом гран-прі на Форумі видавців України, учасниця міжнародних книжкових ярмарків, прекрасний доробок української видавничої справи. У книзі розкриваються особливості розвитку української ікони від хрещення Київської Русі до кінця ХХ століття. Дається періодизація історії ікономалювання, характеризуються стилі й специфічні риси української ікони, які відрізняють її від творів інших ікономалярських національних шкіл, аналізуються осередки та школи ікономалювання. Значна увага приділяється продовженню національних ікономалярських традицій у діаспорі.

Українська вишивка. Північно-Західне Причорномор’я / кер. проекту Валентина Гнатівна Вітос, Валерій Іванович Устянський ; упоряд. Лариса Семенівна Дем'янишина ; авт. тексту О. Шевчук, Л. Бебешко, Т. Приходченко. - Одеса : ТЕС, 2018. - 509, [2] с. : кол. іл.
Що може бути простішого і величнішого за орнамент - візерунок з ритмічно впорядкованих елементів? Та за доступною на перший погляд простотою захована якась загадкова таємниця, зашифрована інформація про малодоступні для нас, теперішніх знання. Ще до виникнення письмових фіксацій усі етноси саме у такий символічний спосіб відтворювали своє уявлення про влаштування світу.

Українська стародавня кухня : довідник / упоряд. Т. Л. Шпаковської. - Київ : Спалах ЛТД, 1993. - 238 с.
Народна кухня -  це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво, це неоцінений здобуток, яким можна пишатися, який не слід забувати.  Українська кухня складалася протягом віків і з давніх часів відзначалася різноманітністю страв, високими смаковими та поживними якостями. Довідник познайомить читача з секретами приготування перших страв, закусок, випічок, напоїв.




Шедеври архітектури України / авт. упоряд. Л. В. Прибега (Лучанський). - Київ : Мистецтво, 2016. - 224 с., іл.
У виданні репрезентовано понад 130 визначних творів архітектури, пам'яткових ансамблів і комплексів, зведених на землях України в різні часи її багатовікової історії. Стислі нариси й візуальна інформація про архітектурні релікти висвітлюють історію архітектурно-будівельної діяльності на українських теренах, засвідчують талант і творчу вдачу будівничих, слугують автентичним підґрунтям для пізнання глибинного коріння культурних традицій українського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии