* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

пʼятницю, 5 січня 2018 р.

Василь Стус – незламний лицар правди і свободи: до 80-річчя від дня народження



Тож дай мені – дійти і не зотліти,
Дійти – і не зотліти – дай мені!
Дозволь мені, мій вечоровий світе,
Упасти зерням в рідній борозні.

Василь Стус





Життєвий та творчий шлях Василя Стуса


6 січня 1938 Народився в селянській багатодітній родині в селі Рахнівка Гайсинського району Вінницької області
1940 Сім’я Стусів переїхала в місто Сталіно (нині Донецьк), аби уникнути примусової колективізації.
1944-1954 Навчався у Донецькій міській середній школі № 265 і закінчив її зі срібною медаллю.
1954 Вступив на історико-літературний факультет педагогічного інституту м. Сталіно. Починає писати перші вірші
1959 Закінчив інститут, вчителює в селі Таужня Кіровоградскої області (три місяці), після чого два роки служив в армії. Переклав близько сотні віршів Гете і Рільке, ін німецьких поетів. Ці переклади було згодом конфісковано і втрачено.
1959 Опублікував свої перші вірші.
1960 Працював учителем української мови та літератури у середній школі № 23 м. Горлівки. Згодом був підземним плитовим на шахті “Октябрьська” в Донецьку
1963 Вступив до аспірантури Інституту літератури Академії наук УРСР у Києві.

Василь Стус з дружиною Валентиною та сином Дмитром
Вереснь 1965 Під час прем’єри фільму Сергія Параджанова “Тіні забутих предків” в Києві взяв участь в акції протесту проти арештів серед української інтелігенції, за що Стуса звільнили з інституту. Після цього змушений працювати на будівництві, в котельні, в конструкторському бюро. Продовжував багато писати. Одружився з Валентиною Василівною Попелюх (згодом у них народився син).
1965 Пропозицію Стуса опублікувати свою першу збірку віршів “Круговерть” відхилило видавництво, як і його другу збірку – “Зимові дерева”. Однак її опублікували в самвидаві, а пізніше вона потрапила до Бельгії й 1970 була видана в Брюсселі.
Початок 1970-х Приєднався до групи захисту прав людини. Вийшла збірка “Зимові дерева”
1971 Збірка “Веселий цвинтар”
1972 Збірка “Час творчості”

Карна справа В. Стуса
Восени 1972 Заарештований і засуджений на 5 років примусової праці і три роки заслання за “антирадянську агітацію і пропаганду”. Ув’язнення відбував у концтаборах Мордовії. Більшість віршів, що Стус писав у концтаборі, вилучалася і знищувалась.
1977 “Палімпсести”
1977-1979 По закінченню строку в концтаборі Стуса вислали в Матросове Магаданської області, де він працював на золотих копальнях.
Восени 1979 Повертається до Києва, приєднався до гельсинської групи захисту прав людини. Стус заробляв на життя, працюючи робітником на заводі. Відмовився від радянського громадянства
Травень 1980 Знову заарештований і засуджений на 10 років примусових робіт і 5 років заслання. Відмовився від призначеного йому адвоката Віктора Медведчука, намагаючись самому здійснити свій захист.
28 серпня 1985 Стуса відправили в карцер. Табірними наглядачами знищено збірку з приблизно 300 віршів Стуса. На знак протесту він оголосив голодування. В ніч 3 на 4 вересня він помер, можливо, від переохолодження. Його поховали на табірному цвинтарі. Прохання родини перевести тіло додому відхилили на тій підставі, що не вийшов термін ув’язнення.

Могила В. Стуса
У листопаді 1989, завдяки клопотанням рідних і однодумців, поета разом із побратимами Юрієм Литвином і Олексою Тихим, що також загинули в таборі ВС-389/36 селища Кучино, перепоховали в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 33).
У 1990 році Постановою Пленуму Верховного Суду УРСР, і Ухвалою судової колегії по кримінальних справах Верховного Суду УРСР Василь Стус був посмертно реабілітований.
1991 року Василя Стуса посмертно відзначили Державною премією ім. Т. Шевченка за збірку поезій «Дорога болю».
25 грудня 1997 року Указом Президента України нагороджено відзнакою Президента України «Орден князя Ярослава Мудрого» V ступеня (посмертно).
26 листопада 2005 року Василеві Стусу посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена Держави.








Твори Василя Стуса з фонду бібліотеки

Стус В. Зібрання творів : у 12 т. Т. 3 : Час творчості / Dichtenszeit / Василь Стус ; редкол. : Д. Стус та ін. – Київ : Факт, 2008. – 752 с. : фото. – (Бібліотека журналу «Київська Русь»).
Третій том містить збірку віршів «Час творчості / Dichtenszeit», написану під час першого слідства 1972 р. у камері попереднього ув’язнення Київського республіканського КДБ. Тут вперше представлено варіанти перекладів з Й.-В. Гете, які не потрапили до попереднього видання через брак місця. «Час творчості» - це зафіксований у віршах екзистенційний щоденник людини, яка робить вибір, це симбіоз особистісного буття (перша частина), освітлена життєствердним сяйвом великого Гете (друга частина).
Стус В. Зібрання творів : у 12 т. Т. 5 : Палімпсести (Найповніший незавершений корпус) / Василь Стус ; редкол. : Д. Стус та ін. – Київ : Факт, 2009. – 768 с. : фото, іл. – (Бібліотека журналу «Київська Русь»).
У п’ятому томі вміщено вершинний поетичний доробок Василя Стуса – збірку «Палімпсести». Саме за цю книгу в 1985 році поета було висунуто на здобуття Нобелівської премії в галузі літератури. «Київська» версія збірки мала складатися з трьох частин, але до другого арешту поет встиг підготувати лише перші дві, які й увійшли до цього тому. Також том містить окремий розділ віршів «однакового початку», до якого увійшли редакції, пов’язані з «програмовими» поезіями лише кількома першими рядками.

Стус В. Твори : у 4 т. 6 кн. : Т. 1. кн. 1 : Зимові дерева. Веселий цвинтар. Круговерть / Василь Стус ; автор передмови М. Коцюбинська ; ред. тому М. Гончарук. – Львів : Просвіта, 1994. – 432 с.
У книзі зібрано поезії Василя Стуса 1958-1970 рр., що увійшли до остаточного варіанту збірок «Круговерть», «Зимові дерева» та «Веселий цвинтар».


Стус В. Твори : у 4 т. 6 кн. : Т. 1. кн. 2 : поетичні твори, що не ввійшли до збірок (1958-1971) / Василь Стус ; за заг. ред. М. Коцюбинської ; підгот. тексти, упоряд. та склали примітки М. Гнатюк, М. Коцюбинська, Д. Стус. – Львів : Просвіта, 1994. – 304 с.
У книзі зібрано поезії Василя Стуса, не включені ним до своїх поетичних збірок. Доробок цей обіймає понад два десятиліття: від перших поетичних спроб 2-ї половини 50-х до початку 70-х, до арешту поета у 1972 році. В абсолютній більшості, за незначними винятками, подані тут вірші ніде не друкувалися за життя автора (перші журнальні публікації окремих віршів побачили світ на початку 90-х років).


Стус В. Твори : у 4 т. 6 кн. : Т. 2 : Час творчості / Dichtenszeit / Василь Стус ; за заг. ред. Михайлини Коцюбинської ; автор передмови Дмитро Стус ; підгот. тексти та склали примітки Галина Бурлака, Оксана Дворко. – Львів : Просвіта, 1995. – 430 с.
До 2-го тому творів Василя Стуса увійшла збірка «Час творчості / Dichtenszeit», укладена самим поетом під час ув’язнення. Вона складається з оригінальних творів та перекладів з Й.-В. Гете, що найповніше представляють українському читачеві поетичну творчість Гете. Значна частина оригінальних текстів і майже усі переклади публікуються вперше.
Стус В. Твори : у 4 т. 6 кн. : Т. 3. кн. 1 : Палімпсести / Василь Стус ; за заг. ред. Михайлини Коцюбинської ; упоряд., примітки та підгот. варіантів Дмитра Стуса. – Львів : Просвіта, 1999. – 486 с.
Стус В. Твори : у 4 т. 6 кн. : Т. 3. кн. 2 : Палімпсести / Василь Стус ; за заг. ред. Михайлини Коцюбинської ; упоряд., примітки та підгот. варіантів Дмитра Стуса, Оксани Дворко. – Львів : Просвіта, 1999. – 496 с.
Починаючи підготовку «Палімпсестів», що складають дві книги третього тому видання, упорядники розуміли, що праця над корпусом не буде простою. Надто багато начерків, замальовок та чернеток треба було опрацювати. Проте дійсність перевершила усі сподівання. Щоб привести в систему всі тексти поетичних творів Василя Стуса періоду 1972-1980 років, довелося опрацювати, прочитати та систематизувати майже сотню різноманітних автографів та кілька десятків начерків, списків і «змістів», у різний час зроблених поетом.

Стус В. Твори : у 4 т. 6 кн. : Т. 4 : Повісті та оповідання. Незакінчені твори. Сценарії. Літературна критика. Заяви, публіцистичні листи та звернення. З таборового зошита / Василь Стус ; за заг. ред. Михайлини Коцюбинської ; підготували тексти, упорядкували та склали примітки Микола Гончарук, Сергій Гальченко. – Львів : Просвіта, 1999. – 544 с.
Проза В. Стуса, невелика за обсягом, але цікава своїми творчими пошуками, досі залишалась зовсім невідомою. Зібраний і систематизований на основі письменницького архіву, можливо, далеко не повного у своєму сучасному виді, цей доробок подається у тому якнайповніше, включаючи й твори незавершені. Літературно-критичні та публіцистичні статті подаються вибірково, зважаючи на їх наукову вартість. Том сформований повністю на матеріалах письменницького архіву В. Стуса. Усі прозові твори та переважна більшість статей друкуються вперше. Тексти друкуються із збереженням усіх особливостей стилю і мови письменника.

Стус В. Твори : у 4 т. 6 кн. : Т. 5 (додатковий) : Переклади. Поезія. Проза. Драматичні твори / Василь Стус ; за заг. ред. Михайлини Коцюбинської ; упоряд., примітки Миколи Гончарука ; підготовка текстів Оксани Дворко. – Львів : Просвіта, 1998. – 392 с.
До 5-го тому творів Василя Стуса ввійшли його переклади з німецької, англійської, французької, італійської, іспанської, польської, словацької, чеської, білоруської, російської, єврейської мов.
Стус В. Твори : у 4 т. 6 кн. : Т. 6 (додатковий). кн. 1 : листи до рідних / Василь Стус ; за заг. ред. Михайлини Коцюбинської ; упоряд. Оксана Дворко, Михайлина Коцюбинська ; підгот. текстів Оксани Дворко. – Львів : Просвіта, 1997. – 496 с.
Том епістолярної спадщини Василя Стуса складається з двох книг. У першій подано листи поета до батьків, дружини й сина, у другій – до друзів і знайомих. Автографи всіх листів до рідних зберігаються в архіві родини Василя Стуса, автографи листів до друзів і знайомих – переважно у Відділі рукописних фондів та текстології Інституту літератури НАН України, а також в особистих архівах адресатів. Деякі з листів, що публікуються, було повернуто з КДБ родині поета вже після його смерті.

Стус В. Вибране / Василь Стус ; упоряд. та передм. Д. Стуса ; худож.-оформлювач Л. П. Вировець. – Харків : Фоліо, 2016. – 540 с.
До видання включено вірші, прозу та листи Василя Стуса.
Стус В. Вибране / Василь Стус ; передм. Д. Стуса ; худож.-оформлювач Л. П. Вировець. – Харків : Фоліо, 2017. – 221 с. – (Шкільна б-ка укр. та світ. літ-ри).
До книги ввійшли вірші зі збірок «Зимові дерева» (1970), «Веселий цвинтар» (1971) та «Палімпсести» (1977).
Стус В. Дорога болю : поезії / Василь Стус ; упоряд. та післямова М. Х. Коцюбинської. – Київ : Рад. письменник, 1990. – 222 с. : іл.
Книгу складено з уцілілих рукописів і списків поезій В. Стуса, які збереглися в рідних та друзів поета.
Стус В. Золотокоса красуня : вірші /Василь Стус ; упордя. Д. Стус. – Київ : Слово і час, 1992. – 48 с.
До цієї збірки увійшли найкращі на думку упорядника вірші відомого українського поета Василя Стуса. Щонайменше половина цих віршів не друкувалася до недавнього часу, бо знаходилася в архівах КДБ.







Стус В. Листи до сина / Василь Стус ; вступ. слово Дмитра Стуса. – Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2002. – 192 с.
В основу книги ввійшли вірші та листи Василя Стуса. Останні звернені не так до реального семи-, десяти-, п’ятнадцятирічного сина, як до духовного наступника справи Василя Стуса, до людини, що прийшла у світ самостверджуватись, творити себе на просторах свободи, що завжди існують на «розламах глобальних систем».





Стус В. Листи у вічність… / Василь Стус ; післямова Д. Стус. – Донецьк : ТОВ «ВКФ «БАО», 2012. – 272 с. : фото, іл.
До збірки увійшли твори, що є золотим спадком вітчизняної літератури. Читач також має можливість ознайомитися з життєвим і творчим шляхом поета.







Стус В. Небо. Кручі. Провалля. Вода / Василь Стус ; упоряд. Дмитро Стус ; худож. оформлення Марини Мороз. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. – 410 с.
Книга віршів, перекладів, статей і листів, які є найважливішими для художньо-естетичного світогляду Василя Стуса, одного з найтрагічніших і найглибших українських поетів ХХ століття. Небо. Кручі. Провалля. Вода. Символічні стихії, в яких і з якими поет жив, боровся, розчинявся, змагався, творив – проорюючи власною долею, віршами, світоглядним вибором глибоченну межу між обивательським існуванням і гранично чесним життям із собою, в собі, над собою.
Стус В. Палімпсест : вибране / Василь Стус ; вступне слово Івана Дзюби. – 2-ге вид. – Київ : Факт, 2006. – 432 с. : фото.
«Палімпсест» - найповніша книжка вибраного, де зібрано коли не все найкраще (бо слабких віршів поет фактично не має), то, принаймні, все найяскравіше з його творчого доробку.
Стус В. Під тягарем хреста : поезії / Василь Стус ; упоряд. О. Ю. Орач ; вступ. слово Івана Дзюби ; худож. оформл. Б. Р. Пікулицького. – Львів : Каменяр, 1991. – 159 с.
У збірку увійшли поезії, написані у різні роки.
Стус В. Феномен доби (сходження на Голгофу слави) / Василь Стус ; текст підгот. С. Гальченко, Д. Стус. – Київ : Знання, 1993. – 96 с.
Книга «Феномен болю» написана в 1970-1971 рр. Упродовж двох десятиліть рукопис її пролежав в архівах КДБ. Уявляєте силу її смислового заряду?... А насправді це книга любові і болю. З глибоким проникнення у таке видатне і трагічне явище української літератури, як Павло Тичина. Але це книга не лише про Тичину – вона про трагедію людини в умовах тоталітарного режиму, про згубну дію казармового соціалізму на культуру, духовність народу.



Стус В. Час творчості / Dichtensezeit / Василь Стус ; післямова Д. В. Стуса. – Київ : Дніпро, 2005. – 704 с. : порт. – (Сер. «Бібліотека Шевченківського комітету). 
Нова книга вибраного – амбітна спроба представити не лише різні етапи творчих шукань, а й вершинні здобутки письменника в різних жанрах.









Літературознавчі видання про життєвий та творчий шлях Василя Стуса

Дорошенко О. Василь Стус / О. Дорошенко. – Харків : Антологія, 2015. – 128 с.
Трагічна доля судилася Василю Стусу – талановитому українському поету, прозаїку, перекладачу, літературознавцю, правозахиснику, одному із найактивніших представників українського культурного руху 1960-х років. Він був людиною не здатною на компроміси, яка завжди йшла шляхом правди і заплатила за це власним життям.

Нартова Л. В. Василь Стус : поетична спадщина : посібник для 11 кл. : Біографія письменника. Тексти поезій. Аналіз творів поета. Зразки учнівських творів / Л. В. Нартова. – Харків : Ранок, 1999. – 48 с.
Нецензурний Стус. кн. у 2 ч. Ч. 1 / упорядкування Богдана Підгірного. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2002. – 336 с.










Нецензурний Стус. Кн. У 2 ч. Ч. 2 / упорядкування Богдана Підгірного. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2002. – 318 с.
У цій книзі зібрано спогади широкого кола людей, які найкраще знали Василя Стуса. У цих спогадах вимальовується трохи інший образ поета, ніж твориться зараз у масовій свідомості.







«Пам’яті поета» : Василеві Стусу – 60 : каталог книжкової виставки / Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського ; уклад. О. П. Ахова, І. Д. Войченко. – Київ, 1998. – 68 с. – (Сер. «Книжкові виставки НБУВ», Вип. 2).
У каталозі вміщено твори В. Стуса, література про його життя та творчість, які експонувалися на виставці в Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського.





Василь Стус: Поет і Громадянин: книга спогадів та роздумів / упоряд. Василь Овсієнко. – Київ : ТОВ «Вид-во «КЛІО», 2013. – 684 с. : фото, іл.
До цієї книжки увійшли спогади та роздуми друзів, знайомих і родичів, які вважали своїм обов’язком зберегти правдивий його образ для майбутніх поколінь. Хтось написав чи розповів по свіжому сліду, і ці свідчення найцінніші, інші – з відстані часу, і це виважені оцінки. Поет і Громадянин – це не дві різні його іпостасі. Це цілісна Особистість не лише національного, а вселюдського масштабу. У цьому переконуєшся, читаючи свідчення й оцінки людей різних національностей і різного світогляду.
Стус Д. Василь Стус / Дмитро Стус. – Київ : АртЕк, 2001. – 64 с. : фото, іл. (Сер. : УСЕ для школи. Українська література, 11 кл. Вип. 7).

Стус Д. Василь Стус: життя як творчість / Дмитро Стус. – Вид 2-ге, випр. – Київ : Факт, 2005. – 368 с. : іл..
Син поета Василя Стуса – Дмитро, майстерно поєднує об’єктивні біографічні відомості про життя батька з власними спогадами і спостереженнями, парадоксально зіставляє контексти, змішує науковий та белетристичний стилі.

Стус В. Життя і творчість Василя Стуса / Дмитро Стус. – Київ : Видавець Микола Ляшенко, 1992. – 88 с. – (Сер. «Б-ка українця», № 7).












Про життєвий та творчий шлях у збірниках та періодичних виданнях

  • Ананченко Т. П. Його незламний гордий дух : Василь Стус // Ананченко Т. П. України часточка в мені… : Одещина в культурологічному просторі світового українства. – Одеса, 2006. – С. 72-81.
  • Бандальєр Г. Експресивність як визначальна риса поетики В. Стуса / Г. Бандальєр // Вісник НАН України. – 2005. – № 9. – С. 44-49.
  • Баран Г. Мовостиль віршованої молитви Василя Стуса / Г. Баран // Укр. мова й літ. в серед. шк., гімназіях, ліцеях та колегіумах. – 2008. – № 1. – С. 100-104.
  • Беценко Т. Філологічний аналіз художнього тексту (на прикладі поезії В. Стуса «На Колимськім морозі калина») / Т. Беценко // Укр. літ. в загальосвіт. шк. – 2012. – № 1. – С. 14-19.
  • Білоус Г. Рокований вересень: із роздумів про життя і творчість Василя Стуса / Г. Білоус // Дивослово. – 2003. – № 3. – С. 20-21.
  • Випадкова зустріч на все життя : [про дружину Василя Стуса – Валентину Попелюк] // Пенсія. – 2005. – № 11. – С. 40-43 : фото.
  • Гаврилюк О. Діалог учня з автором під час вивчення творчості Василя Стуса у 8-му класі (система уроків) / О. Гаврилюк // Укр. мова й літ. в серед шк., гімназіях, ліцеях та колегіумах. – 2007. – № 9-10. – С. 13-21.
  • Горболіс Л. Життя як творчість. Будьмо свідками! : матеріали для усного журналу за книжкою Дмитра Стуса «Василь Стус: життя як творчість» / Л. Горболіс // Укр. мова й літ. в ср. шк. , гімназіях, ліцеях та колегіумах. – 2007. – № 3. – С. 70-82.
  • Жулинський М. Г. Василь Стус (1938-1985) // Жулинський М. Г. Гроно нездоланих співців : літературні портрети українських письменників ХХ сторіччя, твори яких увійшли до оновлених шкільних програм : навч. посіб. – Київ, 1997. – С. 274-284.
  • Іщенко Є. Воля, вибір, смерть як філософські категорії у творчості Т. Шевченка і В. Стуса // Літературознавство. Мовознавство. Фольклористика : вісник / КНУ ім. Т. Шевченка. – Київ, 2003. – Вип. 14. – С. 27-29.
  • Іщенко Є. О. Філософське осмислення концепту смерті в поетичній творчості В. Стуса / Є. О. Іщенко // Наукові записки Харківського державного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди. – Харків, 2003. – Вип. 4 (36). – С. 94-103.
  • Кривдіна І. Б. Громадянський патріотизм Василя Стуса / І. Б. Кривдіна // Український патріотизм – фактор державності, стабільності, добробуту : кол. монографія. – Одеса, 2002. – С. 140-150.
  • Кусакіна Т. Образна кольорова символіка в поезії Василя Стуса / Т. Кусакіна // Дивослово. – 2012. – № 2. – С. 57-59.
  • Мамедова О. Інтимний світ поезій Василя Стуса : етичні й естетичні аспекти інтимної лірики поета / О. Мамедова // Укр. літ. в загальноосвіт. шк. – 2007. – № 3. – С. 14-17.
  • Мариненко Ю. Проза Василя Стуса / Юрій Мариненко // Укр. мова та літ. – 2008. – № 1-2. – С. 8-13.
  • Могильницька Г. Василь Стус в Одесі / Г. Могильницька // Літературна Україна. – 2004. – 16 верес. – С. 1, 3.
  • Немировська О. Ф. Локально-темпоральна лексична парадигма у поетичному тексті (на матеріалі поезій В. С. Стуса) / О. Ф. Немировська // Записки з українського мовознавства / ОНУ ім. І. Мечникова. – Одеса, 2009. – С. 205-213.
  • Овсієнко В. «Ми канемо у вічність молодими» : спогади товарища по нарам про Василя Стуса / В. Овсієнко // Вітчизна. – 1994. – № 7-8. – С. 138-144 ; № 10. – С. 96-104.
  • Онуфрів М. Стус і українська діаспора / М. Онуфрів // Українська газета. – 2008. – № 3. – С. 5 : фото.
  • Пиріг Р. Василь Стус: листи із слідчого ізолятора / Р. Пиріг // Політика і час. – 1992. – № 1. – С. 82-87.
  • Рарицький О. Психологічний портрет людини в «триванні на межі» (на матеріалі листів, спогадів, поезії В. Стуса) / О. Рарицький // Літературознавство. Мовознавство. Фольклористика : вісник / КНУ ім. Т. Шевченка. – Київ, 2002. – Вип. 12-13. – С. 33-35.
  • Розгон В. Василь Стус – «горло обурення і протесту» / В. Розгон // Віче. – 2006. – № 1-2. – С. 38 : фото.
  • Рябикіна А. Самобутнє плетиво життя й творчості Василя Стуса : конспект уроку-дослідження (11 кл.) / А. Рябикіна // Укр. мова й літ-ра в серед шк., гімназіях, ліцеях та колегіумах. – 2008. – № 1. – С. 28-33.
  • Сверстюк Є. Відзнайдена імпровізація Василя Стуса : [спогади] / Євген Сверстюк // Київ. – 1991. – № 10. – С. 121-123.
  • Свірська Ж. Художня трансформація життєпису Василя Стуса в поетичній збірці «Палімпсести» / Ж. Свірська, І. Онікієнко // Рідна школа. – 2005. – № 8. – С. 62-65.
  • Славинський М. Неземний, вірний, собі, добрий і… : [про Василя Стуса] / М. Славинський // Віче. – 2008. – № 1. – С. 37 : фото.
  • Стус Д. Василь Стус – людина-легенда / Дмитро Стус // Світогляд. – 2008. – № 1. – С. 10-11 : фото.
  • Хорунжий Ю. Йоганн Вольфганг Гете і Василь Стус / Юрій Хорунжий // Мужі чину : історичні парсуни. – 2-ге вид. – Київ, 2005. – С. 369-383.
  • Шумук Д. Я знав Василя Стуса : [спогади] / Д. Шумук // Сучасність. – 1992. – № 3. – С. 89-98.
  • Яворські Т. Два місяці з життя Василя Стуса / Т. Яворські // Урядовий кур’єр. – 2008. – 25 січ. – С. 8 : фото.



З мережі Інтернет



Матеріал підготували співробітники відділу періодичних видань 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии