* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

четвер, 8 лютого 2018 р.

Історії незвичайних подорожей і великих географічних відкриттів від Жуля Верна: до 190 - річчя від дня народження відомого класика світової літератури



«Коли наше оповідання видається неправдоподібне сьогодні, то воно може бути правдиве завтра завдяки науковим здобуткам майбутнього…»
Жуль Верн


Франція - країна, яка збагатила світову літературу справжніми шедеврами, здатними вразити самого вимогливого читача. Твори французьких авторів перекладені багатьма мовами світу, і ними зачитується не одне покоління цінителів літератури. У ХІХ столітті у всіх європейських країнах література вийшла на вищий виток свого розвитку. Ця епоха дала Франції блискучу плеяду письменників і поетів світового рівня – Віктор Гюго, Олександр Дюма, Оноре де Бальзак, Жуль Верн, Гюстав Флобер…
Неоціненний внесок у скарбницю світової літератури зробив видатний французький письменник Жуль Габрієль Верн,  створив цілу серію найцікавіших пригодницьких романів, наповнених пізнавальними фактами з різних областей науки, а також став одним з основоположників літературного жанру наукової фантастики.

Майбутній письменник народився 8 лютого 1828 року в портовому місті Нанті. Батько його був адвокат і хотів для сина такої самої кар’єри. Але вразливий і допитливий хлопець мріяв про інше – про далекі мандри. Його вабило море. Коли йому минуло дванадцять років, він одягшись юнгою, пробрався на шхуну «Коралі», що мала відпливати до Індії. Подумки хлопець уже прощався з Францією. Попереду – неосяжні простори Атлантики, невідомі острови, Тихий та Індійський океани і нарешті – країна казок, таємнича Індія… Проте цій мрії не судилося збутись. На шхуні з’явився батько й забрав мандрівника додому.
Однак свою мрію про море Жуль Верн не залишив, тільки тепер він подорожував в своїй уяві. Він міг по пам'яті прокласти курс по карті, знав усі пам'ятки на обраному шляху, складав списки необхідних у подорожі предметів.
Закінчивши Нантський ліцей, Жуль Верн 1847 року приїхав у Париж. За наполяганням батьків Верн закінчує юридичний факультет в Сорбонні (1847 - 1851), але не продовжує справу батька, який володіє нотаріальною конторою, а захоплюється театром. З 1852 по 1854 рік він - секретар Ліричного театру, пробує сили в віршованих комедіях-водевілях.
Але перші його твори-вірші, оповідання, водевілі, лібрето комічних опер – успіху майже не мали. Справжнє своє покликання він знайшов пізніше, коли в 1863 році написав роман «П’ять тижнів на повітряній кулі». Цей роман надрукував відомий на той час видавець П’єр-Жуль Етцель, який повірив у талант Жуля Верна.
Твором «П’ять тижнів на повітряній кулі» Жуль Верн поклав початок величезної серії науково-фантастичних і пригодницьких романів «Незвичайні подорожі». Він уклав з Етцелем угоду, за якою мав писати щороку по два романи.
Починається тріумфальний шлях Жуля Верна – романіста. Один за одним виходять твори «Подорож до центру Землі» (1864), «Подорож з Землі на Місяць» (1865), «Подорож капітана Гаттераса» (1866), «Діти капітана Гранта» (1868)…
1872 року Жуль Верн назавжди виїхав з Парижу. Він поселився в тихому провінційному місті Ам’єні. Письменник продовжував літературну діяльність. Пильно стежив за всіма подіями політичного, культурного та наукового життя країни.
В юнацькі роки Жуль Верн цікавився природничими науками і технікою, історією географічних відкриттів, навігацією і повітроплаванням, завів картотеку, куди заносив всілякі відомості про наукові відкриття і винаходи, знайомився з вченими і мандрівниками, відвідував диспути і доповіді. Все це допомогло йому знайти справжнє творче визнання. Каталог поповнювався і в наступні роки і до кінця життя Жуля Верна займав цілу шафу. В каталозі налічувалося понад двадцяти тисяч зошитів з виписками, розсортованими за галузями знань.
Крім романів, Жуль Верн написав десять наукових досліджень з географії. Найзначніше з них – тритомна «Історія великих подорожей». Письменник і сам пристрасно любив подорожувати. У 1867 році Верн здійснив трансатлантичний круїз на пароплаві «Грейт-Істерн» до Сполучених Штатів, побував в Нью-Йорку, на Ніагарському водоспаді. На яхтах «Сен-Мішель І», «Сен-Мішель ІІ», «Сен-Мішель ІІІ» він об’їхав узбережжя Франції, Іспанії, побував у Середземному й Північному морях, відвідав Шотландію.
Відомий романіст був членом французького Географічного Товариства, також він удостоєний найпочеснішої у Франції нагороди - Великої премії французької Академії. У 1892 році Жуль Верн став кавалером ордена Почесного легіону. Творча спадщина письменника величезна. Його книги складають бібліотеку приблизно з 115 великих томів.


Незвичайні подорожі
Жуль Верн майже все своє творче життя присвятив створенню багатотомної серії романів, об'єднаних під загальною назвою «Незвичайні подорожі». Назва серії було обрана не випадково. У кожному романі, незалежно від теми і сюжету, розгортається строката географічна панорама. Барвисті описи природи, численні відступи на історичні та географічні теми органічно вплітаються в тканину пригодницького сюжету. Звідси - першорядна роль географії в романах Жуля Верна, які є не просто пригодницькими, а пригодницьке-географічними. «Я поставив собі за мету описати в ”Незвичайних подорожах” всю земну кулю», - говорив Жуль Верн. Цьому завданню він присвятив все своє життя, написавши 63 романи і дві збірки повістей та оповідань, виданих в 97 книгах.

Верн Ж. Двадцать тысяч лье под водой. Робур-Завоеватель / пер. с фр. Н. Г. Яковлевой, Е. Ф. Корша, Я. З. Лесюка ; пред. З. Потаповой ; ил. А. П. Мелик-Саркисяна. – Москва : Правда, 1987. – 672 с., ил.
1866 рік. Професор Ароннакс разом з гарпунером Недом Ландо і своїм вірним слугою Консейлемом після корабельної аварії потрапляє на борт таємничого підводного судна «Наутілус». Всі троє стають бранцями судна і його дивного капітана, що носить ім'я Немо. За десять місяців, що тривала їх підводна подорож, вони побували в Антарктиді, в глибоководних океанських западинах і навіть на руїнах Атлантиди.



Верн Ж. Дунайский лоцман. Необыкновенные приключения экспедиции Барсака / пер. с фр. А. Волкова ; предисл. З. Потаповой, художник И. Пчелко. – Москва : Изд-во «Правда», 1988. – 448 с., ил.
«Дунайський лоцман» - пригодницький роман, написаний Мішелем Верном на основі задуму його батька, Жуля Верна. «Незвичайні пригоди експедиції Барсака» - роман, який вперше був опублікований в 1919 році. 5 глав цього роману були написані французьким письменником Жулем Верном в 1905 році, а продовження - його сином Мішелем Верном через 14 років, в 1919 році. У книзі розповідається про події, що відбуваються в центральній Африці.


Верн Ж. Жангада, или 800 лье по Амазонке ; Плавающий город : романы / Жюль Верн ; пер. с фр. Е. Шишмаревой, М. Вовчок ; сост. серии О. Дыдыкина. – Харьков : Книжный клуб «Клуб семейного досуга» ; Белгород : ООО Книжный клуб «Клуб семейного досуга», 2017. 320 с. – (Мир приключений).
На жангаді - плоту під трикутним вітрилом, солом'яною хатиною - багатий лісовласник  Жоам Гарраля зі своїм численним сімейством пливе по Амазонці з Перу до Бразилії на весілля дочки. У Бразилії його вже багато років розшукують за злочин, якого він не скоював ... У романі «Плавуче місто» величезний корабель «Грейт-Істерн» пливе з Ліверпуля в Нью-Йорк ...

Верн Ж. Замок у Карпатах. – Львів : Світ, 1992. – 112 с.
Книга Жуля Верна побачила світ українською мовою у Львові 1934 року и розповідає про таємничі події, що відбувалися у закарпатській околиці Залісся.








Верн Ж. Золотой вулкан : роман / пер. с фр. – Краснодар : Сов. Кубань, 1993. – 384 с.
Разом з героями цього роману читач пройде шлях повний захоплюючих пригод.








Верн Ж. Матиас Шандор. Повести и рассказы / пер. с фр. – Харьков : СП «Фолио» LTD,  фирма «НЕОФИТ» LTD, 1993. – 462 с. – (Золотой век).
До книги увійшли роман «Матіас Шандор» та повісті й оповідання Жуля Верна «Драма в повітрі», «Зимівля в льодах» і «Досвід доктора Окса».
Верн Ж. Проклятая тайна. Маяк на краю света. Морской змей. – Краснодар : Сов. Кубань, 1993. – 416 с.
Роман «Проклята таємниця» був написаний Ж. Верном близько 1898 року, під впливом «Людини-Невидимки» Герберта Уеллса, але був відкладений. Вже після смерті письменника його син Мішель за вказівками видавця грунтовно відредагував і допрацював рукопис, знайдену в архіві. В основі роману «Маяк на краю прірви» лежить оригінальний рукопис Жуля Верна. Текст роману, проте, був змінений сином Мішелем Верном і видавцем Жулем Етцелем-молодшим. Героям роману «Морський змій» - членам екіпажу шхуни «Сент-Інах» письменник привласнив імена своїх шкільних товаришів (Ромен Аллот, Еваріст Буркар, Блен Дюкре, Жан-Франсуа Ерто, Ів Кокебер, Матюрен Олливье і інші) , а Кабідуленом звали відставного моряка - власника харчевні в Нанті в ті роки, коли Жуль Верн був ще дитиною.

Верн Ж. П’ятнадцятирічний капітан : роман / пер. з фр. П. І. Соколовського ; вступ. слово В. І. Пащенка ; гравюри Ш. Барбанта. – Київ : Веселка, 1990. – 303 с., іл.
Роман розповідає про Діка Сенда – мужнього юнака, що вийшов переможцем із численних випробувань.






Верн Ж. Школа робинзонов. Деревня в воздухе : романы / пер. с фр. – Москва : Файн, 1993. – 320 с.
«Школа робинзонов» - це не скільки роман-подорож, скільки роман-жарт. Елемент гумору займає не останнє місце в творах Жуля Верна. «Село в повітрі» - в 1896 році доктор Іохаузен, лікар і біолог, великий гуманіст відправляється в наукову експедицію в глиб Африки, з метою вивчення мавп-гомінідів, і безслідно зникає в джунглях ...







Історії великих подорожей
Інтерес Жуля Верна до науки визначив напрямок всієї його літературної діяльності. Поряд з романами, які сприймаються як явище не тільки художньої, але і науково-художньої літератури, він написав також науково-популярні книги з географії.
Одночасно із задумом «Незвичайних подорожей» склався задум другої серії книг - «Загальної історії географічних відкриттів». В середину 1870 року вийшла друком перша з шести книг «Загальної історії ...». Завершена ж була робота тільки через десятиліття, в 1880 році, коли вийшла в світ шоста - і остання - книга. Одночасно була видана історико-географічна праця Жуля Верна в трьох великих томах.

Верн Ж. Всеобщая история географических открытий / Жюль Верн ; пер. с фр. Е. Брандиса, Т. и В. Ровинских, Е. Лопыревой. – Москва : Эксмо, 2007. – 896 с., ил.
Книга Жуля Верна отримала істинно світове визнання. Вона перекладена багатьма мовами світу і користується заслуженою славою одного з кращих видань з історії освоєння людством планети Земля. Тільки такому працівнику, яким був Жуль Верн, виявилося під силу ретельне вивчення історичних і географічних джерел, праць фахівців-географів, записок мандрівників, щоденників учасників експедицій, матеріалів державних архівів. Багатство і різноманітність фактичних відомостей, суворий виклад фактів і тисячі географічних назв, сотні першовідкривачів від глибокої давнини до новітнього часу - це зробило вихід книги найважливішою подією культурного життя Франції кінця XIX століття. Численні ілюстрації були виконані спеціально для цього видання кращими французькими художниками. У виданні можна побачити географічні карти і малюнки із старовинних книг і записок мандрівників.


Ф. Беллерман. «Венесуельський пейзаж» 1844 р.

Карта Західної і Центральної Африки із зазначенням маршруту експедиції Г. Барта. 1854 р.
Американські давнини. Хромолітографія з книги Ф. Ратцель «Народознавство» 1900 р.




Екранізація творів Жуля Верна

Жанр - пригодницький фільм
Режисер - Володимир Вайнштейн
Прем'єра - 15 вересня 1936 року
Екіпаж яхти «Дункан» лорда Гленарвана в водах Шотландії зловив акулу. При обробленні туші всередині риби виявилася пляшка, в якій на трьох мовах написано прохання про допомогу від потерпілих корабельної аварії.





Жанр - пригодницька фантастика
Режисер - Василь Левін
Рік – 1975
Професор П'єр Аронакс, його слуга Консель і китобої Нед Ленд потрапляють на підводний корабель, який називається «Наутілус». Творець, власник і капітан корабля називається іменем Немо.





Жанр - фантастична комедія
Режисер - Олдржих Липський
Рік - 1981
Дія фільму відбувається в XIX столітті. Оперний співак, граф Телекі, шукає свою кохану, теж оперну діву Сальсу Верде, яку викрав таємничий Барон Горц - надзвичайний шанувальник оперного мистецтва ...





Жанр - пригодницький фільм
Режисер - Базз Кулик
Прем'єра - 16 квітня 1989 року
Англійський джентльмен Филеас Фогг укладає парі про те, що він здійснить кругосвітню подорож за вісімдесят днів, і разом зі своїм слугою Паспарту вирушає в дорогу.





Жанр - пригодницький фільм
Режисер - Ерік Бревіг
Рік – 2008
Дивакуватий професор Тревор Андерсон, піднятий на сміх колегами за свої ексцентричні теорії, подорожує з племінником Шоном по Ісландії ...









Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии