* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

четвер, 11 квітня 2024 р.

5 книг про сенс життя та віру в себе: Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?»

 


Як сповнити глибиною і сенсом щоденне життя? Як навчитися реалізовувати ваш справжній життєвий потенціал? Як почати вірити в себе й довіряти собі? Як це зробити радять: сучасний американський психотерапевт-юнгіанець Томас Мур, адвокатка здорового способу життя Дарка Озерна, психолог-психотерапевт Володимир Станчишин, лікар Джадсон Брювер та одна з найвідоміших коучинь Німеччини Петра Бок, яка багато років допомагає клієнтам досягти нових кар’єрних сходинок, розділити робоче й особисте на користь комфортного самопочуття і по-новому поглянути на власні цінності та успіхи.

 






Томас Мур «Піклування про душу»


Томас Мур — сучасний американський психотерапевт-юнгіанець, письменник. Замолоду був монахом — понад десять років прожив у монастирі Ордену сервітів. Здобув широку освіту: має наукові ступені з теології, музикознавства, релігії, вивчав архетипну психологію безпосередньо у Джеймса Гіллмана. Викладав в університетах Глассборо та Далласа. Його лекції присвячені питанням релігії, мистецтва, міфології та уяви. Автор понад двадцяти книг, серед яких і бестселери «Піклування про душу», «Ритуали уяви», «Темні ночі душі».

 

Мур, Томас. Піклування про душу : як сповнити глибиною і сенсом щоденне життя / Томас Мур ; пер. з англ. Ольга Демиденко ; за фах. ред. Дмитра Залеського і Олега Фешовця. — Львів : Видавництво «Астролябія», 2020. — 448 с.

«Ця книга  — виклад мого особистого світосприйняття, підтвердженого багаторічним психотерапевтичним досвідом, однак я в невиплатному боргу і перед кількома талановитими друзями, які надихали і напучували мене на цьому шляху». «Втрата душі» — це хвороба ХХ сторіччя, з ней виростають усі наші негаразди, вона впливає на нас особисто і соціально. А коли душею нехтують, вона не зникає, а проявляється симптоматично у маніях, шкідливих звичках, жорстокості і втраті сенсу життя. Нам би хотілося відгородитися від цих симптомів чи якось позбутися їх один за одним, але корінь проблеми в тому, що ми втратили мудре сприйняття нашої душі, ба навіть зацікавленість у ній…

«Піклування про душу» — це потужна і наснажлива книга, яка пропонує новий підхід до осмислення щоденного життя, його проблем і творчого потенціалу. «Піклування про душу» допоможе глибше розуміти емоційні проблеми й розпізнавати священне у всьому звичному: друзях, спілкуванні, праці та переживаннях, що залишаються в пам’яті і зворушують серце. Створюючи цю книгу, в якій аналізує зв’язки між духовністю і проблемами індивіда та суспільства, Томас Мур опирався на свій досвід як психотерапевта, на досвід викладання психологічного вчення Карла Ґустава Юнґа і навчання арттерапії, а також на власні дослідження релігій і мистецтв.

 


Петра Бок «MINDFUCK. Як позбутися бар’єрів у своїй голові»


Петра Бок — спікерка, тренерка та консультантка з питань управління. Народилася 1970 року в Бад-Наугаймі поблизу Франкфурта-на-Майні. Багато років допомагає клієнтам досягати нових карєрних сходинок, розділяти робоче й особисте на користь комфортного самопочуття і по-новому дивитися на власні цінності та успіхи. 2008 року заснувала Dr. Bock Coaching Akademie, де навчаються бізнес-коучів і лайф-коучів. «MINDFUCK. Як позбутися бар’єрів у своїй голові» — перша із серії видань, об’єднаних провокаційною назвою, про мистецтво подолання психологічного блокування та віру в свої сили. Книжка стала бестселером у Німеччині, Італії, Кореї та Туреччині.

 

Бок, Петра. MINDFUCK. Як позбутися бар’єрів у своїй голові / Петра Бок ; пер. з нім. Анастасії Коник. — Львів : Видавництво Старого Лева, 2022. — 232 с.

«У цій книжці ви знайдете новий підхід до явища знаного й ненового — звички встановлювати собі психологічні перешкоди й занадто часто жити «на ручнику». Те, що ми робимо зі собою, я називаю MINDFUCK.  У Розділі 1 ви дізнаєтеся, чому обрано такий термін, чим ця тема привернула увагу й чому я хочу розповісти про неї із перших вуст.

У Розділі 2 ви вперше зіткнетесь із систематичним описом того, чим ми насправді займаємося при самосаботажі. Саме розпізнання цього — перший важливий крок до розв’язання цієї проблеми. Звісно, у книжці ви також знайдете — це покаже вам Розділ 4 — багато практичних порад, які допоможуть позбутися ментального самосаботажу й навчитися реалізовувати ваш справжній життєвий потенціал…».

Світ змінився, а ми все ще керуємося давніми страхами, застереженнями і сумнівами. Ми шукаємо безпеки і не наважуємося ризикувати та змінюватися. Як почати вірити в себе й довіряти собі? Як припинити себе применшувати? Сучасне суспільство до цього готове, кожен із нас насправді готовий теж. Треба тільки розпізнати і подолати MINDFUCK. А давні механізми самозбереження цілком можуть працювати на нашу користь замість перешкоджати.

 


Дарка Озерна «Книжка для дорослих : Як старшати, але не старіти»


Дарка Озерна — медична журналістка, біологіня та адвокатка здорового способу життя. Авторка книжок «Ви це зможете! 7 складових здорового способу життя» та «Бути окей: Що важливо знати про психічне здоров’я». «Книжка для дорослих : Як старшати, але не старіти» — це третя книжка з дуже корисної та пізнавальної серії «Оптимістично про здоров’я».

 

Озерна, Дарка. Книжка для дорослих : Як старшати, але не старіти / Дарка Озерна. — Київ : Yakaboo Publishing, 2021. — 304 с. : іл.

У нашому інформаційному просторі життя всіх людей, старших навіть за 35 років, малопомітне. Чим живуть «дорослі»? Чи правда, що старші люди всі хворі, занудні, несучасні, не хочуть сексу і не подобаються собі в дзеркалі?.. Ні, неправда. Давно на часі переглянути ставлення до віку, старіння, старшання, а також хронічних хвороб. При чому не просто «взяти і перестати хворіти», а збагнути, що з нами відбувається, які є ризики та можливості в кожного віку, та продовжити старшати, та не старіти. «Книжка для дорослих. Як старшати, але не старіти» в цьому допоможе. У ній ідеться мова про чинники, що сповільнюють чи прискорюють старіння, про запобігання серцево-судинним хворобам та раку, життя з діабетом та хворобами легень й кишківника, піклування про тіло від очей до кісток, психічний добробут, загальні та специфічні поради з харчування, про менопаузу, ерекцію, секс, й те, як жити довго і щасливо. Тільки без магії й чарівних пігулок. 



Володимир Станчишин «Стіни в моїй голові. Жити з тривожністю і депресією»


Володимир Станчишин — психолог-психотерапевт. Працював у центрі Емуас при Українському католицькому університеті у Львові, де супроводжував батьків дітей з особливими потребами. Очолював Центр психічного здоров’я у Шпиталі імені Митрополита Шептицького, який своїм завданням ставив допомогу людям, що повертаються із зони бойових дій. У 2019 році разом з колегою заснував та очолив Центр психічного здоров’я «Лабораторія змін».

 

Станчишин, Володимир. Стіни в моїй голові. Жити з тривожністю і депресією / Володимир Станчишин. — Вид. 2-ге, виправл. — Київ : Віхола, 2021. — (Серія «Психологія»).

«Я завжди хотів розповідати про психотерапію, бо так багато людей не знають, що можуть отримати допомогу, просто звернувшись до фахівця. Що наші тривоги й невеселі думки мають свої назви… У цій книжці я вирішив написати про тривогу й депресію, бо багато людей, які страждають від цих розладів, навіть не здогадуються, що з ними відбувається насправді. Коли ми знаємо ми можемо вирішити, чи звертатися по допомогу, а ще я вірю, що знання визволяє».

Уявіть, що на вас чекає побачення вашої мрії, але ви — не надто впевнена в собі людина. Ви знаєте, що ваш партнер або партнерка — вершина всіх ваших мрій, тож маєте бути в найкращій за все своє життя формі. Чи тривожить вас ця ситуація? Якщо ні, закривайте цю книжку й купіть порадник «Як навчитися не брехати». Якщо так, вітаємо в клубі тривожних пацієнтів. Книжку Володимира Станчишина «Стіни в моїй голові» присвячено тривожності, депресії, соціальним фобіям, різним психічним розладам, які більшою чи меншою мірою впливають на звичний спосіб життя людини в соціумі. Вона не вилікує вас від неприємних станів, але допоможе зрозуміти — жити з ними можливо. Усі ми, стверджує автор, є тривожними, і в цьому немає нічого надзвичайного. Головне — зрозуміти, що тривога супроводжує нас усе життя й відіграє свою важливу роль у нашому існуванні.

 


Джадсон Брювер «Залежний розум»


Джадсон Брювер понад 20 років вивчає механізми розвитку залежностей. Автор багатьох книжок, статей для журналів «Time», «Forbes» і передач для каналу BBC, компанії NPR, «Businessweek», «Аль-Джазіра», а також промови TED. «Залежний розум» — ця захоплива, майстерно написана книжка висвітлює радикально новий погляд на процес формування звичок і пропонує способи їх подолання без застосування грубої сили або ж винагороди — через істинне пізнання спокою та усвідомлення.

 

Брювер, Джадсон. Залежний розум. Сигарета, смартфон, токсичні стосунки : як формуються шкідливі звички та як їх подолати / Джадсон Брювер ; пер. з англ. Ю. Гірича. — Харків : Віват, 2018. — 288 с. : іл.

Наші залежності керують нашим життям — чи то йдеться про нав’язливе бажання постійно перевіряти оновлення в соцмережах, чи про паління, зловживання алкоголем тощо. Чому ж шкідливі звички так важко подолати? Як їх виявити, установити причину та, найголовніше, позбутися назавжди? Автор на цікавих експериментах і дотепних прикладах пояснює складні психологічні процеси. Завдяки цим знанням ви зможете сконструювати власний «компас усвідомленості», який не дозволить залежностям скеровувати вас у протилежний бік від щастя.

«У гонитві за тим, чого, здається, ми повинні особисто досягти, за тим, чого ми прагнемо, щоб повною мірою почуватися собою, у пошуках справжньої гармонії в житті бодай на коротку мить, чи на годину, чи на день так легко зациклитися, стати жертвою поганих звичок або навіть депресії. Іронія в тому, що на тлі загальної картини ми не помічаємо, як добровільно стаємо рабами ілюзії та нав’язливого прагнення самовдосконалитися, хоча насправді вже довершені, повноцінні. Утім, якимось чином ми вмить про це забуваємо, узагалі не пам’ятаємо або почуваємося такими скривдженими, що навіть не припускаємо можливості визнати свою очевидну цілісність без достатньої підтримки, без якоїсь настанови чи вказівника, що допоміг би нам вийти на потрібну стежку й повернути собі єдність і внутрішню красу. Єдність як основу понять «фізична цілісність» і «зцілення» Ця книжка — прокладає саме таку стежку — її розмежував і майстерно проторував автор. Ви стоїте на її початку в ідеальному місці, щоб пуститися в пригоду, під час якої можна осягнути багатовимірність свого єства й навчитися використовувати власну цілісність, за одним заходом долаючи згубні звички й устремління свого розуму…».



Підготувала К. В. Бондарчук, завідувачка читальним залом.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии