* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

пʼятницю, 19 квітня 2024 р.

5 книг про сон та корисну їжу: Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?»

 


Яким є природний сон? Як змінюється сон упродовж людського життя? Якою має бути їжа для мозку? Як чай з гібіскусу допоможе вам краще за будь-які ліки від гіпертонії, не чинячи при цьому жодних побічних ефектів? Чому кавун — не ягода, а горішки гречки, зернівки рису, горіхи ліщини з ботанічного погляду такі самі фрукти, як і банан? На ці та безліч інших запитань дають нам вичерпні, науково обґрунтовані відповіді: всесвітньо відомий нейробіолог і експерт зі сну Метью Вокер, доктор філософії Ліса Москоні, всесвітньо відомий популяризатор здорового харчування Майкл Грегер, лікар Майкл Мозлі та науковець Олексій Коваленко, який у вільний від роботи час активно популяризує ботаніку.

 




Метью Вокер «Чому ми спимо. Користаємо з усіх можливостей сну та сновидінь»


«Чому ми спимо» — всесвітньо відомий нейробіолог і експерт зі сну Метью Вокер веде нас захопливою подорожжю до найновіших знань про науку сну. Ця книжка виходить далеко за межі задоволення інтелектуальної цікавості, оскільки досліджує когнітивну поведінку, здоров’я, безпеку та наслідки від погіршення якості та кількості нашого сну. Тут знайдете ідеї, які можуть змінити ваш спосіб життя. У ці напружені, бурхливі часи важко придумати книжку, яку важливіше прочитати, ніж цю. Книжка призначена всім, хто цікавляться питаннями біології людини та хотіли б у природний спосіб підвищити якість свого життя.

 

Вокер, Метью. Чому ми спимо. Користаємо з усіх можливостей сну та сновидінь / Метью Вокер ; пер. з англ. Ксенислави Крапки. — Львів : Видавництво Старого Лева, 2022. — 472 с.

Ця книжка відображає бачення автора. Її мета — подати корисну та пізнавальну інформацію, що відповідає заявленій тематиці. Читаючи цю книжку, ви маєте розуміти, що автор і видавець не надають жодних медичних, терапевтичних чи подібного роду професійних послуг в межах тематики цієї книжки. Перш ніж приймати будь-які рішення із пропонованих у книжці або робити висновки щодо власного життя, читач повинен проконсультуватися зі своїм лікарем: терапевтом або іншим компетентним фахівцем. Автор і видавець не несуть жодної відповідальності за будь-які зобов’язання, втрати або ризики — особисті чи інші, — які прямо чи побічно виникли внаслідок практичного застосування відомостей з цієї книжки.

Сон — одна з останніх великих таємниць біології людини. Чимало вчених безуспішно намагалися розшифрувати незбагненний код сну, аж доки не розвинулися наукові методи дослідження мозку. Метью Вокер, американський професор нейронауки та психології, значну частину свого життя досліджує вплив сну на здоров'я людини. Учений з’ясував: сон — унікальний спосіб оздоровити мозок і тіло, ба більше — найдієвіший метод відтермінувати старіння. То яким є природний сон? Чому ми бачимо сновидіння і чи можемо ними керувати? Хто спить лише половиною мозку? Як змінюється сон упродовж людського життя? І як врешті подолати безсоння? На ці та безліч інших запитань Метью Вокер дає нам вичерпні, науково обґрунтовані відповіді.

 


Ліса Москоні «Їжа для мозку. Наука розумного харчування»


Ліса Москоні — доктор філософії, заступник директора Клініки профілактики хвороби Альцгеймера при Медичному коледжі Вейл Корнелл (Нью-Йорк), доцент наук з області неврології та радіології. Також є ад'юнкт-викладачем факультету психіатрії Нью-Йоркського університету медицини, Департаменту харчування в Школі харчування та суспільної охорони здоров'я Нью-Йоркського університету імені Стейнхардта. Ліса Москоні має ступінь доктора наук в галузі неврології та ядерної медицини, та є сертифікованим фахівцем в області комплексного харчування й охорони здоров'я.

 

Москоні, Ліса. Їжа для мозку. Наука розумного харчування / Ліса Москоні ; пер. з англ. Валерія Глінка. — Київ : Наш формат, 2019. — 336 с.

Авторка дає багато простих рекомендацій і варіантів того, як заряджати мозок. Це корисна книжка для всіх, хто хоче взяти під контроль своє когнітивне здоров’я. «Важливо зазначити, що в цій книжці я не тільки подаю результати власного дослідження, а й аналізую дані сотень науковців, які десятиліттями вивчали зв'язок між харчуванням і здоров’ям мозку. Я сподіваюсь донести до широкого загалу, що наукові висновки — це не результат роботи однієї людини. Щоб вони з’явилися, потрібно, аби лікарі, науковці та просто зацікавлені люди об’єдналися задля тривалого обміну знаннями. Завдяки тому, що залучаються люди з усього світу, ми заохочуємо одне одного докопатися до вирішення проблеми, яка турбує нас більше. У цьому й полягає велич науки».

Наш мозок — особливий орган. Його робота безпосередньо залежить від їжі, яку ми споживаємо. Однак поради, які ми щодня бачимо в інтернеті, часто суперечливі й непослідовні. Одного дня ми читаємо, що треба за будь-яку ціну уникати холестерину, а наступного — що він навпаки підтримує здоров’я мозку. Проблема таких сенсаційних заяв у тому, що лише мізерну їх частку було ретельно перевірено. То якою має бути їжа для мозку? Чи здатна лише сама оливкова олія врятувати від «Альцгеймера»? Яка глюкоза потрібна нашому мозкові? І як зробити свій корисний раціон не лише поживним, а й смачним?

 


Майкл Грегер «Як не померти передчасно. Їжа, яка відвертає та лікує хвороби»


Майкл Грегер — всесвітньо відомий популяризатор здорового харчування, терапевт і засновник сайту Nutrition Facts.org., доктор медицини. Майкл Грегер, дослідивши 15 найпоширеніших причин смертності, до яких, зокрема належить серцево-судинні недуги, різні типи раку, діабет, хвороба Паркінсона, запевняє: позбутися хронічних захворювань — ба більше, уникнути дочасної смерті! — можна за допомогою простих змін у раціоні харчування та способі життя. Послуговуючись результатами величезної кількості медичних досліджень — як власних, так і інших фахівців, він пояснює, завдяки чому та яким чином здорова їжа й активний спосіб життя інколи чинять не менш позитивний ефект, ніж фармацевтичні препарати і хірургічні методи лікування.

 

Грегер, Майкл. Як не померти передчасно. Їжа, яка відвертає та лікує хвороби / Майкл Грегер, Джин Стоун ; пер. з англ. В. Горбатька. — Вид. група КМ-БУКС, 2018. — 512 с.

Страждаєте від високого тиску? Чай з гібіскусу допоможе вам краще за будь-які ліки від гіпертонії, не чинячи при цьому жодних побічних ефектів. Рак простати — спадкова хвороба у вашій родині? У такому разі відмовтеся від молока, а натомість додайте до свого раціону лляне насіння. А якщо непокоїть серцеве захворювання, переходьте на рослинну дієту.

Майкл Грегер докладно розповідає, як можна не лише запобігти більшості поширених недуг, а й побороти їх, якщо людина вже захворіла. Спираючись на велику кількість експериментальних і статистичних даних, він описує особливості протікання тієї чи іншої хвороби, розповідає, чим вона найчастіше зумовлена і чим загрожує, радить, яким харчам слід надати перевагу, а від чого краще відмовитись.

 


Майкл Мозлі «Розумний кишківник. Як змінити своє тіло зсередини»


Майкл Мозлі вивчав лікарську справу в лондонському Королівському вільному госпіталі. Здобувши освіту, працював у службі ВВС і став відомим телеведучим. Автор світових бестселерів «Швидка дієта» і «Двомісячна дієта для зниження рівня цукру у крові». За документальний фільм «Горизонт» його було номіновано на премію «Еммі» та BAFTA.

 

Мозлі, Майкл. Розумний кишківник. Як змінити своє тіло зсередини / Д-р Майкл Мозлі ; пер. з англ. А. Цвіри. — Харків : Віват, 2020. — 240 с. — (Серія «Саморозвиток»).

Автор цієї книжки стверджує, що кишківник — наш «другий мозок»: він містить понад сто мільйонів нейронів — приблизно стільки ж, скільки й мозок кішки. Кишківник не вміє розв’язувати геометричних задач і не переймається податками, натомість регулює травлення й нормалізує самопочуття людини. У формі мандрівки травною системою доктор Майкл Мозлі розповість про те, що роблять органи травлення і що стається, коли з ними щось не так.

 А ще запропонує науково перевірені методи, які допоможуть контролювати харчові вподобання й сприятимуть схудненню. Розкаже, як плекати «хороших» бактерій, що відповідають за нормальне функціонування кишківника, і як боротися з «поганцями», які викликають ожиріння та інші захворювання. Наприкінці книжки ви знайдете рецепти від дієтологині Тані Боровскі та лікарки загальної практики Клер Бейлі — весь арсенал засобів, щоб нормалізувати роботу кишківника й поліпшити загальний фізичний стан.

 


Олексій Коваленко. «Фрукти проти овочів. Чому кавун — не ягода, а томат — це фрукт»


Олексій Коваленко працює в Національному науково-природничому музеї НАН України, де займається науковими дослідженнями, проводить лекторії та освітні інтерактивні програми. Автор книг: «Фрукти проти овочів. Чому кавун — не ягода, а томат — це фрукт» (2020), «Рослини-прибульці. Як борщівник та амброзія захоплюють Землю» (2021), «Планета грибів» (2023).

У вільний від роботи час активно популяризує ботаніку — веде блог і Youtube-канал «Довколаботаніка», сторінку «Ботанік у кедах», пише для фейсбук-сторінки природничого музею, де розповідає про плазунів, яблука, мінерали й динозаврів, та низки інших науково-популярних платформ. Стати ботаніком Олексій вирішив ще у 6-му класі і відтоді своєї думки не змінював. «Вивчення рослин та щире захоплення ними — це одна з тих речей, які врятують світ. І як написано на моєму фамільному гербі “Не будь злюкою — вивчай ботаніку!”» — посміхається Олексій.

 

Коваленко, Олексій. Фрукти проти овочів. Чому кавун — не ягода, а томат — це фрукт / Олексій Коваленко. — Київ : Віхола, 2021. — 224 с. — (Серія «Наукпоп»).

Ця ботанічна подорож створена для того, щоб звернути увагу на звичні чи екзотичні компоненти обіднього столу. Адже похід на кухню цілком може стати екскурсією, детективом, захопливими мандрами в різні епохи та куточки земної кулі.

Усе своє життя, успішно проігнорувавши ботаніку, ми керуємося лише одним простим (і хибним) правилом: солодке — фрукт, а все решта — овочі. Насправді це так не працює. Єдина логічна система, яка існує для класифікації фруктів та овочів — ботанічна. Овочі — це вегетативні органи будь-якої рослини. Овочі можуть бути коренями (як морква й буряк), пагонами (як цибуля) та листями (як салат латук чи шпинат). Їстівні квіти і суцвіття — це теж овочі. А от те, що утворюється на рослині внаслідок запліднення, — це ще той фрукт.

У книжці «Фрукти проти овочів» ботанік, музейник та автор блогу «Довколаботаніка» Олексій Коваленко розповість справжню історію продуктів, які ми щодня бачимо на кухні та в супермаркеті, а ще навчить відрізняти овоч від фрукта, горіх — від горішка, а кавун — від ягоди. У книжці Олексій пояснить, хто намагався лікувати огірками безпліддя та укуси скорпіонів, як салату приписали здібності впливати на чоловічу потенцію, звідки примандрував до нас буряк та як приготувати каштани в домашніх умовах і не рознести квартиру на шматки. Перед вами — не збірник рецептів і навіть не підручник з ботаніки, книжка Олексія Коваленка — це реальна та дотепна історія найзвичайнісіньких овочів і фруктів: від особливостей їхньої ДНК та селекції до найдивніших міфів і кулінарних лайфхаків.




Підготувала К. В. Бондарчук, завідувачка читальним залом.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии