* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

четвер, 1 серпня 2024 р.

5 книг про жінок і для жінок: Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?»

 


Як подолати стрес і впоратися з емоціями? Чому стрес фізично небезпечний для жіночої гормональної системи? Як навчитися краще піклуватися про своє здоров’я? Як уникнути помилок у побудові кар’єри та стати більш впевненими у собі? Як відстоювати важливі для себе речі і, зрештою жити щасливіше, ніж раніше? Відповіді на найпопулярніші «жіночі питання», з точки зору сучасної медицини та психології, дають нам : кандидатка медичних наук Наталя Сіліна, психологиня Наталя Підлісна, лікарка-нутриціолог Емі Шах, експерт у царині статевого виховання, докторка філософських наук Емілі Нагоскі, та президентка консалтингової компанії Лоїс Френкел .

 






Наталя Сіліна «Жіночі справи. Про гармонію гормонів, секс і контрацепцію»


Наталя Сіліна — кандидатка медичних наук, фундаторка й головна лікарка медичного центру «Lior», засновниця освітнього проекту «Dr. Silina. Школа жіночого здоров’я», членкиня міжнародного товариства гінекологів-ендокринологів і Європейського товариства репродуктологів та ембріологів, експертка із сексуальної освіти UNFPA та UNICEF.

 

Сіліна, Наталя. Жіночі справи. Про гармонію гормонів, секс і контрацепцію / Наталя Сіліна ; худож. Е. Лущик. — Харків : Віват, 2022. — 352 с. : іл. — (Серія «Саморозвиток»).

«Я взялася писати цю книжку, бувши досвідченим спеціалістом і матір’ю трьох доньок… З проторованого шляху «видати черговий енциклопедичний посібник із гінекології» звернула одразу на користь легкої для сприйняття й насиченої принципами доказової медицини книжки. У її основу лягли знання, частину з яких передала мені моя мама — акушерка-гінекологиня, та мій багатолітній клінічний досвід».

Міфи й упередження, хибна самодіагностика й надумані комплекси — ваші спільні з лікарем вороги. Час поговорити про нашу фізіологію відверто і професійно: про симфонію жіночих гормонів у періоди статевого дозрівання чи менопаузи; про застарілі та новітні засоби контрацепції; про вагітність, так, навіть із аномаліями матки!... Це видання не замінить гінекологічного огляду й консультації фахівця — воно покликане навчити жінок піклуватися про своє здоров’я. Забудьте, як давню давнину, часи, коли ви панікували, залишившись наодинці із запитаннями, чи в змозі зачати й виносити дитину, чи дійсно клімакс — це страшно, чому секс більше не задовольняє і до чого тут синдром «сухої вагіни». Щаслива жінка здорова й обізнана. І кожен розділ наближатиме вас до цього стану.

 


Наталя Підлісна «Про жінок за 50. Психологія вікових змін»


Наталя Підлісна — практикуюча психологиня, телезірка. Працювала в різних проектах, пов’язаних із лікуванням залежностей, сексуальної освіти, допомоги тим, хто помирає. Займалася питаннями профілактики наркоманії, алкоголізму, СНІДУ. Також створила телефон довіри, який успішно працює до сьогодні. У 2014 році змінила своє життя й пішла працювати на телебачення редакторкою та ведучою. Водночас не припиняла консультувати, зосереджуючись на проблемах жінок. «Sex-drugs-death були сферою мого професійного інтересу і досі залишаються головними. Але була ще одна тема, яка проходила через моє серце від самого початку і до сьогодні. Це жінки, допомога жінкам, жіноче здоров’я, жіноча підтримка», — відзначає Наталя.

 

Підлісна, Наталя. Про жінок за 50. Психологія вікових змін / Наталя Підлісна. — Київ : Віхола, 2021. — 272 с. — (Серія «Психологія»).

Ви жінка в розквіті осінньої життєвої пори. І, здається, раптом щось пішло не так: світ змінився в гірший бік, усі довкола вас не розуміють, та й ви почуваєтеся не надто добре, не встигаєте за сучасним ритмом на роботі й постійно конфліктуєте з родиною. Що трапилося? Де ви повернули не туди? Яких змін не помітили?

У цій книжці психологиня Наталя Підлісна пояснить особливості жіночих вікових змін, наведе приклади із власної психологічної практики, базовані на реальних історіях, і переконає, що нічого страшного з вами не трапилося, а незручне в нашому суспільстві слово «клімакс» — не таке страшне, як його малюють. «Я присвячую цю книжку історіям із власної психологічної роботи, теорії та практиці змін у жінок клімактеричного віку. Вони покликані зняти соціальну стигму із жінок, які зайшли в постп’ятдесятирічний вік, і допоможуть їм прожити цей період легше, якісніше і впевненіше.

Мені хочеться, аби жінки не відчували стигми клімаксу, стигми переходу до іншого психічного й фізичного стану. Аби вони пишалися своїм віком, досвідом і мудрістю. Аби клімакс залишався неминучою сходинкою переходу в інший період, але не псував якості життя й не позбавляв відчуття щастя, а навіть додав його, допомагав краще відчути смак повноцінного розвитку й давав сил на психологічній саморозвиток».


 

Емі Шах «Ми такі задовбані. Перевірений спосіб подолати вигорання й відновити енергію»


Емі Шах — сертифікована лікарка (терапевт та імунолог-алерголог), навчалася в Корнельському університеті, коледжі Альберта Айнштайна, Гарвардському та Колумбійському університетах. Працювала над створенням програми для жіночого організму, яка перемогла би стрес і відновила енергію. Значну частину своєї лікарської практики авторка присвятила тому, щоб допомогти жінкам подолати виснаження. «Що глибше я докопувалася до причини втоми жінок, то більше переконувалася, що ми зіткнулися із серйозною кризою. За недавнім дослідженням, 15% жінок часто почуваються дуже втомленими й виснаженими (серед чоловіків таких 10%). У віці від 18 до 44 років жінки удвічі частіше, ніж чоловіки, почуваються втомленими або виснаженими (15,7% проти 8,7%). До того ж історія свідчить, що дослідники ігнорували жінок та їхні медичні проблеми».

 

Шах, Емі. Ми такі задовбані. Перевірений спосіб подолати вигорання й відновити енергію / Емі Шах. — Київ : Yakaboo Publishing, 2022. — 360 с.

Книжка «Ми такі задовбані. Перевірений спосіб подолати вигорання й відновити енергію» від Емі Шах допоможе подолати виснаження й віднайти втрачену енергію. Основні моменти, на які Емі Шах неодмінно звертає увагу: що ми їмо, коли ми їмо, як ми даємо раду стресу. Чимало сторінок книжки присвячено впливу гормонів на фізичній та емоційний стан.

У вас відчуття, ніби життя надто клопітне, дні короткі, а хотілося б понад 24 години в добі? Вам здається, що ви надміру працюєте, і стресу забагато, і чомусь важко позбутися втоми? А лікар каже, що це вікове, що це нормально, мовляв, усі тепер перевантажені клопотами й стресом, таке життя. Більше відпочивайте, менше стресуйте — і все налагодиться.

Ви не одні такі. Жінки різного віку страждають від утоми й вигорання, однак виснаження не має стати вашою новою нормою. У цій книжці докторка Емі Шах, спираючись на власний досвід, описує програму, яка допоможе відновити рівень енергії стати здоровішою. Ключове в цій програмі — увага до енергетичної трійки: складних взаємозв'язків між шлунково-кишковим трактом, імунною системою і гормонами. Робота Емі Шах уже допомогла тисячам її клієнток. Вона описує чимало випадків із практики, розтлумачуючи причини й наслідки фізичного та психологічного стану пацієнток.

Емі Шах обіцяє, що як притримуватися її системи й порад, то вже за два тижні можна відчути зрушення в кращий бік. А через три тижні ви відчуєте себе зовсім іншою людиною. Тож якщо ви хочете позбутися всюдисущого та обтяжливого відчуття втоми, ця книжка для вас. Трохи зусиль, багато бажання змінитися й відновитися — і ви повернетеся до нормального життя.

 


Емілі та Амелія Нагоскі «Вигоряння. Стратегія боротьби з виснаженням удома та на роботі»


Емілі Нагоскі — авторка книжки «Як бажає жінка. Правда про сексуальне здоров’я» та низки наукових публікацій. Вона здобула ступінь доктора філософії зі здорового способу життя в Університеті Індіани, де до того ж вивчала сексуальну поведінку людей; в Університеті Індіани вона також здобула ступінь магістра з консультування та пройшла практичну підготовку в клініці Інституту сексуального здоров’я ім. А Кінсі. Упродовж двадцяти років вона займається просвітницькою діяльністю в галузі сексуальної освіти. Наразі керує викладанням здорового способу життя в коледжі Сміт.

Амелія Нагоскі — здобула ступінь доктора музичних мистецтв із диригування в Університеті Коннектикуту. Обіймає посаду старшого викладача й координатора музичних програм у Західному університеті Нової Англії. Для професійних музикантів вона регулярно проводить майстер-класи щодо застосування теорії комунікацій і психологічних досліджень, зокрема «Профілактика вигоряння й не тільки: підтримка доброго самопочуття для диригентів».

 

Нагоскі, Емілі та Амелія. Вигоряння. Стратегія боротьби з виснаженням удома та на роботі / Емілі та Амелія Нагоскі; пер. з англ. С. Новікової. — Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2021. — 320 с.

Емілі разом із сестрою Амелією створили дуже особисту і водночас зрозумілу кожній жінці книжку-сенсацію про вигоряння та подолання його неприємних наслідків. Ця книжка для будь-якої жінки, яка коли-небудь почувалася пригніченою та виснаженою безліччю невідкладних справ і стурбованою тим, що зробила все ще «недостатньо».

Робочі проекти волають на роботі, а вдома кличуть купа немитого посуду та дитяча «домашка». Рахунки за комуналку самі себе не сплатять, звіт сам себе напише. А в тебе тільки дві руки, і ті без манікюру, на який теж не вистачає ані часу, ані сил. Бо ти — вигоріла.

Як набридли одні й ті самі поради :займайтеся спортом, пийте овочеві смузі, будьте до себе милосердними, розфарбовуйте книжки, приймайте пахкі ванни… Тобі кажуть: «Ти маєш бути схожою на сповнену енергії жінку з Instagram, сяючою усмішкою, доглянутим волоссям та стаканчиком кави в руках». Досить цих меж! Ми проти далеких від реальності порад для «щасливої жінки». І поки інші пані вперто прагнуть «мати все», ми навчимо тебе цінувати та любити те, що вже має кожна з нас, — себе. Красиву, усміхнену та неповторну жінку.


 

Лоїс Френкел «Чемні дівчата не сидять у просторих кабінетах»


Докторка наук Лоїс Френкел — президентка консалтингової компанії Corporate Coaching International, що в місті Пасадена, штат Каліфорнія. Френкел пише книжки про коучингову допомогу людям, які прагнуть досягти успіху в малому або великому бізнесі в усьому світі. Її книжки «Чемні дівчата не сидять у просторих кабінетах» (Nice Girls Don’t Get the Corner Office), «Чемні дівчата не багатіють» (Nice Girls Don’t Get Rich), «Чемні дівчата в прольоті» (Nice Girls Just Don’t Get It) (у з співавторстві Керол Фролінѓер), і «Як вийти в лідери. 99 способів, як жінці взяти під контроль ситуацію на роботі» (See Jane Lead: 99 Ways for Women to Take Charge at Work) — світові бестселери, перекладені понад 25 мовами. «Годі саботувати свою кар’єру» (Stop Sabotaging Your Career) — книжка, заснована на особистому досвіді авторки, котра була серед першовідкривачів у галузі бізнес-коучингу. Лоїс Френкел — також спікерка, чиї дотепні, щирі й практичні презентації мають великий попит у слухачів і слухачок.

 

Френкел, Лоїс. Чемні дівчата не сидять у просторих кабінетах / Лоїс Френкел. — Київ : Книголав, 2023. — 448 с. — (Серія «Полиця нон-фікшн»).

Яка сучасна жінка не чула в дитинстві: «Будь чемною, тихою, слухняною ти ж дівчинка»? І як же це заважало потім у навчанні та кар’єрі, скільки гуль довелося набити, долаючи такі шкідливі настанови!

Ця книжка містить 133 типові помилки, яких жінки припускаються на роботі внаслідок звичок, набутих у процесі соціалізації. Та головне — до кожної помилки подано коучингові підказки, як її уникати. Так ви зможете розвинути наполегливість, відповідальність, сміливість, дорослість і продуктивність — вкрай необхідні навички взаємодії з людьми. Пройдіть шлях від чемної дівчинки до жінки-переможиці!

 


Підготувала Н.М. Баранова, бібліотекарка читального залу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии