* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

четвер, 8 серпня 2024 р.

Сучасна англомовна література у фондах відділу літератури іноземними мовами


«Книги - діти розуму». Джонатан Свіфт


Все більше людей у світі намагаються вчити англійську мову, щоб читати не тільки всесвітньо відому класику, але й знаменитих сучасних англомовних авторів в оригіналі, не чекаючи їх перекладів.

Саме читання в оригіналі дає змогу читачу проникнути в дійсний аутентичний світ того чи іншого письменника.

Сучасна художня література має широкий тематичний спектр, містить величезний об’єм різноманітної інформації та матеріалізується в сплаві і переплетінні різних жанрів, таких як детектив та любовно-містичний роман, чи історичний детектив, чи фентезі з філософським підтекстом и тому подібне.

Здебільшого твори написані просто та зручно з використанням розмовної лексики, стиль деяких творів настільки невимушений та легкий, що у читача складається враження, що він не просто читає, а веде бесіду з автором. 

Пропонуємо вашій увазі добірку сучасних англомовних письменників з різним світоглядом і жанровими смаками. Це й Халед Хосейні з його безоглядною вірою в людину, і англійський фантаст Ніл Гейман з його задзеркаллям, і знаменита Джоан Роулінг під псевдонімом Роберт Гелбрайт з її блискучими детективами, і Сюзанна Кларк зі своїм дуже дивним світом фентезі, і, нарешті, Стівен Кінг зі своїм досвідом написання книг.



Welcome to the world of English literature :) 







Hosseini, Khaled. The Kite Runner [Text / Kh. Hosseini. – London; Oxford; New York; New Delhi; Sydney: Bloomsbury Publishing, [2018]. – 343, [25] p. –eng.

Дебютний роман Халеда Хоссейні «Той, що біжить за вітром» (2003) став одним із найяскравіших явищ у світовій літературі початку 21 ст. Назва книги нагадує про традиційну забаву афганських хлопчаків – битви паперових зміїв. Той, що перемагає, залишається на самоті зі своїм змієм у бездонному синьому небі. Це справжнє дитяче щастя бігти за змієм і вітром, ніби хочеш зловити свою удачу і потримати її у своїх руках. Але вона обов’язково вислизне і буде майоріти десь в далечині, заманюючи і обіцяючи всі блага світу. Історія про двох хлопчиків з різних верств суспільства, про дружбу, відданість та зраду.


Hosseini, Khaled. A Thousand Splendid Suns [Text / Kh. Hosseini. – London; Oxford; New York; New Delhi; Sydney: Bloomsbury Publishing, [2018]. – 412, [20] p. –eng.

У центрі роману Халеда Хоссейні «Тисяча сяючих сонць» (2007) долі двох жінок, Лейли і Міріам, які стали жертвами потрясінь, що зруйнували благополучний Афганістан. Вони живуть у різних світах, і, можливо, ніколи б не зустрілися, якби не війна. Відтерер вони міцно пов'язані і самі не знають, хто вони насправді – вороги, подруги чи сестри. Але вони розуміють, що їм не вижити поодинці. Обидві відчайдушно боряться за своє кохання, за свою людську гідність і надію на достойне життя. Трагічний і не менш прекрасний ніж перший роман автора, цей твір назавжди підкорить читацькі серця.


Hosseini, Khaled. And the Mountains Echoed [Text / Kh. Hosseini. – London; Oxford; New York; New Delhi; Sydney: Bloomsbury Publishing, [2018]. – 466, [30] p. – eng.

Третій роман Халеда Хоссейні «І луна летить по горах»» (2013) - притча про життя людей, що проходять випробування на міцність через війну, смерть, любов, зраду і ніколи не гублять надію. Це твір про те, що існує ефект бумерангу і що, рішення, прийняте за іншу людину навіть заради добра, має ціну, яку доля неодмінно заставить заплатити. Дія роману починається у1952 році, де читач вперше знайомиться з трьома мандрівниками в пустелі –дорослим і двома дітьми, братом і сестрою, що невдовзі розлучаться, і завирується рій історій, які будуть сплітатися і вести за собою уважного читача.


Gaiman, Neil. Coraline [Text / N. Gaiman; Ill. By Ch. Riddel. – London; Oxford; New York; New Delhi; Sydney: Bloomsbury Children’s Books, [2013]. – XVI, 192 p.: ill. –eng.

Роман Ніла Ґеймана «Кораліна» (2002) є своєрідною алюзією на знамениту керролівську «Алісу в країні чудес». Дівчинка у своєму домі виявляє паралельний світ - квартиру таку ж саму як її власна, в якій живуть «інші мама й тато» з чорними очами-ґудзями і білосніжне-паперовою шкірою, і вони хочуть, щоб Кароліна жила з ними разом з іншими дітьми, яких вони заманили до себе. Тож Кораліна має бути дуже сміливою, відважною і винахідливою, щоб врятувати і себе, і дітей.


Gaiman, Neil. The Graveyard Book [Text / N. Gaiman; Ill. By Ch. Riddel. – London; Oxford; New York; New Delhi; Sydney: Bloomsbury Children’s Books, [2018]. – 289, [15] p.: ill. – eng.

Роман Ніла Ґеймана «Книга кладовища» (2008) оповідає про маленького хлопчика, що в силу трагічних обставин опинився на старому цвинтарі, де знайшов свій притулок. Його опікунами стали примарі, вампір і перевертень. Вони дали йому ім’я та виховували його. Отже і на цвинтарі , і в людському світі йому довелося пройти багато різних випробувань, які допомогли йому подорослішати і полюбити такий небезпечний і привабливий світ живих.


Gaiman, Neil. Norse Mythology [Text / N. Gaiman; Ill. вy Ch. Riddel. – London; Oxford; New York; New Delhi; Sydney: Bloomsbury Publishing, [2018]. – XX, 284 p. – eng.

«Скандинавська міфологія» Ніла Ґеймана це захоплюючий і дуже цікавий переказ загадкових і величних скандинавських міфів .Автор неодноразово звертався до міфології, де черпав натхнення для створення фантастичного світу у своїх творах. Нарешті він представляє увазі читачів віртуозну обробку величних історій Півночі. Всі скандинавські боги і їх подвиги знаходять своє відображення у цьому творі. Тут і Одін –головний бог, і його син Тор і Локі, кровний брат Одіна і великий маніпулятор. А починається все з зародження славнозвісних дев'яти світів, де здійснюють подвиги божества, карлики і велетні…


Galbraith, Robert. Leathal White [Text] / R. Galbraith. –Copyright, - [London]: Sphere, [2019]. – 776, [8] p. - (Crime Fiction; A Strike Novel). – eng.

«Убивчий білий. Книга 4» (2018) - кримінальний роман Джоан Роулінг, випущений під псевдонімом Роберт Гелбрейт із серії про приватного детектива Корморана Страйка і його помічницю, а згодом і партнера, Робін Еллакотт. Убивчий білий - це назва гена білого забарвлення у коней, що викликає смерть. Отже в офіс до приватного детектива приходить дивний юнак і просить розслідувати давнє вбивство дитини, свідком якого він став. Страйк у сумнівах, він не знає, вірити чи не вірити юнакові, але є щось таке, що спонукає детектива і його партнершу докопатися до правди. Вони знаходять плутаний слід, що через лондонські нетрі приводить їх до британського парламенту та прекрасного і лиховісного сільського маєтку, де на них полює небезпека, загадки та відкриття.


King, Stephen. On Writing [Text]: A Memoir of the Craft / by S. King. – Twentieth Anniversary Ed. With Contributions from Joe Hill and Owen King; Reissued. – [London]: Hodder [& Stoughton], [2020]. – XX, 383, [13] p.: ill. – (Non-fiction). – eng.

Сама незвичайна книга славетного Стівена Кінга «Про письменство. Мемуари про ремесло» (2000), в якій автобіографічні мотиви переплітаються з роздумами автора про творчість, про письменницьке мистецтво, а також даються справжні професійні поради майбутнім митцям художнього слова про головні секрети ремесла, про ті знання, які стануть у нагоді, щоб твори майбутніх письменників очолювали міжнародні списки бестселерів…Всім, хто любить романи Стівена Кінга, буде цікаво заглянути до його творчої майстерні.


Clarke, Susanna. Jonathan Strange & Mr Norrell [Text] / S. Clarke; Ill. by P. Rosenberg. – Copyright. – London; Oxford; New York; New Delhi; Sydney: Bloomsbury Publishing, [2005]. – 1006, [18] p.: ill. – eng.

Фентезійний роман «Джонатан Стрендж і містер Норрелл» (2004) - дебютний твір письменниці Сюзанни Кларк, над яким вона працювала 12 років. Альтернативна історія Англії 19 ст., головні герої-чаклуни, що ведуть війну з таємничим Давнім Народом, підкорила не тільки читачів, але й професійних критиків. У 2004 році книга потрапила у список номінантів Букерівської премії, а у 2005 році отримала премії «Г’юго» за найкращий роман, «Ґеффен» та «Всесвітню премію фентезі». Всім, хто захоплюється не тільки фентезі, але й хорошою літературою взагалі, буде цікаво познайомитись з творчістю такого оригінального і талановитого автора.


Clarke, Susanna. Piranesi [Text] / S. Clarke; Ill. by P. Rosenberg. – Copyright. – London; Oxford; New York; New Delhi; Sydney: Bloomsbury Publishing, [2021]. – 245, [27] p. – eng.

Роман «Піранезі» (2020) — це дуже витончений твір, в якому Сюзанна Кларк створює унікальний, дуже загадковий і красивий світ. Головний герой Піранезі живе в Будинку, який є величезним лабіринтом та майже самостійним світом для самого героя. Здається, він завжди жив там. Він досліджує Будинок і фіксує всі дива , що викликають захоплення, у своїх зошитах. Двічі на тиждень він зустрічається ще з одним мешканцем Будинку Однодумцем, який просить про допомогу в дослідженні Великого і Таємного Знання. Але під час дослідження Піранезі знаходить докази існування іншої людини, і поступово герою відкривається химерний і небезпечний світ за межами того, дуже безпечного і відомого, до якого Піранезі звик і який він любив. Літературна майстерність, вишуканий мовний стиль і уява автора дозволяє читачеві зануритися у цей магічний, несподіваний і привабливий світ.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии