* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

понеділок, 12 серпня 2024 р.

5 поглядів на виховання дітей та підлітків: Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?»


 

Як виховувати дитину правильно? Які методи є справді ефективними ї конструктивними? Як стати хорошим прикладом? Як знайти правильні слова і підтримати в складній ситуації? Як коректно вибудовувати стосунки, і що ви можете поліпшити в собі, аби дати шанс змінитися на краще вашій дитині? Кожна мама щодня вирішує безліч завдань, пов’язаних з вихованням дитини. Відповіді на актуальні питання і цінні поради, які допоможуть вам в цій непростій, але важливій справі, дають: сімейна психологиня Наталя Царенко, досвідчена психологиня-практик Ольга Луб’яна, дитяча письменниця, дипломована психологиня Анна Гресь, колишня декан першокурсників у Стенфорді Джулі Літкотт-Гаймс та лікар-педіатр Мег Мікер.




Наталя Царенко «Як ми псуємо наших дітей і як припинити це робити»


Наталя Царенко — дитячий і сімейний психолог із досвідом практичної роботи понад 13 років, автор 20 видань з практичної психології для батьків та сімейних пар. Має великий досвід роботи з дітьми (в ліцеї для обдарованих дітей, центрах дитячого розвитку та в школі іноземних мов), проводить консультації і тренінги з виховання батьків, займається раннім розвитком, питаннями психологічної підготовки до школи, шкільної адаптації, профорієнтуванням підлітків та психодіагностикою. Наталя — мати двох чудових дітей: сина-студента та донечки школярки, тож досконало знає нюанси успішного батьківства і на власному досвіді та із задоволенням ділиться ними з вами.


Царенко, Наталія. Як ми псуємо наших дітей і як припинити це робити / Наталія Царенко ; худож. Н. Коханій. — Харків : ВД «Школа», 2021. — 228 с. : іл. — (Серія «Практична психологія для батьків»).

Ця книжка, наповнена сучасними реаліями й найактуальнішими психологічними підходами та ідеями, витримала вже шість перевидань. У ній зібрано всі найпоширеніші батьківські помилки, а також розроблено цінні практичні поради щодо того, як цих помилок уникати, яких стереотипів у взаєминах із дитиною треба позбутися якнайшвидше, які методи є справді ефективними й конструктивними, як коректно вибудовувати стосунки і що слід змінити в собі, аби дати шанс дитині змінитися на краще. Книгу адресовано широкому колу читачів.

«Дітьми всі ми мріємо, що коли виростемо, згадаємо всі помилки наших батьків і нізащо їх не повторимо! Проте, щойно беремо на руки власне чадо, як умить з’ясовується, що все складніше, ніж здавалося колись. Авжеж, хибних кроків на шляху батьківства можна зробити чимало, і зібрана в цій книзі колекція батьківських помилок (а також порад для батьків!) невичерпна.

Та навіть коли ми зробили щось не так, ніколи не пізно виправити свої огріхи, головне — бажати змін і докладати зусиль. Адже діти завжди готові нас любити і прощати, хоч зовні вже, можливо, й «обросли голочками». На те ж ми й дорослі, щоб не боятися робити перший крок назустріч і змінювати передусім себе, тоді й діти зможуть стати кращими!»

 


Ольга Луб’яна «Я більше не можу! Антикризові рецепти для мами»


Авторка книги — психологиня-практик, членкиня Української асоціації сімейних психологів, тренерка з емоційного інтелекту.

«Багато років роботи у поєднанні з власним життєвим досвідом допомогли мені створити власну психологічну «кухню», в якій «страви» різноманітних сімейних історій готуються зі спеціями емоцій на вогні довіри та любові. Емоційними рецептами я охоче ділюся з підписниками у Фейсбуці, слухачами безлічі вебінарів та майстер-класів, учасниками тренінгів.

Нарешті мої рецепти зібралися під однією обкладинкою і, я дуже сподіваюся, що вони стануть у пригоді тим, хто піклується про свою родину, про своє подружжя, про своїх дітей, про себе. «Готуйте» із натхненням та любов’ю і будьте щасливі!»


Луб’яна, Ольга. Я більше не можу! Антикризові рецепти для мами  / Ольга Луб’яна — Харків : ВГ «Основа», 2021. — 127 с. : іл. — (Серія «Для турботливих батьків»).

Чи траплялося у вашому житті так, що негативні емоції накривали з головою, і ви ясно відчували: все, я так більше не можу! Якщо вам хоча б раз хотілося бігти світ за очі від проблем та криз з власними дітьми, чоловіком, батьками, роботою, сусідами, хатніми тваринами, та ін. — тоді ця книжка для вас. Та навіть якщо такої думки у вас ще виникало — ця книжка і для вас — вона підкаже, як не потрапляти у глухі кути проблемних ситуацій.

Книжка «Я більше не можу! Антикризові рецепти для мами» Ольги Луб’яної складається з окремих історій про найбільш поширені проблеми сучасних жінок-матерів і містить фахові поради щодо того як їх вирішити або ж, ще краще, їм запобігти. Хоча книжка адресована мамам, нею легко можуть захопитися й інші члени родини. Історії написані легко та з гумором, і у кожній з них ви точно упізнаєте себе. «Рецепт сімейного скандалу. Узяти: 1 незадоволену життям жінку; 1 втомленого на роботі й «затурканого чоловіка»; Одного / двох / трьох (за ситуацією) переляканих дітей; 2 частини жадання любові й розуміння; 1 частину пошуку винуватого; 3 щіпки «як мені все це набридло»; 1 «щіпку мама мала рацію»; ложку «ти мене ніколи не розумієш»; жменю «не кричи, діти почують»; по парі крапель уідливості й сарказму; добрячу жменю презирства. Усе змішати, поставити на сильний вогонь. Бажано відійти подалі — вибухонебезпечно».



 Анна Гресь. «Як пригорнути кактус? Книга для батьків, які хочуть зрозуміти своїх підлітків»


Анна Гресь — дитяча письменниця, дипломована психологиня, авторка низки захоплюючих книг для дітей та батьків, що вийшли друком у видавництві «4Маmаs». Її видання «Як пригорнути кактус? Книга для батьків, які хочуть зрозуміти своїх підлітків», зокрема, всебічно розкриває непросту тему перехідного віку.


Гресь, Анна. Як пригорнути кактус? Книга для батьків, які хочуть зрозуміти своїх підлітків / Анна Гресь. — Харків : ВГ «Основа», 2019. — 201 с.

Ця книга для тих, у кого вдома є незрозумілий, вередливий, різкий, агресивний підліток, який ще вчора був милим, ласкавим, добрим малюком. І для тих, у кого вдома є замкнений, мовчазний, ображений на весь світ підліток, який ще вчора був усмішливим, товариським, відкритим.

Книга «Як пригорнути кактус? Книга для батьків, які хочуть зрозуміти своїх підлітків» Анни Гресь покликана допомогти мамам і татусям зрозуміти і прийняти свою «нову» дитину, яка подорослішала. Дбайливі батьки навчаться розуміти причини поведінки свого підлітка, не приймати скороспішних рішень, знаходити з дитиною спільну мову, вживати правильні слова. А головне — бачити у своїй дитині хороше, навіть якщо цього зараз не видно.

У книзі «Як пригорнути кактус? Книга для батьків, які хочуть зрозуміти своїх підлітків» розглянуто різні ситуації, а потім до кожної конкретної ситуації автор подає три способи вирішення проблеми від найпростішого до найскладнішого. Найпростіший спосіб — це спосіб екстрених заходів, принаймні почати аналізувати ситуацію, виграти трохи часу, щоб краще підготуватися. Другий спосіб, більш складний — серйозна сімейна робота, пошук шляхів до розв’язання проблеми. Причини конфліктів і проблеми треба шукати не лише в дитині. Проаналізувати власну поведінку, своє ставлення до дитини і ситуації загалом пропонує третій спосіб, найскладніший.

«Виховувати підлітка непросто. Так вам скаже всякий, хто мав подібний досвід. До цієї нелегкої справи практично неможливо підготуватися заздалегідь, тому що кожна дитина в сім’ї переживає цей етап дорослішання по-різному. Батькам здається, що їхній син або дочка стали страшенно норовливими, грубими, зовсім не такими, якими були раніше. Зникає тепло в стосунках із дітьми, з ними стає складно порозумітися. Батькам іноді здається, що тепер так буде завжди, і тому їх охоплює почуття приреченості, безвиході. Саме для таких випадків, коли мами і тата не розуміють, що їм робити, написана ця книга. Разом із читачами ми розглянемо проблеми, які можуть поставати перед підлітками та їхніми близькими, і дати прості і конкретні поради: що робити, а чого краще не робити».

 


Джулі Літкотт-Гаймс «Як виховати дорослого»


Джулі Літкотт-Гаймс — випускниця Стенфордської та Гарвардської шкіл права, до 2012 року працювала деканом першокурсників та радником старшокурсників у Стенфордському університеті де до речі, отримала нагороду за винятковий внесок в освіту та якість студентського життя. Активно виступає з доповідями на тему впливу надмірної батьківської опіки. Її праці з’являються у виданнях Forbes, Time, Chicago Tribune, The New York Times, Huffington Post тощо. Здобула другу магістерську освіту з творчого письменства у каліфорнійському коледжі мистецтв у Сан-Франциско.


Літкотт-Гаймс, Джулі. Як виховати дорослого /  Джулі Літкотт-Гаймс ; пер. з англ. Олени Замойської. — Київ : Наш Формат, 2016. — 400 с.

Книга Джулії Літкотт-Гаймс «Як виховати дорослого» — це книга про батьків, які занадто втручаються в життя своїх дітей. Про любов і страх, приховані за нашою надмірною опікою. Про шкоду від нав’язливого втручання. А також про те, як досягти тривалих цілей і допомогти нашим дітям досягнути вагоміших успіхів, виховуючи їх інакше.

Ідея створити цю книгу виникла у Джулі Літкотт-Гаймс, коли вона обіймала посаду декана першокурсників у Стенфордському університеті. Протягом десяти років роботи авторка помітила загрозливу тенденцію, що кожного року дедалі дужче поширювалася серед першокурсників. Студенти скеровували всі свої зусилля на отримання примарного успіху та високих балів, проте були геть безпорадні у звичайному житті, не здатні самотужки визначити власні пріоритети та уподобання, не готові до самостійного життя в найелементарніших його аспектах.

Батьківська гіперопіка, на думку Джулі Літкотт-Гаймс, уже набула масштабів катастрофи. Сучасна молодь не готова найближчим часом перебрати на себе відповідальність на долю країни. Ба більше вона не готова навіть відповідати за власне життя.

На численних життєвих прикладах і багаторічних дослідженнях авторка показує, що батькам насамперед потрібно не перевиховувати дітей, а змінюватися самим. І ці зміни Джулі починає з себе. На прикладі власної родини авторка демонструє як вирватися з лабетів надмірної опіки щодо власних дітей, і перестати поповнювати лави «батьків-квочок».

 


Мег Мікер «Мама і син. Як виховати надзвичайного чоловіка»


Мег Мікер — лікарка, авторка книжок «Сильний батько» — сильні доньки», «Хлопці мають бути хлопцями», «10 звичок щасливих матерів» і «Мама й син». Вона лікарка-педіатр, що понад 30 років займається дітьми й підлітками, а також працює з їхніми батьками. Лікарка Мікер має чотирьох дітей, живе та працює з чоловіком у північному Мічигані.

 

Мікер, Мег. Мама і син. Як виховати надзвичайного чоловіка / Мег Мікер ; пер. з англ. Н. Хаєцької. — Київ : Форс Україна, 2021. — 464 с.

Авторка книги щедро ділиться секретами, які допоможуть жінкам побудувати довірливі й близькі стосунки з синами або ж відновити й зміцніти їх. Сучасний світ, налаштований на безальтернативний успіх, ставить перед майбутніми чоловіками багато складних викликів і піддає їх неабиякому тиску. На те, як із цим усім впораються хлопці, здатні вплинути їхні матері. Книга «Мама й син» допоможе мамам знайти в собі сили й упевненість, якими вони зможуть поділитися зі своїми дітьми; підкаже, як подолати протиріччя й суперечності, які час від часу виникатимуть між ними та підлітками; підтримає тоді, коли нас Як стати хорошим прикладом для сина ? Як навчити його не боятися труднощів? Як захистити від життєвих випробувань і підготувати до них свого хлопчика? Яким чином можна зберегти довіру сина, як допомогти йому дорослішати, як виростити з хлопчика надзвичайного чоловіка?

 


Підготувала Н.М. Баранова, бібліотекарка читального залу.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии