* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

суботу, 10 лютого 2024 р.

Творець музично-духовних світів: до 135-річчя з дня народження Левка Ревуцького

 

 «В колиску дар пісень тобі поклала 

Доля серце налила добра і чистоти,

І дорогі скарби несеш обачно ти,

Як чашу як свічу у радісне роздолля».

М. Рильський.

 




Лев Миколайович Ревуцький – видатний українець. Творчість композитора, педагога, вченого-музикознавця, музичного і громадського діяча – вагомий етап досягнень української культури, продовження справи славетних попередників митця Миколи Лисенка, Кирила Стеценка, Миколи Леонтовича, Якова Степового. Талант Лева Миколайовича Ревуцького – унікальне, самобутнє явище в українській культурі.

Народився Лев Миколайович Ревуцький 20 лютого 1889 року в селі Іржавець Прилуцького повіту Полтавської губернії (нині – Чернігівської області) в сім’ї попечителя сільської школи. Батьки його були освіченими, інтелігентними людьми, залюбленими в українську пісню, музику. Під їхнім впливом музичний талант у майбутнього знаменитого музиканта-композитора проявився дуже рано. Хлопчик мав абсолютний слух і неабиякий хист до гри на фортепіано, до імпровізації. За це його і прозвали Камертоном. Навчаючись у Київській приватній гімназії Г. Валькера, а згодом в музичній школі Н. Тумановського у фортепіанному класі М. Лисенка, Лев Ревуцький не просто навчався музичної грамоти, а й водночас пройшов школу усвідомлення себе і свого місця в мистецтві музики: «М.В. Лисенко перший став для мене зразком ставлення до своєї мистецької справи», – згадував про свого вчителя вдячний учень. Закінчивши гімназію, Лев Ревуцький у 1907 році вступає на фізико-математичний факультет Київського університету, наступного року переходить на юридичний факультет. Студент університету, він не полишає заняття музикою: відновлює заняття з гри на фортепіано в музичному училищі. Закінчивши училище, розпочинає навчання в консерваторії і одночасно продовжує навчатися в університеті. У консерваторії Ревуцький навчається  паралельно в двох класах: фортепіанному і у класі композиції композитора Р. Глієра. Перша світова війна внесла свої корективи у перебіг подій його життя. Л. Ревуцький прискорено закінчує у 1916 році університет і консерваторію – і вирушає на фронт. На початку 1918 року, демобілізувавшись, Лев Ревуцький оселяється в Прилуках. Працює там діловодом на залізничних станціях. Але музичної діяльності він не полишає: бере участь в організації Прилуцької філії Всеукраїнського музичного товариства імені М. Леонтовича, виступає в концертах як піаніст і концертмейстер Прилуцької хорової капели, для якої пише кантату «Хустина» на слова Т. Шевченка.

У 1924 році Ревуцького запрошують до Києва на посаду викладача музичних дисциплін в Музично-драматичному інституті імені М.В. Лисенка. Від 1924 року до останніх років життя (помер Левко Ревуцький 30 березня 1977 року в Києві) композитор повністю віддається педагогічній справі: викладає музично-теоретичні дисципліни, виховує виконавські та композиторські кадри. Можна тільки дивуватися невгамовній, потужній творчій енергії митця-професора.

Протягом 1944-1948 років Лев Миколайович Ревуцький очолював Спілку композиторів України. Був обраний депутатом Верховної Ради України кількох скликань. Активно займався науковою діяльністю, редагуванням та підготовкою до друку нотних видань, зокрема, творів М.В. Лисенка. Його творчу та громадську справу відзначають урядовими нагородами. Левко Ревуцький був удостоєний звання  народного артиста УРСР у 1942 році і звання народного артиста СРСР у 1944 році. У лютому 1969 року з нагоди 80-річного ювілею та за вагомі мистецькі здобутки Лев Миколайович Ревуцький був удостоєний звання Героя Соціалістичної Праці.

Творча спадщина видатного українського композитора відтворює світ народної пісенно-музичної творчості. Левко Ревуцький є автором таких інструментальних творів, як:соната для фортепіано, дві симфонії, два фортепіанних концерти, фортепіанні прелюдії, твори для скрипки й віолончелі з фортепіано, концерт № 2 для фортепіано з оркестром, низка пісень для хору тощо. До творчих надбань композитора належать численні обробки народних пісень, зокрема, цикли «Галицькі пісні», «Козацькі пісні», збірка для дітей «Сонечко» тощо.

Вершиною творчості є епічна Друга симфонія мажор, яка у 1927 році на всеукраїнському конкурсі на кращий музичний твір отримала 1-у премію. Видатний український поет Максим Рильський дав цьому твору композитора Левка Ревуцького таку оцінку: «Друга симфонія сповнена красою українського поля, благородством народного серця, непереможними чарами народної пісні в дорогоцінній оправі симфонічної майстерності».

У 1936-1939 рр. Ревуцький працював над створенням нової редакції опери М.В. Лисенка «Тарас Бульба». Написав розгорнуту героїко-епічну увертюру до опери. Якби Лев Ревуцький здійснив лише редагування опери свого вчителя Миколи Лисенка «Тарас Бульба» і дописав до неї знамениті «Засвистали козаченьки» та кілька інших музичних фрагментів, він би вже своє одне з перших місць у плеяді визначних діячів української культури. Професор-педагог Ревуцький виховав цілу когорту українських композиторів, зокрема, його учнями були Георгій та Платон Майбороди, Аркадій Філіпенко, Вадим Гомоляка, Віктор Кирейко.

Левка Ревуцького називали «генієм з очима, сповненими суму». Митець створював свій унікальний, безмежний світ музики. Він зробив українську музику надбанням світової музичної культури. При цьому виникає питання: чому в розквіті композиторської творчості Лев Миколайович Ревуцький відійшов від написання музичних творів, присвятивши себе педагогічній та громадській діяльності?

Ми можемо про причини цього лише здогадуватися: чесний, принциповий митець просто не міг писати «литаврові» музичні твори, яких від нього очікували представники влади.




Література про життя та творчість композитора

 


Бялик М. Л. Н. Ревуцкий: очерк жизни и творчества [Текст] / М. Бялик; [ред. Е. Мнацаканова, худож. В. Воеводин]. – Москва : Сов. композитор, 1963. – 137 с.

Нарис украйнського музикознавця М. Г. Бялика Л. М. Ревуцький присвячена талановитому українському композитору Левку Ревуцькому. Книга простежує його життєвий та творчий шлях, охоплюючи його творчість з юнацьких років та до періоду розквіту його творчості. У книзі міститься список основних творів Левка Ревуцького.


Бялик М. Г. Л. Ревуцький. Риси творчості [Текст] / М. Г. Бялик; [літ. ред. Г.І. Неруш]. – Київ : Муз. Україна, 1973. – 199 с.

В нарисі відомий музикознавець М. Г. Бялик розповідає про творчі стосунки Левка Ревуцького з іншими українськими композиторами, про творчість Льва Миколайовича Ревуцького яка становить цілу епоху в історії української музичної культури, а також посідає одне з головних місць у духовному надбанні українського народу.



Бялик М. Л. Н. Ревуцкий: монография [Текст] / М. Бялик; [ред. И.В. Белецкий]. – Ленинград : Сов. композитор, 1979. – 165 с.

Український музикознавець Бялик М. Г., автор монографії Л. М. Ревуцький описує особисте знайомство с композитором Левком Ревуцьким, розповідає про життя та творчість композитора.

М. Г. Бялик є шанувальником та популяризатором творчості українського композитора Левка Ревуцького в інших країнах світу. 



Герасимова-Персидська Н.О. Друга симфонія Л. Ревуцького: путівник [Текст] / Н. О. Герасимова-Персидська; [ред. В.Ф. Таловиря, худож. М.М. Димченко]. – Київ : Мистецтво, 1963. – 27 с. – (Любителям музики).

Цей путівник Н.О. Герасимової-Персидської присвячен Другої симфонії Л. Ревуцького. В ній композитор оспівує красу рідної природи, замальовує внутрішній світ людини, багатство її почуттів, передає глибокий роздум. Друга симфонія Л.М. Ревуцького зберігає свою свіжість і привабливість, випробувана часом, вона залишається однією з кращих симфоний в українській музичній культурі.

 

Горюхіна Н. Симфонізм Л. М. Ревуцького [Текст] / Н. Горюхіна; [ред. Л.М. Мокрицька, худож. В.Ю. Тарнавський]. – Київ : Мистецтво, 1965. – 78 с. 

У цей книжці автор зупиняється на деяких особливостях стилю видатного українського композитора Л.М. Ревуцького.

Яскравий національний характер його музики – явище оригінальне, самобутнє, що увібрало в себе і традиції класиків, і індивідуальне творче начало. Спосіб активного розвитку тематичного матеріалу, процесс народження художніх образів становлять головний зміст поняття «симфонізм». Аналізові рис симфонізму Ревуцького й присвячена ця брошюра.

 

Киселев Г. Л. Н. Ревуцкий [Текст] / Г. Киселев; [ред. П. Гонтаренко, худож. В. Лисецкий]. – Київ : Мистецтво, 1951. – 51 с. – (Мастера искусства Советской України). 

Книга про життя та творчість українського композитора Левка Ревуцького. Автор книги звертає увагу на творчі напрямки композитора, маючи професійну композиторську майстерність, створюючи твори великих інструментальних форм – симфонія, концерт та інші, Ревуцький зберігає близькість до української народної музики, відтворюючи на новій основі у більш складних формах її художні образи, прийоми. 


Клин В. Л. Л. Ревуцький – композитор – піаніст [Текст] / В. Л. Клин; за ред. Л. П. Головняк ; [ред. М.М. Гордійчук; рец. А.І. Муха]. – Київ.: Мистецтво, 1972. – 238 с. 

Автор видання розповідає про аналіз та дослідження фортепіанній творчості видатного українського композитора Л.М. Ревуцького. Фортепіанні твори Л. Ревуцький писав протягом шістдесяти років. Художні достоїнства фортепіанної музики Л. Ревуцького полягають у багатстві її образного змісту, досконалості драматургії, стрункій конструктивній логіці форм, ювелірній викінченості деталей фактури, поєднанні твердої опори на традиції світового музичного мистецтва з елементами їх новаторського збагачення.

Автор прагнув показати формування Ревуцького як композитора і як піаніста у взаємозбагаченні, взаємовпливі цих напрямків творчого обдарування.

 

Лісецький С. Й. Лев Миколайович Ревуцький [Текст] / С. Й. Лісецький; відп. ред. М. М. Гордійчук; [ред.В.П. Плачинда]. – Київ : Наукова думка, 1989. – 184 с. – (Наукова думка). 

Книжка становить документальну біографію одного з основоположників української музики, композитора, вченого і педагога, академіка АН УРСР Л.М. Ревуцького. Читач знайде тут не лише натхнений аналіз творів митця,їх музичного стилю, новаторських особливостей, але й багато забутих або зовсім невідомих фактів із музичного життя України.

 


Лев Николаевич Ревуцкий: статьи воспоминания [Текст] / В. В. Кузык ; [ред. В. П. Корнейчук, худож. Е. И. Лисецкий]. – Киев : Муз. Україна, 1989. – 272 с. 

Збірка присвячена 100-річчю з дня народження видатного українського композитора Левка Ревуцького (1889 - 1977), увійшли спогади відомих композиторів та музикантів, вчених-музикознавців, художників, скульпторів, а також матеріали відомих діячів культури – М. Грінченка, Б. Лятошинського В. Косенко, М. Рильського та інших.

 


Шеффер Т. Л. М. Ревуцький: нарис про життя та творчість [Текст] / Т. Шеффер; [ред. В.П. Курашова]. – Київ : Держ. вид-во образотвор. мистецтва і муз літ., 1958. – 130 с. 

Цей нарис розповідає про життя і творчу діяльність одного з видатних українських композиторів.

Автор аналізує його кращі твори різних жанрів – фортепіанні, симфонічні, обробки народних пісень, масові пісні, висвітлює роботу Ревуцького як педагога, вихователя кадрів української музики.

 


Шеффер Т. Лев Ревуцький [Текст] / Т. Шеффер; [ред. А.І. Бутук, худож. Бродський Б.Й.]. – Киев : Муз. Україна, 1973. – 43 с. – (Творчі портрети українських композиторів). 

Книга з серії «Творчі портрети українських композиторів» знайомить найширші кола читачів і шанувальників музики з українським композитором Левком Ревуцьким. Невелика за обсягом книжка розповідає про життєвий шлях творця української музики Левка Ревуцького, про його пошук і прагнення, містить аналіз його творчості. 


Шеффер Т. В. Лев Ревуцкий [Текст] / Т. В. Шеффер; пер. с укр.; [ред. Л.М. Мокрицкая, худож. Г.М. Финько]. – Киев : Муз. Україна, 1982. – 61 с. (Творческие портреты украинских композиторов). 

Пропоноване видання – нарис про життя та творчість видатного українського композитора, автора багато відомих симфонічних, вокально-симфонічних, інструментальних, хорових, вокальних та інших творів, багато численних яскравіших обробок народних пісень Левка Ревуцького.

 





Зібрання творів композитора

 


Ревуцький Л. Симфонічні твори: партитура [Ноти]: пов. зібр. творів у 11 т. / Л. Ревуцький; ред. Г. Майбороди; [ред. О.Ф. Андрєєва, літ. ред. Є.А. Лур’є]. – Київ : Муз. Україна, 1981. –

Т. 1. – 1981. – 167с.

 




Ревуцький Л. Симфонія № 2: партитура [Ноти]: пов. зібр. творів у 11 т. / Л. Ревуцький; заг. ред. Г. Майбороди; [ред. О.Ф. Андрєєва, літ. ред. Є.А. Лур’є]. – Київ : Муз. Україна, 1981. –

Т. 2. – 1981. – 222 с.

 




Ревуцький Л. Вокальні твори: у супроводі фортепіано [Ноти]: пов. зібр. творів у 11 т. / Л. Ревуцький; підгот. В. Кирейко; [ред. В.Я. Гембера, літ. ред. В.А. Семенко]. – Київ : Муз. Україна, 1983. –

Т. 6. – 1983. – 179 с.

 








Твори композитора для симфонічного оркестру

 


Ревуцький Л. Концерт для фортепіано з оркестром [Ноти] / Л. Ревуцький; [ред.: О.М. Голинська, Б.Л. Кривопуст]. – Київ : Муз. Україна, 2013. – 208 с. – (Бібліотека Шевченківського комітету).

 





Ревуцький Л. Симфонія № 2: партитура [Ноти] / Л. Ревуцький; муз. ред. В. С. Тольба; [ред. М.І. Їжакевич, літ. ред. А.П. Ємельяненко]. – Київ : Муз. Україна, 1970. – 223 с. –(Українська симфонічна музика).

 





Ревуцький Л. Симфонія № 2: партитура [Ноти] / Л. Ревуцький; ред. В. С. Тольби; [ред. О.Ф. Андрєєва, літ. ред. Т.В. Тихонович]. – Київ : Муз. Україна, 1977. – 215 с. - (Симфонічна музика ХХ сторіччя).

 









Вокальні твори композитора


 

Ревуцький Л. Народні пісні: для високого голосу в супроводі фортепіано [Ноти]: пісні для вис. голосу / Л. Ревуцький; [ред. В.Ф. Таловиря, літ. ред. М.Й. Бахтинський]. – Київ : Муз. Україна, 1973. – 15 с. –(Український солоспів).

 





Ревуцький Л. Народні пісні: для голосу в супроводі фортепіано [Ноти]: коз. пісні / Л. Ревуцький; [ред. В.Ф. Таловиря, літ. ред. М.Й. Бахтинський]. – Київ : Муз. Україна, 1969. – 28 с. –(Український солоспів).

 





Ревуцький Л. Народні пісні: для голосу в супроводі фортепіано [Ноти]:  пісні для серед. голосу / Л. Ревуцький; [ред. В.Ф. Таловиря, літ. ред. Б.М. Чип]. – Київ : Муз. Україна, 1975. – 40 с. –(Український солоспів).

 





Ревуцький Л. Народні пісні: для низького голосу в супроводі фортепіано [Ноти]: пісні для низ. голосу/ Л. Ревуцький; [ред. В.Ф. Таловиря, літ. ред. М.Й. Бахтинський]. – Київ : Муз. Україна, 1972. – 20 с. –(Український солоспів).

 








Фортепіанні твори композитора

 


Ревуцький Л. Вибрані твори [Ноти]: для фортепіано / Л. Ревуцький; [ред. О.А. Голинська]. – Київ : Муз. Україна, 1993. – 27 с.

 






Ревуцький Л. Ор.17 № 2. Гумореска [Ноти]: для фортепіано / Л. Ревуцький; [ред. Ф. Надененко]. – Київ : Мистецтво, [1952]. – 7 с.

 






Ревуцький Л. Ор.7. Дві прелюдії [Ноти]: для фортепіано / Л. Ревуцький; [ред. І. Кишко]. – Київ : Музфонд УРСР, 1949. – 8 с.

 






Ревуцький Л. Концерт для фортепіано з оркестром [Ноти]: клавір / Л. Ревуцький; [ред. М. Їжакевич]. – Київ : Мистецтво, 1966. – 70 с.

 






Ревуцький Л. Прелюдія Тв. 4. № 1 [Ноти]: для фортепіано / Л. Ревуцький; [ред. Є.Ф. Станкович]. – Київ : Муз. Україна, 1971. – 4 с. – (Масова бібліотека).

 






Ревуцький Л. Симфонія № 2 [Ноти]: перекладення для фортепіано в 4 руки / Л. Ревуцький; [ред. В.В. Гончаренко]. – Київ : Муз. Україна, 1989. – 110 с.

 






Ревуцький Л. Ор.1. Соната для фортепіано [Ноти]: для фортепіано / Л. Ревуцький; [ред. І. Кишко]. – Київ : Музфонд УРСР, 1949. – 26 с.

 






Ревуцький Л. Твори для фортепіано [Ноти] / Л. Ревуцький; [ред. М. Їжакевич]. – Київ : Муз. Україна, 1970. – 96 с. – (Перлини світової музики).

 





Ревуцький Л. Твори для фортепіано [Ноти] / Л. Ревуцький; [ред. М. Їжакевич]. – Київ : Муз. Україна, 1970. – 96 с. – (Перлини світової музики).

 





Ревуцький Л. Три прелюдії (тв. 4) [Ноти] / Л. Ревуцький. – Київ : Муз. Україна, 1995. – 8 с. – (Українська музика).

 






Ревуцький Л. Фортепіанні твори [Ноти] / Л. Ревуцький; [ред. Ф. Надененко]. – Київ : Мистецтво, 1963. – 82 с.

 









Скрипкові та фортепіанні твори композитора

 


Ревуцький Л. Інтермеццо Тв. 10 [Ноти]: для скріпки і фортепіано / Л. Ревуцький; [ред. К. Скороход]. – Київ : Мистецтво, [1955]. – 9 с.












Підготувала Т.М. Шилова, завідувачка відділу мистецтв.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии