* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

понеділок, 5 лютого 2024 р.

Джон Р. Р. Толкін і його чарівний легендарний недитячий світ Середзем’я


Відділ літератури іноземними мовами пропонує вашій увазі добірку творів Дж. Р. Р. Толкіна, люб’язно подарованих нашій бібліотеці книжковим магазином « Британська книга». Завітайте до нашого відділу, щоб познайомитися з творами жанру «високої фентезі» в оригіналі.






Джон Рональд Руел Толкін (1892-1973) — англійський письменник, видатний лінгвіст, філолог, професор Оксфордського університету. Став знаменитим завдяки своїм творам у жанрі «високої фентезі» «Гобіт» і «Володар Перснів», в яких створив прекрасний світ Арди (Землі) з його легендарною частиною Середзем’ям, і здобув звання основоположника вище згаданого напрямку у літературі.

Всі твори і незавершені роботи, присвячені цьому фантазійному світу, називають Легендаріумом Толкіна. У вигаданому світі Середзем’я живуть і люди, і дуже незвичні для нас гобіти, гноми, ельфи, маги, чарівники та інші надзвичайні істоти, але й в нереальному світі, як і в реальному, йде боротьба між добром і злом, і так само, як і в справжньому житті, перемогу здобуває не завжди правий, і іноді, щоб перемогти супротивника, треба перш за все побороти себе самого.




Tolkien, [John Ronald Reuel].The Silmarillion [Text]/ J. R. R. Tolkien; Ed. By Ch. Tolkien. – [London]: Harper Collins Publisher, [2013]. – XXXII, 448 p.: ill. ; 177 x 110. – eng.

Хоча «Сильмаріліон» побачив світ вже після смерті Толкіна, і був виданий його сином Кристофером у 1977 році, цей твір є першою частиною знаменитої трилогії автора про таємничий фантазійний світ під назвою Арда (Земля) і його частини Середзем'я. У ньому зібрані міфи та легенди Середзем’я, що описують історію від самого початку створення Арди як частини Еа (Всесвіту) до кінця Третьої епохи. Це історія про героїзм Ельфів і людей в першу епоху Середзем’я перед великими подіями, записаними у «Гобіті» і «Володарі Перснів».


Tolkien, [John Ronald Reuel].The Hobbit or There and Back Again [Text]/ J. R. R. Tolkien. – [London]: Harper Collins Publisher, [2022]. – XX, 284 p.: ill. ; 223 x 140. – eng. 





Tolkien, [John Ronald Reuel].The Hobbit or There and Back Again [Text]/ J. R. R. Tolkien. – [London]: Harper Collins Publisher, [2020]. – XXII, 314 p.: ill. ; 195 x 130. – eng.







Представляємо два видання повісті «Гобіт», що побачила світ у 1937 році, де читачі вперше зустрілися з мешканцями Середзем’я. Спокій і затишок високоповажного містера Більбо Беггінса виявляється раптово порушений в один прекрасний день, коли на його порозі з'являються знаменитий чарівник Гендальф і цілий загін гномів на чолі з Торіном Дубощитом, Завдяки Гендальфу гноми впевнені, що без Більбо їхнє благородне та надзвичайно небезпечне починання приречене на поразку. Адже гноми намірилися перетнути ліси, гори, долини і озера, дістатися далекої Самотньої гори, перемогти дракона Смауга і відновити зруйноване королівство гномів Еребор.



Tolkien, [John Ronald Reuel].The Lord of the Rings [Text]/ J. R. R. Tolkien. – [London]: Harper Collins Publisher, [2004]. – XXV, 1178, [15] p.: ill. ; 230 x 145. + 3 maps. – eng. 
Tolkien, [John Ronald Reuel].The Lord of the Rings [Text]/ J. R. R. Tolkien. – [London]: Harper Collins Publisher, [2004]. – XXV, 1178, [13] p.: ill. ; 197 x 130. – eng.







Пропонуємо вашій увазі два видання заключної частини трилогії про Середзем’я «Володар Перснів». Велика війна за Кільце триває багато тисяч років. Володар Кільця має безмежну владу і силу, але повинен служити Злу! Отже великі випробування випадають на долю гобіта Фродо та Братерства Персня: мага Гендальфа, Мері, Піппіна і Сема, гнома Гімлі, Ельфа Леголаса, Боромира з Гондора і високого таємничого незнайомця Блукача (Арагорна). Саме гобіт Фродо повинен знищити Кільце.


Tolkien, [John Ronald Reuel].The Treason of Isengard: The History of the Lord of the Rings [Text] / J. R. R. Tolkien. – [London]: Harper Collins Publisher, [2015 - 2015]. – (The History of Middle-Earth/ Ch. Tolkien). Part 2. – [2015]. -504, [8] p.: ill. ; 197 x 130. – eng.

Видання представляє другу частину з «Історії Володаря Перснів» під назвою «Зрада Ізенгарда», що є сьомим томом із знаменитого Легендаріума Толкіна «Історія Середзем’я». Він продовжує розповідь про створення Володаря Перснів, розпочату в попередньому томі, простежує велике поширення історії на нові землі та нові народи на південь і схід від Імлистих гір: появу Лотлорієну, Ентів, Вершників Рохана і Сарумана Білого у фортеці Ізенгард. Книга містить повний опис оригінальних карт, які мали стати основою нової географії Середзем’я; а в додатку розглядаються рунічні алфавіти з ілюстраціями форм і аналізом рун, використаних у Книзі Мазарбула, знайденій біля гробниці Баліна в Морії.


Tolkien, [John Ronald Reuel].The War of the Jewels: The Later Silmarillion [Text] / J. R. R. Tolkien. – [London]: Harper Collins Publisher, [2015 - 2015]. – (The History of Middle-Earth/ Ch. Tolkien). Part Two : The Legend of Beleriand. – [2015]. -XII, 470, [14] p.: ill. ; 197 x 130. – eng.

У «Війні самоцвітів» розповідається про пізнішу історію Сильмариліону. Тепер історія повертається до Середзем’я та руйнівного конфлікту Вищих Ельфів і Людей з силою Темного Володаря. Ця книга завершує твори Дж. Р. Р. Толкіна, пов’язані з останніми століттями Першої Епохи, довгу історію Сильмариліону, що починається в Книзі Втрачених Оповідань. Книга містить повний текст Сірого Анналу( Аннали Белеріанда), первинний запис про Війну за Коштовності та основну історію Середзем’я: розповідь про катастрофу, яка спіткала лісових людей Бретіла, коли Гурін Таліон потрапив до них після звільнення з довгих років полону в Ангбанді, фортеці Моргота.


Tolkien, [John Ronald Reuel].Tree and Leaf [Text]: Including [On Fairy-Stories], Mythopoeia, [Leaf by Niggle], and The Homecoming of Beurthtnoth/ J. R. R. Tolkien. – [London]: Harper Collins Publisher, [2001]. – XXII, 150, [14] p.: ill. ; 195 x 130. – eng.

Створена як відображення картини Толкіна під назвою «Дерево Амоліон», що на обкладинці цього видання, ця колекція історій включає знаменитий твір автора «Про фантастичні оповідання», поему «Створення міфів», історію «Лист пензля Ніггля» та драматичну поему «Повернення Бертнота».У дослідженні «Про фантастичні оповідання» письменник заглиблюється у природу казок і фентезі та наголошує про те, що казки це не дитячий жанр. Що й елегантно показано в історії «Лист пензля Ніггля» про художника Ніґґля, якому належить здійснити «довгу подорож», і розглядається як алегорія життя самого Толкіна. У виданні також містяться передмова Крістофера Толкіна, поема «Міфотворчість», драматична поема «Повернення Бертнота», яка розповідає про жахливу битву під Малдоном у 991 році, де загинув англійський командир Бертнот. У ніч після бою двоє слуги герцога приходять на поле бою, щоб забрати тіло свого господаря. Шукаючи серед убитих, вони розмірковують про «непотрібне благородство господаря» та марнотратство війни.


Day, David. An Atlas of Tolkien [Visual material] / by D. Day. – [London]: Cassell Illustrated, [2015]. – 256 p.: ill.; 200 x 135. –eng.

Перед вами книга з повною географією та хронологією для читачів «Гобіта», «Володаря Перснів» та «Сильмарілліона», проілюстрована талановитими художниками. Повнокольорові карти, багаті ілюстрації ключових місць і подій розкажуть вам про те, як з'явилися та розвивалися країни та народи Середзем'я з моменту створення до подій Третьої доби. У книзі є таблиці з датами, докладні роз'яснення, алфавітний покажчик, що допоможуть розібратися у всіх перипетіях як історії ельфів, так і всіх інших мешканців чудового і таємничого фантазійного світу Дж. Р. Р. Толкіна.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии