* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

четвер, 10 вересня 2020 р.

Девід Герберт Лоуренс – борець за розкріпачення інстинктуальної людини, прабатько рок-культури: до 135-річчя від дня народження письменника та поета


Девід ГербертЛоуренс (1885-1930), або, як його називають, Ді Ейч Лоуренс – визначний англійський письменник,що написав багато витончених та захоплюючих новел і 11 романів, з яких,без сумніву, три стали всесвітньо відомими,а саме «Коханець леді Чаттерлей», «Сини і кохані», «Закохані жінки». 
Але ставлення публіки до Лоуренса і до його творчості в різні періоди історії було досить перемінливим, від безперечного обожнювання до безмежного презирства. В 1914 році в рідному Корнуоллі його не пускали в пристойне товариство за те, що він відбив дружину у шановного професора. 
У 1915 році Корнуольський магістрат розпорядився знищити всі примірники  його роману «Веселка» відповідно до «Закону про непристойні публікації». 
А після Другої світової війни Лоуренс став світочем англійської культури, що дав сексу право на місце в літературі, інтелектуалом, який вийшов з робочого середовища(його батько був шахтарем), ворогом усякої механістичності в мистецтві і полум’яним проповідником натурального, інстинктивного життя. 
Пропонуємо вам, шановним читачам, книги  письменника, що є у фондах Відділу літератури іноземними мовами бібліотеки.

Приходьте до бібліотеки і пізнавайте примхливий, своєрідний світ «самого екстравагантного стиліста і новатора, що ніколи не йшов на компроміси,і для якого  долею було письменство, а життя - цікавою добавкою»(М. Еміс)

Lawrence, David Herbert. The Rainbow[Text] / D. H.  Lawrence. – Reprint. - [Harmondsworth]: Penguin Books, [1978]. – 496 p. – ( A Penguin book: Fiction). – eng.
Д. Г. Лоуренс приголомшив  свідомість сучасників свободою, з якою він писав про стосунки чоловіків і жінок. Видання представляє психологічний роман письменника «The Rainbow»(1915), заборонений зразу ж після першої публікації. Цей витончений твір  про взаємини між чоловіками і жінками, про боротьбу за досягнення спокою і внутрішнього задоволення у величезному всесвіті, який автор уявляє  багатобарвною веселкою .
Lawrence, David Herbert. Women in Love [Text] /D. H. Lawrence;With a foreword by thе author and an introduction by R. Aldington. – Reprint. - [New York]: Penguin Books, [1978]. – XIV, 473, [9] p. – (A Penguin book: Fiction). – eng.
Найскандальніший роман Лоуренса «Women in Love»(1920), для якого не знайшлося видавця - і автору довелося його публікувати за власний рахунок. Роман, який привів автора на лаву підсудних - за порушення норм суспільної моралі. Часи змінюються - і тепер в історії двох сестер з англійської глибинки, які сповідують ідею «вільних стосунків», не залишилося нічого сенсаційного. Однак психологізм роману і легкість стилю роблять цей твір цікавим навіть для самого вибагливого читача.
Lawrence, David Herbert. Aaron’s Rod [Text] /D. H. Lawrence. – Reprint. - [Harmondsworth]: Penguin Books: William Heinmann Ltd., [1977]. – 496 p. – (A Penguin book: Fiction). – eng.
Збірка містить повість і новели письменника. Повість «Aaron’s Rod» оповідає про флейтиста Аарона, у якого є дружина, дві чарівні доньки і поважна робота, але одного разу він все кидає і йде від сім'ї. Важко зрозуміти, чим він керується, та й сам він здається, до кінця, не усвідомлює причин свого вчинку, а просто піддається невідомому прагненню...


Lawrence, David Herbert. The Woman Who Rode Away and Other Stories [Text] /D. H. Lawrence. – Reprint. - [Harmondsworth]: Penguin Books: William Heinmann Ltd., [1977]. –456 p. – (A Penguin book: Fiction). – eng.
Дане видання є збіркою оповідань Д. Г. Лоуренса.За своєю приголомшливою, але дивно безособовою описовою силою новела «The Woman Who Rode Away»(1928) не має собі рівних серед коротких новел автора. Також  тут міститься оповідання « Sun», в якому нецілісне  вивчення жінки сприймається через свідомість ії відчуттів під час тривалого загоряння на італійській скелі, а також декілька безжальних  сатир та оповідань  окультного змісту, таких як «Jimmy and the Desperate Woman» , «Glad Ghosts»  і «The Last Laugh».
Lawrence, David Herbert. The Mortal Coil and Other Stories [Text] /D. H. Lawrence; Ed. By K. Sagar. – Reprint. - [Harmondsworth]: Penguin Books: William Heinmann Ltd., [1977]. – 236, [2] p. – (A Penguin book: Fiction). – eng.
Видання пропонує  шістнадцять оповідань, за якими можна простежити розвиток і становлення Лоуренса як творчої особистості. « A Prelude»(1907),його перша опублікована робота.«The Old Adam» і «The Witch à la Mode » відобразили роки сильних сексуальних розладів, що Лоуренс пережив, коли був школярем у Кройдоні. «A Chapel and a Hay Hut Among the Mountains» зафіксували щасливіший період - перші місяці його життя з Фрідою. «The Thimble» та «The Mortal Coil» переносять нас у роки Першої світової війни, роки зрілості Лоуренса та визріваючого почуття трагедії.
Lawrence, David Herbert. Love Among the Haystacks and Other Stories [Text]/D. H. Lawrence. – Reprint. - [Harmondsworth]: Penguin Books: William Heinmann Ltd., [1978]. – 236, [2] p. – (A Penguin book: Fiction). – eng.
Збірка містить шість новел Д. Г. Лоуренса , серед яких «Love Among the Haystacks», «The Lovely Lady», «Random’s Roof», «The ManWho Died».
Вічна любов - протистояння батьків і дітей, чоловіків і дружин, коханців, друзів - любов, позбавлена розуміння, що не вміє прощати і не чекає вибачення ... Світ такий, яким його бачить автор. А яким його бачите ви?
Lawrence, David Herbert. The Complete Short Stories: in three volumes [Text] /D. H. Lawrence. – Reprint. - [New York]: Penguin Books, [1976 - 1976]. – (A Penguin book: Fiction). Vol. II.- [1976]. – 310, [10] p. – eng.
У другому томі повного видання новел Д. Г. Лоуренса представлені  оповідання «Tickets, please», «Funny and Annie», «The Princess», «Smile», «Sun» та інші. Пристрасть. Самотність. Ненависть. Трагедія ... Вічне протистояння сильної особистості   і  сірого, похмурого світу, що затягує в рутину повсякденності ... Твори Лоуренса, стилістично вишукані, психологічно точні, занурюють читача в світ лютих, відкритих емоцій, які читач, хоче він того чи ні, переживає як свої  особисті ...

Lawrence, David Herbert. Odour of Chrysanthemus and Other Stories [Text] / D. H. Lawrence;[Сост. сб. и автор предисл. Н.  М. Пальцев; Автор коммент. А. И. Полторацкий]. – M. : Progress Publishers, 1977. – 293, [2] p. – eng.
Видання є збіркою оповідань Д. Г. Лоуренса,у більшості з яких дія відбувається у рідному для письменника Ноттінгемширі, у середовищі шахтарів («Odour of Chrisanthemums», «The Christening», «A Sick Collier»). Перша світова війна знайшла своє відображення у новелі «England, My England», а складні психологічні конфлікти і переживання у новелі «The Horse Dealer’s Daughter».Збірка супроводжується вступом про життя і творчість письменника, а також коментарем до тексту. Для всіх, хто цікавиться англійською мовою і любить читання в оригіналі.
Lawrence, David Herbert. England, My England [Text] / D. H. Lawrence.- Київ: Знання, 2005. – 182, [2] p. – (Біб-ка для тих, хто вивчає англійську). – eng.
До книги увійшли чотири  відомих оповідання автора («England, My England», «You Tauched Me», «Samson and Delilah», «The Horse Dealer’s Daughter». Письменник створив правдиві  і художньо-переконливі образи англійців початку ХХ  ст. Широта зображення англійської дійсності, психологічна майстерність, емоційна насиченість  оповідань приваблюють читачів і дають наснагу до ще більш близького  знайомства  з творчістю Д. Г. Лоуренса.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии