* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

середу, 13 квітня 2022 р.

Легендарні місця України: до Дня пам'яток історії та культури

 


«Поки живуть думки в душі моїй, Як мрію чистую з найкращих мрій, Я заховаю в серці Україну…». Володимир Самійленко



Щорічно 18 квітня, у Міжнародний день пам’яток та історичних місць, в Україні відзначається День пам'яток історії та культури. Наша країна має багату історико-культурну та природну спадщину. Мальовнича природа України та морські простори приваблюють своєю красою та різноманітністю. Скіфські кургани, античні руїни, середньовічні замки та фортеці, церкви та храми відкриють таємниці тисячолітньої історії.



Литовченко, Влада. Всесвітня спадщина ЮНЕСКО в Україні / Влада Литовченко. – Київ : Ваш автограф, 2021. – 180 с. : іл.

Захист культурних та історичних цінностей від знищення і руйнувань під час воєнних дій, захист та підтримка належного збереження унікальних історико-культурних, природних та архітектурних пам’яток світового значення – саме таку благородну місію впродовж десятиліть здійснює ЮНЕСКО – Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури, яка у листопаді 2020 року відзначила своє 75-річчя. У цій книжці авторка окреслює історію організації, акцентуючи на участі у ній України, яка є членом ЮНЕСКО з 12 травня 1954 року. Співпраця ЮНЕСКО і України відіграє надзвичайно важливу роль для нашої держави, спрямовану на збереження історичної, культурної, духовної спадщини та природних багатств України. Станом на 2021 рік у Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО внесено 1 154 об’єкти, котрі уособлюють творчі можливості людського розуму та багатство природи і вважаються надбанням усього людства. Починаючи з 1990 року сім видатних пам’яток України увійшли до світової скарбниці ЮНЕСКО. Проте в Україні досить багато унікальних об’єктів, тож нам є над чим працювати – досліджувати, охороняти, популяризувати наші надбання, ініціювати внесення їх до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і наполегливо дбати про те, щоб вони були включені до світової скарбниці людства. З вересня 2008 року ЮНЕСКО почала формувати Репрезентативний список нематеріальної культурної спадщини. До нього вже внесено три елементи від України. З ними також можна ознайомитися на сторінках цієї книжки. Видання адресоване широкому читацькому загалу, усім тим, хто цікавиться міжнародними відносинами, історією та культурою України.


Маленков Р. Світова спадщина ЮНЕСКО в Україні: путівник. - Київ, Видавничий дім «КОМОРА», 2021. – 240 с.

Історія України бурхлива і насичена, а природа – справді унікальна, тож не дивно, що тут є багато привабливих і цікавих туристичних об’єктів. Але які з них варто побачити насамперед?

За низкою чітких критеріїв ЮНЕСКО визначила7 головних природних та культурних об’єктів України та включила їх у список Світової спадщини. Крім того, існує ще й список кандидатів на включення до списку Світової спадщини, який називають Попереднім списком ЮНЕСКО, в Україні таких об’єктів ще 17. Путівник Романа Маленкова, мандрівника і засновника краєзнавчого сайту «Україна Інкогніта», розповість про них усі.



*** 


Академік Петро Тронько – видатний оборонець національної спадщини. Збірка статей / Упорядники:О. Повякель, А.Сєриков. – Київ : Видавничий дім журналу «Пам'ятки України», 2021.–608с.

Золоті Ворота, ансамбль Михайлівського Золотоверхого монастиря, Успенський собор Києво-Печерської лаври, Національний музей народної архітектури та побуту України, палац мистецтв «Україна»... Це дещиця унікальних історико-культурних об'єктів лише у Києві, безпосередньо пов'язаних із подвижницькою діяльністю Героя України, Академіка Петра Тронька (1915-2011). Збереження і примноження національної спадщини - незмінна мета і головний обов'язок Українця з великої літери, який невпинно і незмінно рятував предківські старожитності в часи тоталітаризму і застою.




*** 


 

Третяк, Анна. Квітуча Україна / А. Третяк. – Київ : АВІАЗ, 2021. – 280 с.; іл.

Віковічні гори та швидкоплинні річки, темні печери і широкі степи, розкішні палаци, нездоланні замки… Ви любите подорожувати? Відкривати для себе нові місця, дізнаватися про їхню історію, уявляти їхнє майбутнє? Подорожі - це можливість відкрити таємниці минулого, чи просто отримати нові враження, а згодом поділитися ними з друзями. Подорожуючи з цією книжкою, ви побуваєте у багатьох куточках України та дізнаєтеся, наскільки дивовижною є наша держава. У кожній області є місця, які вражають, захоплюють, причаровують та назавжди залишаються у пам’яті.


Малак Д. Мальовнича Україна. Образотворчий матеріал = Picturesque Ukraine : альбом / Д. Малаков ; вступ. ст. В. Кузьменка ; голов. ред. Н. Прибега ; пер. з англ. О. Подшибіткіної. – Київ : Мистецтво, 2019. – 208 с.

Альбом розповідає про багатовікову культуру та мальовничу природу держави Україна. Храми і монастирі, замки та фортеці, палаци й маєтки та сучасні споруди характеризують творчий злет народних майстрів і професійних митців, які від часів Київської Русі до сьогодення створили неоціненну спадщину нашого народу. Видання знайомить із різноманітними чарівними куточками всіх регіонів країни – від Карпатських гір на заході до донецьких степів на сході, від голубоплесого озерного Полісся на півночі до сонячних берегів Криму й Одеси на півдні. Альбом зачарує кожного читача неповторною красою природи України, її давніми архітектурними пам’ятками і новобудовами.


Вечерський В. Гетьманські столиці України / Віктор Вечерський. – Київ : Наш час, 2008. – 320 с. – (Серія «Невідома Україна»).

Книжка присвячена малодослідженому феномену української історії та культури – тим містам, які виконували столичні функції протягом існування української держави у специфічній формі гетьманату – так званої Гетьманщини з 1654 до 1782 року. Це автономне державне утворення, що постало в горнилі національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького, відіграло провідну роль у формуванні української національної ідентичності. Адміністративними центрами гетьманської України в ті часи були послідовно міста Чигирин, Батурин, Глухів. Сьогодні вони є основними «віхами національної історії'», в них створені національні історико-культурні заповідники.


Друг О. Вулицями старого Києва / Ольга Друг. – Львів : Світ, 2013. – 512 с. : іл. – (Серія «Історичні місця України).

Розповідь про історичні райони Києва, особливості формування архітектурного середовища міста, про вулиці, будинки, храми, зокрема, давні архітектурні ансамблі – Софію Київську та Києво-Печерську лавру – об’єкти світової спадщини. У книзі використовуються матеріали державних архівів, музеїв, бібліотек, наводяться маловідомі, цікаві факти, взяті з архівів старовинних київських родин, нащадки яких і сьогодні живуть у місті. Видання багато ілюстроване. Давні й сучасні світлини, акварелі, літографії, гравюри, живописні твори допомагають сформувати цілісний образ столиці України, прадавнього міста з півтора тисячолітньою історією.


Комарницький А. Святині Княжої України = Sacred relics of princely Ukraine : Альбом / А. Комарницький, Б. Зятик ; пер. на англ. В. Лужняк. – Львів : Свічадо, 2019. – 208 с.

Українська культура має у спадщині багато сакральних реліквій та святинь періоду Київської Руси. Проте, під час окупації держав-агресорів, з території України було вивезено чимало цінних святинь, реліквій, переписано давні літописи. Автори, відходячи від хибних стереотипів, зібрали та описали долю пам’яток києво-руського періоду від їхнього створення до сьогоднішнього місця знаходження, подали опис святинь та їхнє мистецьке та духовне значення в українській культурі. 


Крізь віки. Київ в образотворчому мистецтві / упоряд. Н Величко. – Київ : Мистецтво, 2016. – 288 с., іл.

Древній Київ з X століття – столиця могутньої східноєвропейської держави Київська Русь. З тих часів одне з найкрасивіших міст на берегах Дніпра славиться своїми неповторними храмовими спорудами, монастирськими комплексами, старовинними громадськими будівлями, ландшафтними парками, садами, скверами. В буремних багатовікових подіях історії, що випали на долю міста, Київ змінював своє обличчя, зберігаючи крізь століття пам'ять про багатобарвну минувшину у видатних творах мистецтва – архітектурі, скульптурі, живописі, графіці. Неповторна краса Києва надихала як вітчизняних, так і зарубіжних митців на створення унікальних творів образотворчого мистецтва, в яких зафіксовано довершені архітектурні та природні ансамблі міста від XII століття до сучасності.


Мельник Б. В. Вулицями старовинного Львова / Б. В. Мельник. — Львів: Світ, 2001. — 272 с

У книзі висвітлюється історія львівського середмістя. Це — оповідь не лише про окремі вулиці, а й про будинки, яскраво змальовується події, пов’язані з ними. Автор звертає  увагу не стільки на архітектурні здобутки, як це робилося у виданнях, присвячених історії Львова, скільки на маловідомі, цікаві факти про людей, які мешкали в цих будинках, події , що там відбувалися, побутові особливості та ін. Як виглядало житло львівського городянина? Як воно опалювалося? Якими меблями, побутовими речами прикрашали своє житло мешканці середньовічного Львова? На ці та багато інших питань читачі знайдуть відповіді у пропонованій книзі.


Орел Л. Україна на схилах Дніпра : Національний музей народної архітектури та побуту України /  Лідія Орел ; за ред. Анатолія Серикова. – Київ : Видавничий дім журналу «Пам’ятки України», 2021. – 608 с. – (Бібліотека журналу «Пам’ятки України». Кн. 113).

Книга Заслуженого працівника культури України Лідії Орел «Україна на схилах Дніпра» містить відомості з історії створення Національного музею народної архітектури та побуту України. Подано короткі характеристики українських історичних, етнічних та етнографічних земель, зокрема тих областей, з яких перевезено до національного скансену архітектурні пам’ятки. Видання створено із залученням архівних та експедиційних матеріалів наукових працівників музею. Автор знайомить читачів із типовими традиційними пам’ятками різних історичних земель у їхньому природному середовищі. Подано відомості про народні обряди та свята. Окремий розділ складають твори фотохудожника Максима Рітуса, більдредактора журналу «Пам’ятки України. Історія та культура».


Павленко С. Батуринська фортеця / Сергій Павленко. – Київ : Мистецтво, 2019. – 191 с., іл.

У книзі відомого дослідника Гетьманщини Сергія Павленка вміщено нариси про виникнення та розбудову Батуринської фортеці, її захисників і про драматичні події 1632 та 1708 років. Видання знайомить з новими фактами, джерелами й версіями буття колишньої гетьманської столиці та її очільників. Особлива увага приділяється періоду, коли володарем булави був Іван Мазепа, який доклав чимало зусиль для зміцнення фортеці.


Пилип'юк, Василь. Золота підкова України : фотоальбом. – Львів : Світло й Тінь, 2001. – 144 с. : фото.

Це перший вагомий науково-мистецький проєкт, який знайомить з важливими сторінками історії та культури України. Це - своєрідна поема у камені та дереві, яка розповідає про оборонні споруди, фортеці, замки на території України, палацові та церковні ансамблі. Це національна спадщина природно вписується у європейський контекст.



Пилип'юк, Василь. Україно, ти для мене диво! : фотоальбом. – Львів : Світло й Тінь, 2011. – 175 с. : фото.

Василь Пилип'юк – лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, автор багатьох фотоальбомів, зокрема «Це моя Україна!», «Золота підкова України», «Україно, ти моя молитва...»… Фотопоемою про рідну українську землю можна назвати його альбом  - «Україно, ти для мене диво!». Автор проникливим поглядом окидає обшири її  історії, захоплюється неповторною красою природи, з любов’ю й ніжністю розповідає про пам’ятки історії та культури.



Пламеницька О. Кам’янець-Подільський / Ольга Пламенецька. – Київ : Абрис, 2004. – 256 с. – (Серія «Малі історичні міста України»).

Ольга Анатоліївна Пламенецька, відомий історик архітектури, понад сорок років свого життя віддала науці, досліджуючи середньовічну архітектуру Поділля, містобудування та фортифікаційне мистецтво Кам'янця-Подільського. Ця назва співуча й загадкова, як і край, споконвіку вкритий лісами Подільської Швейцарії. Історична доля міста вплітається в історію України яскравим мереживом подій і імен.



Роглєв Х. Й. Легендарні села України / Х. Й. Роглєв, Ю. А. Бошицький, І. А. Голубаха, Г. Б. Мунін ; пер. з укр. на англ. мову Теличук Г. О. – Київ : Книга, 2009. – 256 с. ; іл.

У видані розповідається про історію, легенди, архітектурні пам'ятки відомих українських сіл, які зробили значний внесок в історію України. Книга ілюстрована унікальними фотографіями природи, будинків, церков, замків, фортець та палаців, портретами відомих людей. Видання призначене для збереження реліктів, унікальних пам'яток архітектури та історії цікавих сіл України, що сприяє формуванню національної самосвідомості та історичної пам'яті українського народу.


Родічкіна О. І. Старовинні маєтки України : книга-альбом / О. І. Родічкіна. – Київ : Мистецтво, 2016. – 384 с., іл. – Текстівки англ., рез. англ. і рос.

У виданні повно і всебічно розглядається історія розвитку старовинних маєтків і садиб, садів і парків від середньовіччя до початку ХХ століття на території України. Багатий образотворчий матеріал, свідчення мемуаристів, архівні дослідження, поетичні рядки дають можливість відчути зв’язок епох, оцінити працю видатних творців палацово-паркових ансамблів, ознайомитися як з широковідомими маєтками та парками України, так і з тими, що не збереглися до нашого часу.


Собор Святої Софії в Києві : [Книга-альбом] / авт. тексту Г. Логвин ; упоряд. : Г. Н. Логвин, Н. Г. Логвин. – Київ : Мистецтво, 2001. – 352 с. : іл.

Книга-альбом про унікальну пам'ятку XI століття Софійський собор у Києві відомого українського вченого доктора мистецтвознавства Григорія Логвина є значним внеском у скарбницю світової мистецтвознавчої науки. Протягом майже п'ятдесятирічного дослідження автор дійшов принципово нових висновків щодо часу спорудження, історії будівництва та визначення майстрів мозаїк і фресок Софійського собору, внесеного до Списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.


30 нарисів археологічних досліджень Києво-Печерської лаври / упоряд. Сергій Тараненко. – Київ : Мистецтво, 2021. – 252 с. : іл. – Укр. і англ. мова.

До 30-річчя Незалежності України колектив авторів Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» підготував унікальне видання - 30 нарисів про Києво-Печерську лавру. У книзі представлено 30 сенсаційних та найбільш цінних археологічно зафіксованих об’єктів та віднайдених у період з 1991 по 2021 роки на території Києво-Печерської лаври. Кожен нарис складається з текстової та ілюстративної частин. Майже тисячолітня історія знаменитої Києво-Печерської лаври, об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, завжди цікавить не тільки киян, а й численних гостей з усіх куточків України та різних країн світу.


Храми України : альбом / вступ. ст., комент. та упоряд. Л. Прибєги. – Київ : Мистецтво, 2008. – 296 с. : іл. – (Архітектурні перлини України).

Альбом розповідає про тисячолітню історію храмового будівництва на теренах України, розкриває архітектурно-мистецькі особливості храмових споруд різних історичних періодів.





Шедеври архітектури України / авт. упоряд. Л. В. Прибега (Лучанський). – Київ : Мистецтво, 2016. – 224 с., іл.

У виданні репрезентовано понад 130 визначних творів архітектури, пам'яткових ансамблів і комплексів, зведених на землях України в різні часи її багатовікової історії. Стислі нариси й візуальна інформація про архітектурні релікти висвітлюють історію архітектурно-будівельної діяльності на українських теренах, засвідчують талант і творчу вдачу будівничих, слугують автентичним підґрунтям для пізнання глибинного коріння культурних традицій українського народу.





Підготувала К.В. Бондарчук, завідувачка читальним залом

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии