* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

суботу, 28 вересня 2019 р.

Туристичними стежками: 15 захоплюючих книг про дивовижні міста світу


Подорожі до інших країн і міст світу дарують незабутні враження від пам’яток історії, культури і розмаїття природи. Але жодна людина не в змозі відвідати всі цікаві куточки нашої планети, і тоді на допомогу приходять книги… Одночасно можна прогулятися вулицями Відня і відвідати знамениті єгипетські піраміди, потрапити в Стамбул епохи Сулеймана Пишного, захоплюватися шедеврами архітектури Стародавнього Риму і Києва ...




Відень
Місто, де завжди панує романтичний настрій, який створюють багата історія, чари музики Моцарта і Штрауса, Віденського лісу і Дунаю. Відень - місто розкішних палаців і соборів епохи Габсбургів, величних площ і мальовничих вуличок … Завдяки картинним галереям, концертним залам і всесвітньо відомій Віденській опері, Відень став культурним центром Європи.
Саси Ю. Відень: історія міста. Опера, вальси, кавові будинки і кондитерські, пишні імперські будівлі, мистецтво модерну і психоаналіз ... У цій книзі вас чекають династія Габсбургів, прогулянки вулицями Відня, історія палаців, замків, галерей, розповіді про відомих художників і меценатів, вчених і музикантів…



Чухліб, Тарас. Відень 1683: Україна в боротьбі за «золоте яблуко». Праця доктора історичних наук Тараса Чухліба знайомить із історією османських змагань за володіння Віднем, «золотим яблуком» Европи, у XVI–XVII століттях. У битві з турками за тогочасну політичну столицю Європи 12 вересня 1683 року українські козаки, шляхтичі, священики, міщани й селяни з України-Русі (Львівщини, Белзчини, Холмщини, Підляшшя, Тернопілля, Волині, Поділля та Київщини) складали 2/3 війська на чолі з королем Речі Посполитої Яном III Собеським та допомогли об'єднаним військам Австрії, Німеччини й Польщі здобути історичну перемогу.

Воцелка, Карл. Історія Австрії. Культура, суспільство, політика. Багато що в даній книзі з'явилося завдяки тривалій роботі автора зі студентами Віденського університету, а також викладацької діяльності в рамках американських освітніх програм і курсів з підготовки екскурсоводів. У книзі викладено історію австрійських земель з найдавніших часів до наших днів. Їх розвиток розглядається в контексті історичних доль середньовічної Німеччини, Священної Римської імперії, Габсбурзької монархії і Європи в цілому.


Цікаві факти
Юрій-Франц Кльчицький,  український шляхтич, герой Віденської відсічі 1683 року, власник однієї з перших віденських кав'ярень - «Під синьою пляшкою»,  започаткував традицію славетної віденської кави. Спочатку Юрій Кульчицький розносив каву вулицями міста в горнятках на таці і пропонував гіркий напій за один крейцер. Але така кава не дуже подобалася віденцям, і Кульчицький почав експериментувати. Він додав в напій цукор, потім молоко. Відтак кава Кульчицького сподобалося віденцям, і згодом її почали називати «віденська кава». 12 вересня 1883 року, на день річниці Віденської відсічі, у Відні на розі вулиці Вибраної та провулку Кульчицького, на фасаді будинку відкрито пам'ятник Юрію Кульчицькому.
Головна австрійська м'ясна страва - відомий віденський шніцель - засмажений у сухарях великий шматок м'якої телятини. Ще один символ віденської кухні - смажена курка «бакхун», а також кайзерівський омлет… А сучасні сосиски винайшов м'ясник Йоганн Ланер, який переїхав з Франкфурта до Відня, 13 листопада 1805 року. У віденських сосисках вперше використали суміш яловичини і свинини - рецептура, за якою готуються сучасні сосиски.



Каїр
Каїр - місто, пов'язано з історією Єгипту, колискою людської цивілізації. Тут все дихає історією тисячоліть. В ньому, немов візерунки, переплелися культури Африки, Близького Сходу і Європи.
Бітті Ендрю. Каїр. Історія міста. Це і Ніл, і великі піраміди Гізи, і руїни Гермополя, і християнські церкви, і величні мечеті, і особняки, і сучасні естакади. На каїрських вулицях розкішні «Мерседеси» мирно сусідять з візками, запряженими віслюками. Каїр, за висловом арабського мандрівника Ібн Баттутаха, належить одночасно Близькому Сходу, Африці і всьому світу.



Олдрідж, Джеймс. Каїр: біографія міста. На думку багатьох знавців Єгипту відомому англійському письменникові Джеймсу Олдріджу вдалося створити одну з кращих книг по історії стародавнього міста. Це повість про тисячолітню історію Каїра від епохи фараонів до шістдесятих років ХХ століття.
«…Щоб поглянути на Каїр, найкраще піднятися на вершину гори Мукаттам, звідки відкривається панорама столиці. Вдень і вночі невидима рука накидає на місто чарівну вуаль, яка безперервно змінює колір. Гірська тераса зручна і тим, що з неї ви можете охопити поглядом долину, пустелю і річку, і, побачивши Каїр в цьому обрамленні, ви зрозумієте, чому він виник саме тут…».
Єгипетський музей. Шедеври мистецтва зробили відомою всьому світу і прославили на всі часи одну з найзагадковіших і унікальних цивілізацій - Стародавній Єгипет, перлину Нільській долини ... Єгипетський музей є найбільшим у світі зібранням предметів давньоєгипетського мистецтва. У Каїрі, в будинку, побудованому в 1900 році на відомій площі Тахтір, представлені майже 120 тисяч експонатів всіх історичних періодів Стародавнього Єгипту.



Цікаві факти
Наразі відомо про існування майже 100 єгипетських пірамід, що дійшли до нас в незмінному вигляді. Першим з єгипетських царів, який спорудив над своєю гробницею піраміду, був фараон ІІІ династії Джосер. Це найстародавніша піраміда Єгипту складається із шести гігантських ступенів, обкладених полірованими плитами. Неподалік від піраміди Джосера вчені знайшли уламки статуї архітектора Імхотепа, яка знаходилася в храмі біля піраміди. Фараон, задоволений збудованою Імхотепом ще небувалої усипальниці, виявив архітектору велику у стародавньому Єгипті честь - дозволив поставити статую Імхотепа у царському заупокійному Храмі.
Чудова конструкція, неймовірні масштаби зробили три піраміди на плато Гіза в передмісті Каїру найбільш вражаючим пам'ятником Стародавнього світу і єдиним дивом з семи чудес світу, яке дійшло до наших днів. Стародавня піраміда з трьох була побудована для фараона Хеопса. Праворуч від неї розташована піраміда Хефрена, а зліва знаходиться найменша з трьох пірамід - гробниця царя Мікеріна.



Київ
Київ - одне з найдавніших і найкрасивіших міст України. Круті пагорби над Дніпром, величні церкви, зелені каштанові алеї… Тут знаходиться понад дві тисячі пам’яток історії, культури та архітектури. Найдавнішою спробою розповісти про походження міста був переказ печерським ченцем Нестором у «Повісті временних літ» на початку ХІІ століття давньої легенди про заснування Києва трьома братами-полянами: «…І були три брати: один на ймення Кий, а другий - Щек, а третій - Хорив, і сестра їх - Либідь. Кий сидів на горі, де нині узвіз Боричів, а Щек сидів на горі, яка нині зветься Щекавицею, а Хорив - на третій горі, через що і прозвана вона Хоривицею. І збудували вони городок на честь свого старшого брата, й нарекли його Києвом…».
Ілюстрована історія Києва. Вчені Національної академії наук України, які працювали над цією книгою, прагнули донести до сучасного читача основні закономірності розвитку багатовікової історії міста. Київ народжувався на місці поселень полянського племінного союзу і поступово поширював свій політичний та культурний вплив на величезний простір Східної Європи. Через Київ впродовж багатьох віків здійснювалися економічні й культурні зв’язки двох Європ з різною політичною долею - Східної і Західної.


Друг, Ольга.  Вулицями старого Києва. Перед читачем - розповідь про центральні історичні райони Києва, особливості формування архітектурного середовища міста, про його вулиці, будинки, храми, зокрема, давні архітектурні ансамблі - Софію Київську та Києво-Печерську лавру - об’єкти світової спадщини. Особливість видання - широке використання матеріалів з колекції Музею історії міста Києва, а також архівів старовинних київських родин, нащадки яких і сьогодні живуть у місті. Книга багато ілюстрована. Давні й сучасні світлини, акварелі, літографії, гравюри, живописні твори допомагають сформувати цілісний образ столиці України, прадавнього міста з тисячолітньою історією.  
Київ. Анатомія міста. ХІХ. ХХ. ХХІ… Якщо ви подивитесь на зміст цієї книжки, то одразу зрозумієте, чому вона має саме таку назву. Це дійсно анатомія Києва як живої істоти, здійснена через враження від міста найталановитіших, найвідоміших письменників: ХІХ сторіччя - Шевченка, Гоголя, Куліша; ХХ - Булгакова, Загребельного, Тичини, Стуса; ХХІ - Забужко, Лузіної, Жадана... І багатьох інших. Кожен з них має своє ставлення до Києва, і тим цікавіше зараз читати їх рядки. Фрагменти з романів, оповідань, вірші та есе мов створюють різнобарвну мозаїку, яка, в решті решт, складається в цілісну картину - для кожного читача свою.

«Одного літнього гарячого дня, в місяці липні 183… року, з города Тули вийшла купка хлопців, убраних по-дорожньому…. Це були тульські семінаристи. Вони йшли до Києва. Деякі були послані на скарбові гроші в Київську духовну академію, деякі були прості семінаристи, що, скінчивши курс, йшли до Києва на прощу…
З чорного чернігівського бору вони вийшли на низький берег Дніпра. Перед ними за Дніпром з'явилась чарівнича, невимовне чудова панорама Києва. На високих горах скрізь стояли церкви, дзвіниці, неначе свічі палали проти ясного сонця золотими верхами. Саме проти їх стояла лавра, обведена білими високими мурованими стінами та будинками, й лисніла золотими верхами й хрестами, наче букет золотих квіток. Коло лаври ховались у долинах між горами пещери з своїми церквами, між хмарами садків та винограду. А там далі, на північ, на високому шпилі стояла церква св. Андрея, вирізуючись всіма лініями на синьому небі: коло неї Михайлівське, Софія, Десятинна... Поділ, вганяючись рогом в Дніпро, неначе плавав на синій, прозорій воді з своїми церквами й будинками. Всі гори були ніби зумисне заквітчані зеленими садками й букетами золотоверхих церков, їх заквітчала давня невмираюча українська історія, неначе рукою якогось великого артиста...». ( Іван Нечуй-Левицький «Хмари».)

Цікаві факти
Імена засновників Києва - Кия та його братів і сестри - зберігаються у топонімічних назвах київських гір, вулиць, річок. Киянам відомі річка Либідь, гори Щекавиця та Хоревиця. Сьогодні на мапі міста можна побачити вулицю Хорива, провулок Хорива та Щекавицьку вулицю.
Найкоротша головна вулиця Києва, але в той же час одна з найширших і мальовничих - вулиця Хрещатик. ЇЇ довжина складає усього 1225 метрів.

Ансамбль унікальних фресок у Софійському соборі в Києві є найдавнішим зразком українського монументального живопису. Цим фрескам вже майже 1000 років.




Рим
Вічне місто унікальне і неповторне. Рим стоїть на семи пагорбах - Палатин, Капітолій і Квіринал, Целий, Авентін, Есквілін і Вімінал. Легендарної датою заснування Рима є 21 квітня 753 року до нашої ери. Легенда пов'язує заснування міста з нащадками Енея братами-близнюками Ромулом і Ремом, які були вигодувані молоком вовчиці. Від імені Ромула пішла назва міста - Roma. Історія Риму - історія багатьох цивілізацій: Стародавній Єгипет, Етрурія, Стародавня Греція, Візантія ...
Хорошевський А. Ю. Усе про Рим .  Міста бувають маленькі і великі, цікаві та не дуже, такі що мають своє обличчя та безликі -  одне слово, міста бувають різні. Але є серед них одна категорія - Великі міста. Вони мають особливий дух, ауру, яка приваблює мільйони людей. Напевно, ні в кого не виникне сумніву в тому, що Рим по праву належить до таких Великих міст.


Робер Жан-Ноель. Народження розкоші. Стародавній Рим у погоні за модою. Давньоримська цивілізація постає в книзі в несподіваному ракурсі. Автор переконливо показує, як мода вплинула на давньоримську архітектуру, ігри, літературу, економіку і навіть релігію.
«Тога була відображенням моди і її жертвою. Колись коротенька невигадлива накидка… подовжилася, стала більше розміром і менш незграбною …  Відтепер аристократи прагнули носити одяг відповідно соціальному стану ... Тога придбала більш представницький і «театралізований» вид, виграла в елегантності, стала виглядати по-царськи розкішно ... ».
Сонькин, Віктор. Тут був Рим. Сучасні прогулянки стародавнім містом.  Ця книга виникла з двох головних захоплень автора - античності і подорожей. Її можна читати як путівник, а можна - як розповідь про давні часи, місто Ромула, Цезаря і Нерона, перлину Ренесансу та бароко, місто Мікеланджело і Берніні…




Цікаві факти
Колізей - найвідоміша пам'ятка не тільки Риму, але й Італії. В ньому могло розміститися близько 50000 глядачів. Будівництво цієї споруди розпочато імператором Веспасіаном після його перемоги в Юдеї і закінчено у 80 році нашої ери імператором Титом, який ознаменував його відкриття влаштуванням ігор, що тривали сто днів.
Ватикан - найменша у світі незалежна держава, яка розташована в західній частині Рима. В ньому знаходяться резиденція Папи Римського, територія Престолу Святого Петра, центрального органу Католицької Церкви.




Стамбул
Одне з найстаріших міст світу змінило на протязі своєї історії кілька назв: Візантій - Константинополь - Стамбул. Протягом багатьох століть за володіння містом змагалися світові імперії. Він приваблював авантюристів, торговців і філософів… Стамбул був одним з центрів християнства та ісламу, розвитку науки і мистецтва. Унікальна природна краса і величезна історична спадщина сформували дивовижну атмосферу Стамбула, зробивши його одним з найпривабливіших міст світу.
Белочкина Ю. В. Усе про Стамбул.  Це прекрасне місто, що розкинулося на берегах Мармурового моря, Золотого Рогу і Босфору, центр розвитку мистецтва і науки протягом декількох століть. У ньому перетинаються Схід із Заходом, Азія з Європою, іслам з християнством. Протягом століть Стамбул був столицею трьох імперій - Стародавнього Риму, середньовічної Візантії та Османської імперії, він дав притулок тисячолітньої культури народів Анатолії і пам'ятникам трьох світових релігій.
Воістину дивно, як Стамбул поєднує в собі минуле і сьогодення, старе і нове, стародавність - з сучасністю. Музеї, палаци, церкви, мечеті, галасливі східні базари органічно доповнюються хмарочосами і діловими центрами. Місто вражає своєю багатоликість. Сьогодні Стамбул - це найбільший економічний центр Туреччини. Його як і раніше називають Дивом Світу, Перлиною Босфору і Дочкою Сходу.
Мантран, Робер. Повсякденне життя Стамбула в епоху Сулеймана Пишного. Праця видатного французького сходознавця Робера Мантрана про життя столиці Османської імперії за часів правління турецького султана Сулеймана І (1520-1566), якого в Європі прийнято називати Сулейманом Пишним. Стамбул, як і вся Османська імперія, переживав свій час слави. Саме цей «час» і увійшов в історію під ім'ям «століття Сулеймана», саме до нього сходить більшість описів європейськими мандрівниками красот і чудес турецької столиці.

Памук, Орхан. Стамбул: Спогади та місто.  Відверта розповідь про велике місто, що втратило колишню велич, смуток й бажання показати справжнє обличчя міста. У цій книзі власні спогади Орхана Памука вплітаються в культурну історію міста, у спогади людей різних епох, що побували в цьому місті. Цю книгу варто прочитати, а прочитавши, відвідати Стамбул…
«У Стамбулі немає жодної споруди, яка б домінувала над ландшафтом. Дивовижність його краєвиду криється не лише в мечеті Сулейманіє, але й у Ая-Софії, мечетях Беязида та Явуз Султана Селіма, й у ведичних мечетях у самісінькому серці міста, і в маленьких мечетях, збудованих дружинами та дітьми султанів, та інших  величних старих будівлях, які й донині відбивають саме ті естетичні ідеали, які вкладали в них їхні творці. І лише якщо ми швидко кинемо оком на ці споруди крізь просвіт на вулиці чи з алеї, порослої фіговими деревами, що біжить їм назустріч, або коли ми раптом зауважимо, як виграють відблиски моря на їхніх стінах, - отоді ми можемо сказати, що насолоджувалися красою їхньої мальовничості…».

Цікаві факти
У Стамбулі понад шість тисяч вулиць, провулків і тупиків загальною протяжністю дві тисячі кілометрів. Європейську і азіатську частину міста з'єднують два мости: Босфорський і Султана Мехмеда Фатіха.
Одне з найбільш цікавих місць Стамбула - Єгипетський базар прянощів. Споруда базару була розпочата Сафіє-султан в 1597 році і завершена Хадидже Турхан султан в 1664 році. На його території знаходиться близько 80 магазинів, основний асортимент яких становлять солодощі, прянощі і лікувальні трави, спеції, делікатеси з сухофруктів ...

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии