* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

середу, 26 серпня 2020 р.

Увічнимо героїзм тих, хто загинули за незалежність: до Дня пам'яті захисників України

 

День пам'яті захисників України - пам'ятний день в Україні, який відзначають 29 серпня. День приурочений пам'яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

24 серпня 2019 року президент України підписав указ про затвердження пам'ятного дня. Дата приурочена до дня найбільших втрат української армії на Донбасі - дня виходу з оточення в Іловайську 29 серпня 2014 року.


Зіненко Р. А. Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії. - Ч. 1. 7-24 серпня 2014 року / Роман Зіненко; за ред. Ю. Є. Бутусова; вступ. ст. Ю. Є. Бутусова; худож.-оформлювач Е. О. Балула. - Харків : Фоліо, 2019. - 446 с. : іл. - (Хроніка).

Роман Зіненко, колишній морський піхотинець, доброволець батальйону «Дніпро-1», був серед тих, хто в серпні 2014-го опинився в пеклі Іловайська. Він не тільки вижив, але й написав одну з перших книжок про війну на Сході України - «Іловайський щоденник», що вийшла у видавництві «Фоліо» українською та російською мовами. Ця чесна і відверта розповідь очевидця, який нічого не вигадує, а намагається бути максимально точним у своїх спогадах, отримала широкий відгук у читачів, насамперед у тих, хто виходив з-під Іловайська кривавим «зеленим коридором».

Нова книга Романа Зіненка є результатом ретельного дослідження, яке ґрунтується на спогадах близько сотні бійців і офіцерів, від добровольця до вищого керівництва сектора «Б», учасників Іловайської трагедії. Окрім того, автору довелося переглянути, перевірити й хронологічно розібрати сотні публікацій, відео- і фотоматеріалів, що стосуються боїв під Іловайськом. Результати окремих журналістських досліджень, а також звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України вміщені на сторінках цієї книжки. Переважна більшість зібраних фактів до сьогодні не була відома українському суспільству. І хоча автор подає найбільш повну і реальну картину бойових дій під Іловайськом, залишається ще дуже багато питань, на які свого часу обов’язково будуть отримані відповіді.

Перша частина книжки висвітлює хронологію подій, що відбувалися 7-24 серпня 2014 року.


Зіненко Р. А. Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії. - Ч. 2. 25-31 серпня 2014 року / Роман Зіненко; за ред. Ю. Є. Бутусова; худож.-оформлювач Е. О. Балула. - Харків: Фоліо, 2019. - 476с.:іл. - (Хроніка).

Друга частина книжки висвітлює хронологію подій, що відбувалися 25-31 серпня 2014 року.





Михайлишин І. Я. Танець смерті: Щоденник добровольця батальйону «Донбас» / Ігор Михайлишин; худож.-оформлювач О. А. Гугало ва-Мєшкова. - Харків : Фоліо, 2019. - 315 с. - (Воєнні щоденники).

Ігор Михайлишин - доброволець, піаніст, юрист. Музикант-аматор, грав на Майдані у грудні 2013 року. До лав добровольчого батальйону «Донбас» НГУ потрапив у червні 2014 року. Взяв позивний «Піаніст». У серпні 2014 року опинився в гущі Іловайського котла у протистоянні зі збройними силами РФ. Після вимушеної капітуляції провів 119 днів у полоні. Згодом повернувся на фронт у складі батальйону «Донбас-Україна» ЗСУ. Після закінчення військового контракту здобуває професійну музичну освіту в Київському інституті музики імені Р. Глієра.

«Танець смерті» - музичний твір Ф. Ліста, який для Ігоря символізує війну, боротьбу добра і зла, якій немає кінця. У цій конфронтації доля однієї людини є настільки мізерною, що її просто не помічаєш. Але якщо придивитись, побачиш віддзеркалення глобальної баталії у внутрішньому світі людини. Єдине, що врятує від загибелі, - постійний рух. Рух є умовою життя. Умовою розвитку. Умовою перемоги.


Музика М. І., Пальваль А. М., Потєхін П. Г. Спогади про Савур-Могилу / Максим Музика; Літо 2014 року. Оборона Савур-Могили. Записки програміста. Відпустка / Андрій Пальваль; Мої спогади про війну, якої немає / Петро Потєхін; пер. з рос. С. А. Заяць; худож.-оформ лювач Н. В. Величко. - Харків : Фоліо, 2017. - 316 с.:  іл.

Савур-Могила... незвичайне місце. А ця книга не стільки про місця, скільки про людей і серпневі події 2014 року. Як промінь ліхтарика, кинутий у темряву, авторська свідомість вихопила обличчя, дії та враження. І, пропустивши крізь призму власного досвіду і світогляду, перетворила на текст. Багато суб’єктивного, мало пафосу, напевно, є неточності, пов’язані з особистим сприйняттям подій і властивостями пам’яті. Але це спроба передати все саме так, як запам’яталося. Спершу автори писали тексти для себе, щоб зрозуміти, щоб не забути, щоб перетравити отриманий досвід. Бо існують речі, які не можна довго тримати в собі. Спека, втома, обличчя побратимів. Розуміння того, що завтра може не настати. Пил і піт. Це і є війна. Вона завжди поруч.


Орел І. Є. Хроніка одного батальйону / Ігор Орел; худож.-оформлювач Л. П. Вировець. - Харків : ТОВ «Видавництво Права людини»; Фоліо, 2016. - 178 с.

Два роки тривають бойові дії на сході України. Автор книги з перших днів збройного конфлікту захищав рідний Донбас у складі батальйону «Айдар».

Правда про ці події досить суперечлива. Але суспільство має знати, що насправді відбувалось на Донбасі. Письменник без прикрас відтворює події 2014 року, без емоцій та власних оцінок відображує хронологію становлення батальйону «Айдар» та усіх суміжних подій.

Війну не можна прикрашати. Вона така, як є...


Положій Є. В. Іловайськ: розповіді про справжніх людей / Євген Положій; худож.-оформлювач В. А. Боднар. - Харків : Фоліо, 2016. - 378 с.

Євген Положій (м. Суми) - відомий журналіст і письменник. У видавництві «Фоліо» вийшли його романи «Потяг», «Мері та її аеропорт», «Дядечко на ім’я Бог», «Вежі мовчання», «Юрій Юрійович, улюбленець жінок», «Риб’ячі діти».

«Іловайськ» - книга про мужність, неймовірний героїзм і людяність українських солдат і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, батальйонів тероборони, всіх тих, хто опинився в кінці серпня 2014 року в «Іловайському котлі», що став найбільшою поразкою української армії в ході війни на сході. Це чесна книга про війну, яка, як відомо, нікого ще не зробила краще, натомість, серед крові, вогню та заліза люди залишаються людьми.

Автор почув історії близько сотні учасників Іловайської трагедії, книга побудована на реальних подіях. Тим не менше, просимо вважати всі збіги імен, прізвищ та позивних випадковими.


Руденко Ю. Психи двох морів /Юрій Руденко. - Харків : Діса плюс, 2017. - 296 с.

Елла Шпільман приїхала з Ізраїлю, щоб написати репортаж про революцію, а вплуталась в історію. Ні, не в неприємності, а в історію країни, її багаторічної боротьби за незалежність, де дієвими аргументами є як артилерія з танками, так і соцмережі з друкованим словом. Історія, яку ми пишемо самі, це новітня історія держави Україна. Це роман про війну, про людей на війні, кохання, смерть, про мобілізованих і добровольців, про волонтерів. Це про мене і моїх друзів.

Елла Шпільман - вигадана, але вона «бачила» справжні речі.

Все те, що «бачила» Елла Шпільман - це-все було насправді.

Перша книга циклу написана цілком і повністю в АТО, десь між нічними чергуваннями.


Сова Андрій (Плохіш) Звіт за серпень 14 / Андрій Сова (Плохіш); худож.-оформлювач В. М. Карасик. - Харків: Фоліо, 2017. - 156 с.: іл.

Ця книжка розповідає про події серпня 2014 року в зоні АТО. Коли батальйон «Айдар» на вістрі атаки дійшов до російського кордону, Луганськ був майже в оточенні українських військ і здавалось, що ось-ось - і війна в секторі А буде закінчена нашою перемогою. Автор пише не тільки про героїзм і звитягу своїх побратимів, але й про те, як ганебно поводили себе деякі кадрові військові й якою ціною виправлялись помилки штабних офіцерів. Російські війська зупинила люди, які не мали жодного відношення до військової справи. Зупинили надзвичайно великою ціною. Так нехай ця книжка стане пам’яттю тим, хто віддав життя за Україну, її незалежність, хто вистояв проти російської навали!


Підготували співробітники відділу соціокультурної діяльності

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии