* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

четвер, 1 жовтня 2020 р.

І кави аромат чарівний: історії від письменників світової літератури

 


«У велике прозоре горня насипаєш подрібнених горішків - зовсім трішки. І кладеш один шоколадний квадратик - на щастя. Тоді наливаєш каву, м’яку, без усіляких кислинок і гірчинок, твою улюблену… Розсипаєш по ній піщинки подрібненого цинамону. І вранішньо-осіннє кавове щастя готово…». Надійка Гербіш



Міцна і ароматна кава відома з давніх часів. Батьківщиною її вважається Ефіопія, країна з давньою історією. Саме на честь провінції Каффа вона отримала свою назву і почала подорож по світу. Протягом століть кавовий напій підкорив країни Близького і Середнього Сходу, Європи і Америки.

Існує безліч різноманітних рецептів приготування кави: по-турецьки і по-віденські, по-ірландські  і по-львівські, з шоколадом і вершками, медом і цукром… Чашечка кави приємна вранці і ввечері, вдома і затишній кав'ярні, у колі друзів і на урочистих прийомах.

Перші кав'ярні в багатьох містах Європи стали місцем для зустрічей письменників та поетів, композиторів і художників. Тут влаштовувалися літературні та музичні вечори. Відомий німецький композитор Йоганн Себастьян Бах, проживаючи в Лейпцигу, багато років давав концерти в Zimmermannsche Kaffeehaus. У 1734 році на одному з вечорів він виконав свою жартівливу Кавову кантату.

Французький художник Едуард Мане в 1869 році представив на паризькому Салоні свою картину «Сніданок у майстерні», де можна побачити столик сервірований для кави. Відомі картини Поля Сезанна «Жінка з кавником» і «Кава» живописця і графіка ХХ століття П'єра Боннара. Кава була оспівана в бронзі і камені, в поезії і прозі…



Затишок віденських кафе від Стефана Цвейга



«Мендель-букініст» - новела Стефана Цвейгабула вперше надрукована у віденській газеті «Neue Freie Presse»  у випусках за 1-3 листопада 1929 року.

Відень, 1920-і роки. Зайшовши в кафе Глюк, оповідач згадує, що до війни за одним із столиків завжди сидів букініст Якоб Мендель, який мав разючу пам'ять. Він знав все про будь-яке книжкове виданні, і це було його пристрастю. До нього зверталися за довідкою багато бібліофілів. Господар кафе, вважав Якоба Менделя найкращою рекламою.

«Я знову жив у Відні, і одного вечора, повертаючись додому з околиці міста, несподівано потрапив під проливний дощ ... На щастя, у Відні на кожному розі вас чекає кафе, і я в мокрому капелюсі і наскрізь мокрій сукні забіг в одне з найближчих. Це виявилося саме звичайне, кафе патріархального типу, без оркестру та інших запозичених в Німеччині модних приманок, якими хизувалися кафе на головних вулицях;

Незважаючи на тютюновий дим, який сизими спіралями пронизував повітря, в кафе було затишно і чисто завдяки новій плюшевої оббивці на сидіннях і блискучої алюмінієвої касі; поспіхом я навіть не потрудився глянути на вивіску - та й до чого?

Я сидів в повній бездіяльності, і мало-помалу мною опанувала та розслаблююча лінь, яку, подібно наркозу, незримо виливає кожне справжнє віденське кафе .... Я раптово перейнявся упевненістю, що не в перший раз опинився в цьому кафе: я був тут багато років тому і пов'язаний якимись спогадами ... »



Цікаві факти


1 жовтня у Відні офіційно відзначають День кави. Цього дня відвідувачам віденських кав'ярень пропонують традиційну віденську каву.  Для класичної рецептури знадобиться натуральна кава, свіже молоко і цукор.


Віденські кав'ярні вже давно стали візитною карткою столиці Австрії. А в жовтні 2011 року ЮНЕСКО внесла кавові традиції Відня в список нематеріальної культурної спадщини людства. У віденських кав'ярнях бувало багато знаменитостей. Зигмунд Фрейд любив проводити час в кав'ярні «Landtmann», а Франц Кафка був постійним відвідувачем легендарної кав'ярні «Central».


Обстановкою перших віденських кафе служили круглі дерев’яні або мармурові столики і стільці з витончено вигнутою спинкою. Європа підхопила вишуканий стиль кав’ярень у Відні. Класична обстановка стала обов’язковою для кращих закладів, що пропонують ароматний напій.




Міцна кава від Оноре де Бальзака



«Євгенія Гранде» - роман Оноре де Бальзака входить до циклу «Сцени провінційного життя». Вперше «Євгенія Гранде» була опублікована у 1833 році. Сюжет побудований на подіях, які розгортаються у французькій провінції ХІХ століття. Голова заможної родини буржуа-мільйонер, скнара та деспот Фелікс Гранде таємно заощаджує гроші, ні на кого не витрачає їх, економить на всьому. Дружина Гранде слабка жінка і не має сміливості перечити чоловікові. Їхня донька Євгенія Гранде знайомиться зі своїм кузеном Шарлем, який приїхав з Парижа. Між ними виникають почуття…

«Подай йому каву міцніше. Я чула, як пан де Грассе говорив, що в Парижі варять дуже міцну каву.... Євгенія раз двадцять кидала роботу, щоб збігати подивитися, чи не кипить кава… вона домоглася, що був приготований сніданок, дуже простий, дешевий, але який був жахливим порушенням закоренілих звичаїв в будинку…

Шарль, наспівуючи, довго ходив по кімнаті, потім спустився вниз. Було, на щастя, тільки одинадцята годин. Ох вже цей парижанин!..

Що це таке? - запитав Шарль сміючись.

І він вказав на довгастий темний глиняний горщик, покритий всередині білою глазур'ю ... на дно його опускалася кава, піднімаючись потім на поверхню киплячою рідиною.

Це зварена кава - сказала Нанета.

Ах, тітонька, я залишу хоч який-небудь благотворний слід мого приїзду сюди. Ви жахливо відстали! Я вас навчу варити гарну каву в кавнику а ля Шапталь ... »



Цікаві факти


Історичні документи свідчать, що в 1644 році кілька французів вирушили з місією в Стамбул і повернулися у Францію не тільки з смаженими кавовими зернами, але також з мідним кавником і маленькими чашечками для пиття.


Франческо Прокопіо деі Кольтеллі, французький кулінар і підприємець сицилійського походження, у 1686 році відкрив «Café Procope» - найстарішу кав'ярню Парижа. Крім кави, чаю та гарячого шоколаду тут також подавали іншу новинку - морозиво. В епоху Просвітництва вона стала першою літературною кав'ярнею Парижа. Постійними відвідувачами були Жан- Жак Руссо, Вольтер і П'єр Бомарше.




Гірка кава від Михайла Коцюбинського



«На камені» - новела була створена в 1902 році. Михайло Коцюбинський описує гірське татарське село, душею якого була кав'ярня. в якій вирішувалися всі важливі питання. Героїня твору Фатьма зустріла і покохала молодого турка Алі. Вони вирішують втекти з села. Дізнавшись про це, чоловік Фатьми, кидається в погоню за ними…

«З одинокої на ціле татарське село кав'ярні дуже добре видно було і море, й сірі піски берега. В одчинені вікна й двері на довгу, з колонками, веранду так і перлась ясна блакить моря, в нескінченність продовжена блакитним небом… В глибоких долинах, зелених од винограду і повних сизої імли, тіснились кам'яні громади, рожеві од вечірнього сонця або синіючі густим бором. Круглі лисогори, мов велетенські шатра, кидали од себе чорну тінь, а далекі шпилі, сизо-блакитні, здавались зубцями застиглих хмар. Сонце часом спускало з-за хмар у імлу, на дно долини, скісні пасма золотих ниток - і вони перетинали рожеві скелі, сині ліси, чорні важкі шатра та засвічували вогні на гострих шпилях.

 В кав'ярні було затишно… Огонь у печі скалив зуби, пирскав іскрами і поблискував по мідяній посуді, а по хаті розходилась запашна пара свіжої кави… За столами, на широких, оббитих китайкою, ослонах сиділи татари; в одному місці грали в кості, в другому - в карти, і скрізь стояли малі філіжанки з чорною кавою. Кав'ярня була серцем села, куди збігались усі інтереси людності, все те, чим жили люди на камені…»


Цікавий факт


Один із рецептів кави по-татарськи: у маленьку турку насипати 5-10 г дрібно розмеленої натуральної кави, залити 100 г свіжої холодної води, довести до кипіння і відразу подати до столу. Окремо у тонкій склянці подати холодну кип’ячену воду. П’ють каву невеликими ковтками, запиваючи холодною водою Можна без цукру.




Пам'ятка Одеси - кафе Фанконі від Шолом- Алейхема



«Лондон - одеська біржа» - з циклу оповідань «Менахем-Мендл», який створювався з 1892 по 1909 рік. Менахем-Мендл особистість не вигадана. Письменник особисто його знав. Зустрілися вони в 1892 році на одеській біржі, пройшли сім кіл пекла і змушені були емігрувати в Америку. Шолом-Алейхем зібрав всі листи, які Менахем-Мендл протягом вісімнадцяти років писав своїй дружині з різних міст, так само як і листи його дружини, і склав з них книгу.

«У мене вже великі знайомства в конторах, і я вже можу собі дозволити сидіти у Фанконі в кафе нарівні з іншими великими спекулянтами за білими мармуровими столиками і замовляти порцію морозива ...

Головне забув! Ти питаєш про Фанконі (не «Фанконя», як ти пишеш), то це не «він» і не «вона». Це - кафе, де п'ють, їдять морозиво і укладають угоди на «Лондон». Дай бог мені хоча б половину вартості угод, які там укладають за день!»



Цікавий факт


Кондитер Яків Фанконі, що народився в Швейцарії, в 1872 році на першому поверсі прибуткового будинку Григор'євої в Одесі відкрив кафе «Фанконі». В кінці ХІХ - початку ХХ століття кафе було улюбленим місцем творчої інтелігенції. Тут можна було зустріти Олександра Купріна і Валентина Катаєва, Леоніда Утьосова та Івана Буніна, Федора Шаляпіна та Юрія Олешу ...




Аромат львівської кави від Богдана Коломійчука



«Небо над Віднем» - роман Богдана Коломійчука розповідає про загадкові події, що мали місце у Львові, Будапешті та Відні на початку Першої світової війни. На виставці у місті Лева зникла одна з найцінніших коштовностей Габсбурзької династії, яка до того ж має здатність змінювати плин часу. До справи береться львівська поліція на чолі з комісаром Вістовичем.

«Емма прокинулась пізно. В своєму великому помешканні неподалік Оссолінеуму вона жила сама, якщо не враховувати глухувату служницю, котра з’являлася у чітко встановлений час в тих самих місцях, виконуючи ту саму роботу. Тож господиня віднайшла у передпокої своєї спальні давно схолону каву і неапетитну випічку, до яких не було бажання торкатися. Кілька годин тому це був би відмінний львівський сніданок, проте зараз пані Штайнер мала за краще вийти і прогулятися до улюбленої цукерні…»



Цікаві факти


У Львові мода на каву зародилася в XVIII столітті, хоча напій відомий був і раніше. Пробував каву і Богдан Хмельницький і гетьман Пилип Орлик. Перші затишні павільйони і цукерні, де можна було спробувати каву, з'явилися на одній з найкрасивіших вулиць Львова - Гетьманські Вали.


Кав'ярня «Віденська» - найстаріша у Львові була відкрита в 1829 році. Найвідоміші львів’яни Михайло Грушевський, Станіслав Людкевич, Іван Франко… були постійними відвідувачами кав'ярні.


Фестиваль кави у Львові - це унікальна подія, яка дозволяє дізнатися більше про історію кави, побачити як її готують, які бувають різновиди, спробувати найсмачніші напої в місті, визначити найкращу кав'ярню.




Таємниця кави по-неаполітанські від Едуардо Де Філіппо


«Примари» - п'єса Едуардо Де Філіппо побачила світ в 1946 році. Головний герой Паскуале поселяється в старовинному будинку, в якому відбуваються дивні речі.

Паскуале, сидить на балконі. Перед ним стілець, на якому стоїть металевий піднос з маленьким неаполітанським кавником, чашкою і блюдцем. В очікуванні, поки звариться кава, він розмовляє зі своїм сусідом - професором Сантана.

«Що сталося б з нами, неаполітанцями, якби у нас було відібрано крихітну радість - посидіти на балконі ... Я б, наприклад, від усього відмовився, тільки не від цієї маленької чашечки кави, яку можу не поспішаючи випити тут, на балконі, після того як здрімну годинку після обіду. І я повинен неодмінно приготувати її сам, власними руками. Цей кавник на чотири чашечки, але в ньому можна зварити каву і на шість, а якщо чашечки зовсім маленькі, то і на вісім ... для друзів ... Адже кава коштує так дорого! Бачите носик? ... На носик я надягаю цей паперовий ковпачок. Здається, дрібниця цей ковпачок, а він ох як важливий! .. А чому? Та тому, що густий перший пар закипаючої кави, який йде з носика, і є самий ароматний ... Ще дуже важливо, професор, перш ніж налити воду, дати їй покипіти хвилини три - чотири ... Перш ніж її наливати в металевий стакан з гратчастої кришкою, який вставляється в кавник, потрібно підсипати туди пів ложечки щойно змеленої кави. Це маленький секрет! Це потрібно для того, щоб в момент, коли ви нахиляє кавник і наливаєте каву в чашку, кипляча вода ще до того, як вона з'єднається з кавою, вже придбала б аромат ... Ось це кава ... Це не кава, а шоколад. Ви бачите, як небагато треба, щоб зробити людину щасливою: маленька чашечка кави, випита спокійно, на свіжому повітрі ... »



Цікаві факти


Вперше кава була привезена в Європу в 1615 році венеціанськими купцями. Це сталося під час появи в Європі двох інших гарячих напоїв - гарячого шоколаду, привезеного з Америки іспанцями в 1528 році, і чаю, що вперше з'явився в Європі в 1610 році.


У 1640 році на площі Сан-Марко у Венеції відкрилася перша в Європі кав’ярня «Араб», в якій продавали напій з обсмажених кавових зерен, мода на який прийшла з Туреччини.




Стамбульські замальовки із кавою від Надійки Гербіш



«Теплі історії до кави» - книжку НадійкиГербіш високо оцінили на Львівському форумі книговидавців, і цій книзі було присуджено перше місце в рейтингу «Топ-20» мережі книгарень «Є». На європейському християнському форумі видавців Marketsquare Europe, що відбувся у Будапешті в жовтні 2012 року, вона здобула нагороду «2012 European Christian Book of the Year».

Історії про почуття й настрої, сумніви й рішення, далеку дорогу й затишний дім, чужі міста й близьких людей, солодкий шоколад і терпкувато-гірку каву. У них немає однозначних висновків і незмінних рецептів, а є пошуки та віра в імпровізацію. Є любов і сміливість, крихта суму й багато радості, чимало мрій і не менше спогадів.

Герої цих історій - прості жителі звичайних містечок, загублені, знайдені, закохані, замислені, умільці надихати й такі, що за клапоть натхнення готові поділитися останньою філіжанкою кави - хоча, що тут казати, вони готові ділитися своєю кавою й просто так. Вони щирі й справжні: пестять своїх котів, їздять на велосипедах, приймають гостей, печуть пиріжки й відсилають листівки, слухають вуличних музикантів і малюють маршрути на поторсаних картах. А ще у кожного з них є старі, улюблені горнятка, на дні яких і збереглися ці історії.

«Над нашими головами раз у раз пролітають чайки. Ми з Джошем сидимо на розцяцькованих подушках, розкиданих по всій долівці відкритої тераси на даху, і нам видно море. За нашими головами - купол Айї-Софії та гострі списи її мінаретів. Джош відклав убік, гітару й дивиться мої світлини.  Я дивлюсь на море й нікуди не хочу йти.

Я не з тих, хто закохується з першого погляду. Але Стамбул мене зачарував - я люблю це місто від самого ранку, навіть сильніше ніж учора… Я давно помітила, що коли любиш місто, воно неодмінно відповідатиме тобі взаємністю… Ми говоримо про все на світі й з’ясовуємо, що не бачили, як танцюють дервіші. Тож вирішуємо піти сьогодні. Один турок, який тче килими й пригостив мене вранці смачною турецькою кавою, розповів, що вони щовечора танцюють за Блакитною мечеттю…»


Цікавий факт


Кава по-турецьки знаходиться в списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини Туреччини. Найкраща турецька кава готується зі свіжо обсмажених зерен, перемелених безпосередньо перед приготуванням.




Історія кави на сторінках видань


  • Бородин, Андрей. Введение в кофеманию // Пир. - 2002. -  № 5 . - С. 30-35.
  • Кава по-львівськи // Ігор Лильо. Львівська кухня / передмова В. Поліщука ; худож.-оформлювач Л. А. Бейгер. - Харків : Факт, 2016. - С. 195-196.
  • Кава по-татарськи // Костянтин Грубич. Смачна країна : народні рецепти та поради звідсіль від народного журналіста. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2015. - С. 16.
  • Кафе Фанкони // Ростислав Александров. Прогулки по литературной Одессе. - Одесса : Весть, 1993. - С. 207-213.
  • Львівських каварень чар // Винничук, Юрій. Кнайпи Львова / Юрій Винничук. – 2-ге видання. - Львів : ЛА «ПІРАМІДА», 2001. - С. 7-44.
  • Мир кофеен // Юлия Саси. Вена : история города [пер. с нем. Е. Кривцовой]. - Москва : Эксмо ; СПб : Мидград, 2009. - С. 40-56. - (Биографии великих городов).
  • Пучеров Н. Н. Все о кофе. - Киев : Наукова думка, 1987. - 104 с.

1 коментар:

  1. Г-н Ли недавно помог нам с ссудой, которую мы использовали для расширения нашего бизнеса. Процесс был потрясающим! Он часто связывался с нами, чтобы проверить и сообщить нам о том, что происходило во время погашения кредита. Он был дружелюбным и доступным и всегда мог прояснить наши вопросы. У нас был такой отличный опыт работы с Беном !!
    Свяжитесь с кредитным специалистом Беном Ли Электронная почта: 247officedept@gmail.com Whats-App: + 1-989-394-3740

    ВідповістиВидалити

Надеемся на комментарии