* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

четвер, 22 жовтня 2020 р.

Міцний, гіркий, ароматний: старовинні рецепти кави в книгах рідкісного і цінного фонду бібліотеки

 

 

Кава – не просто популярний напій. Про неї ходять маса легенд, історія кави сягає далеких часів і країн та триває донині…


30 вересня – найчитальніший день року, адже указом Леоніда Кучми – президента України – № 471/9 від 14.05.1998 року було затверджено Всеукраїнський день бібліотек.

Кожного року цей день відзначається особливо, щоб ще і ще раз показати і доказати, що бібліотеки живі і сучасні.

Цього року свято в нашій бібліотеці було присвячено Міжнародному дню кави, яке з 2015 року відзначається 1 жовтня поціновувачами кави в усьому світі.

Детально можна дізнатись за посиланням ТУТ


Жвавий інтерес викликала книжкова виставка «Міцний, гіркий, ароматний: старовинні рецепти кави в книгах рідкісного і цінного фонду бібліотеки».




Запрошуємо насолодитись напоєм за старовинними рецептами.



Книга Олени Молоховець «Подарок молодым хозяйкам или средство к уменьшению расходов в домашнем хозяйстве» (1887) є кулінарним бестселером XIX століття, не втратили своєї актуальності донині.








Можна скористатись порадою, як варити каву.





Альберт Анкер «Натюрморт з кавою», 1882





В книзі за редакцією засновника наукової гігієни Олексія Доброславіна «Как и из чего приготовлять пищу для здоровых и больных» (1883) особливостям приготування та вживання кави присвячений розділ.














Лондонська кофейня, 1668





В книзі Зої Клиновецької «Страви й напитки на Україні» (1913) можна дізнатися про особливі кави – бурякові, житні, жолудові…















Леді Камелія китайська з кавовим та чайним деревами






Книга за редакцією доктора медицини Павла Булатова «Книа здоровья : общедоступное руководство здравоохранения» (1896) познайомить не тільки з окремими сортами кави, а й доведе користь напою.













Костюм торгівця кавою, Франція


Торговець кавою, Турція 18 ст.










Книга Петра Симоненка «Самый полный вегетарианский стол. Новейшая поваренная книга. Руководство к приготовлению из растительных и молочных веществ кушаний, кондитерских продуктов, печений, хлебов, напитков и пр.» (1895) познайомить з сімома видами кави: кубським, цейлонським, порториканським, явським, мокко, мартиника, бразильським; з їх відмінностями та особливостями вживання кави цих сортів. 














Підготували фахівці відділу основного книгосховища та сектору рідкісної і цінної книги

2 коментарі:

  1. Большое спасибо за неравнодушие к тому, что есть в фондах библиотеки, Галине Михайловне Габададзе. Благодарность Ирине Доаганюк за отличный подход к раскрытию фонда!

    ВідповістиВидалити

Надеемся на комментарии