* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

четвер, 23 вересня 2021 р.

«Великий Гетсбі» Ф.С.Фіцджералд: до 125-річчя від дня народження американського письменника



«Я був всередині й зовні. Одночасно зачарований і відторгнений усім невичерпним різноманіттям життя» (Ф.С.Фіцджералд)



Френсіс Скотт Кей Фіцджеральд (1896-1940) – американський письменник, один з найвизначніших представників так званого «втраченого покоління» в літературі. Найбільшу популярність письменнику приніс роман «Великий Гетсбі», що був опублікований в 1925 році, а також ряд романів та оповідань про американську «епоху джазу» 1920-х років.

Термін «епоха джазу» або «століття джазу» був придуманий самим автором і позначив період американської історії з моменту закінчення Першої світової війни до великої депресії 1930-х років.

Фіцджеральд слушно має славу майстра «малої прози», в цьому жанрі ним були створені такі шедеври новелістики як «Алмаз завбільшки з готель «Ріц», «Хлопець-багатій», «Повернення до Вавілону» та багато інших.

Точність соціального аналізу американського життя, майстерність психологічної розробки характерів, надзвичайна стилістична досконалість роблять його твори дуже цікавим і корисним читанням для всіх, хто вивчає англійську мову та цікавиться американською літературою.


Пропонуємо вашій увазі книги автора, що є у фондах відділу літератури іноземними мовами бібліотеки. Завітайте до нашого відділу і читайте твори американської літератури в оригіналі …


Fitzgerald, Francis Scott. The Great Gatsby [Text] /F.S. Fitzgerald. – [Harmondsworth]: Penguin Books, [1974]. – 318,[4] p. – (Fiction). – eng. 

Романом «Великий Гетсбі» (1925) Ф. Скотт Фіцджеральд сповістив світові про початок нового століття – «століття джазу». Він одним з перших заговорив від імені «втраченого покоління». Джей Гетсбі – прагне до своєї «американської мрії». Але не все йде так, як він того хоче. Довгий і важкий шлях наверх, який пройшов Джей, незважаючи на всі перепони на своєму шляху, привів до жахливого падіння вниз. Герой роману домігся багатства і могутності, але ні гроші, ні влада не зробили його щасливим ...


Fitzgerald, Francis Scott. Tender Is the Night [Text] /F.S. Fitzgerald. – M. Raduga Publishers, 1983. – 396,[4] p. – eng.

«Ніч лагідна» (1934) – глибокий психологічний роман американського класика, який багато критиків вважають кращим ніж «Великого Гетсбі», а сам автор називав «найулюбленішим своїм твором». І це не випадково: книга вийшла в чомусь автобіографічною - Фіцджеральд описав в ній зворотній бік свого зовні розкішного життя з дружиною Зельдою. Дія роману відбувається в Європі. Молодий талановитий лікар-психіатр американець Дік Дайвер, працюючи під час Першої світової війни в одній з клінік Швейцарії, закохується в пацієнтку на ім'я Ніколь і одружується з нею. Ніколь походить з дуже багатої родини, і родичі сприймають шлюб без оптимізму. Діку ще довгий час після виписки Ніколь з лікарні доводиться поєднувати дві ролі - чоловіка і лікаря. Він будує особняк на березі Рів'єри, де подружжя веде замкнуте життя. Незабаром у них народжуються діти…А далі американська мрія обертається справжньою трагедією. В історію моральної деградації талановитого лікаря-психіатра письменник вклав біль і страждання, які сам пережив в боротьбі з хворобою власної дружини ... Але ця книга не про хвороби або смерті - вона про любов ...


Fitzgerald, Francis Scott. The Last Tycoon [Text] /F.S. Fitzgerald; Edited with a foreword by E. Wilson. – [Harmondsworth]: Penguin Books, [1971]. – 196,[4] p. – (Fiction). – eng.

«Останній магнат» (1941) – роман письменника, опублікований вже після його смерті. Історія про «золотий вік» Голлівуду – епоху легендарних продюсерів, кінозірок і фільмів, що стали класикою світового кінематографа. Монро Стар , головний герой роману, продовжує галерею образів «сильних чоловіків», він вважає за можливе керувати долями людей. Він над усе цінує інтереси справи, в ім'я яких повністю відгороджується від реальності і стає бранцем «великої ілюзії». Це воістину обдарована особистість, талант, що сам собі пробив дорогу в життя. Він володіє невичерпною енергією, діловою хваткою і щиро відданий своєму мистецтву - кіно..  Але навіть у найсильніших чоловіків є слабкості. Слабкістю «останнього магната» стає любов до юної старлетки, яка прекрасно розуміє: в Голлівуді, де продається все, порядні дівчата коштують дуже дорого.


Fitzgerald, Francis Scott. The Diamond as Big as the Ritz and Other Stories [Text] /F.S. Fitzgerald; Edited with a foreword by E. Wilson. – [Harmondsworth]: Penguin Books, [1974]. – 238, [2] p. – (Fiction). – eng.

Оповідання «Алмаз, завбільшки з готель« Ріц » (1922) вийшов в збірнику «Казки Століття Джазу ». Сама назва цього бурхливого десятиліття в житті не тільки Америки, але і Європи – «століття джазу» незабаром отримає офіційний статус і вельми точно визначить колорит цієї недовгої, але яскравої епохи. Герой Ф.С. Фіцджеральда – молода людина, вихована в традиціях американського «середнього класу», у прагненні до матеріального успіху, типовий шукач «американської мрії» століття джазу. В історії Джона Ангера відображено момент людської долі. Крім безпосереднього свого американізованого обличчя шукача Великої Мрії, він являє собою фольклорний тип вічного Шукача щастя і удачі, «іншого Царства». І випробування, яке випаде на долю цього «шукача», мабуть, найжорстокіше, яке ні в одній казці не знайдеш - випробування самою мрією, яка, одягнувшись в реальні форми, виявила свою сутність страшніше казкових чудовиськ. До збірки увійшли ще декілька оповідань автора: «День травня», «Льодовий палац», «Чаша».


Fitzgerald, Francis Scott. The Diamond as Big as the Ritz and Other Stories [Text] /F.S. Fitzgerald. – [Harmondsworth]: Penguin Books, [1996]. – 192 p. – (Pinguin Popular Classics). – eng.

До збірки письменника крім вище означеного «Алмазу завбільшки з готель Ріц», увійшла одна з кращих його новел «Хлопчина-багатій» (1926) – історія, яка доволі характерна для багатих родин Америки 20-х років. Автор розповідає про побут заможних людей, про те, як статус впливає на ставлення до менш заможних , чим доводиться платити за успіх у бізнесі і як при цьому не втратити своїх близьких і себе самого. Енсон Хантер, будучи одним з шістьох спадкоємців нью-йоркського мільйонера, ще в дитинстві усвідомив свою перевагу над однолітками. Після навчання в Єльському університеті, що славиться своїми досить суворими порядками, він з головою занурився у світське життя Нью-Йорка. Сам автор, виявляючи свої ставлення до цього світу, пише: «Дозвольте ж мені розповісти вам про найбагатших. Вони відрізняються від нас з вами. Навіть коли вони глибоко занурюються в наш світ, починаючи тонути в ньому, вони продовжують вважати себе краще нас».


The Stories of F. Scott Fitzgerald .Vol. 4. Bernice Bobs Her Hair and Other Stories [Text] /F.S. Fitzgerald; Edited with a foreword by E. Wilson. – [Harmondsworth]: Penguin Books, [1996]. – 192 p. – (Fiction). – eng.

Серед оповідань збірки є такі шедеври малої прози автора як «Берніс коротко стрижеться» або «Волосся Вероніки» та «Зимові мрії». «Берніс коротко стрижеться» відображає епоху флепперів та яскравих вечірок. Флеппери – це дівчата, які уособлюють покоління «двадцятих»: короткі стрижки та спідниці, сильно підведені очі, яскраві губи, довга нитка перлів на шиї… В основі сюжету взаємини двох сестер, які разом, але кожна по-своєму проходять через численні труднощі: самовизначення, ревнощі, положення в суспільстві. Героїні переживають злети і падіння, але отримують урок про те, якими жорстокими й аморальними можуть стати люди, якщо дозволять своєму марнославству управляти ними. . У «Зимових мріях» молодий представник середнього класу Декстер Грін закоханий в недосяжну і привабливу Джуді Джонс, багату дівчину, яка, за словами автора, добре вміє розбивати серця. Джуді Джонс – ще одна з тих невловимих і бажаних жіночих персонажів Фіцджеральда, які живуть на сторінках практично всіх творів письменника і частково відображають його дружину – Зельду.


Fitzgerald, Francis Scott. Selected Short Stories [Text] /F.S. Fitzgerald; сост. и предисл. М. М. Кореневой; коммент. А. И. Полторацкого. – M.: Progress Publishers, 1979. – 357,[3] p. – eng.

До даної збірки увійшли такі новели автора як «Льодовий палац», «Пловці», «Перша кров», «Остання красуня Півдня», «Повернення до Вавилону» та інші. «Повернення до Вавілону» – одна з найпопулярніших автобіографічних розповідей Фіцджеральда, в основі якої – історія алкоголіка, який намагається побороти свою залежність, щоб повернути опіку над своєю єдиною дитиною. Герой твору схожий на Фіцджеральда в його відносинах з родичами, які постійно ставлять під сумнів його авторитет. Вважається, що письменник створив цю історію у відповідь на лист, в якому одна з його родичок стверджувала, що Фіцджеральд не в змозі гідно виховати свою дочку Скотті.


F. Scott Fitzgerald: A Collection of Critical Essays [Text] / Ed. by A. Mizener. – Englewood Cliffs, N. J.: Prentice-Hall: A Spectrum Book, [1963]. – VIII, 174[4] p. – (Twentieth Century Views). – eng.

Нескінченне захоплення Ф. Скоттом Фіцджеральдом частково полягає в тому, що його трагічне життя було схожим на сюжети його власних романів. Багато відомих і блискучих письменників вели замкнене, прозаїчне життя; але Фіцджеральд та його дружина Зельда майже повністю існували у реальному, зовнішньому світі – активному, соціальному, на жаль, типовому для того шаленого часу, коли письменник зазнав миттєвого успіху та слави, а потім тривалого занепаду та провалу. Видання містить сучасну критичну думку та коментарі щодо особистості Ф. Скотта Фіцджеральда та його творів. Включає хронологію, примітки та бібліографію. Книга складена Артуром Мізенером, що написав першу повномасштабну біографію письменника. Нариси про життя і творчість знаменитого прозаїка написані такими видатними авторами, як Л. Тріллінг , Е. Вілсон, Дж. Олдрідж та ін. Для всіх, хто цікавиться творчим надбанням знаменитого і неповторного письменника.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии