* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

пʼятниця, 15 грудня 2023 р.

5 книг про мудрість та мистецтво жити

 

135 книжок провідних видавництв України закуплені в рамках реалізації обласної комплексної програми «Культура Одещини 2020-2023 роки».





Як встояти під ударами долі та знайти в собі сили жити далі? Як навчитися стійкості та мистецтву жити? Мудрість стоїків допоможе кожному. Слова стоїків завжди звучали сучасно, незалежно від того, популярними вони були чи ні, незалежно від хвиль історії, що їх омивали. Три найважливіші взаємопов’язані поняття стоїцизму — сприйняття, дія, воля. Контролюйте власне сприйняття, правильно скеровуйте свої вчинки, будьте готові сприйняти все, що не можете контролювати…

Давньогрецький філософ-стоїк Епіктет писав: «Головне в житті таке: визначити й розмежувати речі так, щоб я міг сам собі чітко сказати, що є зовнішнє й мені непідконтрольне, а що — мій вибір, який я контролюю. Де в такому випадку шукати мені добро і зло? Не в зовнішньому, неконтрольованому, а в собі, у моєму власному виборі…». Давньоримський філософ і поет Луцій Анней Сенека у праці «Про короткочасність життя» зазначив, що «Згадай, скільки життя забирали в тебе марні страждання, глупі веселощі, постійно спрагла жадоба, улесливі розмови, а як мало залишалось твого — для тебе…».

 



Тетяна Вишко «Дихай і живи»


Посібник «Дихай і живи» повертає до життя через любов. До нормального життя. Попри війну. Ці ефективні психологічні техніки та вправи можна застосовувати, коли йдеться про тривогу, стрес, ПТСР, психологічну травму, втрату, провину вцілілого, депресивні стани. У книжці немає медичних рекомендацій. Тут зібрані практики й техніки самодопомоги під час важких емоційних станів, це стало в пригоді іншим і може знадобитися вам. Книжку написано як діалог психологині з клієнткою, то замість нудьги від сухої теорії читач відчуває присутність у своєму житті психолога, з яким можна «на ти» і який запитує «Як ти?».

Тетяна Вишко —психологиня, психотерапевтка-консультантка,  членкиня УСПП (Української спілки позитивної психотерапії) та WAPP (Всесвітньої організації позитивної та транскультурної психотерапії). Працює на платформі психологічної підтримки. У роботі застосовує методи позитивної психотерапії, КПТ, арттерапії.

 

Вишко Т. Дихай і живи. Як опанувати себе в кризових ситуаціях / Тетяна Вишко. — Харків : Віват, 2023. — 192 с. — (Серія «Саморозвиток»).

Наше життя — це постійний рух, часом — у дуже важких умовах. Уціліє той, хто рухається та йде далі, хай там що. Щоб долати перепони, потрібно знати міць своїх внутрішніх та дію зовнішніх опор і власні ресурси, джерела сили. Ця книжка розкриває можливості для такого пізнання. Вона стане підручною для людей, які прагнуть бути психічно, морально, духовно та фізично здоровими. Безліч наведених психологічних технік і  вправ допоможуть покращити психоемоційний стан, стабілізуватися в  кризових ситуаціях, зарадити собі й підтримати рідних. Симбіоз художнього, епістолярного, наукового стилів заохочуватиме до читання, а неформальнальність консультації гарантує свіже сприйняття інформації. Консультаційні блоки вдало розміщені на тлі художньо-емоційних, розповідних і наукових, що підносить рівень усвідомлення інформації. Книжка поповнить скарбничку життєво необхідних за наших часів видань із психологічної допомоги через друковане слово!

«Коли народжується дитина ,її крик дзвінко розрізає тишу, аби сповістити про нове життя. Цей звук рідні сподіваються почути найбільше. Радість маляти ,бо воно тепер дотичне до великого світу, але водночас — і стрес, біль та страх від незвіданого й непоясненного, що його тільки-но пройшла маленька людина. Це — емоційна травма, перша з травм, які отримує кожен і «щеплення» проти яких дає нам сама природа. Згодом ми вчимося приймати емоційні травми усвідомлено, із вдячністю за досвід, як сходинки до зростання. Розуміємо, що вони наші супутники по життю —поряд із любов’ю

та втіхою, зі щастям та успіхами.

В обіймах з радістю журба,

Одна летить, друга спиня…

І йде між ними боротьба,

І дужчий хто — не знаю я…

Так писав про вічну боротьбу емоцій український поет Олександр Олесь. Напевне, це і є найважливішим у випробуваннях, бо людина, на відміну від інших істот, стверджується та отримує свободу через зростання. Адже ми ростемо й фізично ,і духовно все життя: через злети й падіння, через злами й підйоми, через успіхи й невдачі, через дарунки й утрати…».

 



Раян Голідей, Стівен Генсільман «Стоїцизм на кожен день»


Принципам стоїцизму понад дві тисячі років, але зараз вони звучать як ніколи актуально. Недарма ними захоплювалися Адам Сміт, Джордж Вашингтон, Білл Клінтон, Арнольд Шварценеггер… Із цією книжкою ідеї стоїцизму зазвучать ще сучасніше, адже думки Сенеки, Епіктета й Марка Аврелія автори доповнили міркуваннями про виклики теперішності. Тут є про те, як робити правильний вибір і ставити мету, як казати «ні» та відновлятися від шкідливого, як прагнути стати кращим і готуватися до майбутнього. Текст провокуватиме на роздуми, поступово впливатиме на дії і задаватиме настрій усьому дню. Тепер ваш ранок починатиметься не з гумору соцмереж, а з тиші, читання, нових міркувань і дій, що поступово змінюватимуть вас і ваше життя.

Раян Голідей — один із провідних світових мислителів. Медіастратег, спікер, автор бестселерів, присвячених стародавній філософії та її місцю в повсякденному житті. Працював директором з маркетингу в American Apparel. Засновник креативної компанії Brass Check, яка консультувала Google, TASER, Complex та інші успішні корпорації. Стівен Генсільман — видавець, літературний агент. Вивчав філософію в Гарвардському університеті.

 

Голідей, Раян. Стоїцизм на кожен день. 366 роздумів про мудрість, стійкість і мистецтво жити / Раян Голідей, Стівен Генсільман ; пер. з англ. Антоніна Ящук. — 5-те вид. — Київ : Наш формат, 2023. — 464 с.

Колишній головнокомандувач НАТО Джеймс Метгіс возив із собою «Роздуми» Марка Аврелія на спецоперації в Перській затоці, в Афганістані й Іраку, Фрідріх ІІ не йшов на поле бою без праць стоїків. І нині дедалі більше людей використовують ідеї стоїцизму, щоб упоратися із сучасними викликами. Адже ця перевірена часом мудрість підкаже, як жити й реагувати на все, що з нами відбувається: коли спізнюється літак, людина вигоріла у професії, дитина завалила тест із математики, а бізнес просів через світову кризу. Автори цієї книжки взяли найцінніші думки Сенеки, Епіктета й Марка Аврелія та доповнили їх роздумами про сучасне життя. Особисті щоденники одного з найвеличніших римських імператорів, приватні листи найвидатнішого римського драматурга і наймудрішого «сірого кардинала» свого часу, повчання колишнього раба й вигнанця, який став надзвичайно впливовим учителем… Минуло вже два тисячоліття з часу написання їхніх творів, змінилося чимало думок і поглядів, а ці документи досі не втратили актуальності. Про що вони? Чи можна знайти на старих і побляклих сторінках такі слова, що промовлять до людини сучасності?  Виявляється, можна… 366 уривків та історій — аби щодня протягом року ви отримували порцію мудрості та впливали на власні думки, вчинки і спосіб життя.

 



Ґреґ Маккеон «Есенціалізм»


Ґреґ Маккеон пропонує власну концепцію есенціалізму, завдяки якій ви навчитеся помічати найсуттєвіше, відкидати непотрібне та встигати робити найважливіше. Він переконує, що неможливо впоратися з геть усім і мати все: тільки нам вирішувати, на що витрачати свій безцінний час та енергію. Якщо ви прагнете дізнатися, як визначати пріоритети, робите лише, те, що справді потрібно, а найголовніше — як докладати мінімум зусиль і досягати успіху, ця книжка саме для вас.

Автор книги — бізнес-консультант, фахівець із питань лідерства та стратегічного планування. Засновник і головний виконавчий директор компанії THIS Inc., серед клієнтів якої Apple, Google, Pixar, Facebook, Twitter і Yahoo. Автор блогу для Harvard Business Review., а також бестселера «Без зусиль».

 

Маккеон, Ґреґ. Есенціалізм. Мистецтво визначати пріоритети / Ґреґ Маккеон ; пер. з англ. Анастасія Дубченко. — Київ : Наш формат, 2023. — 240 с.

Під час роботи я потрапляю на перевтомлених людей з усього світу. Вони буквально зруйновані тиском, який на собі відчувають. Я був коучем «успішних» людей, замучених відчайдушними спробами зробити все, ідеально, зараз. Я бачив тих, що потрапили в пастку контролю керівників; ці люди не знали: вони не повинні так метушитися на чиєсь прохання. І я невтомно працював, щоб зрозуміти, чому стільки яскравих, розумних, здібних осіб лишаються в путах, смертельних тенет неважливих справ. Мої знахідки здивували мене…




 

Рон Аднер «Перемогти у правильній грі»


Змінюється світ, а з ним і засади конкуренції. Межі між галузями розмиваються, конкуренти стають винахідливішими, принципи лідерства і зростання уже далеко не ті, що 10 років тому. І якщо ви все ще граєте за старими правилами, можете програти нову гру. Книжка Рона Аднера «Перемогти у правильній грі» пропонує нові стратегічні принципи, які працюватимуть навіть тоді, коли кордони посуваються, а правила змінюються. Ці бізнес уроки — як позитивні, так і негативні — показують, чому важливо тримати удар у мінливому світі.

Рон Аднер — професор стратегії в школі бізнесу Дартмутського коледжу, виступає спікером і консультантом для компаній по всьому світу. Останні десять років вивчає першопричини успіху та невдачі інновацій. Публікувався в Wall Street Journal, Financial Times, Forbes і Harvard Business Review.

 

Аднер, Рон. Перемогти в правильній грі. Як наступати, захищатися й досягати результатів у мінливому світі / Рон Аднер ; пер. з англ. Назар Старовойт. — Київ : Лабораторія, 2022. — 256 с.

Описані тут інструменти та методи утворюють понятійний апарат для розуміння і формування стратегії в межах екосистеми. Це результат десяти років досліджень і практики, перевірений і підтверджений оцінками залученості клієнтів різноманітних фірм: від стартапів і компаній зі списку Fortune 100 до неприбуткових організацій і державних установ. Це надійні концепції, і якщо ви активно впроваджуватимете їх у власний контекст, вони можуть дати потужний ефект.








 

Трей Ґауді «Сила запитань»


Мистецтво переконувати починається із правильних запитань — стверджує Трей Ґауді, колишній політик і федеральний прокурор. Цього разу від поведе вас не в залу суду, а в реальне життя, де команда ігнорує ідеї, дитина забиває на домашні завдання, люди вірять політичний маніпуляції. Знайомо, правда, ж Та як змінити не зіпсувавши стосунків? У цій книжці ви знайдете не один спосіб. Автор розповідає, як змусити математичного генія повірити, що 3 × 0 = 3, як працює «правило семи» й чому підлітка переконати важче, ніж присяжних (але реально). Не оминає і курйозів своєї роботи. Ви дізнаєтеся все важливе про силу питань, що якісно вплине на ваше життя. А ще зрозумієте: мистецтво переконування — це не тільки про перемогу над іншими, а й про зближення з ними. Адже той, хто запитує, стає приязнішим і цікавішим співрозмовником.

Трей Ґауді — прокурор із майже 20-річним стажем. У 2017–2018 роках очолював комітет Палати представників з питань нагляду та реформ. Після чотирьох термінів у Конгресі повернувся до приватної юридичної практики. Є співавтором бестселера «Об’єднані».


Ґауді, Трей. Сила запитань. Як ефективно комунікувати й переконувати інших / Трей Ґауді ; пер. з англ. Олександра Асташова. — 2-ге вид. — Київ : Наш формат, 2023. —248 с.

« Після майже сотні процесів за участю присяжних у федеральних судах і судах штату… зала суду стала для мене затишним місцем. Мені подобається логіка. Мені подобаються правила. Мені подобається стратегія. Мені подобається швидко міркувати. Мені подобається шукати правду. Мені подобається весь людський спектр емоцій, якій я бачу на процесах. Але, певно, найбільше мені подобається мистецтво переконування, яке я все життя намагався досконало опанувати… У вашому житті будуть інші ситуації й розмови — не такі, як у суді. Але ніколи не зарано подумати, як можна вплинути на оточення, у якому ви живете, працюєте і любите…».



#культураодещини



Підготувала К.В. Бондарчук, завідувачка читальним залом.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии