* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

вівторок, 1 жовтня 2013 р.

Лицарі волі: до Дня українського козацтва


14 вересня - День українського козацтва

Це дуже важливе свято нашого народу, адже козацтво відіграло вирішальну роль у становленні нашої держави.
Запорізька Січ була побудована в 16 ст. князем Дмитро Вишневецьким на острові Мала Хортиця. Вона проіснувала більш як двісті років. Найвідомішим представником козацької верхівки був Богдан Хмельницький.






Виставка-хроніка "Літературна подорож до краю козацької слави" переносить нас в бурхливі події XVII століття.

Цього року виповнюється 365 років з початку Визвольної війни українського народу 1648-1654 р.р. На чолі боротьби народних мас став Богдан Хмельницький. Перші битви під Жовтими Водами і під Корсунем (травень 1648 р.) - це були серйозні перемоги, які стали початком Визвольної війні. У пам'яті народній  Богдан Хмельницький залишився національним героєм, видатним державним діячем, талановитим полководцем і дипломатом. Саме за гетьманату Б. Хмельницького події в Україні в роки Визвольної війни  привернули до себе увагу всієї Європи, надзвичайно підняли авторитет запорізького козацтва.

З цим періодом в історії України знайомлять таки книги:






Коваленко С. Україна під булавою Богдана Хмельницького. - Т. 1. - К.: Стікс-Ко, 2007. - 376 с. 
Книга є упорядкованим узагальненням відомостей про державу Війська Запорозького, що стосуються 1648-1657 р.р. Книга містить 85 статей про діячів держави Війська Запорозького та 170 статей про поселення, що до цієї держави входили. Особливу увагу у книзі приділено постаті Богдана Хмельницького.




Липа К.А., Руденко О.В. Військо Богдана Хмельницького. - К.: Наш час, 2010. - 63. -(Сер. "Жива історія"). 
Як виглядало військо Богдана Хмельницького? Чим були озброєні вояки, як одягнені, що їли і де відпочивали? Чим гралися козацькі діти і які плаття носили дружини козаків? Книга дає наочні відповіді на всі ці питання. За фотографіями доробку учасників військово-історичного руху та музейних експонатів читач має змогу уявити життя наших предків.






Іван Огієнко (митрополит Іларіон). Богдан Хмельницький /упоряд., авт. передмови і коментарів М.С. Тимошик. - К.: Наша культура і наука, 2004. - 448с., іл.
Цю книгу автор починав писати в Швейцарії, а закінчив у Канаді. Вперше надрукована в Україні. Автор поставив перед собою мету на основі доступних у діаспорі маловідомих архівних матеріалів розібратися в причинах і передумовах феномену Переяслава, за яким поступово починалася втрата Україною своєї самостійності й незалежності.






Смолій В., Степанков В. Богдан Хмельницький. - К.: Альтернативи, 2003. -  400с., іл. 
У книзі на широкому фактологічному матеріалі, із залученням численних і маловідомих рукописних джерел, відтворено цілісний портрет одного з найвидатніших державних діячів, політиків і дипломатів української та європейської історії XVIIст. гетьмана Богдана Хмельницького.



Смолій В., Степанков В. Українська національна революція XVII ст. (1648 - 1676 рр.). - К.: Вид. дім "Києво- Могилянська академія", 2009. -  447с.

У праці на ґрунтовній джерельній базі та з урахуванням досягнень вітчизняної та світової історичної думки в царині дослідження революційних рухів раннього нового часу зроблено спробу представити феномен Української революції XVII ст. в сукупності та взаємодії його політичних, соціальних, економічних і ментально-свідомісних складових, а також показати її роль і місце в українській і європейській історії.





Дізнайтесь детальніше


День Українського козацтва (історія свята)

Детальніше про життєвий шлях Богдана Хмельницького



Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии