* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

четвер, 17 жовтня 2013 р.

Україно, біль і щастя моє!




28 жовтня відзначається День визволення України від фашистських загарбників


"Україно моя, далі грозами свіжо пропахлі,
Польова моя мрійнице. Крапля у сонці з весла.
Я віддам свою кров, свою силу і ніжність до краплі,
Щоб з пожару ти встала, тополею в небо зросла..."
А. Малишко



Початком корінного перелому в Другій світовій війні і початком визволення території України стала Сталінградська битва (17 липня 1942 р. –2 лютого 1943 р.). Червона Армія 18 грудня 1942 року звільнила перший населений пункт на території України – с. Півнівку Меловського району Ворошиловградської (Луганської) області.
До квітня 1943 року ворога було відкинуто на 700 км. від лінії максимального просування.
20 жовтня Ставка перейменувала Воронезький, Степовий, Південно-Західний, Південний фронти відповідно у 1, 2, 3, 4 Українські фронти.
1943 рік(серпень-грудень) – битва за Дніпро.
У ніч на 6 листопада 1943 року війська 38 армії під командируванням генерала К. Москаленка увійшли до Києва.

на фото: форсування Дніпра

Початок стратегічного наступу поклала Житомирсько-Бердичівська операція військ 1-го Українського фронту, яка розпочалася 24 грудня 1943 року. Майже одночасно бойові дії розгорнули війська інших фронтів. Під кінець січня 1944 року згідно з розпорядженням Ставки розпочалися три об'єднані за спільним задумом наступальні операції: Корсунь-Шевченьківська, Рівненсько-Луцька та Нікопольська-Криворізька. 
25 днів тривала Корсунь-Шевченківська битва, яка увійшла в історію Великої Вітчизняної війни як видатна операція по оточенню і знищенню великих сил ворога. Було знищено 80-тисячне угрупування німців. Це одна з найбільших операцій Другої світової війни. 
У березні 1944 року війська 1-го Українського фронту провели Проскурівсько-Чернівецьку операцію, з ходу форсували р. Дністр. 
29 березня вони подолали річку Прут і оволоділи Чернівцями. У цей час війська 2-го Українського фронту лівим крилом завдали удару вздовж східного берега Дністра і 26 березня у 85-кілометровій смузі північніше від Унген вийшли на державний кордон. Війська 3-го Українського фронту завдали удару по противнику в східному напрямку на Роздільну в обхід Одеси з північного заходу. Армії правого крила наступали на Тирасполь, а лівого - вздовж Чорноморського узбережжя на Миколаїв та Одесу. 
Операція розвивалася успішно, і 10 квітня 1944 року Одесу було звільнено від німецьких військ.

на фото: м. Одеса. Біля оперного театру

У липні 1944 року розпочалася Львівсько-Сандомирська операція.
27 липня був звільнений Львів.
27 жовтня 1944 року в ході Східно-Карпатської операції було звільнено місто Ужгород. 
Радянські війська завершили звільнення споконвічних українських земель.

Дню визволення України від фашистських загарбників присвячена виставка "Україно моя, ти згадай ті роки...".





Книги з виставки розповідають:


Герої визволення України /авт.-упорядник П.Л. Машковець. - К.: Україна, 2007 - 111 с.; іл.
Видання містить інформацію про видатних воєначальників і полководців, які боронили і визволяли українську землю від німецько-фашистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни.






 
Друга світова війна в історичній пам'яті України. За матеріалами Українського  інституту національної пам'яті /упорядники: Л. Герасименко, Р. Пилявець.- Київ; Ніжин: Видавець ПП Лисенко М.М., 2010. - 247 с.; 22 с. іл.
У виданні представлено матеріали про причини, перебіг і наслідки однієї з найбільших і найтрагічніших подій в історії Українського народу ХХ століття - Другої світової війни.





Левітас Ф. Л. Друга світова війна: український вимир.- К.: Наш час, 2001. - 272 с.
Книгу присвячено суперечливим сторінкам минулої війни. Спираючись на новітню українську, російську, англо-американську та німецьку історіографію, автор прагнув дати відповіді на найактуальніші питання Другої світової війни та розкрити роль і місце України в подіях 1939- 1945 років.



 
Коваль М.В. Україна в Другій світовій і Великій Вітчизняній війнах (1939 - 1945 рр.). 
Т.12. - К.: Видавничий дім "Альтернативи", 1999. - 336 с.  - (Україна крізь віки).
Війна проти німецького фашизму всіма своїми вогняними колесами двічі прокотилася українською землею, залишивши глибокі вибоїни й шрами в долі народу України. Дванадцятий том 15-томного видання "Україна крізь віки" присвячений ратному та трудовому внескові українського народу в розгром третього рейху.



Україна і український народ у Другій світовій війні: Дискусії в Українському інституті національної пам'яті. - Випуск IV /[упорядники Л. Герасименко, Р. Пилявець]. - К.: Видавець Лисенко М.М., 2010. - 95 с.
Збірник містить запис дискусій щодо участі України і українського народу в Другій світовій війні, проведених на засіданнях трьох круглих столів за ініціативою Українського інституту національної пам'яті 29 жовтня, 18 листопада і 9 грудня 2009 року.




Корисні посилання:

Указ Президента України "Про День визволення України від фашистських загарбників"



Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии