* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

четвер, 3 березня 2016 р.

Світова подорож Кобзаревого слова



Гомоніла Твоя Кобза
Гучною струною,
В кожнім серці одбивалась
Чистою луною…
Леся Українка




Тарас Григорович Шевченко в національний і світовій культурі є видатним письменником, поетом, художником і мислителем. 25 лютого (9 березня) 1814 року в селі Моринці Звенигородського повіту Київської губернії у родині кріпосних селян поміщика Василя Енгельгардта народився син, якому дали ім’я Тарас. Він прожив рівно 47 років -  24 роки кріпацької неволі, 10 років солдатчині і 13 років праці з постійною загрозою арешту…
Унікальність особистості Шевченка полягає в тому, що в ньому поєдналися два могутніх таланти: талант поета і талант художника. Саме як художник він звернув на себе увагу тогочасних діячів культури. Спадщина Тараса Шевченка складається з близько 240 поетичних творів, 9 повістей, драми, листів, щоденника та майже 800 малярських робіт.
Основними джерелами вивчення життя і творчості Тараса Шевченка є автобіографія 1860 року, листи поета, «Щоденник», автобіографічні твори, спогади про нього рідних і сучасників (О. Афанасьєва-Чужбинського, Миколи Костомарова, Л. Жемчужникова, Варфоломія Шевченка, П. Мартоса, П. Куліша та інших). Одним із кращих дослідників творчості й до цього часу вважається Іван Франко. Він виділив чотири періоди у творчості поета, якою ми користуємося й до сьогодні. – рання поезія, період «трьох літ» (1843-1847 рр.), період заслання 1847-1857 рр., останні роки життя 1857-1861 рр.
Про Тараса Шевченка написана велика кількість наукових праць і статей, романів і повістей, знято немало художніх і документальних фільмів. Ім’я Великого Кобзаря увічнено в тисячах назв міст і сіл, вулиць, вузів і театрів у всіх куточках світу.
На планеті Меркурій є кратер «Шевченко» - діаметр кратера – 190 км. Іменем «Кобзар» названо малу планету, яку відкрив кримський астроном Микола Черних – назву затверджено у 1982 році.
Перше скульптурне зображення поета і художника було створено у Санкт-Петербурзі, вже через рік після смерті. Першій у світі пам’ятник Тарасові Шевченку був споруджений у 1881 році на півострові Мангишлак. Спорудив його майор Іраклій Усков, а виготовив друг поета казах Каражусуп. Найстаріший пам’ятник Кобзареві встановлено на Львівщині у 1911 році в селі Лисиничі. Найкращим пам’ятником Т.Г. Шевченку в Україні вважається пам’ятник, встановлений у Харкові в 1935 році. Мистецтвознавці називають самим оригінальним пам’ятником Кобзареві у Римі, де поет зображений в образі античного філософа.
Національний музей Тараса Шевченка в Києві створено на базі колишньої Галереї картин Тараса Шевченка в Харкові та Центрального державного музею Тараса Шевченка в Києві у квітні 1949 року.
Музей «Кобзаря» Т. Г. Шевченка — відкрито у травні 1989 році у Черкасах. Музей розміщений у меморіальному будинку, в якому з 18 по 22 липня 1859 року в родині черкаських купців Цибульських проживав Тарас Шевченко. У цьому унікальному й неповторному музеї показана історія видання творів Т.Г. Шевченка, зберігаються найцікавіші видання, а також «Кобзарі» в перекладах мовами народів світу. Його часто називають єдиним у світі музеєм однієї книги.


Цікави сторінки історії видання поетичної збірки «Кобзар»

Вихід у квітні 1840 року «Кобзаря» Тараса Шевченка став неординарною подією доби. В Санкт-Петербурзі «Кобзар» Тараса Шевченка можна було придбати у книгарів В. Полякова та П. Заїки, про що свідчать оголошення в газеті «Северная пчела» від 4 травня 1840 року: «В книжных лавках В.П. Полякова на Невском проспекте, на углу Михайловской улицы, в доме графини Строгановой и в Гостином дворе, на Суконной линии №17, поступили в продажу… «Кобзарь» Т.Г. Шевченка, СПб, 1840 г. 1 руб. серебра». Збірка поезії відразу стала бібліографічною рідкістю. У світі зберіглося лише кілька примірників цього унікального видання. Ця книга представлена у книгозбірнях України – Львівський науковій бібліотеці ім. В. Стефаника, Національній науковій бібліотеці ім. В. Вернадського та в інституті літератури НАН України в Києві. Кілька її примірників зберігається також у зарубіжних бібліотеках та архівах.

У січні 1860 року побачив світ «Кобзар», виданий коштом відомого цукрозаводчика і мецената Платона Федоровича Симиренка. Видання було значно повніше попередніх: до нього ввійшло 17 творів і портрет Тараса Шевченка – гравюра Е. Гогенфельдена за малюнком М. Мікешина. Це останнє прижиттєве видання «Кобзаря» накладом 6050 примірників. Того самого року вийшов «Кобзар» російською мовою.

 1876 року у Празі за редакцією Ф. Вовка та О. Русова коштом Київської «Старої Громади» - Василь Симиренко, Михайло Старицький, Микола Лисенко та інші представники української інтелігенції – побачило світ двотомне видання "Кобзаря". До першого тому були включені дозволені для розповсюдження твори, а також спогади про Шевченка, автобіографія поета та «Назар Стодоля», до другого – усі заборонені поезії та спогади.

У 1878 році в Женеві з ініціативи Михайла Драгоманова видано кишеньковий варіант «Кобзаря» з передмовою Ф. Вовка. Розмір книжки 9 на 5 см. До України книги були завезені контрабандно в упаковках з-під цигарок. Михайло Драгоманови, видатному українському культурному діячі, історику, літературознавцю, належить величезна заслуга у популяризації творчості Тараса Шевченка. Він докладав чи мало зусиль в справі поширення творів поета за кордоном в оригіналі та в перекладах європейськими мовами. Завдяки М. Драгоманову з другої половини 1870-х рр. відомості про Т. Шевченка поступово входять в європейські довідникові видання та курси історії слов’янських та світових літератур.

1886 року у Санкт-Петербурзі з’явилось видання збірки «Кобзар» з передмовою і примітками українського історика, археолога та етнографа Дмитра Яворницького. Видання ілюстроване художником Опанасом Сластьоном.

Санкт-Петербург. У 1907 році вийшло перше найповніше опрацьоване і звірене з автографами-рукописами видання «Кобзаря» під редакцією відомого історика, літературознавця, бібліографа В. М. Доманицького. В процесі над книгою він переглянув та дослідив 270 автографів Тараса Шевченка, усі прижиттєві та посмертні видання поета.

Цікава «Шевченкіана» Тараса Максим’юка, відомого одеського колекціонера і краєзнавця. Гордістю колекції є перший одеський «Кобзар», виданий в 1919 році Видавничою Комісією при Одеському Українському Секретаріаті. Тараса Шевченка зв’язує з Одесою не тільки видання книг. Дві близькі людини Тарасу Григоровичу – поміщик Андрій Лизогуб та княгиня Варвара Рєпніна, перебуваючи в Одесі, підтримували листами і посилками висланого Кобзаря.

Київський музей мікромініатюр Миколи Сядристого - тут експонуються цілі композиції, створені на половині макового зерна, а через вушко голки мчить єгипетський фараон. Автор майстерні міні-чудес - Микола Сядристий - вже увійшов в історію світового мистецтва. Тут експонується найменша в світі збірка «Кобзар» Шевченка розміром 0,6 мм. У ній 12 сторінок з віршами та малюнками. Сторінки зшиті  павутинкою, обкладинка виготовлена   з пелюстки безсмертника.



Сучасне перевидання творів Тараса Шевченка



Шевченко Т. Г. Повісті. Художник. Близнюки. Прогулянка із задоволенням та не без моралі / перекл. з рос. М. Чумарна. - Львів: Апріорі, 2015.-320 с.: іл.
Твори Шевченка, написані російською мовою, але пережиті і відчуті, висловлені на рівні серця своєю рідною, українською мовою. При перекладі з російської на українську вражаєшся цим дивним феноменом людського мислення: наче з кривого дзеркала отримуєш раптом правдиве дзеркальне відображення.





Тарас Шевченко. Художник. Повесть /вступне сл. О. Бороня; упоряд. О. Бороня, Ш37 вид. “Мистецтво”; коментарі В. Судак, вид. “Мистецтво”. — К. : Мистецтво, 2014. — 384 с.: іл. — рос., англ. – (До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка).
У виданні подано автобіографічну повість видатного українського поета і художника Тараса Шевченка (1814— 1861). Цей літературний твір, написаний російською мовою, розповідає про формування духовного світу, естетичних поглядів і переконань митця у період його життя й навчання у Петербурзі 30-40-х років XIX ст.
Текстовий матеріал доповнено майже 350 ілюстраціями творів автора, українських, російських та західноєвропейських художників, репродукціями рідкісних документів, світлин тощо.


Шевченко, Т. Чигиринський Кобзар і Гайдамаки. - К. : ТОВ «Видавництво “КЛІО”», 2014. - 272 с.
«Чигиринський Кобзар і Гайдамаки» - це друга збірка творів Т. Г. Шевченка, до якої увійшли вісім поезій із першого «Кобзаря» (1840) та окреме видання поеми «Гайдамаки» (1841). До цієї збірки Т. Г. Шевченко повертався після заслання, редагуючи власні тексти з метою підготовки видання творів у новій редакції під назвою «Поезія Т. Шевченка. Том 1». Всі авторські доопрацювання текстів подаються в окремому розділі після факсимільно відтвореного видання 1844 р.





Сучасні дослідницькі праці про життя та творчість Тараса Шевченка

Крижова Н.О. Атлас «Шляхами Великого Кобзаря» /Н.О. Крижова. – К.:  ДНВП «Картографія», 2013. – 88 с.: іл.
Атлас «Шляхами Великого Кобзаря» є ілюстрованим науково – популярним картографічним виданням, що містить детальну інформацію про Тараса Григоровича Шевченка – геніального поета, художника, мислителя – гуманіста і революційного демократа, творча спадщина якого увійшла до скарбниці найцінніших надбань світової культури.





Україна Тараса Шевченка /упоряд. Р.В. Маньковська, В.М. Мельниченко; голова ред. ради Л.М. Новохатько; голов. ред. О.П. Реєнт; передм. О.П. Реєнта, Л.М. Новохатька; худож.– оформлювач О.М. Іванова; М – во культури України, Нац. Спілка краєзнавців України. – Харків: Фоліо, 2015. – 573 с.: іл.
Тарас Шевченко – головний символ нашої держави, саме тому з’явилася ця книжка, що підбиває підсумки увічнення його пам’яті в кожній області України.
У пропонованій книжці комплексно розглядається краєзнавчий аспект шевченківської теми у всеукраїнському контексті. До видання увійшло 26 нарисів, підготовлених дослідниками з усіх областей України, кожен з яких висвітлює місця, пов’язані з життям та творчістю Тараса Шевченка, розповідає про людей, з якими спілкувався поет, а також про музеї та пам’ятники Великому Кобзареві.

Симоненко Р.Г., Берестенко В.А. Тарас Шевченко та його доба: док. – хрестом. висвітлення життя й діяльності видат. Сина України та найближ. у часі спадкоємців і продовжувачів його справи І.Я. Франка, Лесі Українки, М.П. Драгоманова. У 3 т. Т.1 / Р.Г. Симоненко, В.А. Берестенко; худож.–оформлювач О. М. Іванова. – Харків: Фоліо, 2013. – 495 с.: іл. – (Укр. та рос. мовами).
У тритомнику зібрані ретельно перевірені документи, що збереглися, автентичні спогади сучасників – друзів і соратників Шевченка, які близько знали поета, а також наукові дослідження, що базуються на об’єктивному відборі фактів, ґрунтовному й неупередженому їх викладенні.

Т. Шевченко: невідомі сторінки життя /упоряд. Л. Цуріка. – К.: АВІАЗ, 2013. – 72 с., іл.
Тарас Шевченко був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені народу. Життєвий шлях носив його по Україні, Росії, Європі. Але в нього було одне «кохання та пристрасть» - рідна Україна.






Цвілюк С. А. Шевченко і Гоголь: геніальні виразники української історії і культури в епоху відродження нації: історичний аспект. – Одеса: Астропринт, 2013. – 528 с., іл.
В книзі висвітлюються питання великої ваги крізь призму творів найвидатніших виразників історії і культури України: Тараса Шевченка й Миколи Гоголя. Автор звертається до проблем українського національного відродження.





Кінематографічна Шевченкіана

Країна: УССР
Кіностудія: Київська кіностудія імені О.Довженка
Рік виходу: 1964
Режисер: Володимир Денисенко
Оператор: Михайло Чорний.
Художник-постановник: Микола Резнік.
Актори: Іван Миколайчук, Юрій Леонтьєв, Наталія Наум, Дмитро Мілютенко, Костянтин Степанков, Михайло Державін, Василь Дашенко, Дмитро Франько, Володимир Гончаров, В'ячеслав Воронін, Іван Кононенко,
Сюжет. Тарас Шевченко в молоді роки пише соціально гострі вірші, за що потрапляє на допит. Але поет не зламався духом, замість розкаянь і пояснень він пише нові рядки. В них ще більше правди, болю за тяжку долю народу, Звичайно за це влада відсилає Шевченко в далекій край, в солдати і саме страшніше що може зробити для поета та художника це заборонити писати та малювати. Фільм показує душевний стан поета, його роздуми про нелегке минуле, про Україну та свободу.



Документальний фільм "Таємниці генія Шевченка" зняли до 200-річчя з дня народження українського поета.
За словами авторів фільму, розкриття таємниць Тараса Шевченка перетворилося на справжній детектив. Над ним працював Департамент журналістських розслідувань каналу "1+1″.
"Наш фільм - це розслідування білих плям у біографії Тараса Шевченка. І повірте, їх безліч! За радянських часів його біографія була надто сильно цензурована", - коментує сценарист фільму Світлана Усенко. Ведуча Світлана Усенко відома глядачам перш за все проектами "Секс-місія" та "Моя хата скраю". Їй належить ідея стрічки. Зйомки тривали більше півроку.
У ньому розказують про парадокси і таємниці Шевченка, про його кохання та нащадків. Адже і досі не відомо, чи були у Кобзаря власні діти та чому цар Микола І насправді забороняв йому на засланні не тільки писати вірші, а й малювати.
У фільмі є дві лінії. Перша - власне документальна. Географія зйомок вийшла далеко за межі України. До того ж були проведені графологічні експертизи рукописів Шевченка та ідентифікація осіб за фізіогномічними ознаками.
Друга лінія - художній фільм-реконструкція. Це ігрові епізоди, реконструкції найважливіших моментів із життя Шевченка. Самого Кобзаря грають троє професійних акторів: у дитинстві, юності та зрілості.



Український телекомунікаційний оператор Київстар за підтримки Міністерства культури України до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка започаткував проект "Вислови свою любов до України почерком Шевченка".
Завдяку сервісу можна створити онлайн постер, змоделювати надпис на футболці, відпривити листа почерком Шевченка та завантажити шрифт Кобзаря.



Сервіс "Пророцтва Кобзаря" - це можливість ворожіння на майбутнє.










2 коментарі:

  1. Хорошая статья. Но особенно пришелся по душе сервис "Почерк Шевченко". Скажите, на самом деле это почерк Шевченко? Очень (даже слишком) аккуратный и современный какой-то. Но все равно понравился.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Украинские графические дизайнеры Дмитрий Растворцев, Лукьян Турецкий и Геннадий Заречнюк разработали шрифт, который получил название Kobzar KS. Уникальность шрифта заключается в том, что он максимально копирует почерк Кобзаря. Шрифт был создан на основе факсимильного издания рукописного сборника Т. Шевченка "Три літа". Дизайнеры оцифровали сборник и создали шрифт со всеми необходимыми элементами современного цифрового дизайна.

      Видалити

Надеемся на комментарии