* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

середу, 23 березня 2016 р.

Літературні новинки з книжкової полиці




Книга – це більше, ніж художний твір, більше, ніж знання. Вона дає можливість пізнавати світ у всій його повноті та безмежності. Книжка здатна вчити, розважати, змінювати звички й характер, визначити мету і викликати бурхливі пристрасті.
У своїй сучасній формі роман почав зароджуватись у середині 12 століття на хвилі прагнень ознайомити європейське суспільство (передусім французьке) з античними міфами, творами античних письменників.
У середні віки виникли лицарські романи. З XVIII століття починається розквіт класичного роману, в якому найбільш поширеними стали такі жанри, як соціальний, політичний, філософський, психологічний, любовний, пригодницький, фантастичний романи. В ХІХ і ХХ століттях жанр роману досягає свого розквіту.
В Україні роман з’явився лише в середині ХІХ століття. Спочатку українськи романи писалися російською мовою - роман «Пан Халявський» (1840) Григорія Квітки-Основ’яненко, роман «Чайковський» (1843) Євгена Гребінки… Першим романом, написаним українською мовою, є історичний роман «Чорна Рада» (1846) Пантелеймона Куліша.
Значно розвинули жанр роману Панас Мирний, Володимир Винниченко, Микола Хвильовий, Михайло Стельмах, Олесь Гончар, Юрій Мушкетик…
Зарубіжний роман в перекладах українською мовою, ретро  та сучасній український  роман представлені відомими читачеві  письменниками.





Андрухович, Софія.  Фелікс Австрія: роман  /Софія Андрухович. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. - 288 с.
Софія Андрухович – письменниця, перекладачка та публіцистка. Авторка прозових книжок «Літо Мілени» (2002), «Старі люди» (2003), «Жінки їхніх чоловіків» (2005), «Сьомга» (2007) та численних публікацій у пресі. «Фелікс Австрія» - новий роман авторки, переможець конкурсу «Книга року ВВС – 2014».
Станіславів кінця XIX - початку XX століття. Звичайне мі то на кресах «щасливої Австрії», в якому живуть, страждаю; нероздільно закохуються, захоплюються наукою і шарлатанськими виступами всесвітньо знаних ілюзіоністів, розважаються на балах і карнавалах, ходять на шпацер і ховають таємниці у різьблених комодах. І на тлі епохи, яка для нащадків щораз більше обростатиме міфами про ідилічне життя, - долі двох жінок, що переплелися так тісно, як стовбури дерев - у нерозривному зв’язку, який не дає ні жити, ні дихати, ні залишитися ні піти.

Гюнтекін P.Н. Листопад: роман /Решат Нурі Гюнтекін; пер. Ю.В. Григоренко; худож.-оформлювач Л.П. Вировець. — Харків: Фоліо, 2015. — 158 с. — (Карта світу).
Решат Нурі Гюнтекін (1889—1956) — відомий турецький пись­менник і драматург. Закінчив літературний факультет Стамбульсько­го університету. Викладав французьку мову, був аташе у справах культури в посольстві Туреччини у Парижі, депутатом меджлісу (1938—1943). Перекладав твори Ж. Ж. Руссо, Е. Золя, А. Камю. У видавництві «Фоліо» вийшли друком романи P. Н. Гюнтекіна «Пташка співуча», «Стара хвороба», «Ніч вогню», «Млин».
Алі Риза-бей був упевнений, що щастя не у багатстві, а у вели­кій дружній родині. Та одного разу він постав перед вибором: за­лишитися чесним і гордо піти з посади або промовчати й далі, як і раніше, працювати з усвідомленням того, що покриваєш якісь темні справи. Будучи людиною принциповою, Алі Риза-бей покинув роботу і пішов на пенсію, сподіваючись на підтримку і розуміння близьких. Та він ніколи й гадки не мав, що доживе до тих днів, коли власні діти докорятимуть йому за чесність і порядність. Однак усе в його родині перемінилося: милі бесіди затишними вечорами пе­ретворилися на міжусобні війни, рідні люди стали чужими, а сам Алі Риза-бей опинився у цілковитій ізоляції і на схилі віку раптом зрозумів, що життя схоже на неминучий листопад, за яким іде хо­лодна зима...

Дереш, Любко. Остання любов Асури Махараджа. Роман. - Київ: Нора-Друк, 2013. - 226 с. – (Читацький клуб).
Любко Дереш народився у Львові (1984), закінчив Львівський національний університет ім. Івана Франка. Автор двох книжок для дітей молодшого віку, оповідань та есе, семи книг: «Культ», «Поклоніння ящірці», «АРХЕ», «Намір», «Трохи пітьми», «Голова Якова» та «Миротворець».
«Остання любов Асури Махараджа» — алегорична історія про демона, який вирішив покинути розкіш нижніх світів заради любові до сліпої дівчини з України, що мешкає в самому серці Нью-Йорка. Протистояння напівбогів і демонів, демонстрації на Уолл-стріт і харизматичні проповідники, метафізичні запитання і смачні історії з лівообертальних світів (толерантна назва пекельних планет) — все це у новому романі Любка Дереша про любов, від якої тане серце.

Еко У. Номер нуль: роман /Умберто Еко; пер. з італ. Ю.В. Григоренко; худож.-оформлювач Л.П. Вировець. — Харків: Фоліо, 2015. — І91 с. — (Карта світу).
Умберто Еко (1932-2016) — відомий італійський письменник, вчений і філософ. Його перший роман «Ім’я рози», опублікований у 1980 році, одразу ж став супербестселером. У видавництві «Фоліо» вийшли друком книжки: «Ім’я рози», «Бавдоліно», «Таємниче полум’я цариці Лоани», «Празький цвинтар», «Маятник Фуко».
Після п’ятирічної перерви у січні 2015 року побачив світ новий роман Умберто Еко «Номер нуль» («Numero Zero»). Вікіпедія визначає його жанр як нуар. На відміну від попередніх творів письменника, події в ньому відбуваються у недалеку епоху — у Мілані 90-х років XX століття. Головний герой — редактор газети, створеної, щоб друкувати наклепницькі статті про бізнесменів і псувати їм репутацію. Однак, окрім теми продажної журналістики, Еко згадує і недавні політичні події в Італії — замах на Папу Римського, діяльність масонської ложі «Пропаганда № 2», операцію «Гладіо», проведену НАТО, і невдалий державний переворот...

Єшкілєв В.Л. Шлях Богомола; Імператор повені: романи /Володимир Єшкілєв; худож.-оформлювач О.М. Іванова. — Харків: Біб- колектор, 2015. — 411с.
Володимир Єшкалієв – відомий український прозаїк і публіцист, якого вважають одним із засновників нової української історичної романістики.
Роман «Шлях Богомола» не лише розповідає про захопливі пригоди хорватських дів-войовниць у Карпатах ІХ століття, але й пропонує читачам цілу «художню енциклопедію» язичницького світу давньої України.
Середина IX століття. Східна Європа охоплена війнами. Праукраїнські племена під тиском Хазарії та служителів демонічного божества, знаного під ім’ям Богомола, відступають на Захід. Але й на землях їхньої нової батьківщини — Прикарпаття — ворог не залишає їх у спокої. З глибин віків виринає містичний спадок магів, що загрожує всьому сущому. І Серединний світ людей, і вищі світи богів завмерли у тривожному очікуванні. В цей буремний час у далекому гірському городищі доля зводить героїв роману для того, щоб учергове змінити хід історії. Хоча події, описані у романі «Шлях Богомола», відбулись понад тисячоліття тому, їх відлуння ще й досі можна почути у легендах та переказах гірських народів, у шепотінні вітрів на перевалах, у плескоті кришталевих карпатських джерел та водоспадів.
Події в романі «Імператор повені» відбуваються на сім століть пізніше. Богиня Карна (мати Богомола) не полишає у спокої наш світ. Герой роману несподівано для себе стає обраним воїном, якому судилося протистояти древній і могутній Викрадачці Немовлят. Автор з тонкою іронією змальовує мандри героя світами. Адже хоча часи й змінюються, проте злодійський світ на ім’я Опадло все ще десь поряд з нами.

Іваничук  P.I. Вода з каменю; Саксаул у пісках: романи /Роман Іваничук; худож.- іл.  С.В. Кривенченко; худож.- оформлювач  А.С. Ленчик. — Харків: Бібколектор, 2015. - 414 с.
Роман Іваничук — автор близько п’ятнадцяти історичних творів, в яких він намагається заповнити білі плями в нашій історії, розповідає про видатних діячів України минулих років.
Роман «Вода з каменю» присвячений Маркіяну Шашкевичу (1811—1843) — українському поетові та громадянському діячеві, засновникові нової української літератури у Західній Україні. Автор розповідає, як Шашкевич захищав право на існування української мови, боровся проти введення польського алфавіту в Галичині, робив все, щоб, зберегти рідну мову та культуру. Його справу продовжив Іван Вагилевич — герой роману «Саксаул в пісках».






Когтянц К.А. Монети для патріарха: роман  /К.А. Когтянц; худож.-оформлювач  О. М. Іванова. — Харків:  Факт, 2015. —217 с.
Костянтин Когтянц – відомий журналіст, закінчив історичний факультет Дніпропетровського університету. Його книжка «Обре, сховайся добре!» відзначена дипломом «Вибір видавців» Всеукраїнського літературного конкурсу «Коронація слові – 2009», а роман «Монети для патріарха» отримав спеціальний приз як кращий історико-патріотичний твір на «Коронації слова – 2013».
Чи часто ви читали фентезі, в якому всі історичні факти, до найдрібніших подробиць, викладені напрочуд точно?! Навіть така дивовижна подія, як громадянська війна між червоними та білими у Єгипті та Сирії на межі XVII—XVIII століть...
Сердюк Мусій Ільченко на прізвисько Пройдисвіт отримує завдання — доставити Антіохійському патріархові дивні монети, знайдені під час зведення укріплень Києво-Печерської лаври... А що із цього вийшло, дізнаєтеся із роману Костянтина Когтянца.

Косач Ю. Володарка Понтиди. Роман мого прадіда . -  Київ: Преса України, 2013.- 432 с.
Юрій Косач (1908-1990) - племінник Лесі Українки - належить до недооцінених українських прозаїків XX століття. Емігрувати до США, він працював будівельником, був золотошукачем, редагував літературні газети «Обрії» та «За синім океаном».
Його авантюрний роман «Володарка Понтиди» - перлина української прози. Вишукана мова, динамічний сюжет, образ романтичного, благородного героя, що стає жертвою любовної жаги до княжни Тараканової, яка претендувала на російський престол, видаючи себе за доньку імператриці Єлизавети Петрівни і Олексія Розумовського, портрети російських шпиків, що розшукували авантюристку по всій Європі, історичні декорації доби рококо - все це перетворює роман у знахідку для справжніх літературних гурманів.

Литовченки Т. і О. Фатальна помилка: авантюр.-іст. роман  /Тимур і Олена Литовченки; худож.- оформлювач  Л.П. Вировець. — Харків: Факт, 2015. -319 с.
Тимур Литовченко — український письменник-фантаст, інженер-металург, член Національної спілки письменників України, заступник голови Творчого об'єднання пригодників і фантастів при Київській організації НСПУ, керівник клубу любителів фантастики «Чумацький шлях».
Олена Литовченко у підлітковому виці писала вірші. В студентські роки створила низку фантастичних та любовних оповідань.
Роман «Фатальна помилка» присвячено 355-й річниці Конотопської битви та трагічній загибелі полковника Юрія Немирича — мрійника, романтика, авантюриста, українського інтелектуала XVII століття, відомого благодійника, адепта європейського вибору. Адже ще 355 років тому Україна мала цілком реальний шанс стати справжньою, як для XVII століття, європейською державою — незалежною, міцною і прогресивною. Проте скористатися такою історичною можливістю не вдалося...                     

Лущик  П.М. Тамплієри короля Данила: роман  /ПетроЛущик; худож.- оформлювач Л.П. Вировець. — Харків: Фоліо, 2015. — 286 с.
Петро Лущик народився 1963 р. на Львівщині. Закінчив фізичний факультет Львівського державного університету ім. Івана Франка. Працює вчителем фізики та інформатики у Сопошинській школі. Лау­реат конкурсів «Коронація слова-2003» (роман «Полювання на дрохв») та «Коронація слова-2014» (роман «Тамплієри короля Данила»).
Дія роману відбувається у XIII столітті. Папа Римський Інокентій IV відправляє до галицького князя Данила Романовича свого пос­ла. Охороняти важливу особу доручено загону воїнів-тамплієрів на чолі з командором Гійомом де Пардо. Храмовникам доведеться всту­пити у сутичку не лише з монголами, що захопили руські землі, але й зі своїми одвічними суперниками госпітальєрами і навіть з ассасинами.

Роздобудько,  Ірен. Ґудзик-2. Десять років по тому. Роман. — Київ: Нора- Друк, 2015. —320 с. – (Читацький клуб).
Ірен Роздобудько – одна з найпопулярніших сучасних українських письменниць, журналістка, сценаристка, автор понад двадцяти книг для дорослих і дітей. Лауреат багатьох конкурсів і премій – «Коронація слова», конкурс ім. князя Юрія Долгорукого, Міжнародний конкурс дитячої літератури «Портал»… У жовтні 2008 року художній фільм «Ґудзик», знятий за сценарієм Роздобудько, отримав нагороду на кращий сценарій у категорії «Телевізійний фільм/Драма» на ХІІІ Міжнародному телефестивалі в Чорногорії.
Колись він втратив все: кохану людину, смак до життя, сенс працювати в країні, що поволі котиться в прірву...
Але життя не зупинилося. Улюблені герої знову зібратися разом: Денис, Ліка, Єлизавета Тенецька.
Десять років по тому... 

Ульяненко О. Сталінка. Дофін Сатани: романи /О. Ульяненко; худож.- оформлювач Д.О. Самойленко. — Харків: Бібколектор, 2015. —507 с.
Олесь Ульяненко (справжнє ім'я Олександр Ульянов: 1962—2010) — найрадикальніший і найжорсткіший, скандальний і непередбачуваний ук­раїнський письменник, автор понад 20 романів.
«Сталінка» (1997) — найбільш резонансний твір письменника, один із перших культових українських романів нового часу. Саме він здобув­ся на нищівну критику, саме за нього Олесь Ульяненко отримав Малу Шевченківську премію.
Автор малює життя в божевільні, де люди перетворюються на рослини. Але ж не всі. Головний герой Йона намагається втекти на волю, але що таке воля в «країні вічних дурнів і катів»? Хаос, обман, розпуста... І тільки віра в Бога допомагає людині вистояти в цьому божевільному світі.
У романі «Дофін Сатани» (2003) письменник із вражаючою достовір­ністю створив жахливий образ нелюда-вбивці, який ховається за приваб­ливою постаттю рафінованого інтелігента.

Чемерис В.JI. Ярославна  /Валентин Чемерис; худож.-оформ­лювач О.Д. Кононученко. — Харків: Фоліо, 2015. — 508 с. — (Історія України в романах).
Валентин Чемерис – відомий український письменник, автор багатьох історичних та фантастичних романів і оповідань, лауреат літературних премій.
Ярославна — одна з найвидатніших постатей Київської Русі, донька галицького князя Ярослава Осмомисла й жінка князя Ігоря Святославовича. Відомі й невідомі перипетії її життя та любові вже дев’ять століть хвилюють всіх, хто не байдужній до історії рідної країни.
А взагалі-то «Ярославна» — це роман про княжі міжусобиці, це розповідь про віковічну боротьбу з кочівниками. Саме тому роман Валентина Чемериса переповнений динамічних і бурхливих пригод, пов’язаних з походом князя Ігоря. Автор скористався жанром роману-есе, що дозволяє позбутися традиційних обмежень і рамок, і виклав своє бачення тих далеких подій.




1 коментар:

Надеемся на комментарии