* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

четвер, 4 січня 2018 р.

Митець українського ренесансу: до 120 річчя від дня народження Володимира Сосюри


«Поезія Сосюри, довірлива, щира, безманірна, справді була співом душі – душі відкритої, людяної, дивовижно тонкої і ніжної у своїх почуваннях»
Олесь Гончар




Володимир Сосюра (06.01.1898 – 08.01.1965) - відомий український письменник, поет-лірик, перекладач, автор поетичної сповіді «Любіть Україну» та автобіографічного роману «Третя рота». Належав до низки літературних організацій того періоду — «Плуг», «Гарт», «ВАПЛІТЕ»…
Поезія Володимира Сосюри народилася в дуже складному контексті літературного, інтелектуального, соціально-політичного життя України першої половини ХХ століття. У літературі 20-х років сформувалася яскрава романтична течія, представниками якої були Павло Тичина, Еллан Блакитний, Василь Чумак, Володимир Сосюра.
Близько шістдесяти поетичних збірок, десятки поем, автобіографічна проза – це безмежний світ Володимира Сосюри, це історія, пережита в любові й ненависті, радості й журбі.
У 1969 році було видано «Твори» Володимира Сосюри в 7 томах та у 1970—72 роки «Твори» в 10 томах. У кінці 1980-х – на початку 1990-х років було видано раніше не друковані твори поета.
Щирість, задушевність, яскрава образність, звернення до найсокровенніших людських почуттів – основні риси поетичної спадщини Володимира Сосюри, якого справедливо називають одним із найтонших ліриків української літератури ХХ століття.


Штрихи до літературного портрету митця

Художне слово рано покликало Володимира Сосюру в кольорові світи фантазії, героїчних діянь і жагучих пристрастей. У дитячі рокі він захоплювався творами Гомера і Шіллера, Гоголя і Шевченка, Пушкіна і Лесі Українки, Івана Франка, Некрасова і Конан Дойля. У Володимира була дивовижна пам’ять і він охоче читав вірші відомих поетів на шкільних вечірках і завжди з великим успіхом. Він мріяв стати поетом.
Бурхливі перши десятиліття ХХ століття. Творів поета тих буряних літ дійшло до нас досі мало. Перша збірка поета «Пісні крові» вийшла 1918 року, і видав її власним коштом командир 3-го Гайдамацького полку Омельян Волох, де служив козаком Володимир Сосюра. Збірка поезії до сьогодення не зберіглася.
1922 року в Харкові виходить збірка В. Сосюри «Червона зима». Вона ще раз засвідчує появі у літературі яскравого і самобутнього таланту, а разом з тим – цікаву здатність цього таланту засвоювати й адаптувати власною стихією різноманітні художні форми і засоби.
«В осіннім шелесті під галок лопотіння
Змарнілим сном бреде журба вогких алей…
І спогади тремтять, мов смажене насіння,
Лишають на вустах жадань прозорий глей…

І холодом терпким просякли сподівання,
Мов той жовтявий лист, розвіяний кругом…
І пелюсток зорі порив палкий, останній
Розвіяно тремтить під місячним серпом…
Поетичні збірки Володимира Сосюри 20-х років – «Сьогодні» (1925), «Сніги» (1925), «Золоті шуліки» (1927), «Юнь» (1927), «Коли зацвітуть акації» (1928) – не знали полиць, їх передавали з рук у руки, зачитували «до дірок». До поета приходить рідкісна популярність, його виступи збирають повні аудиторії і завершаються тріумфально.
Ніжність і задушевність, вагомість слова і внутрішня схвильованість поета, невимушеність і природність – ці риси індивідуального поетичного стилю Володимира Сосюри притаманні і його інтимній ліриці. Кожен знає ці натхненні слова митця:
«Так ніхто не кохав. Через тисячі літ
Лиш приходить подібне кохання.
В день такий розцвітає весна на землі
І земля убирається зрання…
Володимир Сосюра створює низку історичних портретів: поема «Махно» (близько 1924 року), віршований роман «Тарас Трясило» (1925). Значною спробою створити широке історичне полотно стала розпочата 1926 року поема «Мазепа». Цей твір має драматичну історію. Перші розділи поеми були опубліковані у журналі «Життя й революція» 1929 року. В автобіографічному романі «Третя рота» Володимир Сосюра пише, що створений ним образ українського гетьмана «був ще тільки ембріоном, а мене навіть за ембріон почали бити». Робота над твором завершилася лише через три десятиліття, у 1959 – 1960-х роках, і тільки в 1988 році поему опубліковано на сторінках журналу «Київ».
«Хай про Мазепу спів мій лине,
Хоч він був пан, та серце мав,
За суверенність України
Боровся він і цім був прав…»
У цьому творі поєдналися пристрасть поета-патріота і ніжність поета-лірика, що дало йому змогу виразити найзаповітніші думки, почуття й переконання людської душі. Вірш «Любіть Україну» Володимир Сосюра написав на одному диханні у 1944 році.  Тоді вперше цей вірш редактор і поет Олекса Новицький надрукував у газеті «Київська правда», а через кілька днів передруковано у газеті «Літературна Україна». На хвилі переможного настрою твір Володимира Миколайовича пішов в світ. Але доля цього вірша у той час була сумною. Поет зазнав утисків збоку влади, його перестали друкувати. Лише після 1953 року митець повертається в літературу.
«Любіть Україну, як сонце, любіть,
Як вітер, і трави, і води,
В годину щасливу і в радості мить,
Любіть у годину негоди!...»
Автобіографічний роман «Третя Рота» над яким Володимир Сосюра працював з перервами в 1926—1930, 1942 і 1959 роках, — це не тільки розповідь про власне життя, яким воно було, без прикрас. Це і важливий документ епохи, в яку жив поет. У спадщині Володимира Сосюри немає щоденників і дуже мало листів, тому цінність роману «Третя Рота» — цього яскравого зразка мемуарної прози — дуже велика. Роман свого часу друкувався уривками і тільки 1988 року вийшла повна книга.
Володимир Сосюра — автор поем на біблійну тематику : «Каїн» (1948), «Мойсей» (1948), «Христос» (1949), «Ваал» (1949), які теж не друкувалися за життя поета.
«Ішли віки, мінялися народи…
І от з’явився син тесляра
й Марії Діви. Зоре з небозводу,
усіх віків омріяна зоря»…
1963 року Володимира Сосюру удостоєно Державної премії імені Тараса Шевченка за збірки «Ластівка на сонці» (1960) та «Щастя сім’ї трудової» (1962).
«Хоч і осінь, і немає літа,
І давно замовкли солов’ї,
Принесла мені ти свіжі квіті,
Щоб пісні не в’янули мої»…




Твори Володимира Сосюри  з фонду бібліотеки

Сосюра В. М. Вибрані твори: в 2 т. – Київ : Наукова думка, 2000. - ( Б-ка української л-ри. Новітня українська л-ра ).
Т. 1 :  Поетичні твори / вступ. ст. В. П. Моренця. – 648 с.
До першого тому творів  В. М. Сосюри увійшли вибрані вірші та поеми, опубліковані переважно в прижиттєвих виданнях збірок та окремих книг.

Т. 2 : Поеми. Роман. – 552 с.
До тому ввійшли поеми, що не друкувалися за життя поета, та автобіографічний роман  «Третя Рота».



Сосюра В. М.  Всім серцем любіть Україну…: Вибрані твори / вступ. слово С. А. Гальченка.- Київ : Криниця, 2003. –  608 с. – ( Сер. «Бібліотека Шевченківського комітету»).
У книгу включені поетичні твори Володимира Сосюри різних літ із збірок - «Поезії» (1921), «Червона зима» (1922), «Осінні зорі» (1924), «Снігі» (1925)…  та поеми «Махно» (уривки), «Мазепа», Розстріляне безсмертя».
Сосюра В. Мазепа: поема. Любіть Україну: вірш / вступна стаття М. П. Ткачука. – Тернопіль :  Навчальна книга – Богдан, 2000. – 72 с.
Жодному з українських поетів так не перепадало, як авторові «Любіть Україну»: цькування й гоніння поета за цю поезію відомі у сім поколінням читачів. Одначе публікації в останні роки невідомих творів Володимира Сосюри зовсім по-іншому висвітлюють цю трагічну постать української літературі.




Сосюра В. Розстріляне безсмертя : поеми / Володимир Сосюра ; прим. Сергія Гальчика. – Київ : Знання, 2010 .– 336 с. – (Класна література).
Володимир Сосюра закінчив роботу над поемою 1960 року, розпочав в довоєнний час і опублікував у 1988 році. Поема багата на проникливі характеристики, які автор дає друзям і знайомим, і які разом з оцінкою власних вчинків і почуттів відтворюють духовний образ трагічного часу.





Сосюра В. Так ніхто не кохав: поезії.- Київ : Радянський письменник, 1987. – 152 с.
Вершиною інтимної лірики Володимира Сосюри вважають вірш «Так ніхто не кохав». Зустрівши свою любов, юнак не відвертається від неї, не намагається загасити полум'я в серці, навпаки, він відкритий для нових почуттів настільки, що ніби бачить навколо, як разом із весною в душі настає весна й у природі...





Сосюра В. М. Третя Рота: роман / Володимир Сосюра ; упорядкування та примітки Сергія Гальченка ; післямова Ніни Бернадської . – Київ : 2012.- 351 с., 4 с. іл.
Роман- сповідь «Третя Рота» - це єдиний прозорий твір Володимира Сосюри, в якому він  осмислює шляхи та манівці свого життя.


Сосюра В. Червона зима: Поезії.- Київ :  Дніпро, 1987.- 184с., іл. 
В. Сосюра - поет, народжений буремною епохою 20-х років XX століття. «Червона зима» - це поема про громадянську війну в Україні, про поета та його участь у подіях тих років. Поема багато в чому автобіографічна.    








Сосюра В. Поезії // Розстріляне відродження: антологія 1917 – 1933. – Київ, 2002. – С. 174 – 188.
Ніхто з поетів – «двадцятидесятників» не міг і мріяти про таку міру популярності серед населення України, особливо ж серед студентської молоді, як Володимир Сосюра – цей стрункий, чорнобровий красень із теплими карими очима, що світили радістю і зажурою.        







                          
Літературознавчі праці про життєвий та творчий шлях  Володимира  Сосюри

Коляда І. А. Володимир Сосюра / І. Коляда, Ю. Коляда; худож. – оформлювач Л. П. Виронець. – Харків :  ТОВ «Бібколектор», 2015. - 119 с.
Доля видатного українського лірика, лауреата Шевченківської премії 1963 року Володимира Сосюри тісно пов’язана з подіями Жовтневої революції і громадської війни в Україні, громадським та літературним життям 20- 50-х років ХХ століття.





Костюченко В. А. Біль аж до краю дороги…: есе.- Київ : Унів. вид-во  «Пульсари», 2001. – 228 с., іл.
 Володимир Сосюра – найменш вивчений на сьогодні поет з офіційно визнаних митців та званого радянського часу. Українська трагічна нація породжувала і трагічних творців. Сосюра належав саме до них. Ця книжка  – спроба поглянути на людину тих  надзвичайно складних літ, поета, якого практично ніхто не знав.





Моренець В. П. Володимир Сосюра: нарис життя і творчості. - Київ : Дніпро, 1990.- 262 с.
У книжці зроблено спробу без спрощень замовчувань висвітлити біографію  митця на складному суспільно- історичному тлі нашого віку, на бистрині радянського  літературного процесу.







Сосюра Володимир Миколайович  ( 1898 – 1965 ) // Шевченківські лауреати, 1962-2012: енциклопедичний довідник.- Київ, 2012.- С. 640-643.
 У статті довідника  подана коротка біографічна відомість, висвітлено основні віхи творчої діяльності лауреата.







Сосюра Володимир ( 1898 – 1965 ) // Українські поети. Довідник – Київ : Велес, 2015. – с. 176 -181.

Довідник подає біографічні дані, огляди творчості, перелік основних творів та додаткову літературу про українських поетів-класиків.










*  *  *
















«Гра долі» ТАК НІХТО НЕ КОХАВ
Історія входження в літературу поета-романтика Володимира Сосюри, його перше кохання й драматична історія одруження з жінкою, яка була пов’язана з органами МГБ; його любов і його ненависть до неї...


Автор сценарію і режисер - Василь Образ
Оператор - Георгій Кривошеєнко
Студія «ВІАТЕЛ», 2008.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии