* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

вівторок, 8 жовтня 2019 р.

Історії українських Героїв: до Дня захисника України



Указом Президент України № 806/2014 від 14 жовтня 2014 року «Про День захисника України» в Україні установили свято - День захисника України, яке відзначається щорічно 14 жовтня.




***
2018 року у відділі соціокультурної діяльності створено воєнну полицю, яка постійно поповнюється книгами авторів, які виконували (або виконують зараз) бойові завдання в зоні АТО/ОСС.

Приходьте, читайте, знайте: яка це важка, почесна і безкінечно відповідальна робота – захищати Вітчизну і наше мирне життя.
Багато книжок презентовано особисто авторами, і ми надзвичайно вдячні видавництву ДІПА.





Мартин Брест. Пехота-2: Збройники. - Київ : ДИПА, 2019. - 376 с.
Эта книга появилась на свет благодаря ошеломляющему успеху первой части и настоятельным просьбам читателей. Книга написана от первого лица, ее автор - непосредственный участник описанных событий, уроженец Донецкой области, бывший сержант 41-го отдельного мотопехотного батальона Вооруженных Сил Украины, боец с позывным «Мартин Брест».
Как и в первой части, читатель станет свидетелем того, как служат, воюют, живут военные «зоны АТО/ООС». Автор рассказывает честно, зло, иронично, смешно и откровенно: об атаках и обороне, о технике и военном быте, и всегда - о людях, хороших и разных, воюющих за свою страну. Точный, ясный и образный язык Мартина Бреста прекрасно передает атмосферу на фронтовых позициях, не оставляя никого равнодушным.

Вирій, позивний. Жадання фронту / Позивний «Вирій». - Київ : Видавець Мельник М.Ю., 2019. - 160 с.
Поєднання мілітаризму та інтелектуалізму, загострений естетичний смак та певна відстороненість від світу, ясні рішення та напружені пошуки ідентичності. Все це властиво авангарду молодого покоління фронтовиків та чудово передано в «Жаданні фронту».






Там, де вдома (уклад. Ю. Ілюха). - Харків : АССА, 2019. - 160 с.
До книги увійшли твори восьми сучасних молодих поетів та поеток: чотирьох чоловіків-воїнів, які виконували (або виконують зараз) бойові завдання в зоні АТО/ОСС та чотирьох жінок, які в 2014-2018 роках волонтерили і допомагали армії, чекали з війни чоловіків, підтримували та дбали про тих, хто присвятив себе служінню іншим.





Зіненко Р. А. Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії. - Ч. 1. 7-24 серпня 2014 року / Роман Зіненко; за ред. Ю. Є. Бутусова; вступ. ст. Ю. Є. Бутусова; худож. оформлювач Е. О. Балула. - Харків : Фоліо, 2019. - 446 с.: іл. - (Хроніка).
Роман Зіненко (нар. 1974 р.), колишній морський піхотинець, доброволець батальйону «Дніпро-1», був серед тих, хто в серпні 2014-го опинився в пеклі Іловайська. Він не тільки вижив, але й написав одну з перших книжок про війну на Сході України - «Іловайський щоденник», що вийшла у видавництві «Фоліо» українською та російською мовами. Ця чесна і відверта розповідь очевидця, який нічого не вигадує, а намагається бути максимально точним у своїх спогадах, отримала широкий відгук у читачів, насамперед у тих, хто виходив з-під Іловайська кривавим «зеленим коридором».
Нова книга Романа Зіненка є результатом ретельного дослідження, яке ґрунтується на спогадах близько сотні бійців і офіцерів, від добровольця до вищого керівництва сектора «Б», учасників Іловайської трагедії. Окрім того, автору довелося переглянути, перевірити й хронологічно розібрати сотні публікацій, відео і фотоматеріалів, що стосуються боїв під Іловайськом. Результати окремих журналістських досліджень, а також звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України вміщені на сторінках цієї книжки. Переважна більшість зібраних фактів до сьогодні не була відома україн­ському суспільству. І хоча автор подає найбільш повну і реальну картину бойових дій під Іловайськом, залишається ще дуже багато питань, на які свого часу обов’язково будуть отримані відповіді.

Зіненко Р. А. Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії. - Ч. 2. 25-31 серпня 2014 року / Роман Зіненко; за ред. Ю. Є. Бутусова; худож. оформлювач Е. О. Балула. - Харків: Фоліо, 2019. -476 с.: іл. - (Хроніка).
Роман Зіненко (нар. 1974 р.), колишній морський піхотинець, доброволець батальйону «Дніпро-1», був серед тих, хто в серпні 2014-го опинився в пеклі Іловайська. Він не тільки вижив, але й написав одну з перших книжок про війну на Сході України - «Іловайський щоденник», що вийшла у видавництві «Фоліо» українською та російською мовами. Ця чесна і відверта розповідь очевидця, який нічого не вигадує, а намагається бути максимально точним у своїх спогадах, отримала широкий відгук у читачів, насамперед у тих, хто виходив з-під Іловайська кривавим «зеленим коридором».
Нова книга Романа Зіненка є результатом ретельного дослідження,яке ґрунтується на спогадах близько сотні бійців і офіцерів, від добровольця до вищого керівництва сектора «Б», учасників Іловайської трагедії. Окрім того, автору довелося переглянути, перевірити й хронологічно розібрати сотні публікацій, відео і фотоматеріалів, що стосуються боїв під Іловайськом. Результати окремих журналістських досліджень, а також звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України вміщені на сторінках цієї книжки. Переважна більшість зібраних фактів до сьогодні не була відома україн­ському суспільству. І хоча автор подає найбільш повну і реальну картину бойових дій під Іловайськом, залишається ще дуже багато питань, на які свого часу обов’язково будуть отримані відповіді.
Друга частина книжки висвітлює хронологію подій, що відбувалися 25-31 серпня 2014 року.

О. Л. Терещенко Життя після 16:30. - Миколаїв : Видавництво Ірини Гудим, 2018. - 140 с.
Зібрані в книгу нотатки Олександра Терещенка - внутрішній монолог сильної, мужньої і мудрої людини. Автор - учасник боїв у Донецькому аеропорту, один з тих, кого назвали «кіборгами». Отримавши тяжке поранення, втративши руки, пройшовши через неймовірні випробування, він зміг повернутися до активного повноцінного життя. Книга О. Терещенка, позбавлена штучного пафосу і моралізаторства, - урок патріотизму, мужності і людяності.


Якушев, Влад Карателі. - Київ : ДІПА, 2018. - 680 с.

Карателі - ярлик, що російська пропаганда упродовж років намагаєть­ся навісити українським солдатам, які захищають свою землю. Це книга про них - «карателів», звичайних людей, які взяли в руки зброю і пішли захищати свій дім. Опинившись на фронті, вони з вчителів та слюсарів, програмістів та офіціантів перетворюються на воїнів, перед якими пасують елітні війська РФ. У вогні війни вони міцніють, але не втрачають людяності.





Пайкин, А. Путь домой / Алексей Пайкин. – Киев : ДІПА, 2019. – 168 с.

У новій збірці Олексія Пайкина вашій увазі пропонуються новели, декілька з яких ви могли вже прочитати в книзі «Незручні замальовки гібридної війни». Всього в книзі 13 оповідань. «Я не забобонний», — говорить автор і посміхається. Не дивлячись на все пережите посміхатися він не розучився.








***

Ананьєв В. Сліди на дорозі / Валерій Ананьєв. – Кам’янець-Подільський : ФОП Гордукова І. Є., 2018. – 376 с.
Ця книга про те, що боліло особисто автора і чим він мусив поділитися. Вона про його біль, емоції та відчуття. Сюжет побудований на авторському баченні світу на різних етапах життя. Сюжет книги про емоції. Адже, врешті-решт, ми живемо емоціями, відчуттями та враженнями.
Історія супроводжується фото- та відеоматеріалами, знятими автором та його товаришами безпосередньо під час подій, описаних у книзі.



Брест М. Пехота / Мартин Брест. – Киев : ДІПА, 2017. – 382 с.
Книга написана мешканцем Донецької області, бійцем з позивним «Мартін Брест», який провів дев’ять місяців життя на передовій. Автор розповідає чесно, зло, іронічно, смішно та відверто про те, через що йому довелося пройти. Про атаки і оборону, про техніку та військовий побут, і завжди – про людей, добрих та різних, як захищають свою країну.





Вклоняємось доземно українському солдату. – 2-е вид. – Київ : Народна армія, 2015. – 196 с.
У нашому світі тільки ті вартості мають майбуття, за які людина готова боротися, які вона рішуче готова захищати, жервуючи найдорожчим – життям. Серед цих цінностей перша – Україна, наш мудрий народ, наша щедра земля. Тому й постали в час смертельної небезпеки українські солдати, аби вигнати ворога зі своєї землі. Хто вони, захисники України? Яку ціну платять, виконуючи професійний обов’язок? Саме на ці питання відповідає книга «Вклоняємось доземно українському солдату».
За кожною історією – справжній герой, який самовіддано любить і служить своїй Батьківщині, віддаючи всі свої сили і своє життя для добра українського народу: його свободи і державності, могутності і процвітання. На прикладах таких захисників Вітчизни виховуватимуться прийдешні покоління українців.

Голос війни. Історії ветеранів. – Київ : Рема Прінт, 2017. – 224 с.
Ця книжка – це голоси військових, що захищали наш дім, країну, захищали наш вибір та незалежність. Людей. Не всіх вони хотіли захищати і не всіх змогли, кого хотіли. У їхніх голосах ми іноді можемо почути цей біль. Бо вони говорять без посередників, без фільтра та обмежень. Це унікальна можливість прожити окремі моменти війни. Побути солдатом. Прожити нашу спільну історію. Відчути, як пахне залізо, зрозуміти їхній страх, сміх, тугу, докори сумління.




Гуменюк Б. Блокпост : [вірші. новели. публіцистика] / Борис Гуменюк; передмова Василя Теремко. – Київ : Академія, 2016. – 336 с.
«Блокпост» – друга книжка Бориса Гуменюка – зібрала майже все, написане ним за два роки (2014-2016). Крім віршів – терпкі, психологічно напружені, пройняті солоним гумором новели, насичені жорстокими деталями і над категоричними судженнями, дискомфортними для тих, хто не був воїном на війні.





Гуменюк Б. Вірші з війни : поезії / Борис Гуменюк. – Київ : Ярославів Вал, 2015. – 136 с. – (Сер. «Сучасна поезія»).
Про війну і душу сьогодні можна писати тільки так, як пише Борис Гуменюк. Саме за збірку «Вірші з війни» автор став лауреатом літературної премії ім. В. Свідзінського. І саме таким поетам віриш, адже Борис Гуменюк має за своє кредо «життя як творчість і творчість як життя», – найкращий тому доказ те, що написана ця збірка під свист ворожої артилерії в с. Піски, де Борис тримав лінію оборони у складі добровольчого батальйону ОУН.



Добробати / Катерина Гладка, Дмитро Громаков, Вероніка Миронова та ін.; худож.-оформлювач О.А. Гугалова. – 2-ге вид., переробл. та допов. – Харків : Фоліо, 2017. – 325 с.: іл.
Чи вистояла б Україна без мужності добровольчих батальйонів? У чому сутність руху добробатів – і де його витоки? Якою була роль добровольців під час найважливіших етапів битви України проти гібридного агресора? І що чекає на добробати у майбутньому? На ці питання вирішила відповісти група експертів і журналістів. Проект «Добробати» – це хроніка історії руху і водночас роздуми над його природою. Створення добробатів, їхній бойовий шлях і сучасний стан – усе це безпосередньо з уст учасників подій, політиків, військових, громадських діячів та волонтерів.

Жадан С. Інтернат : роман / Сергій Жадан. – Чернівці : Меридіан Черновіц, 2017. – 336 с.
...Одного разу, прокинувшись, ти бачиш за вікном вогонь. Ти його не розпалював. Але гасити його доведеться й тобі...
...Січень 2015 року. Донбас. Паша, вчитель однієї зі шкіл, спостерігає, як лінія фронту неухильно наближається до його дому. Стається так, що він змушений цю лінію перетнути. Щоби потім повернутись назад. І для цього йому щонайменше потрібно визначитись, на чиєму боці його дім...



Катастрофа і тріумф. Історії українських Героїв / за заг. ред. Лариси Івшиної ; упоряд. Марія Семенченко. – 2-ге вид., перероб. – Київ : Вид-во ТОВ «Українська  прес-група», 2016. – 296 с. – (Біб-ка газети «День»).
Ця книга – про тих, хто пішов боронити нашу землю та зберегти єдність країни. Про тих, хто робив героїчні вчинки, просто добре виконуючи свою роботу і залишаючись вірним присязі. Вона – про силу, волю, мужність. Про Героїв. Тих, хто загинув, і тих, хто вижив, пройшов, пережив. За час війни на сході «День» зібрав і опублікував стільки історій, що вистачило б на кілька томів. І далі продовжуємо їх записувати. Тут ви можете прочитати знакові історії про знакові події цієї неоголошеної війни на Донбасі. Можливо, не всі вони припадуть вам по душі, але ви вже ніколи не бачитиме війну абстрактно і далекою, навіть якщо живете за тисячі кілометрів від неї і вам не чутно «Градів»…

Кириченко А. С. Це наша правда! : фронтові поезії / Андрій Кириченко ; ред. Галина Гай. – Біла Церква : Буква, 2018. – 88 с. : іл.
У новій поетичній збірці поет-фронтовик Андрій Кириченко, навесні 2017 року прийнятий до Національної спілки письменників України, схвильованим одухотвореним словом малює криваву реалістичну мозаїку нав'язаної нам північним сусідом неоголошеної російсько-української війни на Донбасі, прихованої під абревіатурою АТО. Фронтові поезії автора-очевидця органічно складаються в художньо-документальний літопис трагічних сторінок новітньої історії України.



Лойко С. Аэропорт :главная книга о войне, которой не должно было быть, и о героях, которые хотели жить, но умирали : роман / Сергей Лойко. – Киев : Брайт Стар Паблишинг, 2015. – 328 с.
«Аеропорт» – це не хроніка, не розслідування, не літопис. Це художній вимисел, заснований на реальних фактах. У книзі багато персонажів, багато переплетених драматичних сюжетних ліній. Роман не тільки й не стільки про війну. Він і про любов, про зраду, пристрасть, ненависть, лють, ніжність, відвагу, біль і смерть. Іншими словами, про наше сьогоднішнє й учорашнє життя.



Музика М. І. Спогади про Савур-Могилу / Максим Музика. Літо 2014 року. Оборона Савур-Могили. Записки програміста. Відпустка / Андрій Пальваль. Мої спогади про війну, якої немає / Петро Потєхін. пер. з рос. С. А. Заяць ; худож.-оформлювач Н. В. Величко. – Харків : Фоліо, 2017. – 316 с. : іл.
Савур-Могила... незвичайне місце. А ця книга не стільки про місця, скільки про людей і серпневі події 2014 року. Як промінь ліхтарика, кинутий у темряву, авторська свідомість вихопила обличчя, дії та враження. І, пропустивши крізь призму власного досвіду і світогляду, перетворила на текст. Багато суб’єктивного, мало пафосу, напевно, є неточності, пов’язані з особистим сприйняттям подій і властивостями пам’яті. Але це спроба передати все саме так, як запам’яталося. Спершу автори писали тексти для себе, щоб зрозуміти, щоб не забути, щоб перетравити отриманий досвід. Бо існують речі, які не можна довго тримати в собі. Спека, втома, обличчя побратимів. Розуміння того, що завтра може не настати. Пил і піт. Це і є війна. Вона завжди поруч.

Мусіхіна Л. Коли захиталося небо. «V» означає «вільні» / Лілія Мусіхіна. – Тернопіль : Джура, 2016. – 216 с.
Книга про те, що зробило нас іншими. Навчило не боятись ні провладних упирів, ні куль, ні вогню. Це у нашій крові гартувалась нова Україна. Це ми йшли супроти тисяч, аби народилась вона. Але спочатку нам потрібно було звільнитися самим.






Напиши про війну : вірші / упорядник О. Макарчук. – Вінниця : Нілан-ЛТД, 2017. – 96 с.
47 авторів з усіх куточків України. Різного віку і різнихпрофесій. Бійці і волонтери. Переселенці. Просто небайдужі люди. Більше 100 віршів українською та російською. 7 портретів, створені 6 різними художниками. Обкладинка-картинка. Ця не для реклами війни. А заради шани живим і пам’яті про загиблих…




Орел І. Є. Хроніка одного батальйону / Ігор Орел ; худож.-оформлювач Л. П. Вировець. – Харків : ТОВ «Вид-во Права людини» ; Фоліо, 2016. – 178 с.
Автор книги з перших днів збройного конфлікту захищав рідний Донбас у складі батальйону «Айдар». Правда про ці події досить суперечлива. Але суспільство має знати, що насправді відбувалося на Донбасі. Письменник без прикрас відтворює події 2014 року, без емоцій та власних оцінок відображує хронологію становлення батальйону «Айдар» та усіх суміжних подій.

Петров А. Кофе с прикусом пепла / Алексей Петров. – Киев : ДІПА, 2018. – 288 с. : ил.
Актор книги офіцер Збройних Сил України. З жовтня 2014 року знаходився у складі 37-го батальйону територіальної оборони в зоні проведення АТО. Протягом трьох років разом із побратимами пройшов багато горячих точок цієї війни. У книзі йдеться про події від березня 2014-го до липня 2015 року. Місця подій – Мелітополь, Запоріжжя, зона АТО, сектор «Б», сектор «М».

Положій Є. Іловайськ : розповіді про справжніх людей / Євген Положій. – Харків : Фоліо, 2016. – 382 с.
«Іловайськ» – книга про мужність, неймовірний героїзм і людяність українських солдат і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, батальйонів тероборони, всіх тих, хто опинився в кінці серпня 2014 року в «Іловайському котлі», що став найбільшою поразкою української армії в ході війни на сході. Це чесна книга про війну, яка, як відомо, нікого ще не зробила краще, натомість, серед крові, вогню та заліза люди залишаються людьми. Автор почув історії близько сотні учасників Іловайської трагедії, книга побудована на реальних подіях.


Пузік В. Моноліт : збірка оповідань / Валерій Пузік. – Київ : ДІПА, 2018. – 256 с.
«Моноліт» - дебютна збірка короткої прози Валерія Пузіка: українського художника, письменника, режисера та сценариста. У січні 2015 року він пішов добровольцем на фронт. Брав участь у бойових діях на Донбасі в складі 5 батальйону Добровольчого українського корпусу Правого сектору (ДУК ПС). В селі Піски разом з побратимами зняв короткометражний документальний фільм «Перемір’я».



Сергей Сергеевич (Saigon) Грязь [*khaki] / Сергей Сергеевич (Saigon) ; оформление Belka Studio. – Харьков : Фолио, 2018. – 320 с. : ил.
Книга учасника АТО. У 2015 році у складі 2 МБ 93-ї ОМБр воював у Донецькій області (сел. Невельське), а в 2016 р. виконував бойові завдання у складі розвідроти 10-ої ОГШБр. у напрямку: Мар’їнка – Красногорівка – Докучаєвськ. Наприкінці 2016 року був демобілізований та зарахований до ОР-1.

Сова Андрій (Плохіш) Звіт за серпень ’14 / Андрій Сова (Плохіш) ; худож.-оформлювач В. М. Карасик. – Харків : Фоліо, 2017. – 156 с. : іл.
Ця книжка розповідає про події серпня 2014 року в зоні АТО. Коли батальйон «Айдар» на вістрі атаки дійшов до російського кордону, Луганськ був майже в оточенні українських військ і здавалось, що ось-ось – і війна в секторі А буде закінчена нашою перемогою. Автор пише не тільки про героїзм і звитягу своїх побратимів, але й про те, як ганебно поводили себе деякі кадрові військові й якою ціною виправлялись помилки штабних офіцерів. Російські війська зупинили люди, які не мали жодного відношення до військової справи. Зупинили надзвичайно великою ціною. Так нехай ця книжка стане пам’яттю тим, хто віддав життя за Україну, її незалежність, хто вистояв проти російської навали!

Талан С. Оголений нерв : роман / Світлана Талан ; передм. О. Хвостової. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. – 544 с.
Мирне і спокійне життя, міцна родина, вірні друзі… Усе, що здавалося непохитним, перевернулося догори дном. Війна роздирає навпіл усі зв’язки, і рідні люди й вірні друзі стають ворогами… Кілька місяців 2014 року Сєвєродонецьк перебував під владою ополченців. Цей короткий проміжок часу став нездоланним для родини Насті Агафонової, чиї син і дочка опинилися по різні боки барикад… Так само розійдуться й шляхи друзів Геннадія, нерозлучних змалечку хлопців. Бо війна проходить і по родинах, і по душах…

У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту / Сергій Глотов, Анастасія Глотова, Анастасія Воронова та ін. ; худож.-оформлювач В. М. Карасик. – Харків : Фоліо, 2018. – 540 с. : іл.
Ця книга – результат першої в Україні спроби зібрати та проаналізувати свідчення безпосередніх учасників однієї з найгероїчніших і найтрагічніших операцій початку російсько-української війни, що досі лишається маловідомою для більшості українців. У документальній хроніці описуються події, пов’язані з обороною міжнародного аеропорту «Луганськ» та прилеглих населених пунктів (квітень – початок вересня 2014 року), а також події, що передували окупації Луганська (зима – весна 2013-2014 років). У книзі зібрані спогади понад 140 учасників та очевидців тих подій, а також унікальні фотографії та картосхеми, що ілюструють військові операції, які відбувалися навколо летовища.

Усна історія російсько-української війни (2014-2016 роки). Вип. 2 : 55-а окрема артилерійська бригада / [ред. Г. Васильчука, В. Мороко] ; Укр. ін.-т нац. пам’яті та ін. – Київ : К.І.С., 2016. – 464 с. : іл.
У збірнику наведено результати опитувань учасників війни на Сході України 2014-2016 рр. дослідниками історичного факультету Запорізького національного університету. До другого випуску серії увійшли спогади бійців 55-ї окремої бригади Збройних сил України – найбільшого з’єднання, що базується у місті Запоріжжя. Розкривається специфіка участі у війні артилерійських підрозділів. Інтерв’ю доповнені фотографіями із зони бойових дій.


Фімін Г. Доброволець «Сумрака» : правда про війну / Геннадій Фімін. – Київ : СПД Фімін Г., 2016. – 64 с.
Він український патріот, активний громадський діяч, батько трьох дітей, ветеран АТО – старшина, який пережив катування полону, а також несумісні із життям бойові дії на Савур-Могилі та інші спецоперації в самому епіцентрі військових подій на сході нашої держави...
Книги про неприкрашену правду війни. Адже, в спогадах автора наведено лише факти, тут немає вигаданих подій та образів. Це не повість за реальними подіями.
Це – документ. Факти і події, описані в книзі, стали підставою для звернення до правоохоронних органів із заявою про скоєння злочинів.
Книга ілюстрована фотографіями переважно з особистих архівів автора та його бойових побратимів.
«Доброволець «Сумрака» – книга для широкого кола читачів, зацікавлених подіями новітньої російсько-української війни.

Чабала К. Вовче : повість / Костянтин Чабала. – Київ : ДІПА, 2017. – 176 с.
Ця книжка про війну і про людей, які стикнулися з війною. Про те, що було і що могло би бути. Ви можете впізнати себе, або когось із друзів серед героїв «Вовче», чи одного з оповідань, які входять до книги. І ніколи не можна напевно сказати: чи цей конкретний епізод вигаданий, чи записаний з чийогось «тут і зараз». Бо війна – вона дуже різноманітна й різнопланова. Все що можна, то спробувати зафіксувати якісь миттєвості.



Чех А. Точка нуль : збірка есеїв / Артем Чех. – Xарків : Віват, 2017, – 224 с.
Ця книжка виходить у люди після тривалої паузи в літературній творчості Артема Чеха. На «нулі», тобто передовій, де автор пробув десять місяців у лавах ЗСУ в 2015-2016 роках, здебільшого й написана ця збірка есеїв чи то радше щоденникових заміток на манжетах військової форми. Книга написана без пафосу й надмірного натуралізму, зі здоровою самоіронією та відвертістю. Автор створює образ сучасного українського військового – не глибоко травмованого невдаху, розчавленого обставинами, не ідеалізованого безстрашного епічного воїна, а героя нашого часу.

Широкинська операція : спогади учасників наступу / колектив авторів полку «Азов». – Київ ; Маріуполь : Домінант, 2016. – 72 с. : фото.
У лютому 2015 року полк «Азов» здійснив задачу з послаблення тиску на Дебальцеве, провівши наступальну операцію в інших напрямках, а також створив буферну зону, яка убезпечила Маріуполь від повтору ворожих обстрілів.





Якби не війна. Життєпис / волонтерський соціальний проект. – Київ : Сігматрейд, 2016. – 470 с.
«Якби не війна» – книга, яка увібрала в себе історії життя 97 «звичайних» людей, які живуть серед нас. І про життя 25 янголів, які спостерігають за нами з небес. Історії про те, як війна калічить тіла, але звеличує душі.
8 блоків, 122 історії, життя і смерть, біль від втрат і радість від маленьких перемог, коли моральне і духовне переважає матеріальне, коли віддають останнє, не маючи нічого, коли на війні отримують більше, ніж мали в мирному житті. Історії про палку любов до своєї Батьківщини. Історії сучасних Героїв, якими вони себе не вважають, але вони ті, кому належить наше майбутнє! І вони поряд з нами.



Підготували співробітники відділу соціокультурної діяльності, періодичних видань та електронної бібліотечно-бібліографічної інформації.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии