* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

четвер, 10 жовтня 2019 р.

Набережна Орфевр бельгійця Жоржа Сіменона : подорож у таємничий світ комісара Мегре


За різними джерелами, тільки під своїм ім'ям франкомовний бельгійський письменник Жорж Сіменон (1903-1989) видав близько 200 романів (з них майже 80 присвячені комісару Мегре, а решта так звані ним самим «важкі романи») і приблизно стільки ж під псевдонімами (яких у нього було більше 10-ти). Видане кілька років тому у Франції зібрання творів Жоржа Сіменона складається з 72-х томів.


«Від одного з шанувальників Одеси» (автограф Жоржа Сіменона, 1978р.)

«Я приїжджав до Одеси два рази, другий раз з моїми дітьми і онуками. У мене про це місто прекрасні спогади. Найбільше мене вразили вулиці, засаджені деревами в цвіту, і в передмістях міста маленькі будиночки, дуже веселі і різнокольорові» листа Ж. Сіменона Одеському літературному музею від 26 вересня 1978 р., Лозанна, Швейцарія).

Пропонуємо добірку романів письменника, що є у фондах відділу літератури іноземними мовами бібліотеки.
Читайте і насолоджуйтесь творами, що дуже мало схожі на сучасні детективи, навіть психологічні. Тепер так не пишуть…



Детективні романи про комісара Мегре


Simenon, Georges. Pietr-le-Letton / G. Simenon. – [Paris]: Fayard, [1971]. – 221 p. – (Le commissaire Maigret). – fre.
Роман «Пітер-Латиш» (1929) письменник написав поки його вітрильник ремонтувався в голландському порту Делфзейлі. Це була перша поява комісара Мегре. Успіх цього і наступних романів серії (а вони були написані дуже швидко) призвів до того, що Мегре став постійним героєм книг Сіменона.




Simenon, Georges. Le chien jaune / G. Simenon. – Paris: Presses pocket, [1976]. – 185 p. – (Le commissaire Maigret). – fre.
Судновласник з Конкарно на прізвище Мостаген отримав кулю в живіт на виході з кафе «Адмірал», де проводив час з друзями. Його приятелі трохи не отруїлися смертельною дозою стрихніну. Розслідувати злочин взявся комісар Мегре і звернув увагу, що навколо місця події крутиться безпритульний пес незвичайного жовтого кольору. Низка подій, що відбувається у відомому романі Ж. Сіменона «Жовтий пес» (1931) не відпускає читача до останньої сторінки.

Simenon, Georges. Maigret se fache: кн. для чтения на фак. иностр. яз. пед. ин-тов / G. Simenon ; вступ. ст., обраб. и коммент. Э. Л. Шрайбер. – Л.: Просвещение, 1974. – 231 р. – fre.
Видання мітить два романи письменника: «Мегре сердиться»(1947), «Мегре і Феліція» (Félicie est là) (1944). Обидва твори мають яскраво виражену соціальну спрямованість, гострий сюжет та  насичені сучасною розмовною лексикою. У вступній  статті є стисла біографія автора та аналіз його творчості.

Simenon, Georges. Maigret et les petits cochons sans queue / G. Simenon. – Paris: Presses de la citê, [1957]. –188 p.– fre.
«Мегре і безхвості поросята» (1950) - це збірка оповідань, у двох з яких головним героєм є МегреЛюдина на вулиці» (L'Homme dans la rue), «Торги при свічках»(Vente à la Bougie).До видання увійшли такі детективні оповідання як «Під загрозою смерті»(Sous peine de mort), «Такий собі джентльмен Беркен»(Un certain monsieur Berquin), «Порт Буенавентура»(L’escale de Buenaventura) та ін.  

Simenon, Georges. Les mémoires de Maigret / G. Simenon. – Paris : Presses de la citê, [1955]. –188 p.– fre.
У «Записках Мегре» (1951) комісар Мегре вирішив підправити неточності, що були допущені Сіменоном в книгах про нього. Так з'явилися ці записки, в яких велику увагу приділено етапам, що передують образу вже сформованого комісара кримінальної поліції.

Simenon, Georges. Maigret au « Picratt’s » / G. Simenon. – Paris : Presses de la citê, [1955]. –192 p.– fre.
В романі «Мегре у «Пікреттс» (1951) ніхто в поліцейському відділку серйозно не сприйняв застереження Арлетти, стриптизерки з Пігаль, пяної на додачу: Оскар готується до вбивства графині ім'я якої залишається невідомим. Невдовзі графиню знаходять  задушеною ... і Арлетт спіткала таку ж долю.
Оселившись у Піратті на Монмартрі, де працювала молода жінка, Мегре поринає у чужий для нього світ, щоб знайти вбивцю…

Simenon, Georges. Maigret et la grande perche / G. Simenon. – Paris : Presses de la citê, [1957]. – 190 p. – fre.
Події у романі «Мегре і Довгов’яза» (1951) починаються з того, що злодій на прізвисько Похмурий змушений переховуватися, виявивши труп жінки в будинку, який намагався обікрасти. Він побоюється понести покарання за цю смерть. Однак його дружина, колишня повія, звертається за допомогою до комісара Мегре. Хоча немає тіла і ніяких доказів, Мегре береться за справу і розкриває цей злочин.


Simenon, Georges. Maigret a peur / G. Simenon. – Paris : Presses pocket, [1968]. – 189p. – fre.
Роман «Мегре в тривозі» (1953) переносить нас до провінціального містечка Фонтене-ле-Конт, куди комісар Мегре відправляється відвідати старовинного приятеля. Якраз в цей час там  відбувається низка вбивств.
Поява комісара сприймається як спроба надання допомоги у розслідуванні. Мегре намагається переконати громадськість у протилежному, але сам непомітно втягується в цю справу ...


Simenon, Georges. Maigret se trompe / G. Simenon. – Paris : Presses pocket, [1968]. – 189p. – fre.
В романі «Мегре помиляється» (1953) славнозвісний комісар розслідує вбивство молодої дівчини. Є тільки двоє підозрюваних : один з них – молодий музикант, а другий – старий лікар. Хто ж є вбивцею?..





Simenon, Georges. Maigret chez le ministre: роман / G. Simenon ; предисл и коммент.и Э. Л. Шрайбер.-Moscou :Vysšaja škola, 1983. – 158 p. – ( Lectures à domicile). – fre.
Роман «Мегре у міністра» (1954) – це своєрідний соціальний політичний детектив, написаний сучасною французькою мовою. В книзі є вступна стаття, історико-літературний та мовний коментар.




Simenon, Georges. Un échec de Maigret :roman / G. Simenon. – Paris : Presses de la citê, [1956]. –188 p. – ([ Le commissaire Maigret]). – fre.
Роман «Промах Мегре» (1956) представлений у нас його самим першим виданням. Комісару Мегре доручено розслідувати справу «м’ясного короля» на ім’я Фюмаль, що став отримувати анонімні листи з погрозами. У нього величезна кількість недоброзичливців. Мегре приймає деякі заходи, але Фюмаля знаходять застреленим у власному кабінеті  вже наступного дня…

Simenon, Georges. Maigret et les vieillards : roman / G. Simenon. – Paris : Presses de la citê, [1960]. –188 p. – fre.
Роман «Мегре і старі» (1960) також представлений у нас його самим першим виданням. Літнього дипломата знайдено мертвим, усього зрешеченого кулями, в своєму будинку. Кому знадобилася смерть старого?
Комісару Мегре потрібно  зануритися у події, що почалися  ще півстоліття тому і спілкуватися з людьми до них причетними. Встановити істину буде зовсім непросто, коли не всі говорять правду ...


Simenon, Georges. Maigret et le clochard : roman / G. Simenon. – Paris : Presses de la citê, [1973]. –187 p. – fre.
У романі «Мегре і бродяга» (1963) знаменитий детектив розслідує замах на вбивство бродяги, що живе під мостом. Кому він міг настільки перешкодити, що його б'ють по голові і кидають в річку? Мегре дізнається про минуле життя бродяги ...





Simenon, Georges. Maigret a Vichy / G. Simenon. – Paris : Presses de la citê, [1968]. –185 p. – fre.
Роман «Мегре в Віші» (1968), один з останніх романів Жоржа Сіменона, який закінчив свою письменницьку карєру в 1972 році, приваблює своїм соціально-психологічним  забарвленням. Приїхавши відпочити і пройти курс лікування в Віші, комісар Мегре звертає увагу на одну даму, яку за кілька днів по тому знаходять задушеною у власному будинку. Мегре, звичайно ж, бере участь в розслідуванні і виявляє ,якою цинічною і підступною може бути жінка, щоб досягнути своєї мети…





«Важкі» романи майстра психологічного детективу Жоржа Сіменона



Simenon, Georges. Le bourgmestre de Furnes / G. Simenon. – [Paris] : Gallimard, [1968]. – 260 p. – fre.
«Бургомистр Фурнеса» (1938) – це так званий «важкий» соціально-психологічний роман Ж. Сіменона. Бургомістр Йоріс Терлінк – сухий, авторитарний, зарозумілий чоловік, виходець з небагатої родини, який посів чільне місце в суспільстві завдяки силі свого характеру.
Його жорсткість не щадить його оточення - дружину, служницю, співробітників – за винятком його дочки Емілії, психічно хворої, яку він оточує постійною турботою. Розповідь зосереджена на психологічному дослідженні людини з характером, у якої є своя мораль, з якою він не йде на компроміс. Трагічний інцидент похитне  цей моноліт, де з тих пір таємно з'являються болючі тріщини…

Simenon, Georges. Au bout du rouleau / G. Simenon. – Paris : Presses pocket, [1970]. – 145 p. – fre.
Кримінальний «важкий» роман «В кінці ролика» («Вичерпати всі можливості», 1946) був написаний у Канаді. Історія життя та смерті молодого красивого злочинця-шукача пригод, що не бачив для себе інших шляхів своєї долі і своїми вчинками загнавший себе у безвихідь.




Simenon, Georges. Les quatre jours du pauvre homme / G. Simenon. – Paris : Presses pocket, [1968]. – 145 p. – fre.
«Чотири дня бідного чоловіка» (1949) – ще один с так званих «важких» соціально-психологічних кримінальних романів Ж. Сіменона. Смерть дружини Жермен залишає Франсуа Лекуана більш безпорадним, ніж будь-коли. Ставши безробітним і вичерпавши ресурси, він не може оплатити похорон. Раптове прибуття його брата Рауля, що повертається з колоній, в убогу квартиру, яку головний герой займає зі своїм сином Бобом принесло додому хворобливі сімейні спогади ... Два моменти в житті людини, кожен з яких – страшна втрата …


Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии