* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

пʼятницю, 1 листопада 2019 р.

Дослідниця запорізького козацтва : до 100-річчя від дня народження українського історика ХХ століття Олени Апанович




Відомого науковця Олену МихайлівнуАпанович ще за життя шанобливо називали козацькою берегинею. Це було визнання не лише її внеску у вивчення історії українського козацтва, а й тих величезних зусиль, яких доклала історик для збереження пам’ятних місць запорізької старовини.












Цікаві факти


У 1944 році, після повернення з евакуації до Києва, Олена Апанович була зарахована в штат Центрального державного історичного архіву України. Опрацьовуючи і систематизуючи величезну кількість архівних документів XVI-XVIII століть,  вона захопилася темою українського козацтва, особливо запорізького.

Олена Михайлівна Апанович відроджує історико-краєзнавчі дослідження в Україні стосовно козацької доби. У 1951 році вчена бере участь в археологічних дослідженнях на місцях Запорізьких Січей, які невдовзі були затоплені водами Дніпра у зв’язку з пуском Каховської ГЕС. Дослідниця  видає важливі праці: «Історичні місця Визвольної війни українського народу 1648-1654 рр.», «Запорозька Січ і її прогресивна роль в історії українського народу», «Переяслав-Хмельницький та його пам’ятники».

Велику увагу Олена Апанович приділяла опису та збереженню історичних пам’яток,  пов’язаних з історією козацтва, особливо острова Хортиця. Велике значення і дотепер має складений Оленою Апанович науковий реєстр пам'ятних місць запорізького козацтва, видрукуваний в «Українському історичному журналі» та часописі «Україна» за 1967 рік.

У кінці 1969 року вийшла монографія О.М. Апанович  «Збройні сили України першої половини ХVІІІ ст.», яка відкрила новий етап дослідження запорізького козацтва, показавши, що воно було прогресивним історичним явищем.
Вчена відроджує традицію фольклорних та археологічних досліджень козацтва. 

У 1989 році за ініціативою Українського товариства охорони пам'ятників історії та культури проходила наукова експедиція «Запорозька Січ: зруйноване й уціліле». Керівником експедиції була Олена Михайлівна Апанович.

У 1991 році Олена Апанович стала членом Національної спілки письменників України.


У 1994 році Олена Апанович була удостоєна Національної премії імені Тараса Шевченка за книжку «Гетьмани України і кошові отамани Запорозької Січі».

У 1995 році вчена стає лауреатом премії фундаціїОмеляна і Тетяни Антоновичів (США)за монографію «Збройні сили України першої половини XVIII століття». Премія надається за літературні твори українською мовою не залежно від проживання автора враховуючи високу мистецьку якість у поєднанні з творчою своєрідністю мистецької форми.

Олена Апанович виступила науковим консультантом і співавтором у підготовці сценаріїв серії науково-популярних фільмів з історії козацтва: «Не пропала їхня слава», «Гомоніла Україна», «Козак Мамай», «Слава і біда України», «Анатема», «Рід Розумовських», «Останній гетьман», «Райські острови Сагайдачного», «Козацькі могили», тощо, а також двох повнометражних фільмів «Ще є час» та «Чорна долина».


Праці з історії козацтва


Апанович О. М. Гетьмани України і кошові отамани Запорозької Січі. - Київ : Либідь, 1993. - 288 с., іл.
Ця книжка розповідає про видатних діячів України XVII–XVIII століття. Гетьмани Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Іван Мазепа належали до тих, не таких уже й численних постатей, чиїми іменами називають епохи. Отже, в історії України була доба Сагайдачного, доба Богдана Хмельницького і Мазепина доба. Окремі нариси в книжці присвячені гетьманам Івану Виговському, Петру Дорошенку, Пилипу Орлику, які були видатними державними й політичними діячами, талановитими дипломатами. Вони боролися за визволення Вітчизни від чужоземного панування, за відродження Української незалежної держави.  Дотримуючись історичної істини, автор висвітлює їхні життя та діяльність, конструктивний внесок в історичний процес не тільки України, а й Європи в цілому.

«Козацький полководець - таке традиційне визначення не розкриває всієї величі цієї могутньої, ще досі, по-справжньому не оціненої постаті в нашій історії, значення її діяльності для розвитку української нації.
Один із найвидатніших полководців Європи, державний діяч, дипломат, захисник української культури й духовності, поборник освіти - він уособлював людину доби Відродження. Як і інші ренесансні особистості, Петро Сагайдачний піднісся до найвищих щаблів тодішньої освіченості, був титаном духу та думки, людиною могутніх пристрастей, кипучої, невтримної енергії….»

Апанович О. М. Збройні сили України першої половини XVIII ст. - Дніпропетровськ : Січ, 2004. - 229 с.
В монографії на основі нових архівних джерел дається характеристика збройних сил України в першій половині XVIII століття, досліджуються комплектування, мобілізація, організація озброєння та забезпечення українського козацтва, сторожова та допоміжна служба в Україні. Окремо висвітлюється стан Запорозького війська у цей період. Автор показує залежність структури, матеріально-технічного оснащення українських збройних сил від рівня розвитку козацького господарства, диференціації козацтва, розвитку кріпосницьких відносин, класової й соціальної боротьби та політики царського уряду в Україні.

Апанович, О. М. Козацька енциклопедія для юнацтва : книга статей про історичне буття українського козацтва / Олена Апанович ; упорядкув., текстол. підготов. О. Яремійчук ; наук. ред. авт. післямови Ю. Мицик . - Київ : Веселка, 2009. -  719 с., іл.
Енциклопедія адресована найширшим читацьким колам, насамперед допитливому юнацтву - школярам та студентам. Хоча статті в книжці розміщені за алфавітом, вона не є класичною академічною енциклопедією, оскільки не обтяжена довідковим апаратом та посиланнями на джерела. І це було зроблено авторкою свідомо. Залучення широкого спектра наукових джерел, всебічність охоплення історичної інформації, комплексність аналізу, предметна класифікація явищ у цій праці поєднані з популярністю, художністю, емоційністю, докладністю викладу, що значно полегшує сприйняття, розуміння та засвоєння найскладнішого історичного матеріалу. Саме тому книжка виконуватиме не тільки довідкову, енциклопедичну функцію, служитиме навчальним посібником для школярів і студентів, а й стане захоплюючим читанням для всіх небайдужих до історії рідного народу, сприятиме вихованню національної свідомості, утвердженню в суспільстві української національної ідеї.

Апанович О. М. Розповіді про запорозьких козаків / Олена Апанович. - Київ : Дніпро, 1991. - 335 с.
У книжці відомого історика зібрано надзвичайно цікаві, як правило, маловідомі матеріали з історії запорізького лицарства, висвітлено тривалий час замовчувані трагічні й героїчні сторінки козацької січової епопеї.

«Серед 250 островів, що розкинулися у пониззі Дніпра, завжди виділявся своїми розмірами і красою острів Хортиця. На цьому дніпровому острові залишили свої сліди тисячоліття людської історії…
У XV ст. Хортиця ввійшла в коло тих українських земель, де формувалося українське козацтво. Цей острів став його колискою. Перші збройні організовані козацькі загони виникали на дніпровських островах. Саме на цих клаптиках землі, відокремлених від берегів водяними смугами, що певною мірою було захистом для островів, саме тут формувалося козацтво у військову силу…».


***

  • Апанович О. Агрокультура українського козацтва // Урядовий кур’єр. - 1998. - № 9-10. - С. 36-37.
  • Апанович О. Архів Коша Запорізької Січі // Неопалима Купина. - 1995. - № 1-2. - С. 131-138.
  • Апанович О. М.  Воєнне мистецтво Богдана Хмельницького та його сподвижників // Український історичний журнал. - 1995. - № 4. - C. 33-45.
  • Апанович О. Генеральна військова канцелярія : [Вищий центральний орган виконавчої влади Гетьманщини] // Неопалима Купина. - 1995. - № 1-2. - С. 110-112.
  • Апанович О.М.  Достойно увічнимо пам'ять славних запорожців // Український історичний журнал. - 1967. - № 7. - C. 124-131.
  • Апанович О. Запорізьке козацтво після 1775 року // Неопалима Купина. - 1995. - № 3-4. - С. 173-185.
  • Апанович О. Запорозька церква : автономність і демократичність / Урядовий кур’єр. - 1993. - 30 березня.
  • Апанович О.М.  Збройні сили України першої половини ХVІІІ ст. в українській і російській історіографії // Український історичний журнал. - 1971. - № 11. - C. 21-38.
  • Апанович О. Іван Богун // Історія України. - 1997. - № 47. - С. 6-7.
  • Апанович О. Козацтво - ментальність українського народу // Сучасність. - 1995. - № 9. - С. 104-108.
  • Апанович О. На чужині. Але - з Україною : [Міжнародна політична діяльність гетьмана України в екзилі Пилипа Орлика] // Політика і час. - 1998. - № 3. - С. 68-80.
  • Апанович О.М.  Передумови та наслідки ліквідації Запорізької Січі // Український історичний журнал. - 1970. - № 9. - C. 23-35.
  • Апанович О. Покрова Пресвятої Богородиці - головна ікона запорожців // Урядовий кур’єр. - 1994. - 27 жовтня. - С. 5.
  • Апанович О. Універсали гетьманські // Неопалима Купина. - 1995. - № 1-2. - С. 138-139.
  • Апанович О. М. Урядові службовці Гетьманщини - українська інтелігенція XVIII ст. // Український історичний журнал. - 1997. - № 2. - С. 92-97.
  • Апанович О. Урядовий апарат Гетьманщини // Урядовий кур’єр. - 1995. - 31 січня. - С. 12.




Сторінками видань про життя та діяльність Олени Апанович


Шевченківські лауреати 1962 - 2012 : енциклопедичний довідник / вступне слово Б. І. Олейника ; автор-упорядник М. Т. Лабінський.- Київ : Криниця, 2012. - С. 31-33.
У статтях довідника подано короткі біографічні відомості, висвітлено основні віхи творчої діяльності лауреатів. До багатьох статей додається бібліографія про творчість митців. Книгу проілюстровано фотопортретами Шевченківських лауреатів, яких нині є 623 персоналії та 8 колективів. Автор-упорядник, відомий енциклопедист М. Г. Лабінський, та видавництво «Криниця» створили оригінальну довідкову працю, показали здобутки митців-лауреатів, їхній внесок в історію вітчизняної культури.


***

  • Енциклопедія історії України. Т. 1. - Київ : Наукова Думка, 2003. - С. 110-111.
  • Енциклопедія Сучасної України. Т. 1. - Київ, 2001. -  С. 607-608.
  • Мороз В. Глашатаї запорізької слави // Апанович О. М. Збройні сили України першої половини XVIII ст. - Дніпропетровськ : Січ, 2004. - С. 5-10.
  • Народжені Україною : меморіальний альманах :  у 2-х т. Т. 1 . -  Київ : ЄВРОІМІДЖ, 2002. - С. 100-101.
  • Рух опору в Україні : енциклопедичний довідник. - Київ : СМОЛОСКИП, 2006. - С. 59-60.
  • Українське козацтво : мала енциклопедія. - Київ : Генеза ; Запоріжжя : Прем’єр , 2006. - С. 17-18.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии