* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

пʼятницю, 22 листопада 2019 р.

Таємниці письменницьких шухляд : 15 захоплюючих романів та есе про класиків української літератури


Українська художня література має майже тисячолітню історію. Вона бере начало з таких творів, як «Велесова книга» та «Повість минулих літ». Справжнім шедевром художньої літератури ХІІ століття вважають «Слово о полку Ігоревім», яке вирізняється вишуканим поетичним стилем. Особливу історико-літературну цінність становить «Галицько-Волинський літопис», створений в ХІІІ столітті.
Особливе значення серед літописів другої  половини XVII - початку XVIII століття мають історичні твори, присвячені козацьким війнам. До наших днів дійшли три найвизначніші писемні пам’ятки того часу: «Літопис самовидця», «Літопис Григорія Грабянки», «Літопис Самійла Величка».
Українську літературу до світового рівня піднесли Григорій Сковорода, Іван Котляревський, Панас Мирний, Іван Нечуй-Левицький, Василь Стефаник, Ольга Кобилянська і передусім такі велетні як Тарас Шевченко та Іван Франко.
Традиції видатних майстрів слова продовжили митці ХХ століття - Максим Рильський, Микола Хвильовий, Олександр Олесь, Володимир Сосюра, Остап Вишня, Олесь Гончар, Павло Загребельний…
Найяскравіше проявилося в літературі творче покоління 60-х років - «Шістдесятники».  Українська література збагатилася творами Івана Драча, Миколи Вінграновського, Василя Симоненка, Ліни Костенко


Цікаві факти


Автором однієї з найвідоміших книг давнини - «Повісті минулих літ» - вважається видатний письменник та літописець Київської Русі, чернець Києво-Печерського монастиря Нестор.

Видатним літературним пам’ятником ХІІІ століття є «Києво-Печерський патерик» - збірка релігійних оповідань про історію та життя ченців Києво-Печерського монастиря, що існувала у кількох редакціях.

Найвидатнішим українським письменником XVIII століття був мандрівний філософ Григорій Сковорода. Його перу належать численні вірші, байки, пісні, псалми та філософські трактати. Кращими художніми творами є поетичні збірки «Сад божественних пісень» та «Байки харківські».

Іван Петрович Котляревський зробив найвагоміший внесок у становлення сучасної української літературної мови. Поема «Енеїда», п'єси «Наталка Полтавка» і «Москаль-чарівник», написані на основі живого усного мовлення народу.

У першому виданні «Кобзаря» Тараса Григоровича Шевченка, опублікованому у 1840 році, було надруковано тільки вісім віршів. До сучасного видання увійшло 228 поетичних творів.

П’єси відомого театрального діяча, одного з основоположників українського професійного театру Івана Карпенка-Карого, такі як «Сто тисяч», «Хазяїн», «Мартин Боруля», вважаються класичними взірцями української драматургії.

«Чорна рада» повна назва «Чорна рада. Хроніка 1663 року» - перший історичний роман українською мовою, вперше виданий повністю Пантелеймоном Кулішем у 1857 році. У цій «хроніці історичних подій» автор відтворив відомі історичні події - чорну раду у Ніжині, яка відбулася 1663 року. Твір був написаний під впливом історичних романів Вальтера Скотта.

Творчість Лесі Українки - унікальне явище в українській літературі. Перший свій твір вона написала ще у дев’ятирічному віці і протягом 35 років продовжувала літературну діяльність. ЇЇ драма-феєрія «Лісова пісня» вважається перлиною не тільки української, але і світової драматургії.

Івана Франка, людину універсальної обдарованості, називали «академією в одній особі». Його творча та наукова спадщина величезна: три великі збірки поезії, кілька прекрасних поем, дев’ять повістей, 40 казок для дітей, 100 оповідань, чотири драми та більше 500 літературних праць.

Патріархом української літератури справедливо називають Павла Загребельного. Понад 40 років він працював в української прозі, створив більше 30 романів, гостросюжетних повістей та кіносценаріїв. Найпопулярніші з них - «Роксолана», «Євпраксія», «Я, Богдан»…


Врублевська В. Шарітка з Рунгу : біографічний роман про Ольгу Кобилянську / Валерія Врублевська. -  Київ : ВЦ «Академія», 2007. - 512 с. - (Серія «Автографи часу»).
Письменники не живуть на самоті. Ольга Кобилянська, як і герої її творів, любила свої мрії, любила рідних, друзів. Любила… Переборювала обставини, нерідко - і себе. Все вона прощала, все терпіла. Її унікальне життя є фактологічною основою роману, в якому документ поєднується з авторським баченням героїні, її життєвої і літературної долі, часу, в якому вона жила, людей, з якими зналася. Уважний читач відшукає в ньому і свою правду, яку не зміг розповісти документ.


Горак Р. Кинути каменем : есеї про Ірину Вільде / Роман Горак. - Львів :  Апріорі, 2016. - 540 с., іл.
До цього видання включено написані у різний час есеї львівського письменника Романа Горака «Таємниці Ірини Вільде», «Кинути каменем» та «Ота одвічна загадка любові», які відкривають для читача невідомий світ видатної української письменниці Ірини Вільде, котрій судилося жити в складних історичних умовах та який знайшов своє відображення на сторінках її творів. Свого часу два перші есеї друкувались на сторінках журналу «Дзвін», а есей «Ота одвічна загадка любові» разом з листами Ірини Вільде до її товаришки юності Ольги Годованської, що склали документальну основу твору, на сторінках журналу Івано-Франківської спілки письменників України «Перевал».

Горак Р. Твого ім’я не вимовлю ніколи : повість-есе про Івана Франка / Роман Горак. - Київ : ВЦ «Академія», 2008. - 224 с. - (Серія «Автографи часу»).
Свого часу Іван Франко переконував, що збірка «Зів’яле листя» написана під емоційним впливом від прочитання щоденника самогубця, який не зміг пережити нещасливе кохання. Чи можна було вірити Франкові, що до написання інтимних поезій, які спровокували гострі літературні суперечки, непорозуміння між ним і критикою, причетні чужі переживання, а не його особисті? Хто та незнайомка, яку покохав ліричний герой і взаємності якої не знайшов? Ім’я її так і не було відкрито - Франко вмів зберігати таємниці.


Дзюба І. Є поети для епох / Іван Дзюба. - Київ : Либідь, 2011. - 208 с., іл.
У цій книжці зійшлися дві унікальні творчі особистості, чиї імена вже давно промовляють самі за себе. Натхненний есей Івана Дзюби про творчість Ліни Костенко суголосний бесіді з поетесою, у якій вона вперше так щиро й вичерпно розповідає про своє життя у Слові.







Єшкілєв В. Усі кути трикутника : апокриф мандрів Григорія Сковороди / Володимир Єшкілєв. - Київ : ВЦ «Академія», 2012. - 248 с. - (Серія «Автографи часу»).
Головний герой роману - зовсім юний Григорій Сковорода, якого вабили мандри з їх пригодами, містичні вчення, таємні знання. Подорожуючи Австрією та Італією, він потрапив у вир карколомних подій, що змінили політичну карту Європи напередодні Семирічної війни. Тоді він ще не був письменником, ніхто не знав його як філософа. Однак імовірна його причетність до однієї з масонських лож. Володимир Єшкілєв пропонує не життєпис, а художній роман, в основі якого - пригода. І цього разу він не зраджує собі в намаганні по-своєму роздивитися малодосліджені сторінки української історії. Пригода об’єднує зображені в романі події, що належать і теперішньому часу.

Згадай мене, брате! Тарас Шевченко в контексте свого часу / авт.- упоряд. Ю. Іванченко. - Київ : Парламентське вид-во, 2018. - 432 с.
Тарас Григорович Шевченко - великий український поет, художник, попри тяжку долю, адже з 47 років життя він лише тринадцять був вільним, вирізнявся чуйною і доброзичливою вдачею. Він приятелював, дружив і спілкувався з багатьма сучасниками з різних верств тогочасного суспільства. Багатьом з них він присвятив свої твори, що складають перший розділ цієї книги. Також представлено епістолярну спадщину Т. Шевченка, уривок з автобіографічної повісті «Художник», листи, спогади друзів і знайомих про Кобзаря, в яких він постає як людина виняткової сердечності, толерантності, яка над усе любила свій знедолений народ і високо цінувала щирість і доброзичливість у взаєминах межи людьми. Нариси про сучасників, яким Шевченко присвятив свої твори, ілюстративний матеріал - малярські та графічні твори Шевченка та багатьох інших тогочасних митців, рідкісні фото та архівні матеріали допоможуть глибше сприйняти час, у який він жив і творив.

Костенко А. Леся Українка / упоряд. В. П. Сичевський. - Київ : А.С.К., 2006. - 512 с. - (Життя видатних людей).
Книга розповідає про долю і звитягу Лесі Українки - людини надзвичайної навіть серед рівних їй за геніальністю. Уявлення про багатогранність легендарної постаті дає вдале поєднання відомої повісті Анатоля Костенка з листами та іншими документальними матеріалами, пов'язаними із життям і творчістю великої поетеси.





Лазарук М. Я. Микола Вінграновський. Степовий Сварог : книга-мандрівка : єсеї та інші розвідки, публікації про незабутні мандри Україною з Миколую Вінграновським / Мирослав Лазарук ; худож.-оформлювач В. М. Карасик. - Харків : Фоліо, 2017. - 352 с., іл.
Ця книжкa вiдoмoгo пиcьмeнникa тa публiциcтa Миpocлaвa Лaзapукa пpиcвячeнa Микoлi Cтeпaнoвичу Вiнгpaнoвcькoму (1936-2004) - oднoму iз нaйвизнaчнiшиx укpaїнcькиx пoeтiв i пpoзaїкiв XX cтoлiття, актору і кінорежисеру, одному з кращих учнів Олександра Довженка, автору поетичних збірок і повістей (Державна премія УРСР ім. Т. Г. Шевченка 1984 року). Aвтop згaдує пpo близькe cпiлкувaння з тaлaнoвитим пиcьмeнникoм, poзмipкoвує пpo йoгo твopчicть, нaвoдить влacну пepeдмoву дo пpeкpacнoгo тoму «Вибpaниx твopiв» Микoли Вiнгpaнoвcькoгo «Шicтдecятники». Читaючи цю книжку, бaгaтo xтo, нaпeвнe, звepнe увaгу нa нeпoвтopну iндивiдуaльнicть митця, який, зa cлoвaми Iвaнa Дзюби, був людинoю «з гopдoю пocтaвoю, cильним гoлocoм i «cтoдумнoю думoю» пpo нapoд, пpo дoбу, пpo життя».

Плющ Л. Його таємниця, або «Прекрасна ложа» Хвильового / Леонід Плющ. - Київ :  Видавничий дім «КОМОРА», 2018. - 800 с.
Фундаментальне дослідження, якому видатний мислитель Леонід Плющ (1939-2015) присвятив понад двадцять років праці, пропонує радикально новий погляд як на творчість Хвильового, так і загалом на «наші 1920-ті». Шляхом копіткого історичного, біографічного й текстологічного аналізу поезії і прози Хвильового Плющу вдалося знайти відповідь на запитання, яку саме «таємницю» той обіцяв відкрити Любченкові за два тижні перед смертю. На читача чекає захоплива філологічна подорож магічними світами Рудольфа Штайнера, чиє антропософське вчення було популярним серед культурної еліти «Розстріляного Відродження», а головне — подорож сторінками не менш «магічних» текстів Хвильового, які під уважним оком дослідника набувають цілком несподіваних смислів і значень.

Процюк С. Маски опадають повільно : роман про Володимира Винниченка / Степан Процюк. - Київ : ВЦ «Академія», 2011. - 304 с. - (Серія «Автографи часу»).
Його життя - пристрасні, мученицькі і болючі пошуки власної сутності у творчості, громадській діяльності, любовних історіях. Контроверсійне мислення і безмежна творча сміливість, місіонерство і протест зробили його найчитабельнішим письменником свого часу. Були в тому часі і ті, хто вважав його «жахливою дитиною» національної літератури. Таким постає Володимир Винниченко в романі Степана Процюка «Маски опадають повільно». У цій сміливій художній версії - внутрішній світ і складний шлях героя від ексцентричного невротика, екстравагантного і сенсаційного митця до видатного мислителя, який гідно представив українську літературу у світі.

Процюк С. Троянда ритуального болю : роман про Василя Стефаника / Степан Процюк. - Київ : ВЦ «Академія», 2010. - 184 с. - (Серія «Автографи часу»).
Цей психобіографічний роман є історією загадкового внутрішнього світу і харизми Василя Стефаника. Його манила й переслідувала троянда — символ життя і смерті. Ритуалом власної творчості він прагнув подолати трагізм і суперечності буття. У його житті і творчості чорне та біле, нехтуючи безпекою, часто опинялися поруч. «Троянда ритуального болю» Степана Процюка - психоаналітичні версії історії загублених кохань, письменницьких страждань, палітра символів, дослідження творчого мовчання як втечі від перевтоми.

Процюк С.Чорне яблуко : роман про Архипа Тесленка / Степан Процюк. - Київ : ВЦ «Академія», 2013. - 192 с. - (Серія «Автографи часу»).
Роман Степана Процюка - драматична і зворушлива історія платонічного кохання Архипа Тесленка у складній панорамі його короткого життя.







Редінг Б. Безумці : з історії кохання Михайла Коцюбинського та Олександри Аплаксіної / Барбара Редінг. - Київ : ВЦ «Академія», 2012. – 184 с. - (Серія «Автографи часу»).
Роман про таємниче кохання і драму двох людей - Михайла Коцюбинського та Олександри Аплаксіної. « Ми побачилися з тобою у ложі. Ти поступився своїм місцем одній із жінок, а сам увесь час стояв. Я стояла так само. Ми мали змогу чи не вперше бути отак-от поруч, не поминаючи інших людей, далеких і нецікавих нам. Час від часу обмінювалися словами. І в мене було відчуття, що наближаю тебе до себе…».


Слабошпицький М. Поет із Пекла (Тодось Осьмачка) / Михайло Слабошпицький. - Київ : Вид-во М. П. Коць. Вид-во «ЯРОСЛАВІВ ВАЛ», 2003. - 368 с.
Він був, за словами Маланюка, поетом на грані геніальності. Реальне життя Тодося Осьмачки нагадує легенду. У цій книзі йдеться про Осьмачку-легенду й Осьмачку-реальність, які так важко розмежувати.






Соловей Є. Невпізнаний гість : доля і спадщина Володимира Свідзінського. - Київ :Наукова думка, 2016. - 240 с.
 Монографія про унікального поета-нонконформіста поєднує різні аспекти, пов’язані з нагальною необхідністю осмислення ролі й місця Володимира Свідзінського в український літературі. Дослідження оперте на широке коло архівних та бібліологічних джерел, на сучасне наукове розуміння природи поетичної творчості. Перша частина праці – власне життєпис, друга й третя присвячені проблемам поетики В. Свідзінського як поета-модерніста, що зберіг водночас глибинний зв’язок із фольклорною та літературною традицією. Перше видання монографії (2006) було відзначене премією імені Василя Стуса.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии