* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

неділю, 21 липня 2019 р.

Ернест Хемінгуей – провідний письменник «утраченого покоління»: до 120-річчя від дня народження американського письменника


Американський письменник Ернест Хемінгуей (Гемінґвей) (1899-1961) входить до списку кращих літераторів XX століття. Він є лауреатом найпрестижніших літературних премій - Нобелівської премії (1954) і Пулітцерівської премії (1953).
Романи, повісті та оповідання Ернеста Хемінгуея є сильними мотиваторами до наповненого сенсом життя, до гостроти почуттів і емоцій. Незважаючи на складності та негаразди, письменник звертається до людей  з проханням вистояти, подолати всі перепони.
Його творчість викликає захоплення і підштовхують до дій все нові і нові покоління читачів.







Пропонуємо вашій увазі книги славетного автора, що є у відділі літератури іноземними мовами в Одеській ОУНБ ім. М.С. Грушевського.



Hemingway, Ernest.The Torrents of Spring: A Romantic Novel in Honour of the Passing of a Great Race [Text] / E. Hemingway; With introduction by D. Garnett.- Copyright. – [Harmondsworth]: Penguin Books, [1966]. – 159 p. – eng.
Новела «Весняні води» («Весняні потоки») (1926) - ранній твір Е. Хемінгуея, написаний під час його перебування у Парижі. Це своєрідна пародія на стиль та прийоми американського письменника Шервуда Андерсона, чия творча майстерність  стала зразком для таких  видатних авторів як Томас Вулф, Вільям Фолкнер і Хемінгуей.

Hemingway, Ernest. The Sun Also Rises [Text]: Novel /by E. Hemingway. –Copyright. – New York: Charles Scribner’s Sons, [1954]. – 247,[8] p. – (The Skribner Library). – eng.
Роман заснований на подіях, що відбулись у житті автора.

Hemingway, Ernest. Fiesta [Text] / by E. Hemingway. – Reprint. – London: Jonathan Cape, [1962]. – 286 p. – eng.
Перший роман Ернеста Хемінгуея «Фієста» («І сходить сонце») (1926 ) приніс автору світову популярність. Роман має два епіграфа і дві назви, причому назва «Фієста» не належить самому письменнику. Так  був названий твір, що видавався  в Англії. Однак, Е. Хемінгуей від такої назви не відмовився. І вже в 1935 році роман виходить під заголовком «Фієста» («І сходить сонце»). Складні відносини Хемінгуея з «втраченим поколінням» ховаються за зовні нехитрим сюжетом. Але це твір, у якому постійно відкривається новий сенс, який  викликає жвавий інтерес кожного нового покоління, звучить кожного разу по-новому і прочитується різними поколіннями по-різному.

Hemingway, Ernest. A Farewell to Arms [Text] / by E. Hemingway; [Предисл. М. Мендельсона; Коммент. В. Короткого]. – Moscow: Progress Publishers, 1976. – 320 p.: illus. – eng.








Hemingway, Ernest. A Farewell to Arms [Text] / by E. Hemingway. – Москва: Менеджер, [2006]. – 336 p.: illus. – eng.
«Прощавай, зброє!» (1929) - це один з найяскравіших романів, присвячених Першій світовій війні. Тема війни, кохання, смерті, самотності не залишає байдужими  читачів,а стримана и одночасно виразна мова твору допомагає поринути в англійську мову всім бажаючим її вивчити. Обидва видання містять коментар і є учбовими. Текст подається в оригіналі.






Hemingway, Ernest. The Underfeated [Text]: Short Stories / by E. Hemingway; [Сост. сб. и авт. В. А. Кухаренко]. – Moscow: Higher School Publishing House, 1968. – 116 p. – (Home-reading library). –  eng.
До видання  увійшли такі оповідання із збірок автора «В наші часи»(1926), «Чоловіки без жінок» (1928), «Переможець не отримує нічого» (1933), як «Столиця миру», «Кінець чогось» «Непереможний», «Пагорби схожі на білих слонів», «Кенар у подарунок», «Там де світло і чистота», «Якими ви не будете» та ін. До текстів є стилістичний коментар, роз’яснення тогочасних реалій та іншомовних слів. Книга призначена для широкого кола читачів, що володіють чи оволодівають англійською мовою.


Hemingway, Ernest.The Snows of Kilimanjaro and Other Stories[Text] / E. Hemingway.- Reprint. – [Harmondsworth]: Penguin Books in association with Jonathan Cape, [1973]. – 159 p. – eng.
Видання містить знамениту повість Е. Хемінгуея «Сніги Кіліманджаро» (1936)  - роздуми автора про сенс життя , а також збірку «В наші часи»(1926) - психологічні оповідання про війну і про світ, про людей та їхні звичаї. Кожне  оповідання  включає короткий епізод, який, до певної міри, відноситься і до наступної  розповіді.





Hemingway, Ernest.To Have and Have Not [Text]: A Novel / E. Hemingway; Предисл. Н. В. Банникова; Коммент. Н. С. Стрелковой. – Москва: Междунар. отношения, 1979.- 216 р. – eng.
Роман «Мати і не мати» (1937)  розповідає про долю американського рибака Гаррі Моргана, який в силу обставин стає контрабандистом. Це  гостросоціальний роман, в центрі якого є конфлікт бідності і багатства, людей, яких бідність змушує переступати закон, і людей, що насолоджуються життям і марнують його. Хто ж з них більш гідний осуду?





Hemingway, Ernest. For Whom the Bell Tolls /E. Hemingway. – Reprint. – [Harmondsworth]: Penguin Books, [1974]. – 444,[4] p. – eng.
Один з найкращих романів Е. Хемінгуея «По кому подзвін» (1940) розповідає про те, що довелося пережити протягом декількох днів групі іспанських партизан, що діяли в тилу франкістських військ. У розташування партизанського загону прибуває американець Роберт Джордан, щоб за наказом командування підірвати міст на шосе і перешкодити Франко перекинути війська для відсічі наступу республіканців. Блискуча і сумна книга про війну і кохання, справжню мужність і самопожертву, моральний обов'язок і цінність людського життя.


Hemingway, Ernest.The Old Man and the Sea. Green Hills of Africa [Text] / E. Hemingway; Коммент. и слов. Л. В. Петровой. – СПб: КАРО, [2015]. – 320 p. – ( English Modern Prose). – eng.
Видання містить повість «Старий і море» (1952), останній відомий   твір Е. Хемінгуея, опублікований  за його життя  та автобіографічну повість «Зелені пагорби Африки(1935).Перший твір - своєрідна філософська притча, що   розповідає про  старого Сантьяго, кубинського рибалку, і його боротьбу з гігантською рибою, що стала найбільшою здобиччю в його житті. А автобіографічна повість оповідає про полювання письменника і його дружини в африканських саванах. Автор злегка змінив послідовність подій ,в яких відображає  успіхи і невдачі полювання, життя тубільців і навколишню природу. На цьому тлі герої твору розмірковують про сучасну літературу та  письменників, про сенс життя і смерті. За повість «Старий і море» автор отримав Пулітцерівську(1953)  та Нобелівську(1954) премії в галузі літератури.

Hemingway, Ernest. A Moveable Feast [Text] / E. Hemingway. – Copyright. – New York; London; Toronto: Bantam Books, [1965]. – 212,[12] p.- (A Bantam Ninty-five; № 3048). - eng.
Документальна повість «Свято, яке завжди з тобою» -це  книга спогадів письменника про своє  життя в Парижі. У 1956 році Хемінгуей знайшов валізу, яку він залишив у підвалі готелю «Ріц» в Парижі багато років тому і знайшов там  блокнот, в якому вів записи про своє тогочасне життя. Він обробив і переписав ці записки, що і стали основою книги, що була створена вже після смерті письменника четвертою дружиною і вдовою Мері Велш Хемінгуей. Матеріали були відредаговані і опубліковані в 1964 році.Крім автобіографічних заміток книга містить портрети таких літераторів, як  Алістер Кроулі, Езра Паунд, Френсіс Скотт Фіцджеральд, Форд Медокс Форд, Хілер Беллок, Жюль Паскін, Дос Пассос, Персі Льюїс, Джеймс Джойс і Гертруда Стайн.

Hemingway, Leicester. My Brother, Ernest Hemingway [Text] /by L. Hemingway. –A Cresp Reprint. – [New York]: A Cresp Book [are published byFawcett World Library], [1963] – 256,[8] p. : illus. - (Crest Book;t593] – eng.
Книга Лестера Хемінгуея (1915-1982) «Мій брат, Ернест Хемінгуей» («Приречений переможець») (1961) сумлінно і докладно відтворює епізоди життя письменника, який став героєм покоління 60-х. Без надмірного психологізму, стримано і просто, через цитування листів батька, матері і старшого брата, Лестеру Хемінгуею вдалося перевести в реальний план доволі міфологізовану фігуру великої людини, чиї слабкості і недоліки тільки підкреслювали масштаб обдарування. Колись Е. Хемінгуей, звертаючись до свого брата, сказав: «Я б хотів, щоб у мене був хтось, хто дійсно знає мене, і написав би про мене книгу. Можливо, це будеш ти…»І його брат виконав волю видатного письменника – він написав про нього як про звичайну людину, таку близьку  і таку недосяжну, з великою любов’ю і повагою.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии