* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

четвер, 21 жовтня 2021 р.

Мальовнича іспанська літературознавча серія книг «Los Gigantes» про визначних людей світової культури

 


«У кожній людині сонце. Тільки дайте йому світити». Сократ




Літературознавча іспанська серія книг про видатних діячів світової літератури «Los Gigantes: нова бібліотека для всіх» була видана у 1970 році у Мадриді видавництвом EDITORIAL PRENSA ESPAÑOLA.


Всього серія містить 20 томів, а саме:  1. Мігель де Сервантес 2. Мольєр 3. Вільям Шекспір 4. Алесандро Мандзоні 5. Тереза Авільска 6. Нікколо Макіавеллі 7. Едгар Аллан По 8. Вольтер 9. Лопе де Вега 10. Оноре де Бальзак 11. Джованні Боккаччо 12. Франсіско Кеведо 13. Віктор Гюго 14. Джон Мілтон 15. Вольфганг Гете 16. Хосе Зоррілла 17. Данте Аліг’єрі 18. Джорж Байрон 19. Беніто Перес Гальдос 20. Лев Толстой.

Кожний том мітить біографію певного автора, опис історичної епохи, характеристику його творчості, уривки з його творів, відображення його творчості у живописі, в театрі та кінематографі, а також критичні статті того часу щодо його літературної діяльності.





У книгах багато ілюстративного матеріалу, що є відображенням епохи , в яку жив і творив той чи інший автор, тут і репродукції картин великих художників, і фотографії історичних місць, пов’язаних з особистістю того чи іншого письменника, і перші видання їх творів. Такий цілісний підхід до викладення матеріалу дає можливість читачам більш глибоко і достовірно сприймати запропоновану інформацію.

Ця серія книг є взірцем видавничої справи, і ми пишаємося тим, що це дуже цінне бібліографічне надбання є у відділі літератури іноземними мовами нашої бібліотеки. Прошу познайомитися з кількома примірниками з цієї серії більш ретельно, а за іншими приходьте до нас.





Miguel de Cervantes [Text] / [Trad. y adopt. A. Travesi]. – [Madrid]: Editorial Prensa Española, [1970]. – 136 p.: ill. – (LOS GIGANTES de la Literatura Universal ; Núm. 1). - 22 x 16.

Перший том присвячений найвеличнішому письменнику Іспанії, що є національним героєм і гордістю нації, Мігелю де Сервантесу (1547-1616). Його роман «Хитромудрий ідальго Дон Кіхот з Ламанчi» вважається першим романом в історії європейської літератури . Видання книг про Дон Кіхота у 1605 році принесло Сервантесу світову славу, але не зробило його багатієм. Останні роки письменник провів у бідному кварталі Мадрида. Видання оснащене прекрасними фотографіями і репродукціями картин видатних художників – сучасників письменника, наприклад, таких як Ель Греко.















Molière [Text] / [Trad. y adopt. V. P. Dominguez]. – [Madrid]: Editorial Prensa Española, [1970]. – 136 p.: ill. – ( LOS GIGANTES la nueva biblioteca para todos; Núm. 2). – 22 x 16.

Другий том серії відданий знаменитому французькому драматургу Мольєру (1622-1673), засновнику класичної комедії епохи класицизму. Він був великим комедіографом, але, перш за все, актором, що досконало знав про театр все. Він жив в славетні часи розквіту Франції, а відповідно і розквіту всіх видів мистецтв, чого і потребувало тогочасне суспільство. Книга всесторонньо розкриває особистість славетного автора через призму соціальних та духовних реалій тієї історичної доби. Тут і його життєпис, і характеристика творчості, і історія епохи та відображення її в різних видах мистецтва, і ілюстрації до його творів.

















William Shakespeare [Text] / [Trad. y adopt. A. G. Morales]. – [Madrid]: Editorial Prensa Española, [1970]. – 136 p.: ill. – ( LOS GIGANTES la nueva biblioteca para todos; Núm. 3). – 22 x 16.

Нічого дивного не має у тому, що третій том серії оповідає про життя і творчість славетного англійського драматурга Вільяма Шекспіра (1564-1616). Створені більш ніж чотири с зайвим сторіччя тому трагедії, історичні хроніки і комедії Шекспіра живуть дотепер, хвилюють і вражають уяву глядача. Кращі театри світу і видатні актори понині вважають для себе іспитом і щастям поставити і зіграти шекспірівський спектакль. Тому окремий розділ знайомить читачів з видатними акторами, які прославилися своєю грою в шекспірівських п’єсах. А також є добірка репродукцій картин відомих художників, які у своїй творчості надихалися високою поезією і генієм незрівнянного автора, а саме, Пуссен, Хогарт, Мілле, Тернер та ін.














Edgar Allan Poe [Text] / [Trad. y adopt. A. G. Morales]. – [Madrid]: Editorial Prensa Española, [1970]. – 136 p.: ill. – ( LOS GIGANTES la nueva biblioteca para todos; Núm. 7). – 22 x 16.

Пропонуємо вашій увазі сьомий том серій, що є посвятою Едгару Аллану По (1809-1849), американському поету і письменнику, світ ідей якого і навіть його зовнішність справили великий вплив на світову культуру середини XIX століття. Він на ціле століття випередив своїх сучасників, створивши сувору естетичну концепцію, теорію розповіді. У його прозі виявляється вражаюче злиття фантастичного і реалістичного, пародійного і серйозного. Він став також засновником детективного оповідання, яке згодом чекало велике майбутнє. В книзі є два великих розділи про історію та мистецтво Північної Америки з прекрасним ілюстративним матеріалом .Вони дають змогу читачеві більш повно осягнути особистість самого письменника і зрозуміти, чому саме так склалася його творча доля.
















Dante Alighieri [Text] / [Trad. y adopt. J. de E. Guzmán]. – [Madrid]: Editorial Prensa Española, [1970]. – 136 p.: ill. – ( LOS GIGANTES la nueva biblioteca para todos; Núm. 17). – 22 x 16.

У 2021 року Італія відзначає 700-річчя з дня смерті Данте Аліг'єрі (1265-1321), свого найвідомішого поета, батька італійської мови, автора Божественної комедії і символу єдності країни. Він став «Людиною року», як свідчить заголовок тижневика Venerdi La Repubblica. Сімнадцятий том серії присвячений саме цьому великому італійцю. Щоб зрозуміти, як жила і мислила людина сім століть тому, в книзі багато місця приділяється історії Італії та її мистецтву. Можливо, світогляд сучасників Данте досить суттєво відрізняється від світогляду людей нашого часу, але є в світі загальнолюдські цінності, які лишаються незмінними: любов, честь, гідність, добро і краса.













J. Wolfgang von Goethe [Text] / [Trad. y adopt. L.G. Rives]. – [Madrid]: Editorial Prensa Española, [1970]. – 136 p.: ill. – ( LOS GIGANTES la nueva biblioteca para todos; Núm. 15). – 22 x 16.

Вольфганг Гете (1749-1832) – видатний німецький поет, письменник і вчений, одним з найобдарованіших і високоосвічених людей вісімнадцятого століття. Його творчість охоплює сфери поезії, драматургії, літератури, теології, філософії і науки, і є безцінним вкладом у світову культуру. Тому, зрозуміло, що один із томів даної серії віддає данину шани саме цьому німецькому генію. Крім біографії знаного письменника в книзі є розділ його знаменитих сучасників, опис перших видань його творів, а також представлені репродукції картин художників, що творили в його епоху.














Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии