* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

суботу, 3 грудня 2022 р.

«Прилетіла ластівочка»: до 145-річчя з дня народження Миколи Леонтовича

 


 

«Ой ви, білі лебедоньки, голосні пісні,

Ви літайте, ви шугайте в рідній стороні!

Згинув славний Леонтович у досвітній час,

Білі крила, як вітрила, залишав для нас.

Слава славна не поляже, не помре в віках,

Славен славний Леонтович,

Хай живе в піснях!» (М. Рильський)

 




Микола Дмитрович Леонтович (1877-1921) – український композитор, диригент, піаніст, педагог, збирач музичного фольклору, громадський діяч.

Народився у селі Монастирок, Брацлавського повіту, Подільської губернії, у сім’ї священика. Батько хлопця володів багатьма інструментами і навчив сина грати на віолончелі, скрипці, гітарі, цитрі та балалайці. Мати композитора гарно співала, навчила сина народних пісень. Батьки хотіли, аби Микола був священиком. Після закінчення Шаргородської бурси він навчався у Кам’янець-Подільській духовній семінарії. Але Миколу все одно тягнуло до музики, він займався самоосвітою. Протягом 1898–1918 років викладав спів, музику й деякі інші дисципліни у духовних і світських навчальних закладах Поділля та Донбасу. У виконавському репертуарі хорів, якими керував М. Леонтович, були пісні різних народів, церковні твори, але основне місце посідали фольклорні обробки талановитого музиканта. Ще за життя композитора їх співали численні аматорські хори і професійні капели, публікували на сторінках збірок хорової музики. Кращі й найбільш популярні з його творів написані у період приватних занять у знаменитого професора Болеслава Яворського, зокрема «Щедрик», «Козака несуть», «Дударик», «Ой, з-за гори кам’яної», «За городом качки пливуть», «Пряля» та інших.

Популярна хорова обробка Миколи Леонтовича «Щедрик», відома не тільки в Україні, але й у всьому світі як «Колядка дзвонів» («Carol of the Bells»).

Над цією хоровою обробкою композитор працював упродовж майже всього життя (з 1901 до 1919 року), намагаючись довершити у нотних знаках чарівну простоту.

Микола Дмитрович виявляв надмірну скромність щодо поширення твору. Відомому диригентові О. Кошицю довелося ледь не силоміць отримати у композитора партитуру. 1916 року твір було виконано вперше, «Щедрик» у виконанні студентського хору Київського університету Святого Володимира мав шалений успіх.

1919 року капела під керівництвом О. Кошиця вирушила на гастролі країнами Європи, проте Леонтович залишився у Тульчині, а «Щедрик» весняною ластівкою полетів на Захід.

4 жовтня 1922 року капела Кошиця виступила в найвідомішій концертній залі Америки – Карнегі-Хол. А за кілька тижнів фірма «Брунсвік» видала платівку із записом «Щедрика». Але на шедевр Леонтовича ще чекав зоряний час.

1936 року з’явився англійський текст щедрівки, що здобуло назву «Carol of the Bells». Автор перекладу – американський педагог, диригент, українець за походженням Пітер Вільховський. Після першого виконання гімназійним хором «Колядки дзвонів» цей твір з’явився в репертуарі професійних американських хорів. Поступово «Щедрик» проник у різні куточки світу.

Цю колядку на Різдво виконують хорові колективи Америки, Європи. Усюди, де святкують Різдво, ця мелодія звучить у церквах, по телебаченню, у кінофільмах, магазинах, чи в загалі десь на вулиці. Вона звертається до душі народу, спілкується з нею, збагачує її. Це не просто духовна музика, це відображення чарівної, мудрої та поетичної душі українського народу.

Окрім хорових обробок М. Леонтовича його спадщина включає оригінальні твори «Легенда», «Льодолом», «Літні тони», а також хорову оперу за казкою Б. Грінченка «На русалчин Великдень». Композитор рано пішов з життя, – щойно сягнувши розквіту свого таланту. У 1921 році за наказом радянського уряду М. Леонтовича було підступно вбито у батьківській хаті.

Його ім’ям було названо музичне товариство, яке очолило концертно-театральну діяльність перших десятиліть радянського часу, опікувалося відновленням і розвитком традицій кобзарського мистецтва, вокального та хорового виконавства. При ньому діяла Асоціація сучасної музики, капела-студія ім. М. Леонтовича, в майбутньому хор ім. Г. Верьовки.

А зараз його ім’ям називають вулиці, навчальні заклади, його мелодія стала одним зі світових гімнів свята Різдва.

 



Література про життя та творчість композитора

 


Гордійчук М. М. Д. Леонтович: нарис про життя і творчість [Текст] / М. Гордійчук ; [ред. Н. Хоруженко, худож. Г. Зінченко]. – Київ : Держ. вид-во образотвор. мистецтва і муз літ., 1956. – 103 с.: іл.  – (Класики музики).

Цей нарис з серії «Класики музики» про життя і творчість українського композитора Миколи Леонтовича, як не звичайне явище в історії української культури. Народний вчитель з Поділля, самоук з музичними знаннями – він осягнув вершини світового мистецтва, сказав у ньому своє слово, глибоко розкрив співучу душу свого народу.

 

Гордійчук М. М. Д. Леонтович [Текст] / М. Гордійчук; Т-во для поширення політ і наук. знань УРСР; за заг. ред. М. П. Загайкевича ; [ред. В.П. М'якушко]. – Київ, 1960. – 36 с. – (Серія VIII, № 21).

В цьому серійному виданні проводяться дослідження творчості українського диригента, композитора, педагога Миколи Дмитровича Леонтовича кандидатом мистецтвознавства М. М. Гордійчуком. Він аналізує творчу спадщину Леонтовича, як надзвичайно яскраве і самобутнє явище в українській музичній культурі. Композитор вийшов з народу, вся його творчість побудована на народних піснях, уся вона – органічний вияв співучої, поетичної душі українського народу.

Особливістю творчого методу Леонтовича є те, що він розкривав в музиці внутрішнього змісту поетичного тексту пісні, розвитку її сюжету й образів.

 

Гордийчук Н.Николай Леонтович [Текст] / Н. Гордийчук ; [ред. Л.М. Мокрицкая, А.Д. Стеценко]. – Киев : Муз. Україна, 1977. – 135 с.

Книга известного искусствоведа Н. Гордийчука о жизни и творчестве Н.Д. Леонтовича – украинского композитора, хорового дирижера, педагога. Основная идея автора книги, это то, что центральным местом в творчестве Н.Д. Леонтовича занимают хоровые обработки украинских народных песен. Такие произведения, как «Щедрик», «Дударик», «Коза», «Мак» и многие другие нельзя назвать обработками, а хоровыми миниатюрами. Именно в жанре хоровой миниатюры на фольклорной основе раскрылся талант Леонтовича как художника-новатора, блестящего мастера стиля а - капелла.

 

Дяченко В.П. М. Д. Леонтович: малюнки з життя [Текст] / В. П. Дяченко ; [ред. Б. Гурман, літ. ред. А. Дінабург]. – Харків : Мистецтво, 1941. – 138 с. – (Муз. серія «Шкільна бібліотека»).

Ця книжка про життя та творчість композита М.Д. Леонтовича, але автор нарису глибоко розкриває творчу діяльність М.Д. Леонтовича не тільки як хорового композитора, а як композитора перехідного характеру – від хорів до романсу. Це – твори типу «Легенди», написані на поетичні тексти письменників, а не народної пісні.

Значне місце в творчості Леонтовича займає опера «На русалчин Великдень», хоч вона й незакінчена. Опера була переломним етапом у творчості композитора, переходом від хорової мініатюри до великого музикального жанру.

 

Дяченко В. М. Д. Леонтович [Текст] / В. Дяченко; під. ред. П.О. Козицького. – 2-ге вид. ; [ред. П. Нестеровський, худож. Г. Ігнатьєв]. – Київ : Мистецтво, 1950. – 184 с. – (Майстри мистецтва радянської України).

Книга В. Дяченка на підставі документальних даних розповідав про життєву і творчу путь видатного українського композитора М.Д. Леонтовича. Обрана автором форма викладу – оповідання – та правдивість фактичного матеріалу Леонтовича як одного з основоположників української музики зумовлюють велику цінність книги.

 

Дяченко В. М. Д. Леонтович [Текст] / В. Дяченко. – 3-тє вид. ; [ред. А.М. Пилинська, худож. Е.О. Колесов, А.Ю. Перепелиця]. – Киев : Муз. Україна, 1969. – 133 с. – (Бібліотека учня і вчителя «Бесіди про музику»).

Твори Леонтовича глибоко хвилюють українського слухача, Їх співають не лише професіональні хори, а й хорові самодіяльні колективи. Іх ретельно вивчають композитори і музикознавці, студентська молодь, музичних вузів України. Творчість Леонтовича плідно впливає на розвиток хорової культури, як композиторської, так і виконавської.

 

Дяченко В. М. Леонтович [Текст] / В. Дяченко. – 4-тє вид. ; [ред. С.В. Жилютова, худож. В.М. Березовий]. – Киев : Муз. Україна, 1985. – 134 с.

У книзі розповідається про життєвий і творчий шлях видатного українського композитора, хорового диригента, музично-громадського діяча та педагога Миколи Дмитровича Леонтовича. 

 



Коляда І. А. Микола Лисенко [Текст] / І. А. Коляда ; [худож.-оформ. О.А. Гугалова-Мєшкова]. – Харків : Фоліо, 2021. – 120 с. – (Серія «Знамениті українці»).

Книга з серії «Знамениті українці» присвячена видатному, хоровому диригенту, композитору Миколі Леонтовичу, також розповідається про те, як нікому невідомий народний учитель із Поділля став одним із найяскравіших композиторів ХХ століття – Подільським Орфеєм – і залишив нащадкам музику криничної води та зелених дібров, високого неба та пшеничної ниви. Музику, якій належить чудодійна влада пробуджувати у людській душі найблагородніші поривання і почуття.

 

Микола Леонтович: спогади, листи, матеріали [Текст] / Упоряд., прим. та комент. В. Ф. Іванова ; [ред. Л.М. Мокрицька, худож. О.П. Бойко]. – Киев : Муз. Україна, 1982. – 236 с.

Книжка є зібранням матеріалів про видатного українського композитора Миколу Дмитровича Леонтовича. Спогади його рідних, друзів, учнів, діячів літературного та музичного світу (М. Грінченка, П. Тичини, Г. Верьовки та ін.) відтворюють живий образ геніального митця, простої благородної людини. До книги увійшов щоденник митця , стаття «Як я організував оркестр у сільський школі». Крім тог опубліковані листи Леонтовича до К. Стеценка і лист М. Лисенка до Леонтовича. 

 

М. Д. Леонтович: зб. ст. та матеріалів [Текст] / АН УРСР, Ін-т мистецтвознавства, фольклору та етногр.; упоряд. та зред. В. Д. Довженко ; [відп. за вид. П.Д. Павлій]. – Київ : Вид-во АН УРСР, 1947. – 102 с.

У збірці розповідається про українського диригента та композитора М.Д. Леонтовича та його взаємодії з відомими митцями культурного світу: М. Грінченка, С. Протопопова, Г. Верьовки, Б. Яворського та інших. А також В. Довженко, упорядник видання, досліджує творчий метод М.Д. Леонтовича як непересічного композитора, який використовує народний колорит у своїй музичній творчості. 

 

Музичний архів М.Д. Леонтовича: кат. [Текст] / НАН України; Нац. б-ка України ім. В.І. Вернадського; Ін-т рукопису; М-во культури і мистецтв України; Нац. муз. акад. України ім. П.І. Чайковського; [відп. ред. Л.А. Дубровіна; уклад.: Л.П. Корній, Е.С. Клименко; вступ. ст. Л.П. Корній, підгот.: О.С. Боляк, М.Л. Скирта]. – Київ : НБУВ, 1999. – 116 с.

Пропоноване видання – каталог, складений з археографічних описів нотних рукописів духовних і світських творів класика української музики кінця ХІХ – початку ХХ ст. М.Д. Леонтовича, які зберігаються у фондах Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського. Подані описи чистових автографів, чернеток, ескізів, варіантів, редакцій творів композитора. Створенню каталогу передувало археографічне й текстологічне дослідження рукописів. Видання допоможе відкрити невідомі аспекти творчої лабораторії митця, зрозуміти особливості його творчого процесу і сприятиме вивченню індивідуального стилю М.Д. Леонтовича.

Видання розраховане на музикознавців – дослідників історії української музики, а також джерелознавців, археографів, філологів, які цікавляться музичною спадщиною та творчою індивідуальністю композитора.

 

Орфєєв С. М. Леонтович і українська народна пісня [Текст] / С. Орфєєв; ред. та вступ. ст. О. І. Ровенка; [рец. В.Д. Довженко]. – Київ : Муз. Україна, 1981. – 75 с. – (Музикантові-педагогу).

Робота С.Д. Орфєєва освічує хорову творчість відомого українського композитора-класика Миколи Дмитровича Леонтовича. Автор висуває низку оригінальних музично-теоретичних положень щодо поліфонічного мислення композитора.


Пархоменко Л. О. Микола Леонтович [Текст] : [нарис] / Л. О. Пархоменко ; [ред. А.Л. Зінченко, худож. Я.М. Ревіна]. – Київ : Атлант ЮЕмСі, 2007. – 63 с.: іл. + 1 електрон. опт. диск (CD-ROM) – (Стозір'я: бібліотека української родини), (Творці музики).

Цей нарис – про короткі стежки життя і творчості геніального композитора Миколи Леонтовича, якому відкрилася душа співучої України, а його музика зачарувала світ. Текст оснащений диском , що містить 17 композицій митця, виконаних кращими хорами України. 


Роздобудько І. Прилетіла ластівочка / Ірен Роздобудько. – Київ : Нора-Друк, 2018. – 304 с.

Наприкінці ХХ століття в США, в будинку для літніх людей, помирає дивний пацієнт з прізвищем, яке американцям важко вимовити – Леонтович. Хто ця людина? Він називав себе братом відомого українського композитора – справжнього автора різдвяної пісні, відомої в світі під назвою Carol of the Bells. Чому авторство цієї чудової мелодії приписують іншій людині? Вперше твір, який називається “Щедрик”, написаний українським композитором Миколою Леонтовичем, був виконаний у 1916 році в Києві. Після російської революції 1917 року Україна заявила про свою незалежність, але зазнала поразки у війні з більшовицькою Росією, і в Україні надовго запанувала радянська влада. У 1921 році композитора Леонтовича вбили чекісти у будинку його батька за загадкових обставин. Авторка роману «Прилетіла ластівочка» запрошує читача дізнатися правду про знамениту мелодію і висуває свою версію загадкового вбивства геніального українського композитора.


Творчість М. Леонтовича: зб. ст. [Текст] / упоряд. В. Золочевський ; [ред. Л.М. Мокрицька, худож. В.І. Розенталь]. – Київ : Муз. Україна, 1977. – 199 с.

До цієї збірки увійшли статті відомих композиторів і музикознавців – П. Козицького, С. Людкевича, М. Гордійчука, Н. Горюхіної, Н. Герасимової-Персидської, В. Дяченка та інших, присвячені питанням гармонії, поліфонії та форми творів М. Леонтовича, жанровим особливостям його хорових обробок, опері «На русалчин Великдень».

 




Вокальні твори композитора



Леонтович М. На русалчин Великдень [Ноти] / Микола Леонтович; опера на одну дію: клавір; лібретто М. Леонтовича за казкою Б. Грінченка, літ. ред. Д. Бобиря, муз. ред. М. Скорика. – Київ : Муз. Україна, 1980. – 118 с.

 







Хорові твори композитора



Леонтович Микола Вибрані хорові твори [Ноти] / Микола Леонтович; спецред. І. Мартона. – Київ : Муз. Україна, 1977. – 73 с.







Леонтович М. Два хори [Ноти] / Микола Леонтович; упоряд. М. М. Гордійчук. – Київ : Муз. Україна, 1977. – 11 с.







Леонтович М. Хорові твори [Ноти] / Микола Леонтович; упоряд. М. Вериківський ; [ред. В. Полевой, худож. Ю. Яроменок]. – Київ : Держ. вид-во образотвор. мистецтва і муз літ. УРСР, 1961. – 232 с.






Леонтович М. Хорові твори [Ноти] / Микола Леонтович; заг. ред. М. Гордійчука; упоряд. та прим. В. Брусса ; [ред. К. І. Шрамко, літ. ред. П.П. Засенко]. – Київ : Муз. Україна, 1970. – 243 с.






Леонтович М. Хорові твори [Ноти] / Микола Леонтович; упоряд. М. М. Гордійчук ; [ред. Г.О. Ніколаєва, літ. ред. В.Г. Мордань]. – Київ : Муз. Україна, 1977. – 204 с. – (Перлини світової музики).






Леонтович М. Хорові твори [Ноти] / Микола Леонтович; ред. - упоряд. та вступ. ст. В. В. Кузик ; [ред. Н.В. Петішкіна, літ. ред. Л.М. Мокрицька]. – Київ : Муз. Україна, 2005. – 376 с.






Леонтович М. Хорові твори на народнопісенні теми [Ноти] / Микола Леонтович; упоряд. і ред. Б. С. Луканюка. – Київ : Муз. Україна, 1987. – 23 с.






Леонтович Н. Четыре хора: партитуры и голоса [Ноты] / Н. Леонтович; Всерос. хор. о-во ; [ред. М.Ю. Миркин]. – Москва, 1960. – 34 с. – (Репертуарная библиотека).








 

Фортепіанні твори композитора



Леонтович Н.  Две украинские песни [Ноты] : для фп. ДМШ 4 кл. / обраб. Н. Леонтовича; перелож. для фп. И. Берковича. – Москва-Ленинград : Гос. муз. изд-во, 1952. – 3 с. – (Педагогический репертуар).






Лысенко Н.Украинская песня. Леонтович Н. Украинская песня [Ноты] : для фп. ДМШ 2 кл. / обраб. Н. Лысенко, Н. Леонтовича; перелож. для фп. И. Берковича. – Москва-Ленинград : Гос. муз. изд-во, 1951. – 3 с. – (Педагогический репертуар).









Підготувала Т.М. Шилова, завідувачка відділу мистецтв

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии