* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

четвер, 23 березня 2023 р.

«Геній італійського живопису»: до 540-річчя з дня народження Рафаеля Санті


 

Рафаель Санті (1483 – 1520) – італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження.

Народився Рафаель 28 березня 1483 року в невеличкому італійському містечку Урбіно. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті (був наділений різноманітними талантами, зокрема й живописним). Коли Рафаелю виповнилося вісім років, померла мати, батько помер коли Рафаелю було тільки одинадцять років. Залишившись сиротою, Рафаель став навчатися у П’єтро Перуджіно – відомого італійського художника.

Художню кар’єру Рафаель розпочинає наприкінці XV століття під керівництвом свого вчителя, проте досить швидко виходить з-під його впливу для того, щоб далі вчитися самому – у своїх великих сучасників Мікеланджело та Леонардо да Вінчі. На основі їх відкриттів і творчих досягнень він створює свій стиль, який був унікальним лише тим, що подобався всім без винятку. Перебування Рафаеля в Римі збігається з періодом розквіту Вічного Міста, а його ватиканські розписи та будівництво собору святого Петра принесли йому широку популярність та славу видатного живописця та талановитого архітектора. Деякі художники йшли до визнання свого таланту тернистою дорогою протяжністю в довге життя, Рафаелю вистачило для цього двох десятків років.

6 квітня 1520 року Рафаель помер у 37 році життя від гарячки, яку він схопив при розкопках, вона була смертельна для його виснаженого організму. Він написав безліч полотен із зображенням Богоматері, одні тільки «Мадонни» могли б прославити його ім’я у століттях, адже вони становлять лише частину його величезної творчої спадщини.

Найвідоміші картини Рафаеля : «Преображення Христове», «Сікстинська мадонна», «Мадонна Конестабіле», «Марія з немовлям», «Заручини Марії», «Мала мадонна каупера», «Мадонна в зелені», «Марія з немовлям та Іоанном Хрестителем», «Сон лицаря», «Св. Себастьян», «Портрет папи Лева X» та інші.

Рафаель залишив величезну спадщину. Вже за життя його вважали одним із надзвичайно плідним художником своєї епохи, причому не лише за кількістю виконаних робіт, а й за кількістю учнів та послідовників. На картинах і малюнках Рафаеля, які розкидані сьогодні музеями світу, навчаються все нові і нові покоління живописців і малювальників.

Геніальність Рафаеля полягають у його великої майстерності жесту. На всіх його картинах мало динаміки, всі рухи скупі і при цьому такі ювелірно точні, що достатку не потрібно. Інша особливість творчості Рафаеля – поєднання традицій християнства та класичного античного стилю, а найголовніше – відчуття близькості Неба, знайоме всім, хто бачив його шедеври на власні очі.

Запрошуємо до відділу мистецтв (провулок Маланова, 1) ознайомитись з книжково-ілюстрованою виставкою «Геній італійського живопису».









Підготували: Т.М. Шилова, завідувачка відділу мистецтв, та О.М. Карпінський (відео), провідний бібліотекар відділу мистецтв

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии