* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

вівторок, 29 грудня 2020 р.

Джозеф Редьярд Кіплінг – творець «нової міфології» та неоромантизму: до 155-річчя від дня народження англійського письменника

 

 


Джозеф Редьярд Кіплінг (1865-1936), англійський письменник, поет і новеліст.

Його кращими творами є «Книга джунглів» (The Jungle Book), «Кім» (Kim), вірші «Останній спів» (Recessional).

У 1907 році Кіплінг стає першим англійцем, який отримав Нобелівську премію з літератури. У цьому ж році він удостоюється нагород від університетів Парижа, Страсбурга, Афін і Торонто, а також почесних ступенів Оксфордського, Кембриджського, Единбурзького і Даремського університетів.

Характерними особливостями його письменницького стилю є жорстка точність прози і смілива брутальність і новітність життєвого матеріалу в поезії, а також багата, повна метафор мова творів.



Представляємо виставку книг славетного майстра, що є у відділі літератури іноземними мовами бібліотеки. Занурюйтесь у примарний і такий реальний світ його героїв…



Kipling, Rudyard. The Light That Failed / R. Kipling; авт. предисл. Р. Самарин ; авт. послесл. и коммент. А. Полторацкий. – M. : Progress Publishers, 1975. – 288 p.; 165 x 120.

«Світло згасло» (1890), перший і дуже талановитий роман знаменитого англійського письменника, є досвідом  в сфері психологічної прози. У головному герої, обдарованому художнику, що втратив через поранення зір, вгадуються риси автора, якому на момент завершення роботи над книгою виповнилося всього двадцять чотири роки. В певному сенсі цей твір є автобіографічним. Роман був опублікований в декількох варіантах: коротка редакція зі «щасливим кінцем» (перше книжкове видання у США, листопад 1890); книжкове видання з «сумним кінцем» (Лондон, березень 1891); виправлене видання з «сумним кінцем» (1899).


821.111-34=111=161.2

K 42

Кіплінг, Редьярд. Мауглі = Mowgli /Р. Кіплінг. – Харків : Фоліо, 2017. – 255 с; 200 х 130. – (Видання з паралельним текстом).

Оповідання  «Мауглі»(1894)  входить в знаменитий збірник письменника «Книга джунглів», в якому головними героями виступають тварини.

Мауглі – хлопчик, що виріс у вовчій зграї і виховувався мудрими тваринами джунглів: справедливим вовком Акелою, добродушним ведмедем Балу, хитрою і відважної пантерою Багірою ...Автор народився і виріс в Індії, яку дуже любив. Він  відображає у своєму творі побут і звичаї її мешканців, їхню мову, сказання і повір'я. Він розмірковує, якою, на його думку, має бути справжня людина. Це серйозна, цікава, іноді весела, а іноді і сумна розповідь про те, як важливо дотримуватися справедливих законів  своєї країни, своєї школи, своєї «зграї». Це видання цікаве тим , що оповідання представлене як англійською, так і українською мовами.


821.111

К 42

Kipling, Rudyard.The Second Jungle Book = Вторая книга джунглей /R. Kipling. – Киев: Знання, 2008. – 311 с.; 165 х 120. – ( Б-ка для изучающих англ. яз.).

«Друга книга джунглів» (1895) – продовження книги «Книга джунглів» автора. В ній п'ять історій про Мауглі і три історії, не пов'язані з основним сюжетом. Головні герої - тварини і Мауглі. Друга книга джунглів - про те, що по-справжньому цінне для життя. Ви дізнаєтеся, як мешканцям диких лісів вдалося вижити за часів Великої Засухи; за допомогою розуму пітона Каа, хитрості Мауглі і ціною великих жертв відбити навалу зграй рудих псів; як скарби здатні невблаганно вбивати своїх власників. Здивуєтеся, як влаштоване життя на Крайній Півночі і в океанських глибинах. Зрозумієте, що в житті кожної живої істоти на землі рано чи пізно настає весна.


Kipling, Rudyard. Captains Courageous / by R. Kipling;With an іntrod. by J. Hutchens. – 13th printing. – New York ; Toronto ; London : Bantam Pathfinder Editions, [1966]. – 165 p.; 175 x 105. - (Bantam Books).

Видання представляє в оригіналі повість для юнацтва «Відважні капітани»(1896), в якій  розповідається  про пригоди  п’ятнадцятирічного Гарі Чейна, сина американського мільйонера, який випадково потрапляє на рибальську шхуну і проходить там «школу життя»: повсякденною тяжкою працею заробляє собі на хліб, бореться зі смертельною небезпекою, навчається цінити в людях мужність, волю й енергію, яких йому бракувало.


Кіплінг, Ред’ярд. Відважні капітани = Captains Courageous : кн. для читання англ. мовою у 9-10 кл. серед. шк. / Р. Кіплінг; адапт., прим. та слов. О. Л. Майського. – 2-ге вид. – Київ : Радянська школа, 1970. – 110 с.: іл.; 200 х130.

Дане видання  повісті «Відважні капітани» є учбовим. Текст повісті адаптований, є посторінковий  коментар та в кінці книги є словник.





821.111(410)

K 42

Kipling, Rudyard. Kim / R. Kipling. – Kyiv : Znannia, 2018. - 366 p.; 170 x 110. - (English Library).

В романі «Кім» (1901) автор відображає Індію на межі Х  століття. Кім О'Хара залишився без батьків зовсім маленьким, і його виховувала жінка-метиска. Але ним ніхто особливо не опікувався, і нічого дивного, що одного разу він пішов з Лахора, в якому жив. Він сам вибрав собі у супутники священика-ламу, який став йому учителем і другом. Попереду на нього чекала дорога, пригоди, зустрічі, і навіть участь в невидимій багатьом Великій грі(саме Кіплінг ввів цей термін) між Британською та Російською імперіями для домінування в Центральній та Середній Азії. А під пером «барда англійського імперіалізму» народжується новий жанр - шпіонський роман. Через кілька десятиліть по дорогам  хлопчака Кіма з Лакнау відправиться Джеймс Бонд…


Kipling, Rudyard. Just  So Stories for Little Children / by R. Kipling;  Illus. by the author. – Reprint. – [London] : MACMILLAN, [1974]. –VI, 229 p.: illus.; 205 x 125. - (The Young People’s Edition).

Автор написав книгу чудових казок-жартів «Казки просто так» (1902), і вже понад сто років діти і дорослі зачитуються кумедними історіями, повними метафор, гумору і фантазій, про те, як з'явилася абетка, звідки у верблюда взявся горб, у кита - величезна глотка, а у леопарда - плями ... Героями його казок часто ставали тварини, яких він наділяв яскравими людськими характерами. Видання є оригінальним з малюнками самого автора.


Kipling, Rudyard. Just So Stories = Вот так сказки /R. Kipling; пред. Д. М. Урнова ; коммент. Л. С. Головчинской ; худ. А. С. Пушкарев. – Изд. третье. – M. : Progress Publishers, 1979. – 254 c.: illus.; 205 x 145.

Видання  може бути корисне  і цікаве широкому колу читачів і особам, що вивчають англійську мову. Книга супроводжується вступною статтею про творчість письменника і розвернутими коментарями до текстів казок.




Киплинг, Редьярд. Сказки просто так = Just So Stories / Р. Киплинг ; пер. с англ. яз. Л. Б. Хавкина. – Харьков : Фолио, 2017. – 191 с.; 200 х 130. – (Издание с параллельным текстом).

Це видання «Казок просто так» цікаве тим , що представлене як англійською, так і російською мовами. Його можна читати як читачам з більш високим рівнем  знання англійської, так і тим, хто почав вивчати мову нещодавно.




Киплинг, Редьярд. Просто сказки / по Р. Киплингу ; адапт., примеч. и слов. Г. Е. Левитиной, М. А. Шерешевской. – изд. 4-е. – М. : Просвещение, 1982. – 80 с. : ил.;200 х 130. – (Читаем по-английски).

Учбове видання «Казок просто так» містить найбільш відомі казки з цієї збірки: «Слоненя», «Чому у верблюда горб», «Звідки у носорога товста шкура» та ін. Казки адаптовані і мають посторінкові коментарі і словник в кінці книги.




eng

И(Англ)

К 42

Kipling, Rudyard. Poems. Short Stories / R. Kipling ; сост. : Н. Я. Дьяконова, А. А. Долинина ; предисл. и коммент. А. А. Долинина. – M. : Raduga Publishers, 1983. – 460, [4] p. ; 200 x 130.

Видання містить поезію та де-які короткі оповідання автора в оригіналі. Серед оповідань такі твори, як «Людина, яка хотіла стати королем» (1888), «Мухаммад Дін» (1888), «Садівник» (1926), «Чудо Пурам Багата» (1894), «Вільгельм Завойовник» (1896), «Садівник» (1926) та ін. Поезія представлена такими відомими віршами як «Якщо» (1910), «За циганською зіркою» (1892), «Прохання» (1835) тощо. Також читачі мають змогу перечитати окремі вірші російською мовою. Видання супроводжується розгорнутим оглядом життя і творчості письменника, а також коментарями до даних творів.



Підготувала Гіпська В.Л., провідний бібліотекар відділу літератури іноземними мовами

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии