* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

понеділок, 14 березня 2022 р.

Жінка в історії, політиці, науці, культурі, спорті: від епохи Стародавнього Єгипту до сьогодення

 


«Найкраща і найпрекрасніша половина людства - це жінки...». Оноре де Бальзак




Цікаві факти



Хатшепсут, що означає «Найшанованіша з усіх жінок»  була п'ятим фараоном Вісімнадцятої династії Стародавнього Єгипту. Більшістю єгиптологів вона вважається найуспішнішою з жінок-фараонів Єгипту. Вважається, що Хатшепсут була співправителем держави приблизно з 1479 по 1458 рік до нашої ери. Вона є однією з перших відомих цариць-регентів в історії та другою жінкою, яка формально мала владу «Володаря Верхнього та Нижнього Єгипту».

Марія Кюрі  польська та французька науковиця у галузі фізики та хімії. 1898 року оголосила про можливість існування нового, сильно радіоактивного елемента в руді уранової смолки. Її чоловік П'єр Кюрі відмовився від власних досліджень, щоб допомагати Марії, і в тому ж році вони оголосили про існування двох радіоактивних елемент. їх було нагороджено медаллю Деві (1903) і відзначено Нобелівською премією з фізики (1903) разом з Антуаном Беккерелем. Марія Кюрі написала «Трактат про радіоактивність» (1910) і була нагороджена Нобелівською премією з хімії 1911 року.

Віра Холодна  видатна українська кіноакторка епохи німого кіно. Знімалася здебільшого у таких жанрах, як драма, мелодрама та короткометражне кіно. Уславилася у фільмах: «Пісня тріумфуючого кохання» (1915), «Міражі» (1915), «Життя за життя» (1916), «Забудь про камін…» (1917) та багатьох інших.

Сельма Лагерлеф – перша жінка-письменниця,  яка була відзначена у 1909 році Нобелівською премією з літератури «…на знак визнання піднесеного ідеалізму, яскравої уяви й духовного сприйняття, що характеризують її праці…». Письменниця здобула найбільшу популярність серед читачів завдяки своєму дитячому роману «Чудесна мандрівка Нільса Гольгерсона з дикими гусьми».

Соломія Крушельницька – видатна українська оперна співачка. За життя Соломію Крушельницьку визнали найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй».

Софія Яблонська  українська та французька письменниця, журналістка, мандрівниця, фотографка, авторка збірки епічних творів: «Чар Марока» (1932), «З країни рижу та опію» (1936), «Далекі обрії».  У грудні 1928 року Софія Яблонська вирушає в першу далеку мандрівку до Північної Африки, в Марокко. Касабланка — Маракеш — Маґадор — Тарудан — Аґадір  такий маршрут здійснила Софія за чотири місяці. У грудні 1931 року підписала контракт з товариством «Опторг Юнан-Фу» щодо створення документальних нарисів та їде в навколосвітню подорож. Через Порт-Саїд, Джибуті, Цейлон у французький Індокитай, відвідала Лаос, Камбоджу, провінцію Юньнань (Китай), Сіам, Малайський архіпелаг, Яву та Балі, острів Таїті, Австралію й Нову Зеландію, Північну Америку (США та Канаду). В жіночій пресі ― часописах Нова хата та Жіноча доля  регулярно публікувались репортажі з подорожей Софії Яблонської. П'ятнадцять років Софія прожила в Китаї.

Габріель Бонер Шанель, яку прозвали Коко Шанель  французька кутюр'є, чий модернізм був натхнений чоловічою модою. Дотримання дорогої простоти у створюваному одязі зробили з неї важливу фігуру в історії моди XX сторіччя. Вона принесла в жіночу моду приталений жакет і маленьку чорну сукню. Її вплив на високу моду був такий сильний, що її – єдину з історії моди  журнал «Тайм» вніс до списку ста найвпливовіших людей XX століття.

Ірина Вільде  перша українська письменниця  лауреатка Шевченківської премії 1965 року за роман «Сестри Річинські». Основу твору становить історія родини провінційного священика, доля його дочок, які різними шляхами шукають своє місце в життя.

Шарлотта Купер Стеррі  англійська тенісистка, п'ятиразова переможниця Вімблдону на олімпійська чемпіонка. Перша олімпійська чемпіонка з тенісу, та перша жінка, яка здобула індивідуальну перемогу на Олімпійських іграх.



***



Бармак М., Чорна М. Жінка незламного духу. Іванна Блажкевич (1886-1977). – Тернопіль : Вид-во «Астон», 2021. – 400 с.

У виданні висвітлено громадсько-просвітницька діяльність однієї з активних організаторок жіночого руху Галичини, провідної діячки українського кооперативного руху, педагога, дитячої письменниці, уродженки Тернопільщини Іванни Блажкевич. В основі дослідження епістолярна спадщина, а також інформація про родину, про відомих громадських та культурно-просвітницьких діячів краю.

Бонні Г. Жіноча компанія. Поради й натхнення від 100 мисткинь і підприємниць / Грейс Бонні ; пер. з англ. Журавльової О. – Київ : ArtHuss, 2020. – 360 с.

Концентрат натхнення, відваги й любові –  саме так можна коротко описати оповіді талановитих жінок про те, як вони зуміли реалізувати свої таланти, творячи прекрасні речі, підтримуючи інших, розвиваючи локальні, етнічні й професійні спільноти. Вони представляють різні народи й культури, мають різні життєві історії, і багатьом із них на шляху до своєї мрії доводилося докладати чималих зусиль, щоб подолати несприйняття та спротив оточення. Грейс Бонні, ставлячи своїм героїням прості й важливі запитання, створила колекцію захопливих історій, читаючи які жінка впізнаватиме й пізнаватиме себе.

Горак Р. Журавлі відлетілі… : есеї про Квітку Цісик та її рід / Роман Горак. –Львів : Апріорі, 2018. – 400 с.

Коли загорівся ліс і, рятуючи життя птахи вимушені були покинути його, то летіли вони до води й несли відти в своїх маленьких дзьобиках краплі й кидали їх у вогонь. Їм казали: для чого це робите? Пожежу не загасите і самі загините. Нехай та , але не носити воду і не допомагати гасити вогонь ми не можемо, - відповідали ті. У книжці львівського письменника Романа Горака - розповідь про одну з тих пташок, яка своїм голосом лікувала всіх зболених і стужених за втраченою Батьківщиною. Тих, хто відлетів журавлиним ключем на чужину і вже не зміг повернутись, і тих, хто залишився вдома… Її ім’я – Квітка Цісик, яка вже стала легендою України.

Горська., А. Спалах перед світанком / Упоряд. Олена Лодзинська. – Київ : ТОВ «Видавництво Кліо », 2019. – 136 с.: іл.

Видання присвячене 90-річчю з дня народження видатної української художниці Алли Горської, активної учасниці українського шістидесятницького руху спротиву тоталітарній системі в СРСР. Вона була люблячою жінкою і матір’ю з ніжним, вразливим серцем митця. А і  безкомпромісність і мужність в обстоюванні власних переконань, жертовність і патріотизм досі лишаються взірцем для кожного небайдужого серця.

Квінн Б. Неймовірні: П’ятнадцять жінок, які творили мистецтво та історію/ Бріджит Квінн; пер. з англ. Р. Свято. – Київ : ArtHuss, 2018. – 224 с.

Мистецький канон традиційно був «чоловічою територією». Якщо жінки й потрапляли на сторінки історій мистецтв, то радше в ролях моделей, муз, а часом іще дружин або супутниць художників. Але ж майже в усі часи існували й художниці: яскраві, талановиті, відважні, хоч і не завжди рівні серед рівних. Та нині ми знаємо про них надто мало.

Бріджит Квінн прагне бодай трохи відновити справедливість. Вона не просто розповідає про улюблених жінок з історії мистецтва – разом із нами дослідниця ще раз переживає історію власних захоплень і відкриттів, заражаючи читача своїм ентузіазмом.

Яка драма привела Артемізію Джентілескі у Флоренцію, де вона стала улюбленицею Медичі? Як Аделаїді Лабіль-Жияр вдалося потрапити до Королівської академії і хто змусив її спалити свій найбільший твір? Як мистецтвознавці змінили ставлення до всесвітньо відомої картини, коли дізналися, що її створила жінка? У чому Паула Модерзон-Бекер випередила Пікассота Матісса?

Ланж М. Залізна вода : роман / Мирослав Лаюк. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2021. – 264 с.

Ви колись пробували пройти слідом Лесі Українки в найдальше карпатське село? Ця «слабосила, хора дівчина» гірські маршрути долала безстрашно, нарівні з усіма; місцеві досі переказують про це легенди. Що залишилося в тих краях у пам'ять про неї, Франка чи родину Оку-невських, крім суперечливих свідчень очевидців, які переказувалися з покоління в покоління? У романі розгортається історія, пов'язана з головною жінкою української культури. Театральна режисерка та молодий чоловік, який після довгої відсутності повертається у рідні краї, – як далеко вони готові зайти у пошуках унікального листа, що міг би внести ясність в один із найтаємничіших і найбільш резонансних сюжетів історії нашої літератури? Як на початку минулого століття йшли за Лесею невідома поетка, проста гуцулка, плотогон і черниця-бернардинка? Дізнаєтеся у новому романі автора книжок «Баборня» та «Світ не створений» Мирослава Лаюка.

Лоренс С. Дивовижні жінки. Першопроходиці, які не побоялися вирізнятися з-поміж інших / пер. з англ. Д. Кушніра. – Київ : Видавнича група КМ-БУКС, 2019. – 128 с.

Захопливі життєписи 50 жінок, які розширили уявлення про межі можливостей людини. Серед них – Бейонсе, Опра Вінфрі, Серена Вільямс та багато інших. Ці жінки досягли визначних успіхів у спорті, науці, мистецтві, політиці та історії. Дізнайтесь більше про жінок, які багато зробили для людства, змінили хід історії і надихнули цілі покоління.


Макаревич М. Україна має жіноче обличчя / текст Мирослави Макаревич ; ілюстрації Маріанни Коцан. – Київ : «Агенція «ІРІО», 2021. – 132 с.

Україна як жінка – вродлива та багата, незалежна, у розповні свого творчого потенціалу постать. У цій книжці представлено 30 есеїв про наших сучасниць, непересічних українок знакових представниць двох ключових царин нинішнього життя України – науки та культури. 30 «живих» історій на основі авторських інтерв’ю журналістки-письменниці Мирослави Макаревич. З лайфаками від українських актрис, науковиць, художниць, письменниць, музиканток, оперної діви й балерини.

Маск М. Жінка, яка має план. Життя, сповнене пригод, краси й успіху / Мей Маск ; пер. з англ. А. Цвіри. – Харків : Віват, 2021. – 224 с. : кольор іл. – (Серія «Біографії та мемуари»).

Як відомо всім, хто стежить за Мей Маск у соцмережах, вона щедро роздає щирі й дуже практичні поради щодо ухвалення в певному віці рішень, котрі можуть згодом окупитися в дивний і непередбачуваний спосіб. У цьому виданні авторка ділиться досвідом і мудрістю, набутими протягом нелегкого, сповненого пригод і випробувань життя. Це поради щодо здоров’я, краси, родини та кар’єри. Ви не можете контролювати все, що відбувається навколо, але в будь-якому віці можете жити так, як забажаєте. Для цього потрібен лише план. Тож почніть обмірковувати його просто зараз.

Мельничук Б. Соломія Крушельницька : документальна повість. – 3-тє. вид., уточ. і доповн. / Богдан Мельничук. – Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2016. – 66 с. : іл.

У цьому творі автор намагався хоча б штрихами відобразити шість по вінця виповнених пошуками, болями і майже неймовірними звершеннями десятиліть життя легендарної Соломії Крушельницької (1872-1952) – однієї з найяскравіших зірок світового оперного мистецтва, дитинство та юність якої минули на Тернопільщині. А потім доля повела співачку багатьма країнами Східної і Західної Європи, Пивничної та Південної Америки, Африки… Не буде перебільшенням сказати, що саме Соломія Крушельницька наприкінці ХІХ – на початку ХХ століть володарювала на оперних сценах світу. І скрізь, де вона виступала, виконувала українські пісні, прославляючи свою Вітчизну.

Назарук Є. I. Анна Київська – донька Ярослава Мудрого : історична казка / художниця О. Г. Мединська. – Луцьк : «Надстир’я», 2021. – 64 с.

Історія Руси – України оповита численними загадками. Одна з них – постать Анни Київської, доньки Ярослава Мудрого. Вона славилася не лишень вродою, а й освіченістю. З нею не могла зрівнятися жодна жінка Європи. А ще... Ще стала королевою Франції. Утім, ця книжка не про королеву, а про дівчинку, яка палко любила рідний край, пишалася своїми батьками, своїм родоводом і повсякчас читала книги. З них черпала життєву мудрість і насолоду для душі.

Пєтков С. Княгиня Ольга : наріжний камінь церкви і держави. – Київ : Видавничий дім «АртЕк», 2021.  – 120 с., іл.

До книги увійшли твори, присвячені життєпису святої рівноапостольної княгині Ользі: опис прийому великої княгині зі сторінок твору «Про церемонії» імператора Костянтина Багрянородного; оповідання про життя і діяльність великої княгині, наведені Нестором Літописцем на сторінках «Повісті минулих літ»; праця митрополита Дмитра Ростовського «Преставления блаженної княгині Ольги, в святому хрещенні Єлени».


Ріва М. Життя Марлен Дітріх : у 2-х т. – Т. 1 / Марія Ріва ; пер. з англ. О. Татаренко. – Харків : Вид-во «Ранок» : Фабула, 2019. – 448 с.

Ця книга – захоплива подорож Європою та старим Голлівудом разом з Марлен Дітріх, складною та дивовижною жінкою, найгламурнішою з кінозірок свого часу. Фантастичний перфекціонізм, особлива краса, бездоганний смак, сексуальність і почуття гумору дозволили акторці піднятися на вершину світової слави. Її близькими друзями були Коллет, Еріх Марія Ремарк, Ернест Гемінгвей, Ноель Ковард і Коул Портер. Та, мабуть, ніхто не знав Марлен Дітріх так добре, як її рідна дочка Марія Ріва. Її оповідь про матір щира й відверта, а унікальні факти, які вона повідомляє, вражають навіть знавців творчості великої актриси.

Соколова, Я. Я, Ніна. – Київ : Книголав, 2020. – 208 с.

Ця історія змінить ваше життя, як змінила моє. Вона – інструмент для пошуку себе та власних цінностей. «Я, Ніна» – перша українська книга про публічну людину, яка пережила рак. Оповідь сповнена переживань, болю, кохання та сили. Вона про кожного з нас. Бо собою ми стаємо тільки тоді, коли втрачаємо. Як зберегти себе й чому варто жити – моя сповідь. Надихніться... І любіть, що б не сталося.

Тарасенко О. Благословенне жіноче ім'я – Україна (жіночі портрети країни) / Олеся Тарасенко. – Київ : ТОВ «Поліпрінт», 2021. – 240 с.

Українська жінка – це особливий та унікальний феномен, який не має аналогів у світі. Своїм талантом українські жінки внесли вагомий вклад в культуру, мистецтво, науку, політику, літературу та інші сфери життя рідної країни та світу. Без перебільшення і з гордістю можна констатувати, що про жінку-українку в світі ходять легенди. Українки ставали королевами, впливали на політику великих держав, з'являлися на картинах відомих художників і створювали відомі картини власноруч. Вони робили наукові відкриття, виступали на світових сценах, засновували школи і писали книжки. Тепер українська жінка з'являється на світових наукових конгресах, під українським прапором гордо стоять наші спортивні красуні, представляють свої мистецькі шедеври на світових майданчиках, входять у світові благодійні організації та перемагають на конкурсах краси. Про видатних українок повинен дізнатися весь світ! 

Терен Т. ПРОСТІ РЕЧІ. Вісім розмов з Адою Роговцевою / Тетяна Терен, Анна Липківська. – Київ : Пабулум, 2018. – 264 с.

«Прості речі» — це відверті діалоги великої акторки про її життя, родину, близьких людей, покликання, професію і країну з журналісткою Тетяною Терен і театральним критиком Анною Липківською. У цих текстах перед нами постає не лише жива легенда українського театру та кіно, а й гранично щира жінка, якій випав непересічний життєвий шлях. У розмовах згадуються знакові події та відомі особистості нашої культури, які для Ади Роговцевої були і залишаються друзями чи колегами.

Ульбінайте Д. Велика президентка маленької країни. Історія Далі Грибаускайте / Дайва Ульбінайте ; пер. з лит. Беатріче Белявців. – Київ : Наш формат, 2021. – 256 с. : іл.

Якщо Марґарет Тетчер прославилася як Залізна Леді, то Даля Грибаускайте — як Сталева Магнолія. Волелюбна, прямолінійна, справедлива, з блискавичною реакцією і впевненим голосом — такою запам’ятали литовську президентку. Ця книжка — історія сильної лідерки, яка знає ціну собі та своїй державі, обстоює національну гідність і вибудовує власну діяльність на суспільних цінностях.

Це зробила вона. – Київ : Видавництво, 2018. – 104 с.

Понад сто авторок і авторів представляють п’ятдесят одну жінку, які тали частиною історії України. Рік роботи гад книжкою - і ось п’ятдесят розповідей та ілюстрацій про успіх, про творчість і винаходи, подвиги і пригоди, про долання перепон і боротьбу за цінності, відстоювання себе і працю за для всіх. Настав час уповні відкрити й гідно оцінити внесок видатних українок у науку, культуру, політику. Вони творили нову Україну, вони здобули повагу й славу по цілому світу, вони мріяли і досягли мети. Це зробила вона – це зможеш зробити і ти.

Шифф С. Клеопатра. Життя / Стейсі Шифф ; пер з англ. Є. Бондаренко. – Харків : Вид-во «Ранок» : Фабула, 2021. – 336 с.

Постать Клеопатри огорнута міфами. Вона увійшла в історію розпусною звабницею, супутницею двох видатних римлян — Юлія Цезаря і Марка Антонія. Але історію цієї єгиптянки писали чоловіки. Що про неї може сказати жінка? Стейсі Шифф спробувала по-новому поглянути на життя єгипетської цариці, показати її окремо від чоловіків і визначити, чи помилялись історики минулого. Це ґрунтовне й цікаве дослідження життя Клеопатри, у якому авторка відокремлює правду від вигадки, а упередження від реальності. І перед читачем постає освічена, неймовірно багата, блискуча жінка, владна правителька великого Єгипетського царства.

Шугай. О. Ліна Костенко: я все, що я люблю… (Роман без брехні, або Сповідь редактора книжки віршів та поем Ліни Костенко «Неповторність»). – Вид. 2-е, доповн. – Київ : Дніпро, 2021. – 648 с., іл.

Такої книги в історії української літератури досі не було. На цікавій документальній основі, з переконливими реальними фактами і в оригінальній, художньо поданій гостросюжетній формі тут ідеться про те, як в епоху тоталітаризму доводилося потерпати не тільки письменнику, а й редактору видавництва. Викрито зло радянського часу - комуністичну цензуру. Книга неодмінно стане в пригоді як історикам, так і студентській молоді різних уподобань, широкому колу читачів, особливо ж тим, хто хоче більше знати про наше гірке й героїчне минуле.

 



Підготувала К.В. Бондарчук, завідувач читального залу

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии