* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

середу, 10 травня 2023 р.

Другий після Сервантеса: Беніто Перес Гальдос (1843-1920) – засновник іспанського реалістичного історичного роману: до 180-річчя від дня народження


Беніто Перес Гальдос (1843-1920) - іспанський письменник, визначний національний прозаїк і драматург після Сервантеса.

Він започаткував іспанський реалістичний роман і є найвидатнішим представником критичного реалізму в літературі Іспанії кінця XIX – початку XX сторіччя. Його історичні романи визнаються новаторськими. За ними можна вивчати історію його країни.

Конфлікт між новою і старою Іспанією визначає сюжет головного творіння Гальдоса - 46 романів його знаменитого історичного циклу «Національні епізоди», у яких послідовно відображено всі перипетії соціальних потрясінь, політичної боротьби, ідеологічних зрушень і зростання самосвідомості іспанської буржуазії від початку Наполеонівських воєн, починаючи з 1800 року та Трафальгарської битви, до поразки лібералів і відновлення монархії у 1874 році. У вирі всіх цих подій проходить життя головного героя Габріеля Араселі , від імені якого як свідка і ведеться розповідь.

Письменник створював свої історичні шедеври з 1873 по 1913 роки.




У фондах відділу літератури іноземними мовами є романи славетного майстра з цього історичного циклу.

Зверніть увагу на книгу, присвячену Беніто Пересу Гальдосу із знаменитої іспанської серії Los Gigantes про видатних письменників , що стала вже бібліографічною рідкістю.


Benito Pérez Galdós [Text] / [Dir.: J. L. Rubio co la colab. De F. Rodrigues y M. Parajón ]. – [Madrid]: Editorial Prensa Española, [1970]. – 136 p.: il. – (Los Gigantes la nueva biblioteca para todos; Núm. 19). – spa.

Іспанське видання серії Los Gigantes присвячене дуже знаковому та вшанованому іспанському письменнику Беніто Пересу Гальдосу. Його життя та творчість представлені через призму тогочасної епохи з її політичними та соціальними проблемами, культурним життям , мистецтвом. Крім біографічних та літературних матеріалів у книзі подається цікавий історичний контент, ілюстрований репродукціями картин знаменитих художників, поміщені мемуари та літературознавчі статті а також інформація про відображення творчості автора у кінематографі.









Galdós, Benito Pérez. Trafalgar [Text] /B. P. Galdós; [Ed.: A. B. Couselo]. – La Habana: Ediciones Huracán: Editorial Arte y Literatura, 1976. – 188 p. – (Episodios nacionales. I(1)). – spa.

В романі «Трафальгар» розповідається про знамениту Трафальгарську битву 21 жовтня 1805 року, морську битву між британськими та франко-іспанськими морськими силами під час Наполеонівських воєн, у якій франко-іспанський флот зазнав страшної поразки.

Гальдос обирає початком серії саме цей епізод, який він називає «першою великою подією XIX сторіччя». Він показує мужність та патріотизм іспанського народу , який, хоч і зазнає невдач, але виявляється сильнішим за переможців. Вся історія та передісторія знаменитої битви відновлена автором з великою історичною точністю і є промовистим описом згубних наслідків, до яких призводять національне марнославство та політичний авантюризм. Читач також вперше знайомиться з головним героєм Габріелем Араселі… 


Galdós, Benito Pérez. La corte de Carlos IV [Text] /B. P. Galdós; [Ed.: A. B. Couselo]. – La Habana: Ediciones Huracán: Editorial Arte y Literatura, 1976. – 245 p. – (Episodios nacionales. I (2)). – spa.

«Двір Карла IV» належить до кращих історичних романів Гальдоса. Завдяки своїм художнім якостям, захоплюючій фабулі, мальовничості образів, жвавості мови він одразу завоював прихильність читачів. Змова спадкоємця престолу Фердинанда проти Карла IV, Марії-Луїси та її фаворита і першого міністра Іспанії Годоя стала приводом для письменника, щоб показати історичну картину того часу. Розповідь ведеться від особи Габріеля Араселі, який волею автора стає учасником та свідком тих далеких і доленосних подій.


Galdós, Benito Pérez. El 19 de marzo y el 2 de mayo [Text] /B. P. Galdós; [Ed.: A. B. Couselo]. – La Habana: Ediciones Huracán: Editorial Arte y Literatura, 1976. – 236 p. – (Episodios nacionales. I (3)). – spa.

1808 рік...Другий армійський корпус наполеонівських військ вступив на іспанську територію. Французи захопили низку фортець, включаючи Барселону. Усвідомивши, що справа погана, королівське подружжя і Годой вирішили кинути Іспанію напризволяще. Однак юрби збуджених мадридців перешкоджають зрадницьким планам і повстають проти Годоя. Карл IV змушений зректися престолу на користь Фердинанда. Наполеон оголошує іспанський престол вакантним і вводить у Мадрид війська, щоб поставити на чолі Іспанії свого кандидата. Він хитрістю заманює і Фердинанда, і королівське подружжя з Годоєм на територію Франції. А коли французький маршал Мюрат намагається вивезти з Іспанії вранці 2 травня останнього представника королівського дому - інфанта дона Франсіско, спалахує збройний виступ населення Мадрида проти французьких окупантів, що започаткував Іспанську революцію 1808-1814 року. Всі події читач бачить очима свого улюбленого героя Габріеля Араселі…


Galdós, Benito Pérez. Bailén [Text] /B. P. Galdós; [Ed.: A. B. Couselo]. – La Habana: Ediciones Huracán: Editorial Arte y Literatura, 1976. – 223 p. – (Episodios nacionales. I (4)). – spa.

В романі «Бейлен» наш головний герой Габріель Араселі з’являється після одужання від ран, які він отримав під час повстання в Мадриді 2 травня .Його очима Гальдос докладно описав події , що передували знаменитій битві та відбувались безпосередньо під час баталії. Після зречення Фердинанда Наполеон передав іспанську корону своєму братові Жозефу, а у Байоні була написана перша іспанська конституція, втілити яку у життя так і не вдалося. Спроби французів опанувати фортеці Сарагоса і Херона скінчилися невдачею. Війна іспанського народу за незалежність поширювалася і набувала все більш жорстокого характеру. На півдні Іспанії, неподалік від міста Байлена, капітулювала перед іспанцями понад двадцятитисячна армія наполеонівського генерала Дюпона. Наполеон вперше зіткнувся з справді народним опором.


Galdós, Benito Pérez. Napoleón en Chamartin [Text]/B. P. Galdós; [Ed.: A. B. Couselo]. – La Habana: Ediciones Huracán: Editorial Arte y Literatura, 1976. – 266 p. – (Episodios nacionales. I (5)). – spa.

Район Чамартін (район сучасного Мадриду за номером 5) отримав свою назву за назвою села Чамартін-де-ла-Роса на північ від Мадрида, що належало герцогам Пастрана-Інфантадо , і де була їх резиденція. Саме Гальдос у своєму романі стверджує , що Наполеон зупинявся у герцогському палаці під час Піренейських війн. У романі «Наполеон у Чамартіні» наш улюбленець Габріель Араселі з'являється у Мадриді і стає учасником підготовки до боротьби та захисту міста від французьких загарбників .Епізод присвячений в основному підготовці до боротьби та захисту міста Мадрида від французьких загарбників.


Galdós, Benito Pérez. Zaragoza [Text] /B. P. Galdós; [Ed.: A. B. Couselo]. – La Habana: Ediciones Huracán: Editorial Arte y Literatura, 1976. – 231 p. – (Episodios nacionales. I (6)). – spa.

В романі «Сарагоса» Гальдос розповідає, як Габріелю Араселі вдається втекти, коли його везуть у полон до Франції, після чого він записується в армію і бере участь у другій облозі (1809) міста, яке минулого року героїчно протистояло облозі французьких військ. І хоча і тут оповідання ведеться від імені головного героя, на відміну від інших романів його особиста доля, його любов до Інеси, його судження та погляди відступають на задній план. Габріель бачить і говорить, як правило, лише те, що Гальдос почерпнув із документальних джерел. Висловлюючись сучасною мовою, Габріель у «Сарагосі» відіграє роль "прихованої камери", що фіксує події та доносить їх до читача-глядача. Цей роман є поєднанням реалістичної розповіді та героїчного епосу, тому що оборона Сарагоси була славетною і трагічною сторінкою історії Іспанії.


Galdós, Benito Pérez. Juan Martín el Еmpecinado [Text] /B. P. Galdós; [Ed.: A. B. Couselo]. – La Habana: Ediciones Huracán: Editorial Arte y Literatura, 1976. – 233 p. – (Episodios nacionales. I (9)). – spa.

В романі «Хуан Мартін ель Емпесинадо» Гальдос розповідає про партизанську війну-герільє, яка займала в опорі Іспанії французькому нашестю дуже важливе місце. В творі виділяється фігура Хуана Мартіна, головнокомандуючого добровольчими силами. Також з великою симпатією автор змальовує героїв з народу, таких як Ель Манко, священик Мосен Антон Тріхуекета та улюбленець партизанів Ель Емпесінадільйо.


Galdós, Benito Pérez. La batalla de Los Arapiles [Text] /B. P. Galdós; [Ed.: A. B. Couselo]. – La Habana: Ediciones Huracán: Editorial Arte y Literatura, 1976. – 329 p. – (Episodios nacionales. I (10)). – spa.

Перша серія історичної епопеї «Національні епізоди» закінчується романом «Бій при Арапілях», що оповідає про спільні дії іспанців та англійської армії. У творі з'являється масштабна фігура герцога Артура Веллслі Веллінгтона. У 1812 році Веллінгтон узяв Бадахос, розбив маршала Мармона під Саламанкою і вступив до Мадрида. Саме підготовка і розвиток цієї знаменитої битви, в якій англійці та іспанці здобули перемогу над французами є предметом розгляду у цьому романі. А завершується роман весіллям головного героя Габріеля Араселі та його коханої Інес, що є символом продовження життя незважаючи ні на які складні та жорстокі виклики долі.


Galdós, Benito Pérez. Un voluntario realista [Text /B. P. Galdós; [Red.: D. P. Rubio]. – La Habana: 8ditorial Arte y Literatura, 1986. – 329 p. – (Episodios nacionales. II ). – spa.

Друга серія «Національних епізодів» зображує боротьбу між реставрованою в Іспанії монархією та її противниками. Починається вона описом евакуації французьких військ з Іспанії та оповідає про події, що сталися до початку карлістської війни. В романі з цієї серії «Доброволець-роялист» оповідається про пригоди та страждання наївного Тіліна, ризника монастиря, через пригоди якого читач поринає у світ придворних інтриг та заколотів фанатиків при знайомому вже нам королі Фердинанді VII.


Galdós, Benito Pérez. Los apostalicos [Text] /B. P. Galdós; [Red.: D. P. Rubio]. – La Habana: 8ditorial Arte y Literatura, 1985. – 327 p. – (Episodios nacionales. II ). – spa.

В романі «Апостоли» другої серії «Національних епізодів» Гальдос показує маловідомий етап з історії Іспанії. У творі детально розкриваються інтриги та політичні маневри прихильників інфанта дона Карлоса, брата Фернандо VII і претендента на призначення спадкоємцем корони . У цьому вирі подій автор змальовує протистояння свого доброго героя Кордеро зі своїм антиподом Сальвадором Монсалудом.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии