* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

середу, 4 січня 2017 р.

Умберто Еко –признаний майстер сучасної світової літератури: до 85-річчя від дня народження


«Кожен раз, коли я починаю писати книгу, я відчуваю себе засудженим до дворічного терміну, тому що книга на кшталт дитині. Спочатку ти повинен дати їй життя, потім дбати про неї, і тільки потім вона починає ходити і, нарешті, говорити»
Умберто Еко








Італійська література по праву займає місце в першому ряду великих світових літератур. Вона з'явилася на європейській арені в кінці XII - початку XIII століття. Витоки італійської літератури сходять до традицій придворної лірики, закладеної сицилійською поетичною школою. На межі XIII і XIV століть виник один з найбільш характерних жанрів італійської літератури пізнього середньовіччя і Відродження - новела. Творчість Данте зіграло вирішальну роль в становленні італійської літератури і італійської мови.
Всьому світу відомі імена видатних італійських письменників і драматургів - Карло Гольдоні, авантюриста Джовані Джакомо Казанови, Альберто Моравіа, Едуардо де Філіппо ...
Серед італійських письменників другої половини ХХ століття, чия творчість відома далеко за межами Італії, особливе місце займає Умберто Еко. Його праці перекладено практично усіма європейськими мовами.
Відомий італійський вчений та один з найпопулярніших письменників сучасної літературі Умберто Еко народився 5 січня 1932 року у містечку Алессандрія (Італії, регіоні П'ємонт). Родинне прізвище Еко (Есо) є акронімом, складеним з перших літер латинського словосполучення «Еx Саelis Оblatus», що означає – «подарунок з неба», яке було дане його дідові міськими урядовцями.
Умберто Еко є сьогодні самим читаним автором у світі. Крім відомих романів «Ім'я рози» (1980), «Маятник Фуко» (1988), «Острів напередодні» (1994) і  «Бавдоліно» (2000) його перу також належать книги з історії культури Середньовіччя, проблемам семіотики…




Проект «Історія європейської цивілізації»

При створенні цього надзвичайного проекту його упорядник – видатний вчений-філософ, літературний критик, письменник Умберто Еко – керувався мультидисциплінарним принципом: Історія, Філософія, Міфологія та Релігія, Образотворче мистецтво, Література, Наука і Техніка, Музика. Статті до дисциплін написані провідними італійськими фахівцями у кожний галузі.
Проект охоплює період від античних часів до ХХ століття і поділений на три основних блоки: Античність, Середньовіччя і Сучасність.



Історія європейської цивілізації. Рим / за ред. Умберто Еко; пер. з італ. Л.Д. Ципоренко, Г.В. Рудницької, О.С. Гавенко, О.В. Сминтина,  Ю.В. Григоренко,  В.О. Пшоняк, Д.В. Кіосак; худож.-оформлювач Г.В. Кісель. – Харків : Фоліо, 2015. – 1031 с. : іл.
Це видання – сучасний підручник історії Європи, в якому представлена повна картина політичного, військового та культурного світу Стародавнього Риму. Праця охоплює період античності від середини VIII ст. н.е. ( з часів першої урбанізації) і до падіння Римської імперії у V ст. н.е.



Історія європейської цивілізації. Греція / за ред. Умберто Еко; пер. з італ. О.В. Сминтина, І.С. Горкова, О.О. Феденко, С.А. Кулініч, Ю.В. Григоренко, І.В. Раєвська, В.Оо. Пшоняк, І.М. Потапова, О.А. Юдін, Д.Ю. Кондакова; худож.-оформлювач Л.П. Вировець. – Харків : Фоліо, 2016. – 1159 с. : іл.
Це сучасна енциклопедія історії Європи, яка надає повну картину політичного, військового та культурного світу Стародавньої Греції від початку палацової фази мінойської цивілізації до завершення Ахейської війни, останньої спроби відкритого повстання проти Риму (146 рік до н.е.).


Еко Умберто. Як написати дипломну роботу : гуманітарні науки / пер. за ред. О. Глотова. – Тернопіль : Мандрівець, 2007. – 224 с.
Ця книга – водночас і підручник, і шпаргалка, і філософський трактат, і збірка гуморесок, і книга життя вченого. Нею можна спокійно користуватися за прямим призначенням – і не лише тим, хто збирається писати дипломну роботу. Прочитавши цю книгу, інтелектуальну насолоду одержить кожна освічена людина.







Романи Умберто Еко

Эко У. Имя розы : детектив.  / пер. с итал. Е.А. Костюкович. – Москва : Книжная палата, 1989. – 496 с. – (Популярная библиотека).
Перевод романа с итальянского Е.А. Костюкович был отмечен как лучший перевод 1988 года в журнале «Иностранная литература», в котором роман Умберто Эко «Имя розы» публиковался в сокращенном варианте. Действие происходит в средневековом монастыре.






Еко У. Ім'я рози : роман / пер. з італ., передмова і глосарій М.І. Прокопович; худож.-оформлювачі Б.П. Бубліик, В.А. Мурликін. – Харків : Фоліо, 2006. – 575 с. – (Бібліотека світової літератури).
«Ім'я рози» - перший роман видатного італійського письменника, вченого і філософа Умберто Еко. Опублікований у 1980 році, він відразу ж став супербестселером. Книгу перекладено багатьма мовами і сьогодні вона вважається класикою світової літератури. «Ім'я рози» - захоплююча детективна історія, органічно вплетена в реальні історичні події ХIV століття.



Еко У. Ім’я рози : роман : нова авторська редакція 2012 р. / У. Еко; пер. з італ. і глосарій М.І. Прокопович; худож.-оформлювач О.М. Іванова. – Харків : Фоліо, 2013. – 766 с. – (Карта світу).
«Іноді у письменників буває так, як у дантистів – пацієнт відчуває у роті щось немов кам’яну брилу, та варто лиш легенько пройтися бором, і всю важкість як рукою зняло. Досить усунути одне слово, щоб набув легкості цілий абзац…»





Еко У. Маятник Фуко : роман / Умберто Еко; пер. з італ. М.І. Прокопович; худож.-оформлювач О.М. Іванова. – Харків : Фоліо, 2014. – 607 с. – (Карта світу).
Історико-детективно-філософсько-пародійний роман.  Назва твору походить від фізичного досліду, проведеного вченим Леоном Фуко у 1851 році, який за допомогою маятника довів, що Земля обертається навколо своєї осі.
До редакції міланського видавництва «Гарамон», де працюють три інтелектуали з енциклопедичними знаннями – Казобон, Якопо Бельбо та Діоталлеві, полковник у відставці Арденті приносить рукопис своєї книги, у який він начебто розкрив таємницю ордену тамплієрів…

Еко У. Острів напередодні : роман / Умберто Еко; пер. з італ. Ю.В. Григоренко; худож. – оформлювач Л.П. Вировець. – Харків : Фоліо, 2016 . – 412 с. – (Карта світу).
ХVII століття. Роберто де ла Грів після корабельної аварії потрапляє на «Дафну» - корабель, що застряг на мілині в лагуні невідомого острова у Тихому океані, на якому, на перший погляд, нікого немає…






Еко У. Бавдоліно : роман / пер. з італ. М. Прокопович; худож.-оформлювач Б.П. Бублик. – Харків : Фоліо, 2013. – 444 с. – (Бібліотека світової літератури)
Це гостросюжетна проза, історичним фоном є Хрестові походи, легенда про християнське царство на Сході, сказання про пошуки Грааля. Підліток на ім’я Бавдоліно випадково зустрічає імператора Священної Римської імперії Фрідріха І Барбаросу та допомагає йому вибратися з лісу, в якому той заблукав. Ця зустріч стає початком неймовірних пригод, які «переслідують» Бавдоліно протягом майже 50 років.



Еко У. Таємниче полум’я цариці Лоани : ілюстрований роман / Умберто Еко; пер. з італ. Ю. Григоренко; худож.-оформлювач О.М. Артеменко. – Харків : Фоліо, 2012. – 412 с.
Джамбатиста Бодоні на прізвисько Ямбо  внаслідок інсульту втрачає свою епізодичну пам'ять. Він не може згадати свого власного імені та рідню, проте, добре пам'ятає все те, що колись прочитав. Щоб довідатись більше про своє минуле, Ямбо вирішує поїхати до маєтку, де він провів своє дитинство…




Еко У. Празький цвинтар : роман / Умберто Еко; пер. з італ. Ю.В. Григоренко; худож.-оформлювач О.М. Артеменко. – Харків : Фоліо, 2012. – 633 с. – (Карта світу).
Як стверджує Умберто Еко: "…персонажі цього роману невигадані. Усі вони, за винятком головного персонажа Сімоне Сімоніні, жили в реальному житті, в тому числі його дід, автор таємничого повідомлення абату Баруелло, що дало початок сучасному антисемітизму ".





Еко У. Номер нуль : роман / Умберто Еко; пер. з італ. Ю.В. Григоренко; худож.-оформлювач Л.П. Вировець. – Харків : Фоліо, 2015 . – 191 с. – (Карта світу).
У січні 2015 року побачив світ новий роман Умберто Еко «Номер нуль». Події в ньому відбуваються у недалеку епоху – у Мілані 90-х років ХХ століття…








Екранізація однойменного роману

Жанр – драма
Режисер – Жан-Жак Анно
Країна – Франція, Італія, ФРГ
Рік – 1986
1327 рік. В Європі - епоха великого сум'яття. Францисканський чернець Вільям Баскервильский розслідує серію трагічних і таємничих смертей ченців в бенедиктинському монастирі на півночі Італії…





Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии