* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

вівторок, 4 лютого 2020 р.

«Так ніхто не кохав. Через тисячі літ лиш приходить подібне кохання…»: 15 романтичних історій зі сторінок світової літератури до Дня святого Валентина


«Найбільше щастя в житті - це впевненість, що тебе люблять» Віктор Гюго


Багато століть 14 лютого відзначається День святого Валентина, або День закоханих. 
Історія цього свята надзвичайно романтична і оповита легендами, а назва походить від святого Валентина, якого згадує цього дня під час літургії Католицька церква. 
Існують дві версії святкування Дня святого Валентина 14 лютого. За однією з них, в цей день в язичницькі часи влаштовувався своєрідний молодіжний фестиваль. Дівчата кидали в посудину гарно оформлені листи, а юнаки витягували їх, і таким чином вибирали собі подругу. А по середньовічній легенді, в цей день підбирають собі пару птиці, і ліси наповнюються дзвінкими пташиними голосами. Є краса природи, краса слова, краса почуттів, краса вчинків. Саме на шляху до Краси й народжуються шедеври художнього слова…




Вільям Шекспір «Ромео і Джульєтта»


«Ромео і Джульєтта» - одна з найбільш поетичних трагедій великого англійського драматурга Вільяма Шекспіра. Вперше трагедія «Ромео і Джульєтта» у друкованому вигляді з’явилася в 1597 році. До появи шекспірівської трагедії було написано чимало творів на цей популярний сюжет. Вперше літературна обробка цієї старовинної легенди була здійснена в 1476 році італійським новелістом Мазуччо. Згодом його співвітчизник Луїджі да Порто написав «Історію двох шляхетних закоханих», в якій головні герої одержали нові імена - Ромео і Джульєтта. Протягом XVI століття цей сюжет набув великої популярності не тільки в самій Італії, але й у Франції, Іспанії, Англії. Але тільки історія, яку ось уже шосте століття розповідає геніальний Вільям Шекспір, і досі залишається неперевершеною. Перший переклад трагедії «Ромео і Джульєтта» українською мовою зробив видатний письменник  Пантелеймон Куліш.

«Вона вчить сьвіточі яснїш палати.
Її краса висить на щоках ночи,
Мов дорогий рубін у-в усї Неґра.
Краса се за богата задля вжитку
І за коштовна для землї. Неначе
Снїжна голубка серед галок стада,
Так між подругами вона білїє.
Скінчить ся сей танець, до неї полену,
І тілько приторкнусь, нове життє зачну.
Чи я любив коли? Нї, божевільні очи:
Не бачив я краси аж до сієї ночи!..»


Жанр - драма
Режисер - Франко Дзеффіреллі
 Рік - 1968
Дія відбувається у Вероні за часів Раннього Відродження. На ринковій площі зустрічаються слуги двох знатних родин Монтеккі і Капулетті, які ворогують між собою. У будинку Капулетті готується сімейне свято, на якому випадково Ромео зустрічається з дочкою Капулетті - Джульєттою.









Джейн Остін «Гордість та упередження»



«Гордість та упередження» - найвідоміший роман популярної британської письменниці Джейн Остін «Гордість та упередження» вийшов в світ 28 січня 1813 року. Закохані серця часом легко долають соціальні бар’єри, але не завжди можуть обійти стіни власної гордості, звичайних непорозумінь, а інколи й упередженості. 21-літня Джейн Остін змогла так майстерно викласти у романі сподівання й розчарування, турботи й почуття закоханих Елізабет і містера Дарсі, що її книгу і сьогодні із захопленням читають мільйони читачів різних поколінь. Роман вирізняється зворушливою романтичністю, легким гумором, психологічно точно виписаними портретами героїв.  Перше знайомство героїв роману багатого аристократа Дарсі та дочки провінційного поміщика Елізабет не обіцяло серйозних почуттів між ними. Дарсі поставився до сім’ї Елізабет зверхньо, з упередженістю, і дівчина відповіла йому так само. Це і стало головною перешкодою у їхніх відносинах. Навіть тоді, коли вони зрозумілі, що не можуть жити один без одного, їм не просто було зламати свою гордість, щоб відкрити серця коханню.


Жанр - драма
Режисер - Саймон Лентон
 Рік - 1995
Дія відбувається на початку XIX століття. У містера і місіс Беннет п'ять незаміжніх дочок. Коли в окрузі з'являється багатий молодий чоловік містер Бінглі, він не просто зачарований старшої з сестер Беннет Джейн, а по-справжньому закохується з першого погляду.








Александр Дюма-син «Дама з камеліями»


«Дама з камеліями» - знаменитий твір французького письменника Александра Дюма-сина.  Роман «Дама з камеліями» був виданий в 1848 році і оповідає про любов між красивою паризькою куртизанкою Маргаритою Готьє і молодим, романтичним Арманом Дювалем. Прототипом Маргарити стала кохана Александра Дюма-сина Марі Дюплессі. Її називали найелегантнішою жінкою Парижа. Цей роман надихнув знаменитого італійського композитора Джузеппе Верді на створення опери «Травіата», яка була вперше поставлена 6 березня 1853 року в театрі Ла Феніче у Венеції.
 «Одного разу молода людина проходить вулицею, зустрічає жінку, дивиться на неї, обертається, йде далі. Він не знає цієї жінки, у неї є свої радості, смуток, кохання, в яких він не бере ніякої участі… Він не існує для неї… Минають тижні, місяці, роки і раптом несподівано, йдучи кожен по призначеному їм особливому шляху, за дивною логікою подій вони стикаються віч-на-віч…»


Жанр - драма
Режисер - Десмонд Девіс
Рік - 1984
Фільм знятий за однойменним романом Александра Дюма-сина.











Генрі Райдер Гаггард «Прекрасна Маргарет»


«Прекрасна Маргарет» -  один з відомих історико-пригодницьких романів англійського класика Генрі Райдера Гаггарда, написаний в 1907 році. Події відбуваються в Англії кінця XV століття. Маргарет Кастелл, дочку багатого купця Джона Кастелла, вважають найкрасивішою дівчиною у всій окрузі. Її серце належить Пітеру Бруму, бідному хлопцеві, який втратив свого батька за трагічних обставин. Любові двох молодих людей загрожує небезпека: підступний маркіз Морелла викрадає дівчину і за допомогою хитрості відвозить її в Гранаду. Пітер вирушає на пошуки коханої. Але перш ніж відшукати свою прекрасну Маргарет, відновити честь і справедливість, юнакові доводиться подолати безліч небезпечних і смертельних випробувань.





Гелена Мнішек «Прокажена»


«Прокажена» - популярний роман польської письменниці Гелени Мнішек побачив світ у Варшаві в 1909 році. Перед читачем розгортається захоплююча картина життя польської аристократії на початку ХХ століття. У центрі роману «Прокажена»  - історія кохання магната Вальдемара Міхоровского до юної дівчини з шляхти Стефанії Рудецької. Дія розгортається на тлі колоритних пейзажів і реалій польського садибного побуту минулої епохи.






Жанр - драма
Режисер - Єжи Гоффман
Рік – 1976
Дія фільму розгортається в Польщі на початку XX століття. Молода і бідна дворянка Стефанія Рудецька вчить дівчинку Люцію з дуже знатної родини…









Михайло Коцюбинський «Тіні забутих предків»



«Тіні забутих предків»  - повість Михайла Коцюбинського, написана під враженням його перебування на Гуцульщині в 1911 році. Повертаючись з Італії влітку 1910 року, Михайло Коцюбинський заїхав у карпатське село Криворівню. Короткі відвідини того краю з мальовничою природою та первозданним побутом мешканців гір не дали письменнику досить матеріалу для твору, проте бажання написати про «незвичайний казковий народ», гуцулів, не полишило його. Коцюбинський ще раз відвідав гуцульський край, де вивчав звичаї, побут, фольклор його мешканців. Враження від «чарівного полону» горян лягли в основу повісті «Тіні забутих предків», яка була видана в 1912 році.  У творі розповідається про кохання гуцулів Івана й Марічки з ворогуючих родів.
«Іван слухав тоненький дівочий голос і думав, що вона давно вже засіяла співанками своїми, що їх спивають лісі й сіножаті, груні й полонини, дзвонять потоки і виспівує сонце… Але прийде пора, він поверне до неї, і вона знов позбирає співанки, що було одбуть чим весілля…».


Жанр - драма
Режисер - Сергій Параджанов
Рік - 1964 
Іван та Марічка ростуть і проводять багато часу разом і закохуються одне в одного. Однак їхня рідня обурена цими стосунками, пам'ятаючи про ворожнечу родів. Марічка передбачає, що їм не бути парою…








Решат Нурі Гюнтекін «Пташка співуча»


«Пташка співуча» - перший і найвідоміший роман Решата Нурі Гюнтекіна, який був виданий в 1922 році і відразу приніс автору популярність і майже протягом століття залишається улюбленим у читачів багатьох країн. І справді, не може не захопити доля юної примхливої дівчинки Фаріде, в якій прокидається перше почуття до Кямрана і яка під впливом ревнощів різко змінює свою долю: стає вчителькою початкової школи в гірському селі. Відтепер її життя - це низка неочікуваних поворотів, пригод та переживань. Кохання та зрада, біль та радість, сльози та надія на щастя - такі вічні теми, яким присвячений цей роман, визнаний класикою світової літератури.
«…В горах росте одна трава…Якщо весь час вдихати аромат цієї трави, то людина вже нічого не відчуває.. Ось так інколи, бажаючи знову повернути здатність відчувати чарівний аромат, ми починаємо шукати інші квіти, вдихати інший запах, навіть якщо то запах «жовтої квітки»…».


Жанр - драма
Режисер - Осман Ф. Седен
Рік – 1986
Фільм знятий за мотивами однойменного роману Решата Нурі Гюнтекіна.











Олександр Грін «Червони вітріла»



«Червони вітріла» - 23 листопада 1922 року Олександр Грін завершив найвідоміший свій твір - «Червоні вітрила». Автор присвятив повість своїй дружині Ніні Миколаївні. Її вважають прообразом головної героїні - Ассоль. Коли Ассоль було вісім років, старий казкар Егль передбачив їй, що одного разу за нею прибуде принц на кораблі з червоними вітрилами і відвезе її в далеку країну. Ним став Артур Грей, капітан трищоглового «Секрету», який побачивши дівчину полюбив її. Корабель під червоними вітрилами підійшов до Каперні, де жила Ассоль…
«Коли для людини головне - отримувати найдорожчий п'ятак, легко дати цей п'ятак, але коли душа таїть зерно полум'яної рослини - дива, зроби їй це диво, якщо ти в змозі. Нова душа буде в нього й нова в тебе ... Але є менші чудеса: усмішка, веселощі, прощення і - вчасно сказане, потрібне слово ... »

Жанр - мелодрама
Режисер - Олександр Птушко
Рік – 1961
Екранізація однойменної повісті-феєрії Олександра Гріна.









Френсіс Скотт Фіцджеральд «Великий Гетсбі»


«Великий Гетсбі» - роман американського письменника Френсіса Скотта Фіцджеральда вийшов у виданні компанії «Сини Чарлза Скрібнера» 10 квітня 1925 року. Дія роману «Великий Гетсбі» відбувається у вигаданому містечку Вест-Егг на Лонг-Айленді влітку 1922 року і обертається навколо таємничого молодого мільйонера Джея Ґетсбі та його дон-кіхотського кохання до вродливої Дейзі Б'юкенен.
«У музичному салоні Гетсбі увімкнув невеличку лампу біля піаніно. Він тремтячою рукою прикурив Дейзі сигарету і сів разом з нею на кушетку в дальньому кутку кімнати, куди не сягало жодне інше світло, окрім відбитих начищеним паркетом відбитків з яскраво освітленого холу…
Коли я підійшов попрощатися, то помітив вираз розгубленості, що повернувся на обличчя Гетсбі, так, начебто він знову засумнівався у реальності свого теперішнього щастя. Майже п’ять років! Мусили бути моменти, навіть сьогодні, коли Дейзі не дотягувала до його мрій – не з власної вини, а просто через колосальну життєздатність його ілюзій. Вона переросли її, переросли усе. Він весь віддався творчій пристрасті, щомиті вдосконалюючи коханий образ, прикрашаючи його кожною барвистою пір’їною, що потрапляла йому під руку.  Ніщо, створене з плоті й крові, не може перевершити той примарний образ, який створює сама людина у глибині свого серця…»


Жанр - драма
Режисер - Баз Лурманн
Рік - 2013
Нік Керравей - випускник Єльського університету і ветеран Першої світової війни. Улітку 1922 року він приїздить до Нью-Йорка, де оселяється у невеликому будинку на Лонг-Айленді, поряд з розкішною віллою дуже заможного і надзвичайно таємничого Джея Гетсбі…






Маргарет Мітчелл «Віднесені вітром»


«Віднесені вітром» -  всесвітньовідомий твір американської письменниці Маргарет Мітчелл. Роман «Віднесені вітром» вийшов друком 30 червня 1936 року і став одним із найвідоміших бестселерів американської літератури. Вже до кінця року було продано понад мільйон примірників. Наступного року роман отримав Пулітцерівську премію. Це неймовірна історія кохання і боротьби за життя в такий складний період, як війна. Дія відбувається на Півдні США під час Громадянської війни 1861-1865 років та повоєнної Реконструкції. Головне в романі - тема загальнолюдських цінностей і долі людей, захоплених могутнім виром історичних подій.





Жанр - драма
Режисер - Віктор Флемінг
Рік -1939
На тлі громадянської війни в США розгортаються складні особисті стосунки між мешканкою Півдня Скарлет О'Хара та Реттом Батлером.










Еріх Марія Ремарк «Три товариші»



«Три товариші» - твір видатного німецького письменника-романіста Еріха Марії Ремарка належить до золотого фонду світової літератури ХХ століття. Роман «Три товариші» був опублікований в датському видавництві Gyldendal під назвою «Kammerater» в 1936 році. Міцна дружба, справжня любов і щира радість від простого «бути» - це те, чим живуть герої Ремарка. три товариші, які пройшли страшними стежками Першої світової, таки знаходять у собі сили й сміливість жити далі й насолоджуватися тим, що дарує новий день. Роберт, Отто, Готфрід і прекрасна Пат - їхні долі сплелися на сторінках роману. Справжня чоловіча дружба, шалена любов, щастя від кожного прожитого дня і жах від вимушеної трагічної розлуки…




Жанр - драма
Режисер - Френк Борзейл
Рік - 1938
Німеччина після Першої світової війни. Три шкільних, а потім і фронтових товариша - Роберт, Готтфрід, Отто - працюють в майстерні по ремонту автомобілів ...








Франсуаза Саган «Невиразна усмішка»



«Невиразна усмішка» - зворушливий роман французької письменниці Франсуази Саган побачив світ в 1955 році.  Франсуаза Саган вивела жанр жіночого роману на новий рівень, адже для неї не існує стандартних схем у відтворенні чуттєвого світу взаємин чоловіків та жінок, натомість її цікавлять любовні трикутники та чотирикутники, парадоксальність і багатогранність кохання. Стиль письменниці емоційно наснажений й витончений. Вона пише про любов так, що її не можливо не відчути повною мірою.
«Я сказала собі: «Отже я кохаю його». Мабуть, це кохання не є чимось більшим, аніж думка: «Я кохаю його». Лише думка. Але мабуть, тільки в ній був мій порятунок…  Іноді я прокидалася посеред ночі з пересохлим ротом, і щось умовляло мене знову заснути, знову поринути в теплоту, несвідомість, що була моєю єдиною перервою… Моя пам'ять і моя уява ставали лютими ворогинями. Я бачила перед собою обличчя Люка, Канни, те, що було й що могло бути… Я підводилася, починала міркувати» «Це я, Домініка. Я кохаю Люка, який мене не кохає…».




Ерік Сігал «Історія кохання»



«Історія кохання» - повість американського письменника Еріка Сігала, що вийшла в світ 14 лютого 1970 року і принесла популярність автору. Книга стала бестселером. Це історія про зворушливе кохання двox cтудeнтiв. Oлiвep нaщaдoк аристократичного ciмeйcтвa, a Джeннiфep - дoчкa iтaлiйcькoгo eмiгpaнтa. Джeннiфep вiднocилacя дo poмaну, як дo лeгкoгo флipту. Aлe згoдoм любoв пoвнicтю зaxoплює їx oбox… Через сім років творець «Історії кохання» написав продовження - «Історія Олівера».
«Кохання - це коли, ні про що не шкодуєш…»





Жанр - драма
Режисер - Артур Хіллер
Рік – 1970
Олівер Барретт IV в бібліотеці Редкліффского коледжу зустрічає Дженніфер Каваллері, дотепну студентку коледжу…







Коллін Маккаллоу «Ті, що співають у терні»



«Ті, що співають у терні» - роман-бестселер 1977 року австралійської письменниці Коллін Маккаллоу. «Ті, щоспівають у терні» одна із найвідоміших романтичних історій у світі про три покоління родини австралійських емігрантів, про людей, які шукають своє щастя.
«Є легенда про пташку, що співає лише раз у житті, співає милозвучніше за будь-яку істоту на всій землі. Щойно покинувши гніздо, ця пташина шукає тернину і не заспокоїться, аж поки не знайде. А потім, співаючи серед нещадно гострих гілок, врешті-решт наштрикується на найдовшу та найгострішу колючку. Помираючи, вона долає біль і своїм співом перевершує жайворонка та солов’я. Лиш одна бездоганно-прекрасна пісня, ціна якої - життя. Але її заціпеніло слухає увесь світ, а Бог на небесах - усміхається. Бо найкраще досягається ціною великого болю… Принаймні так легенда каже».


Жанр - драма
Режисер - Деріл Дьюк
Рік – 1983
Екранізація відомого бестселера Колін Маккалоу розповідає про епічну історію життя сім'ї Клірі, яка переїхала з Нової Зеландії на ранчо в Австралії.










Габріель Гарсія Маркес «Кохання під час холери»



«Кохання під час холери» - називають «найоптимістичнішим» з романів Габріеля Гарсія Маркеса. Роман «Кохання під часхолери»  був опублікований в 1985 році і став першим твором письменника після присудження йому Нобелівської премії з літератури. Це зворушлива історія кохання, яке перемагає все - час і простір, життєві негаразди і навіть недосконалість людської душі. Колись головна героїня роману Ферміна Даса знехтувала юнацькою любов’ю Флорентіно Аріси і стала дружиною поважного доктора. Але Флорентіно чекає свого часу - цілих 54 роки… Здається, у нього вже зовсім не залишилося часу, і все ж він домагається свого - і двоє літніх людей, які окремо прожили свої повноцінні життя, нарешті все ж з’єднується. Вони вирушають у круїз на кораблі, що належить Арісі, а щоб уникнути зайвих зупинок для митних перевірок і пересудів, вивішують прапор, який означає, що на судні - хвороба. Однак з таким прапором їх не пускають ні до одного порту. І вони пливуть і пливуть…
«Вони не почували себе щойно одруженими молодятами, як припускали капітан та Сенаїда, і ще менше - пізніми коханцями. Було так, ніби вони вже здолали круту голгофу подружнього життя і тепер ішли просто до суті кохання. Йшли мовчки, мов старе подружжя, що обпіклося на житті й було непідвладне пасткам пристрасті, непідвладне брутальним насмішкам ілюзій та міражам розчарувань – всій мінливій настроєності кохання. Бо вони прожили разом досить, аби зрозуміти, що кохати можна коли завгодно й де завгодно…»


Жанр - мелодрама
Режисер - Майкл Ньюелл
Рік - 2007
Муки кохання не тривають вічно. Та юний посильний Флорентіно Аріза пообіцяв красуні Ферміні Дазе вічно кохати її і мучився своєю пристрастю п'ятдесят чотири роки. Він проніс своє кохання через все життя, хоча часом воно було не краще, ніж епідемія холери…

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии