* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

середу, 20 липня 2022 р.

До Дня спогадів про улюблені книги


31 липня - День спогадів про улюблені книжки


Це свято встановили учасники Міжнародного книжкового інтернет-форуму, і є свідченням того, що шанувальники і цінителі літератури ще не перевелися в нашому дуже стрімкому і технологічному сторіччі. І ніякий супер швидкий і самий інформаційний інтернет не може замінити процесу пізнання світу через твори видатних і самобутніх авторів, які і формують духовне життя людини.

Книжкам, що згодом стали бестселерами, іноді доводилося важко пробиватися до читачів. Книгу «Віднесені вітром» Маргарет Мітчелл відмовилися публікувати у 38 видавництвах. 30 відмов отримав і Стівен Кінг з його першим твором «Керрі». Джоан Роулінг з романом «Гаррі Поттер і філософський камінь» почула негативну відповідь 12 разів.


Пропонуємо добірку бестселерів, що написані різними і несхожими авторами. Але творчість кожного із них є яскравою подією не тільки для свого часу, але й для інших нових поколінь книголюбів.


Bradbury, Ray. Fahrenheit 451 [Text] / R. Bradbury. – [London]: Harper Voyager, [2008]. – 227, [13] p.

«451° за Фаренгейтом» (1953) Рея Бредбері – науково-фантастичний роман, один із самих знакових творів письменника, що приніс йому світову популярність. Філософська антиутопія малює непривабливу і безрадісну картину розвитку постіндустріального суспільства. Чому пожежники спалюють будинки, а не гасять пожежі? Чому люди не читають книги, не ходять пішки і майже не спілкуються?.. Дізнатися про це та багато ще про що можна, прочитавши цей твір, який не втрачає своєї актуальності та залишається цікавим для кожного наступного покоління вже майже 70 років. Незабаром після першого видання роману видавництво Ballantine Books випустило додаткову спеціальну серію: 200 екземплярів роману були обгорнуті обкладинкою з матеріалу на основі азбесту з винятковими протипожежними властивостями.


King, Stephen. Carrie [Text] / S. King; Introd. by T. King. – [New York]: A Plum Book, [1991]. –XVIII,154 p.: ill. - (The Stephen King Collector Edition). – eng. 

«Керрі» (1974) - перший роман американця Стівена Кінга, написаний в жанрі містичного жаху. Маленьке провінційне містечко в Новій Англії стає «мертвим містом». На вулицях лежать трупи, над будинками вирує смертоносне полум'я. І весь цей жах вогняного Апокаліпсису - справа рук однієї людини, дівчини Керрі, жалюгідного, заляканого підлітка. Довгі роки дрімав у Керрі талант телекінезу, щоб якось прокинутися. І тоді до містечка прийшла смерть…


King, Stephen. The Shining [Text] / S. King; Introd. by K. Follett. – [New York]: A Plum Book, [1991]. –XVIII, 418 p.: ill. - (The Stephen King Collector Edition). – eng.

«Сяйво» (1977) - роман Стівена Кінга, написаний в жанрах психологічного жаху і готичної літератури. Сам письменник вважає цей роман своєю першою по-справжньому дорослою авторською роботою. Назву книги автору підказав Джон Леннон своєю піснею «Instant Karma!», в якій містяться слова «We all shine on…» (Всі ми сяємо…). Жах усю зиму панує в занесеному снігами, відрізаному від світу готелі, де можна опинитися віч-на-віч з безжалісними і дуже небезпечними привидами.


Adams, Douglas. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy [Text] / D. Adams. –Copyright. – New York; London: Pocket Books, [1985]. - 215, [9] p. – (Pocket Books Fiction). – eng.

«Путівник по Галактиці для тих, хто мандрує автостопом» (1979) - знаменитий гумористичний фантастичний роман британського письменника Дугласа Адамса, завдяки якому автор став самим молодим письменником, що отримав престижну премію «Golden Pen» у 1984 році (премія за 1 000 000 проданих книг). В 1996 році «The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy» займає 24 місце у списку «Сто Величніших книг Сторіччя» від «Waterstone’s Books/Channel Four». 


Adams, Douglas. The Restaurant at the End of the Universe [Text] / D. Adams. – Copyright. – New York; London: Pocket Books, [1985]. – 250, [4] p. – (Pocket Books Fiction). – eng. 

На початку 80-х років він пише як продовження ще два романи «Ресторан в кінці Всесвіту» (1981) і «Життя, Всесвіт і все інше» (1982). Для тих, хто любить фантастику з пригодами, неймовірними ситуаціями, з гумором і сарказмом, напевно, буде цікаво познайомитися з цим, безперечно, дуже своєрідним письменником, а також спробувати зрозуміти специфічний англійський гумор. А можливо і не зрозуміти…Але негативний результат-це теж результат…


Adams, Douglas. Life, the Universe and Everything [Text] / D. Adams. –Copyright. – New York; London: Pocket Books, [1985]. – 227, [9] p. – (Pocket Books Fiction). – eng.







Kundera, Milan. Die unerträgliche Leichtigkeit des Seins [Text]: Roman / M. Kundera; Aus dem Tschechischen von S. Roth. – [GmbH]: Fischer Taschenbuch Verlag, [2009]. – 453, [11] s. – ger.

Постмодерністський роман «Нестерпна легкість буття» (1984) – самий знаменитий роман чеського письменника Мілана Кундери, який з 1971 року проживає у Франції і пише як чеською, так і французькою мовами. У творі описуються трагічні події, що відбувалися у Празі в 1968 році. На їхньому тлі автор досліджує життя пересічних людей з дуже непростими стосунками, де кохання , можливо , і не кохання, де є підступність і гіркота від страшних розчарувань, коли дійсність виявляється зовсім не схожою на ту, що герої собі уявляли. Але з буденного сум’яття і складається життя людини, на яке витрачається стільки душевних та фізичних сил, що інколи здається, що ні в чому немає сенсу…


Nesbo, Jo. Knife [Text] / J. Nesbo; Transl. from the Norvegian by N. Smith. – [ London : Vintage, [2020]. – 623, [10] p.: ill. – (A Harry Hole Thriller). – eng. 

Детективний трилер «Ніж» (2019) - останній роман дуже популярного в наш час норвезького письменника Ю Несбьо із захоплюючої серії про інспектора Харрі Холе. Відомий роковий музикант, вокаліст та автор пісень Ю Несбьо у 1997 році почав писати детективи, якими зачитуються шанувальники цього жанру у всьому світі. Його твори –це міцне сплетіння злочину, розслідування, соціально-побутових проблем та філософських роздумів про людське життя. І запропонований вам роман «Ніж» не є виключенням .В Осло вчинено жорстоке вбивство. А інспектор Холе очолює не розслідування, а список підозрюваних…Отже він почитає свій власний пошук злочинця. А, може, це він сам і є…

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии