* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

неділю, 25 вересня 2022 р.

Магія голосу. Місяць і зорі Анатолія Солов'яненка: до 90-річчя від дня народження


Співуче прізвище певним чином вплинуло на долю митця, якого називали «український соловейко». Бо ж здавна кажуть, як корабель назвеш, так він і попливе.





Анатолій Борисович Солов’яненко родом з Донбасу. Народився 25 вересня 1932 року в сім'ї шахтаря. Після школи вступив до Донецького політехнічного інституту на гірничо-механічний факультет. Закінчив у 1954 році аспірантуру і залишився на кафедрі графіки та нарисової геометрії  викладачем-асистентом. Студенти навіть не здогадувалися, що їхній суворий педагог протягом десяти років розриває своє серце, займаючись наукою (йому пророкувалит кар’єру вченого) і мріючи про сцену (щодня беручи уроки вокалу в знаментого тенора – соліста Донецької опери Олександра Коробейченка). Проте в концертах художньої самодіяльності Анатолій Борисович брав участь, але тільки дуже близькі люди знали, що спів для Солов’яненка – аж ніяк не хобі, а потреба душі. І коли у нього з’явився шанс круто змінити своє життя, він зважився на цей крок.

У 1962 році викладач політеху взяв участь у концерті художньої самодіяльності Донецької області у Києві, де виконав кілька романсів, зокрема романс «Розвійтеся вітром» Я. Степового на слова І. Франка.У липні цього ж року бере участь у концерті під час Всесвітнього конгресу профспілок...

Відтоді почалася його блискавична кар’єра співака: Анатолія Солов’яненка обирають для стажування в міланському театрі «Ла Скала», де він півроку навчався співу у знаменитого співака Дженнардо Барра , далі з успіхом виступив в програмі конкурсу вокалістів « Неаполь проти всіх» і дістав запрошення від керівництва Київської опери. 22 листопада 1963 року відбулася прем’єра опери «Ріголетто» Дж. Верді, в якій лірико-драматичний тенор Анатолій Солов’яненко виконав партію герцога Мантуанського.

Світові знавці оперного співу визнали, що виконання Солов'яненком партії герцога в «Ріголетто» Дж. Верді було найкращим – вершиною майстерності. Знамениті тенори Пласідо Домінґо і Лучано Паваротті вважали, що майстерність Солов'яненка не поступалась їхній власній.

У 1967 році Анатолій Соловяненко за визначні мистецькі досягнення був удостоєний звання заслуженого артиста УРСР, у 1975 році – народного артиста СРСР. У 1997 році Анатолій Соловяненко отримав Державну премію України імені  Т. Г. Шевченка.

Кілька сезонів український співак виходив на сцену нью-йоркського «Метрополітен-опера» – він виконував головні партії в операх Р. Штрауса, Дж. Верді, П. Масканьї.

У репертуарі Анатолія Солов’яненка налічувалося понад 20 партій в операх українських та зарубіжних композиторїв, серед них – Фауст (в однойменній опері Шарля Гуно), Альфред («Травіата» Дж. Верді), Надір («Шукачі перлин» Ж. Бізе), Рудольф («Богема» Дж. Пуччіні) та ін.

Особливо дорогою для артиста була партія Андрія з опери С. Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм».

«У ній багато простору для голосу, - говорив Солов'яненко, – все дуже вокальне, все легко співається. Тут органічно сплетені лірика і драматизм. А скільки людяності, справді народної краси!».

Все, що наполегливо шукав в українській народній пісні та українському романсі, – задушевність, ліричну простоту і природність, щирість почуттів, – він переніс у партію Андрія, і вона засяяла до того незнаними гранями завдяки талантові співака.

Гастролі з оперними виставами та концертними програмами з успіхом проходили в

Болгарії, Румунії, Німеччині, Японії, Австралії, Канаді...

Від 1993 року  Анатолій Борисович Солов’яненкодо займався виключно концертною діяльністю в Україні та за кордоном.

Саме за голосом Анатолія Солов’яненка Україну впізнають у світі. Він був з сузір’я українських співаків, таких як Олександр Мишуга, Соломія Крушельницька, Борис Гмиря, Євгенія Мірошниченко, завдяки яким світ дізнавався про українську культуру, про незрівнянну красу пісенної творчості українського народу.

29 липня 1999 року видатний український співак пішов у засвіти...

Народному артисту України Анатолію Борисовичу Солов’яненко посмертно присвоєно звання Герой України. Сяє на зоряному небосхилі планета 6755, що носить його ім’я – «Солов’яненко». «Золотий голос України» не знає кордонів ані в часі, ані в просторі. До того ж, театральна династія Солов’яненків продовжується На афішах Національної опери України тепер написано: Анатолій Солов'яненко-молодший – режисер.

Запрошуємо до відділу мистецтв (провулок Маланова, 1) ознайомитись з книжково-ілюстрованою виставкою «Магія голосу. Місяць і зорі Анатолія Солов'яненка».

 






Підготувала Шилова Т.М., завідувачка відділу мистецтв


Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии