* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

пʼятницю, 23 вересня 2022 р.

Славетна Соломія. Український Соловейко у просторі Всесвіту: до 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької

 

 

Сьогодні відзначаємо 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької. Ще за життя її визнали найвидатнішою оперною співачкою світу.


 

Соломія Амвросіївна Крушельницька народилася 23 вересня 1872 року в селі Білявинці на Тернопільщині в багатодітній родині священнослужителя, що відносилась до шляхетного українського роду. Любов до музики та співу проявились у дівчинки ще в ранньому дитинстві. Захоплення доньки музикою та співом були підтримані батьками. Соломія екстерном закінчила Тернопільську гімназію, далі – Львівську консерваторію Галицького музичного товариства (з медаллю). Талановиту випускницю запросили до польського оперного театру, але Соломія, вихована на українській культурі, українських народних піснях, мріяла про театр української опери, якого на той час ще не існувало. Вона вирішила продовжити навчання в Італії. Вже за рік досягла надзвичайних успіхів: вона виступає на провідних оперних сценах Італії, почалися її гастролі по всьому світу.

Ще за життя Соломію Крушельницьку визнають найвидатнішою оперною співачкою світу. Її лірико-драматичне сопрано на три октави зачаровувало, дивувало, вражало слухачів. Її талант не мав меж... Кожен вихід Соломії Крушельницької на сцену був тріумфальним. Найкращі оперні театри світу сперечались між собою за право приймати у себе зірку першої величини. З нею щасливі були співати уславлені співаки Енріко Карузо, Тітто Руффо, Ренато Баттістіні, Федір Шаляпін... Соломія Крушельницька зачаровувала своїм мистецтвом провідні оперні центри світу: Мілан, Рим, Неаполь, Париж, Ніцца, Краків, Варшава, Нью-Йорк, Буенос-Айрес, Сантьяго... рідний для неї Львів, Одеса (Зимовий сезон з 21 листопада 1896 року по 8 березня 1897 року Соломія Крушельницька у складі італійської оперної трупи гастролювала в Одесі).

Знамениті оперні композитори були вдячні їй за віртуозно виконані головні партії в їх творах. В усіх рецензіях на гастролі співачки писалося, що її голос є найкрасивішим з усіх почутих. «Вагнерівська примадонна», «незабутня Аїда», «єдина в світі Джоконда», «неперевершена Баттерфляй», «прекрасна Брунгільда», «дивовижна Сольвейг»... В репертуарі артистки налічувалося близько 70 опер, незліченна кількість романсів та пісень в концертних програмах. Соломія Крушельницька всі свої арії та пісні виконувала мовою оригіналу – італійською, іспанською, англійською, французькою, польською... Поляки та італійці вважали Соломію національною гордістю своїх країн, але сама співачка завжди наголошувала на тому, що вона українка. Жоден її виступ не обходився без української пісні. Співачка співала українські пісні на «біс» у фіналі оперних вистав, в концертах.

«Українська пісня мені як храм. Я чую в ній органи... Своїми успіхами на великих оперних сценах світу я завдячую своєму рідному співучому народові, його невмирущій пісні-чарівниці. Це вона вивела мене на широку дорогу мистецтва», – Соломія плекала в своїй душі любов до українських пісень, до культури рідної землі.

Знаменита на весь світ українська співачка, бажаючи зберегти своє мистецтво в часі, записує грамофонні платівки, на які потрапила лише невеличка частка з її репертуару. Завдяки цьому ми чуємо сьогодні дивовижний, унікальний, чарівний голос Соломії Крушельницької.

Після смерті коханого чоловіка Чезаре Річчоні Соломія Крушельницька вирішує повернутись в Україну, в серпні 1939 року вона переїжджає у Львів, де її застав початок Другої світової війни. У 1944 році Соломію Амвросіївну запросили до Львівської державної консерваторії імені М.В. Лисенка, запропонувавши посаду професора. У грудні 1949 року в Львівській філармонії пройшов останній виступ знаменитої співачки. Соломія Крушельницька співала свої улюблені пісні – «Через сад-виноград», «Ой, летіли білі гуси», «Родимий краю» та інші.

Пішла з життя Соломія Крушельницька 16 листопада 1952 року. На її могилі на Личаківському цвинтарі у Львові встановлено скульптуру «Орфей з арфою» – символ музики, яка була сенсом всього життя співачки.

Пам’ять про геніальну українську співачку закарбована в меморіальних дошках, пам’ятниках, ювілейних монетах, марках. Ім’я Соломії Крушельницької носять оперний театр і музична школа у Львові, музичне училище в Тернополі. Їй присвячені конкурси вокалістів, фестивалі оперного мистецтва. Про життя і творчість Соломії Крушельницької написані книги, зняті кінострічки, поставлені театральні вистави.

 




Підготувала Т.М. Шилова, завідувачка відділу мистецтв


Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии