* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

суботу, 3 вересня 2022 р.

5 книг про легендарних спортсменів України: до Дня фізичної культури і спорту

 


З давніх часів відомий універсальний і абсолютно надійний спосіб зміцнення здоров'я і збільшення довголіття – це фізична культура і спорт, метою яких є розвиток фізичних, морально-вольових та інтелектуальних здібностей людини. Заняття спортом дають фізичний гарт, позитивні емоції, радість успіху… І водночас це важка щоденна праця спортсмена і все для перемоги.


У 1994 році з метою вшанування спортсменів, тренерів, ветеранів спорту Указом Президента України був заснований День фізичної культури і спорту, який відзначається щорічно у другу суботу вересня. У літопис спортивної історії України золотими літерами вписано імена багатьох знаменитих спортсменів: штангіст Леонід Жаботинський, тренер з гандболу Ігор Турчин, гімнастка Ірина Дерюгіна, легкоатлет Сергій Бубка, фігуристка Оксана Баюл, шахіст Василь Іванчук, володарі Золотого м’яча - Олег Блохін, Ігор Бєланов, Андрій Шевченко. А одним з найтитулованіших тренерів в історії світового футболу став Валерій Васильович Лобановський…

 






Цікаві факти



Київський журналіст Микола Ріттер був учасником І Олімпійських ігор в Афінах, які проводилися під егідою Міжнародного олімпійського комітету з 6 по 15 квітня 1896 року. У відбіркових змаганнях Ріттер переміг у стрільбі по рухливих мішенях та греко-римської боротьбі, проте від подальших виступів відмовився. Перебіг змагань він висвітлював у газеті «Кіевлянинъ», кореспондентом якої був.


Україна здавна славна своїми силачами. Один з найбільш яскравих її представників – штангіст Леонід Жаботинський. Він і його рекорди склали цілу епоху у світовій важкій атлетиці. Дворазовий олімпійський чемпіон (1964, 1968), чотириразовий чемпіон світу (1964–1966), 1968, чемпіон Європи (1966, 1968), п’ятиразовий чемпіон СРСР (1964–1969). Заслужений майстер спорту СРСР (1964). Жаботинський встановив 19 світових рекордів, у тому числі два в головній номінації – в триборстві: 560 кг (1964) і 590 кг (1967).


В історії гандболу відомо ім’я Ігоря Євдокимовича Турчина. У 1976 році  він був визнаний найкращим тренером світу. Підготував 20 олімпійських чемпіонів (1976, 1980), 12 бронзових призерів Ігор Олімпіад (1988, 1992). Його київська команда «Спартак» стала 13-разовим переможцем Кубку Європейських чемпіонів – досягнення, яке до сих пір ніхто не зміг повторити. У пам'ять про видатного тренера з 1995 року щорічно у Києві проводиться міжнародний гандбольний турнір «Кубок Турчина».


Сергій Бубка – видатний спортсмен, легкоатлет, багаторазовий чемпіон та рекордсмен світу, Європи, Олімпійських ігор, президент Національного Олімпійського комітету України. Спортивний шлях легендарного спортсмена, стрибуна з жердиною був відзначений 35 світовими рекордами. Відлік він почав, коли першим у світі взяв висоту 5 метрів 85 сантиметрів. Це було в далекому 1984 році. А вже через рік він здолав фантастичні 6 метрів. Завершив свою рекордну серію Сергій Бубка на рубежах в 6 метрів 14 сантиметрів на відкритому стадіоні і 6 метрів 15 сантиметрів у приміщенні. Понад 25 років ці результати ніхто не міг перевершити.


Олімпійські ігри – це визначна і яскрава подія для всіх країн світу, яка відбувається один раз в чотири роки. 1994 року Україна вперше взяла участь в Олімпійських іграх окремою командою. Спортсмени незалежної України змагаються у всіх літніх і зимових Олімпійських іграх. Українська фігуристка Оксана Баюл стала першою олімпійською чемпіонкою незалежної України в 1994 році на XVII зимових Олімпійських іграх в Ліллегаммері, Норвегія.


Найпопулярніша гра в світі – це безсумнівно футбол. А Чемпіонат Європи з футболу це найпрестижніша континентальна першість світу, головне змагання національних збірних з футболу, що відбувається під патронатом УЄФА кожні 4 роки, починаючи з 1960 року, і чергується з чемпіонатом світу. В Україні футбол на першому місці за кількістю вболівальників. В першій десятці кращих футболістів України – три форварда, три володарі Золотого м’яча: Олег Блохін, Ігор Бєланов, Андрій Шевченко. Одним з найтитулованіших тренерів в історії світового футболу став Валерій Васильович Лобановський.


Український богатир Василь Вірастюк у 2004 році здобув перемогу на чемпіонаті світу «Найсильніша людина світу», який проводився на Багамах. У 2007 році виграв змагання у місті Сеулі (Південна Корея) та отримав титул Чемпіона світу з силового екстриму IFSA. Василь Вірастюк володар титулу «Найсильніша людина України» (2000, 2001, 2002, 2003, 2005).


Видатна спортсменка Яна Клочкова, «Золота рибка» України», стала першою і поки єдиною українською спортсменкою, яка чотири рази піднімалася на найвищу сходинку п'єдесталу пошани на Олімпійських іграх. Завоювала 14 медалей на чемпіонатах світу (10 золотих та чотири срібних) та 28 – на чемпіонатах Європи (14 золотих, 5 срібних та 3 бронзових нагороди).


Український шахіст Василь Іванчук, міжнародний гросмейстер, віце-чемпіон світу за версією ФІДЕ (2002)  у 1990–2000-х роках входив у десятку найкращих шахістів планети. 25 грудня 2011 року у Львові Василь Іванчук відкрив свій шаховий клуб-школу для дітей віком від 5 до 16 років. А Руслан Пономарьов в січні 2002 року став наймолодшим чемпіоном світу з шахів за версією ФІДЕ. Йому було всього 18 років.


Професійний український боксер Олександр Усик  21 липня 2018 року став абсолютним чемпіоном світу, перемігші у фіналі Всесвітньої боксерської суперсерії WBSS і завоювавши титули чемпіона світу чотирьох найавторитетніших боксерських організацій у першій важкій вазі. 25 вересня 2021 року став третім з українських боксерів чемпіоном світу з боксу у важкій вазі. В ніч з 20 по 21 серпня 2022 року у Джидді відбувся бій-реванш проти Ентоні Джошуа. Олександр Усик захистив звання чемпіона світу за версіями IBF, WBA Super, IBO і WBO у суперважкій вазі.



***



Кучерявий О. UASports / UAСпорт. Історія України написана мовою спорту / Олександр Кучерявий, Анатолій Лемиш. – Київ : Мазур А. В., 2021. – 208 с.

Це видання присвячене 30-ї річниці Незалежності України і здійснено за сприянням Міністерства культури та інформаційної політики України та Українського інституту книги.Це путівник в унікальне та захоплююче життя України, її минуле та сьогодення, історії життя людей та різноманітних подій, всесвітньовідомі та, можливо, зовсім незнані сторінки з різних царин життя, але усі вони поєднані двома складовими: Україна і Спорт. Це видання має цікаву особисту долю народження. Створене як глибока внутрішня потреба та соціальна необхідність, синергія думок і сподівань багатьох людей, їх життєвих дослідів та історій, зібраних як перлини по різним закуткам України та по всьому світу.

Мова, якою писалося це видання, унікальна та, напевно, найбільш універсальна та загальноприйнятна мова на планеті Земля – мова спорту! І мова спорту у його справжньому та глибинному змісті - як найбільша платформа для позитивного впливу на формування та розвиток соціуму і людей, як найвищої його цінності. Знати, пам’ятати, пишатися та передавати далі новим поколінням, і через натхнення з цих історій та прикладів продовжувати власноруч писати історію України разом дали.

 

Бубка С. Олімпійське сузір’я України : атлети / Сергій Бубка, Марія Булатова. – Київ  : Олімпійська література, 2011. – 166 с.

Видання пропонує екскурс в історію досягнень українських спортсменів і тренерів в олімпійському спорті, починаючи з 1952 року. У книзі подано відомості про історію олімпійських видів спорту, створення відповідних федерацій в Україні, і, насамперед, довідкову інформацію про українських тренерів, які вивели своїх учнів на олімпійський п’єдестал.

Сучасний олімпійський спорт – найпопулярнішій феномен суспільного життя світового співтовариства, сфера ефективного міжнародного співробітництва в ім’я гармонійного розвитку людини, зміцнення взаєморозуміння між народами й країнами. Тісний взаємозв’язок спортивної, освітньої та виховної сторін олімпійського руху тісно переплелися із соціальним, політичним і економічним життям, постійно зміцнюють авторитет, стабільність і незалежність олімпійського руху в сучасному світі.

 

Бубка С. Олімпійське сузір’я України : тренери / Сергій Бубка, Марія Булатова. – Київ  : Олімпійська література, 2011. – 252 с.

Олімпійський рух. Олімпійські ігри, та й узагалі вся багатогранна діяльність пов’язана з олімпійським спортом, – це специфічне і водночас воістину унікальне, феноменальне явище. Воно не має аналогів і надзвичайно популярне серед людей усього світу, особливо молоді. Важко переоцінити не лише спортивне значення Олімпійського руху, величезну гуманістичну, моральну і виховну роль олімпійських ідеалів, а й їхнє значення для розвитку міжнародного співробітництва та зміцнення миру і злагоди на нашій планеті.

 

Степурін І. Віктор Чукарін. Непереможний (Приурочується до 100 річчя від дня народження видатного українського гімнаста) / Іван Степурін. – Київ : Ваш автограф, 2021. – 224 с. : іл.

Нашого співвітчизника зі Львова Віктора Чукаріна в 1950-х роках ХХ століття називали найкращим гімнастом світу. Це він у 1952-му на XV і в 1956-му на XVІ Олімпійських іграх уперше в історії України завоював золото і здобув звання абсолютного олімпійського чемпіона.

Заслужений майстер спорту СРСР і заслужений тренер, двічі чемпіон Олімпійських ігор, чемпіон світу, викладач, доцент, завідувач кафедри  гімнастики Львівського інституту фізичної культури, постійний лектор товариства «Знання», депутат міської та обласної ради… – це «лицьова» сторона медалі його життя. А на звороті – син «ворога народу», 17 концтаборів, голод і повне фізичне виснаження, розбомблений дім, убитий брат і батько, а згодом – несамовиті навантаження на тренуваннях. Та чоловік не падав духом, коли, ослаблений, не міг навіть підтягнутися на турніку. Він працював із такою наполегливістю, що здивував своїми результатами весь світ. «ніколи не забувайте це ім’я» – якось сказала відома олімпійська абсолютна чемпіонка Лариса Латиніна. І чому саме – на сторінках цієї книжки. 

 

Случевський С. Шева / Семен Случевський. – Київ : ФОП Мазур А. В., 2021. – 160 с. : іл.

Це книга про життя та футбольну кар'єру національної легенди України – Андрія Шевченка. 2003 року Андрій Шевченко став першим українцем, хто виграв Лігу чемпіонів. Володар «Золотого м'яча» 2004 — призу, який вручають найкращому футболісту світу. Найкращий бомбардир національної збірної України.  Шевченко тричі ставав найкращим бомбардиром Ліги чемпіонів, двічі — чемпіонату Італії. Другий бомбардир за всю історію «Мілана». Згодом футбольний тренер. Протягом 2016—2021 років — головний тренер національної збірної України. З листопада 2021 року по січень 2022 року очолював тренерський штаб італійського «Дженоа».





Підготувала К.В. Бондарчук, завідувачка читальним залом

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии