* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

четвер, 29 вересня 2022 р.

Григорій Сковорода: Україна та Європа мандрівника

  

29 вересня 2022 року, в рамках проведення XXVI обласного фестивалю української книги пам’яті Михайла Грушевського «Григорій Сковорода – джерело духовної величі та сучасність» (до 300-річчя від дня народження) в Музеї української книги бібліотеки відбулась презентація книжкової виставки «Григорій Сковорода: Україна та Європа мандрівника».

На полицях представлені видання з фонду цінної та рідкісної книги бібліотеки.

Григорій Савович подорожував Україною з невеликою поклажею. При собі мав дещо з одежини, посох, сопілку і Біблію. Їжею ніколи не запасався про запас, їв тільки один раз на добу після заходу сонця і виключно їжу рослинного походження. Був затятим вегетаріанцем.

На сон відводив не більше ніж чотири години свого дорогоцінного часу щодоби.

Виставка складається з двох розділів – «Україна Григорія Сковороди» і «Неспійманий світом: мандри Європою».

У першому розділі представлені видання з 1860 по 1929 роки, які безпосередньо стосуються України.

Так, у книзі «Картини природи і повісті» 1860 року, яка, до речі, була надрукована у місті Одеса, представлені повість «Предсказание пилигрима» і історичний уривок української повісті «Ужасная ночь в Корсуне».

Українська поезія від Івана Котляревського до останніх часів (1798-1898 роки) представлена у збірці «Вік» 1902 року, друкарня Петра Барського, місто Київ.

«Опис України, кількох провінцій Королівства Польського, що тягнуться від кордонів Московії до границь Трансільванії, разом з їхніми звичаями, способом життя і ведення воєн» Гійома Левассера де Боплана, французького військового інженера і відомого картографа – одне з найважливіших історичних джерел, що розповідають про Україну ХУІІ століття. Книга містить унікальні свідчення про природу України, побут селян, морські походи запорожців. В європейських країнах твір Боплана вперше відкрив Україну для західного читача, викликав великий інтерес і був переведений на кілька європейських мов.

Представлені «Рассказы про Киев и его прошлое», які були надруковані у місті Херсон у 1888 році. В оповіданнях йде розповідь про заснування міста, устрій князівства Київського, нашестя татар тощо.

Звід Михайла Драгоманова «Малорусские народные предания и рассказы» був надрукований у місті Київ у 1876 році і містить такі розділи, як «Представления и рассказы о явлениях природы и изобретениях», «Приметы и поверья», «Знахарство, молитвы, заговоры», «О кладах», «Рассказы о церковных лицах и явлениях», «О явлениях жизни семейной и общественной» тощо.

У книзі «Волинь» 1888 року окрім історичного опису подій, містяться малюнки і гравюри, серед яких зображення ікон, портрети видатних історичних постатей, краєвиди, архітектурні пам'ятки того часу.

«Збірка українських приказок та прислів'їв» (1929 рік друку) містить чимало матеріалу, який був зібраний на Полтавщині, Київщині, Харківщині у 1925,1926 та 1927 роках минулого століття. Автори мали на меті, хоч деякою мірою, надати матеріал для вивчення питань українознавства та дослідження життя українського народу як дореволюційної, так і післяреволюційної доби.

На виставці представлені І і ІІ томи видання 1914 року «Украинский народ в его прошлом и настоящем». У складі редакційного колективу – професор Михайло Грушевський. У книгах також представлені знімки з картин Архипа Куїнджі «Українська ніч», «Дніпро зранку», Василя Штернберга «Київ», «Видубицький монастир», портрети гетьманів України Зиновія-Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, а також портрет Григорія Сковороди.

Представлена книга видатного українського фольклориста, етнографа і літературознавця, громадського діяча, доктора філологічних наук, професора Миколи Федоровича Сумцова «Старі зразки української народної словесності». Рік видання – 1910, місто Харків. Микола Сумцов є першим викладачем  Харківського університету, який почав виголошувати академічні лекції українською мовою (з 1906 року).

«Очерки по истории Западной Руси и Украины» Миколи Василенка 1916 року видання, місто Київ, знайомить читачів з деякими аспектами історичного життя українського народу та думками окремих дослідників.

Видання «Древне-церковно-словянский язык» (1917 рік, м. Харків) буде цікаве, перш за все, філологам-славістам, а також студентам філологічних факультетів як додатковий посібник з історичної та порівняльної граматики слов'янських мов.

У другому розділі – «Неспійманий світом: мандри Європою», розповідь йде про подорожі Григорія Савовича Європою, зокрема, Польщею, Австро-Угорщиною, Пруссією, Італією.

На виставці представлені книги з історії європейських країн, якими свого часу мандрував Григорій Савович. 

Нині образ Сковороди настільки розтиражований, що його легко знайти не лише на футболках і горнятках, а навіть на шкарпетках і наліпках, ЗD-пазлах і значках.



З виставкою ознайомила присутніх головний методист науково-методичного відділу Усатюк Наталія Володимирівна.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии