* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

середу, 26 червня 2019 р.

Англомовний детектив від Амблера до Декстера: до 110 річниці від дня народження Еріка Амблера



Пропонуємо вашій увазі добірку сучасного англомовного детективу з творів дуже відомих і титулованих авторів, книги яких є у фондах відділу літератури іноземними мовами.


Ерік Амблер (1909-1998)
Британський письменник Ерік Амблер (1909-1998) - сценарист і автор трилерів представлений серією, що складається із  кримінального детективу і бойовика про Артура Абделя Сімпсона. 
Ще один британець Колін Декстер (1930-2017) - автор серії детективних романів про інспектора Морса - познайомить вас з трьома дуже відомими своїми творами про генія розшуку. До речі, був знятий успішний, дуже популярний  телесеріал про знаменитого інспектора. І нарешті, ще один британець, автор шпигунських детективів Джон Ле Карре (1931) продемонструє героїв, яких  можна назвати «антиджеймсбондами», зі своїх останніх романів. 
Знайомство з американським детективом почнемо з пронизливого психологічного трилера Патрісії Хайсміт (1921-1995), що буде тримати з першої до останньої сторінки. 
А продовжить це знайомство вельми знаменитий і майстерний Джон Грішем (1955), автор  так званих юридичних трилерів,чотири з яких ми вибрали для вас, шановні читачі. 
Приємного перегляду, і, сподіваємось, ви завітаєте до нашого відділу для близького знайомства з вищеозначеними авторами.



На фото (зліва направо): Колін Декстер, Джон Ле Карре, Патрісія Хайсміт, Джон Грішем 






Ambler, Eric. The Light of Day[Text] /E. Ambler. – [Second Impression]. - [Glasgow]: Fontana Books by Agreement with Heinemann,[1974]. – 220, [40] p.: illus. – eng.
Герой роману «Світло дня»(1962) Артур Абдель Сімпсон, журналіст без громадянства і постійної роботи, від безвиході робить дуже  ризиковані вчинки, внаслідок яких його шукають і поліція і бандити. Тільки неабияке везіння рятує його від в'язниці…

Ambler, Eric. Dirty Story: A further account of the life and adventures of Arthur Abdal Simpson [Text] /E. Ambler. – [Copyright]. - London: Wоrld Books,[1969]. – 175,[1] p.: illus. – eng.
У романі «Брудна історія» (1967) антигерой зі «Світу дня» Артур Сімпсон нагально потребує нового паспорту. Перестрибуючи з однієї нелегальної роботи на іншу, Артур незабаром потрапляє в халепу і, щоб врятувати своє життя,  тікає в Центральну Африку. Лихо-герой  переконує своїх нових роботодавців в тому, що він досвідчений солдат удачі і знову опиняється у вирі небезпечних подій….




Dexter, Pete. The Riddle of the Third Mile[Text] /P. Dexter. – [First  ed. in  paperback]. – [London] : Pen Books, [1984] – 276, [12] p. – (An Inspector Morse Mystery ; Pan: Fiction). - eng.
Роман  «Загадка третьої милі»( 1983) є одним з 13 романів про інспектора Морса. Приголомшливий Оксфорд, інтелектуальна еліта, детективи-джентльмени і час, коли в злочині і його розкритті є особливе творче мислення. Головний герой інспектор Морс - інтелектуал, любитель кросвордів, класичної музики, літератури, жінок і алкоголю, які стимулюють його мозкову діяльність. Він самотній холостяк, хоча так любить жінок. І тільки йому під силу розгадати самі заплутані і складні злочини Оксфорда. За свої романи Декстер удостоєний вищих нагород Асоціації письменників детективного жанру - «Золотий кинджал» і «Срібний кинджал».

Dexter, Pete. The Secret of Annexe 3[Text] /P. Dexter. – [Copyright]. – [London] : Pen Books in association with Macmillan, [1986] – 218, [6] p. – (An Inspector Morse Mystery ; Pan: Crime). - eng.
У романі «Таємниця будови 3» (1986) інспектора Морса викликали в готель «Хауорд» для розслідування вбивства в перший день нового року. Тіло убитого все ще було одягнене в костюм карібця, що приніс йому перемогу на маскарадному конкурсі; його супутниця і інші гості встигли розбігтися. Ця загадка непроста навіть для Морса, але подібно пітбулю він міцно вхопить правду за горло і знайде  всі подробиці кривавого злочину.


Dexter, Pete. The Wench is Dead [Text] /P. Dexter. – [Reprint]. – London : Macmillan, [1990] – 200, [8] p.: illus. – (An Inspector Morse Novel). - eng.
У романі  «Вбивство на каналі»(1989) інспектор Морс розслідує злочин столітньої давності. Тіло Джоани Франкс було знайдено в Оксфордському каналі в середу двадцять другого червня 1859 року. Тіло інспектора Морса - ще, втім, цілком живе, було доставлене для лікування виразки в лікарню «Джон Редкліф» суботнім ранком 1989 року. Слідчого і злочин розділяє понад століття, але Морсу страшенно нудно лежати цілими днями на ліжку, тому він береться за справу.І як в більшості кримінальних справ, які він вів, саме на перший погляд незначні випадкові подробиці  допомогли в одну мить змінити тлумачення встановлених фактів і встановити істину...

Carré, John,le. Single & Single [Text] /J. le Carré. – [First ed.]. - [London]: Hodder & Stoughton, [1999]. – 336 p. : illus. – eng.
Як це важко - довгі роки жити чужим життям під чужим прізвищем. У романі «Сингл і Сингл» (1999) агент Олівер Хоторн ховається в англійській глушині, підробляє фокусником до тої пори, коли знову стає потрібним  своїм кураторам, щоб розібратися в проблемах фірми «Сингл& Сингл», що надто захопилася відмиванням грошей російсько-грузинської мафії, що влаштувалася в Туреччині.




Carré, John, le. Our  Kind of Traitor [Text] /J. le Carré. – [Copyright.]. - [London]: Penguin Books, [2011]. – 306,[14] p. – (Penguin: Fiction). - eng.
У романі «Такий же зрадник, як ми» (2010) молода англійська пара влаштовує собі романтичні канікули на Антигуа, де знайомиться з російським багатієм, що відмиває гроші для злочинних угрупувань, чиї лідери ось-ось спишуть його з рахунків. Щоб зберегти життя своєї сім’ї  і  себе самого, він пропонує розвідці Великобританії цінну інформацію . Це його остання надія на спасіння…




Highsmith, Patricia. Strangers on a Train / P. Highsmith. – Copyright. – [Harmondsworth]: Penguin Books [Ltd.], [1974]. – 256 p. – (Penguin Book: Crime). – eng.
Роман «Незнайомці в поїзді»(1950)  є інтелектуальним трилером, який відразу був відзначений  критикою. Знаменитий Альфред Хічкок також звернув на нього увагу - його зацікавив мотив перехресного вбивства, на якому побудований сюжет книги. В поїзді зустрічаються двоє - молодий архітектор Гай Хейнс і таємнича людина на ім'я Ентоні Бруно. Ентоні робить Гаю таку  пропозицію, від якої той не в змозі відмовитися. Відтепер два чоловіка з різних світів пов'язані спільним  злочином ...
Grisham, John. A Time to Kill /J. Grisham. – [Copyright]. – [New York]: Island Books,[ 1992]. – 515,[13] p. – eng.
Роман «Пора вбивати» (1989) є юридичним трилером за жанром , першим романом Джона Грішема. Як домогтися виправдання людини, що  наважилася  на подвійне вбивство? Життя чоловіка, що захистив  честь своєї сім'ї, і репутація молодого адвоката, що  зважився взятися за цю справу , сплелися у тугий вузол . Будь-яка його помилка може стати фатальною, будь-яке слово може обернутися смертним вироком  для його підопічного...




Grisham, John. Firm /J. Grisham. – [Copyright]. – [New York]: Island Books,[ 1992]. – 501,[11] p. – eng.
Роман «Фірма» (1991) є юридичним трилером за своїм жанром. Роман увійшов до списку бестселерів за версією Publishers Weekly за 1991 рік. Молодий, перспективний, дуже амбітний адвокат отримує фантастичну пропозицію  від солідної юридичної фірми,  і  згодом починає розуміти, що за її респектабельним фасадом відбувається щось недобре. Підозріла загибель трьох співробітників фірми - лише початок  нерозгаданих, таємничих злочинів ...




Grisham, John. The Chamber /J. Grisham. – [Copyright]. – [London]: Arrow Books, [ 2007]. – 598,[9] p. – eng.
Роман «Камера» (1994) є  також юридичним трилером.  Це 5-й за рахунком роман Грішема. Зайняв перше місце в списку бестселерів за версією Publishers Weekly за 1994 рік. У камері смертників чекає виконання вироку чоловік, якого  суд визнав винним за жорстоке вбивство. Але молодий адвокат, що мріє про славу , впевнений, що  все не так, як здається, і готовий почати боротьбу, яка або врятує його клієнта, або позбавить  його самого кар'єри, а може, і життя ...




Grisham, John. The Summons /J. Grisham. – [Copyright]. – [London]: Arrow [Books],[ 2002]. – 391,[9] p. – eng.
Роман «Повістка» (2002) є ще одним загадковим трилером автора. Офіційною повісткою із зазначенням часу і місця розгляду справи батько, в минулому легендарний суддя, викликає своїх синів додому. Його сину Рею, професійному  юристу,  такий вчинок видається капризом старого, що не сповна розуму.. Однак коли батько гине при загадкових обставинах і з'ясовується, що в будинку заховані три мільйони доларів, він починає замислюватися над таємничою повісткою…

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии