* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

четвер, 2 січня 2020 р.

Бегонія, антуріум , фіалка… 10 корисних книг до Дня вдячності кімнатним рослинам


«Ними кожен свою радість, власне щастя назива -Квіти часто нам говорять втричі більше, ніж слова…» Василь Симоненко






Світ квітів ніжний і яскравий, крихкий і неймовірно гарний. Люди здавна прагнули оточити себе красою, і далеко не останнє місце серед різноманітних прикрас, використовуваних для декорування, займали шедеври, створені Її Величністю природою. Історики стверджують, що ще в часи правління фараона Рамзеса III, в 1198-1166 роки до нашої ери, люди вирощували декоративні рослини у великих керамічних вазах, якими й прикрашали своє житло.
А сади, вирощені царицею Семірамідою, яка правила в 810-806 роки до нашої ери в Давньому Вавилоні, навіть збереглися в історії як одне із семи чудес світу під назвою Висячі Сади Семіраміди. Спогади літописців тих часів допомагають нам уявити всю велич і вражаючу красу цього другого чуда світу. Для Висячих Садів було вибудовано спеціальну споруду. Нагору піднімалися чотирикутні тераси, що поєднувалися між собою гвинтовими сходами. Кам’яні стовпи тримали на собі вагу споруди, утворюючи колонаду. На колонах лежали балки з насипаним на них шаром землі. Там були тераси, де шумів пальмовий гай, піднімалися стрункі кипариси, між якими спадали штучні водоспади, блищали на сонці срібні вази з ліліями та яскравими зірочками анемон. Будинком радості та краси називали сучасники чудесні Висячі Сади Семіраміди.
У країнах Середнього Сходу, Персії та Індії внутрішнє оздоблення приміщень оживляли пальми і фікуси. У Римі, так само як і в Греції, існував звичай прикрашати квітами в горщиках балкони і дахи. Чудові особняки прикрашалися кімнатними квітами і різноманітними екзотичними рослинами.
Але не тільки в сиву давнину любили оточувати себе красою живих рослин. У королівських палацах Західної Європи в XVII-XIX століттях також вирощувалося багато екзотичних рослин, привезених із далеких країн. Посада королівського садівника була при палаці обов’язковою. У другій половині XVII століття  з’явилася мода  улаштовувати у маєтках оранжереї, у яких вирощувалися екзотичні рослини, у тому числі й плодові, такі, зокрема, як персики, виноград, цитрусові. Назва «оранжерея» походить від французького orange - апельсин, звідси й orangerija - апельсинові насадження.
Досвідчені садівники створювали справжні зимові сади, де були й фонтани, і приховані під покривом екзотичних дерев вишукані лавочки. Зелені мешканці зимових садів ставали німими свідками багатьох романтичних побачень, дарували натхнення художникам і поетам.  Протягом уже багатьох століть люди віддають перевагу саме живим кімнатним рослинам, прикрашаючи свій інтер’єр. Квіти не тільки приємно радують нас, але і пробуджують почуття прекрасного. Краса - це, безсумнівно, одна з найважливіших переваг кімнатних рослин, але далеко не єдина.


Цікаві факти


Кімнатні рослини збагачують повітря киснем і поглинають вуглекислий газ, якого в закритих приміщеннях у 23 рази більше, ніж на відкритому просторі. Крім цього, багато рослин здатні виділяти особливі речовини - фітонциди, що вбивають шкідливі мікроорганізми та бактерії, які є в повітрі. До таких рослин належать герань, розмарин, евкаліпт - вони мають добре відчутний запах. Але й рослини, що не мають запаху, мають фітонцидні властивості, наприклад бегонія і дрібноквіткова хризантема.

Багато рослин, вирощуваних у закритих приміщеннях, можуть плодоносити й радувати своїх господарів смачними, корисними плодами. У домашніх умовах цілком можливо вирощувати апельсини, лимони, каву, фіги, гранати, фейхоа, хурму, ананаси, персики й багато чого іншого. Найбільш старанні квіткарі-любителі можуть збирати щорічно по 40-50 плодів вагою 250-300 г кожний.

Рослини надають нам можливість виявити свої творчі здібності та фантазію в прикрашанні інтер’єру, у створенні його стилю. За допомогою рослин можна створити «японську кімнату», шматочок «жарких тропіків», маленьку «пустелю на вікні» або «вічно квітучий зимовий сад», а балкон можна перетворити на справжній «висячий сад».

Кімнатні рослини можуть допомагати вам і у вихованні дітей. Доглядаючи за кактусом або геранню, дитина привчається до акуратності, відповідальності за доручену справу, вона вчиться бачити й цінувати прекрасне. Особливо це важливо для міських дітей, які не мають можливості щодня спілкуватися з природою. Дитина, яка виростила рослину, навряд чи стане жорстокою.

Кімнатні рослини підходять і тим, хто в силу яких-не- будь обставин не має можливості тримати в будинку тварин, але хоче про когось піклуватися. Слід також урахувати, що рослини вимагають набагато менше уваги, ніж кожна з тварин, тобто вони підходять для людей дуже зайнятих.

Тим, у кому живе пристрасть до колекціонування, природа надає чудову можливість для заняття цим. Можна збирати приголомшливі колекції кактусів, бегоній, орхідей або яких-небудь інших рослин.

Ряд кімнатних рослин має ще й лікувальні властивості. Серед таких рослин можна назвати алое, каланхое, цикламен… Крім того, як стверджують психологи, зелений колір найбільш приємний для очей і має заспокійливу дію. Якщо ви прийшли з роботи дуже втомленим, посидьте біля своїх зелених улюбленців і помилуйтеся їх розкішним зеленим листям - це сприятиме відновленню ваших сил.


Метью Біггз. Квіти в інтер'єрі. Існують сотні кімнатних рослин, які можна вирощувати вдома. Наберіться сміливості, і нехай ілюстрації цієї книги надихнуть вас відправитися купити собі чудову квітку. А якщо у вас вже є велика колекція рослин, то книга надихне виростити ще що-небудь. Домашні рослини - це так захоплююче.




Річард Гілберт. Кімнатні рослини. Чудово ілюстрована книга і практичні поради для любителів кімнатних рослин. На кольорових фотографіях представлені двісті самих різних рослин - від азалії до японської осоки. Ви знайдете рекомендації по догляду за кожною рослиною і дізнаєтеся секрети фітодизайну.




Макс Гесдерфер. Кімнатне садівництво. До уваги любителів кімнатного квітникарства пропонується репринтне відтворення дуже популярного свого часу видання книги Макса Гесдерфера «Кімнатне садівництво», що побачило світ в 1904 році. Цікаві практичні поради по догляду за кімнатними рослинами. Цінність і актуальність книги, незважаючи на свій «вік», не тільки не втрачена, а й зросла завдяки корисності та доступності викладу матеріалу.



Віра Копійка. Декоративні рослини для дому, квартири і офісу. Квітникарство дуже популярно. Рослини стали невід'ємною частиною сучасного інтер'єру. У книзі ви знайдете біологічну характеристику різних видів аспарагуса, традесканції, папороті і опис правил догляду за ними. Використовуючи декоративні рослини, квітникар-любитель може прикрасити будь-яке приміщення - від солідного офісу до затишної вітальні.



Олексій Оксенов. Декоративне квітникарство. Створіть неповторний куточок природи, дізнавшись секрети сучасного фітодизайну! Тут описані секрети вирощування рослин для квартири, офісу, ділянки. Час цвітіння, температурний і світловий режим, полив, пересадка і розмноження. Можливі проблеми і основні шкідники, розміщення рослин по фен-шуй.



Анатолій Степура.  Енциклопедія домашнього декоративного квітництва. У книзі розповідається про основні принципи вирощування декоративних рослин у закритих приміщеннях, подані описи біологічних особливостей близько 450 видів культурних рослин, викладені прийоми й методи догляду за рослинами, способи їх розмноження й лікування. Наведено рекомендації з вибору рослин для конкретних умов приміщення відповідно до вимог фітодизайну. Читач знайде також інформацію про те, як озеленити свій балкон, як одержати квітучі рослини до свята, як продовжити життя букета та багато іншого. За широтою охоплення інформації книга є енциклопедією декоративного квітництва, а за доступністю викладу - підручником, тому її можна рекомендувати для найширшого кола любителів декоративних рослин.

Елліна Сергєєва. Як правильно вибрати кімнатні рослини: біоенергетична сумісність. При покупці кімнатної рослини необхідно обов'язково враховувати, чи підходить вона вам і вашим оточуючим. У рослин, як у всього живого, є своє енергетичне поле. Ця книга допоможе правильно вибрати кімнатну рослину таким чином, щоб вона приносила не тільки естетичну радість, а й сприятливо впливала на атмосферу вашого будинку.



Ангеліка Троль. Кімнатні рослини: 650 кращих сортів. У підготовці видання взяли участь експерти в області квітництва, доктора біології, наукові консультанти та власники оранжерей з найбагатшими в Європі колекціями рослин різних видів. У книгу включені всі основні види кімнатних рослин: орхідеї, пальми, папороті, сукуленти і кактуси ... Книга будується як практичний енциклопедичний довідник. Унікальні сорти рослин представлені на красивих фотографіях.


Марія Цвєткова. 1000 видів кімнатних рослин. Квіткарництво від А до Я. Книга познайомить вас з різноманіттям кімнатних рослин і рідкісними видами, інформацію про яких ви не знайдете ніде. Ви дізнаєтеся, як доглядати за ними, вибирати відповідні вам по енергетиці, по композиції інтер'єру. Тут описано 1000 видів кімнатних рослин, дані відомості про умови їх утримання. Що потрібно рослинам для росту і розвитку. Як пересаджувати і розмножувати рослини. Полив, підживлення, догляд і рекомендації по температурному і світлового режиму.


Квіти в будинку і фітодизайн. У книзі - класифікація кімнатних рослин, фітодизайн, догляд за кімнатними рослинами ... Асортимент кімнатних рослин настільки великий і різноманітний. Ще зовсім недавно в приміщенні можна було вирощувати 10-20 видів самих невибагливих рослин, а сьогодні відомі сотні і сотні видів, які за певних умов можуть рости в кімнаті.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии