* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

четвер, 30 січня 2020 р.

«Штучний інтелект» Айзека Азімова та «антиутопія» Рея Бредбері – провісників майбутнього (до 100-річчя від дня народження письменників)


Я не думаю про смерть, бо я буду тут завжди. Ця коробка з моїми фільмами і полиці з моїми книгами переконують, що сотня-інша років у мене у запасі є. Смерть - це форма розплати з космосом за чудову розкіш побути живим"."Правила життя Рея Бредбері"

Два славетних американських письменники – фантасти Айзек Азімов (1920-1992) і Рей Бредбері (1920-2012) є фундаторами  багатьох традицій у цьому літературному напрямку, але їх вплив на розвиток світової літератури не вичерпується тільки рамками одного жанру. Міць і масштаб їх величних постатей дали наснагу не одному поколінню сучасних письменників.А їх передбачення майбутнього приголомшує своєю реалістичністю.
Твори Бредбері в більшості своїй - це короткі розповіді нерозважального характеру, що містять короткі замальовки, які зводяться до гостродраматичних, психологічних моментів,і  побудовані в основному на діалогах, монологах, міркуваннях героїв. Його антиутопічний світ приваблює своєю незвичністю, але й страшить своєю приреченістю.
Найдивовижніше з усього, створеного Азімовим, – це роботи. Він  творив чисту наукову фантастику, в якій не було  місця чарівним паличкам  і містиці.Письменник винайшов три закони робототехніки, але вони виведені, як філософське бачення життя.



Проронуємо вашій увазі виставку  творів знаменитих фантастів, що є у відділі літератури іноземними мовами бібліотеки.

Asimov, Isaac. Foundation [Text]/ I. Asimov. – Москва: Менеджер, [2003]. – 253 p.: illus. – eng.
Роман "Підстава "(1941-1951) є збіркою, що складається з п'яти оповідань,які разом утворюють єдиний сюжет. Це - перша книга фантастичної трилогії Айзека Азімова, що згодом  була розширена двома пріквелами(непрямими продовженнями сюжету) і двома сіквелами. Твір розповідає про далеке майбутнє нашої цивілізації. Стара імперія, що охоплює нашу галактику, починає розвалюватися і скочуватися до варварства. Але великий вчений за допомогою науки - психоісторії  створює на протилежних краях галактики Дві Академії, що повинні скоротити період варварства в десятки разів.
Asimov, Isaac. The Caves of Steel Text] / I. Asimov. – Copyright. – New York: Fawcett Crest, [1971]. – 191 p. – eng.
Роман « Сталеві печери» (1953) з циклу «Галактична історія» розпочинається з вбивства представника іншої планети, космоніта, який знаходився на Землі в складі мирної делегації. Міжпланетному скандалу зобов'язаний запобігти нью-йоркський детектив класу С-5 Ілайджа Бейлі, саме йому доручено розслідування вбивства космоніта. Але у представництва космонітов є й інша мета, крім розслідування вбивства, і напарником до Ілайджу направляється дивний космоніт з ім'ям Р. Деніел Оливо. Ілайджа Бейлі не відразу здогадався, що в імені напарника «Р» - означає робот ...
Asimov, Isaac. The Caves of Steel [Text] / I. Asimov; Подгот. текста, коммент. и слов. К. Ю. Михно. - СПб: КАРО, 2010. – 304 р. – (English Modern Prose). – eng.
Дане видання роману «Сталеві печери» супроводжується коментарем та словником.Текст подається в оригіналі. Книга призначена для студентів мовних вузів та широкого кола шанувальників англомовної літератури.



Asimov, Isaac. Lenny [short story] / Science Fiction = Наука и фантастика [Текст]: сб. научно-фантаст. рассказов соврем. америк. и англ. писателей / обраб. текста и коммент. Л. П. Ступина. – Л.: Просвещение, 1970. – с. 35 – 50. – eng.
До збірки науково-фантастичних творів англійських та американських письменників увійшло оповідання А. Азімова «Ленні» із збірки оповідань «Інші оповідання про роботів» (1964). Через пустощі екскурсанта новий робот корпорації «Ю.С. Роботс» не був готовий до виконання своїх функцій. Цей робот навіть не міг розмовляти! Роботопсихолог доктор Келвін взялася розгадати загадку «новонародженого» позитронного мозку…

Asimov, Isaak. The World Around You [Text] / by I. Asimov; Adopted by R. M. Walker. –A Ladder Edition at the 2, 000 Word Level. – [New York] : [Lancer Books, Inc.], [1966]. – 127 p.: illus. – eng.
«Світ навколо тебе» (1966) – адаптоване науково- популярне видання твору А. Азімова "Будівельний матеріал Всесвіту: Вся Галактика в таблиці Менделєєва". У книзі просто і захоплююче розповідається  про систему класифікації хімічних елементів. Азімов всебічно характеризує їх, роз'яснює особливості застосування в побуті, промисловості і навіть у мистецтві. Автор розглядає кожен елемент окремо, але групує їх в залежності від важливості в житті людини і космосу.
Asimov, Isaac. Take a Match [short story] /Science Fiction [Text]: English and American Short Stories / Cост. и предисл. В. С. Муравьёва; Коммент. Э. М. Медниковой . – Moscow:  Progress Publishing, 1979. – с. 23 – 39. – eng.
В оповіданні А. Азімова «Візьміть сірник» (1972) звичайна для автора  модель «кумедної гіпотези» поміщається в уявну реальність міжпланетної подорожі. Але й у фантастичному світі знаходиться місце доволі земним темам  людських відносин.

Asimov, Isaac. The Collapsing Universe [Text]: The Story of Black Holes / I. Asimov. – Copyright. – New York: Pocket Books, [1978]. – VIII, 246 p. – eng.
«Всесвіт, що згортується: історія чорних дір» (1977) – це науково-популярний твір автора, написаний у дуже цікавій  формі. Під час захоплюючих подій в новій астрономії концепція чорних дір досі турбує розуми  вчених, оскільки науковий доказ для них ще розробляється. Чорні діри маячать як зловісний розвиток в житті, яке вимірюється мільярдами років Всесвіту. Чорна діра - це щільна концентрація матерії, настільки щільна, що її величезні гравітаційні сили втягують в себе все, включаючи світлові хвилі, в межах її досяжності.
Айзек Азімов досліджує наслідки чорних дір, проводить екскурс до  суміжних питань і представляє такі чудові явища, як фотони, Гравітон, червоні гіганти, білі карлики, нейтронні зірки, червоточини, білі діри і т. і.
Asimov, Isaac. Foundation and Earth [Text] / I. Asimov. – Copyright. – London; Glasgow; Toronto; Sidney; Auckland: Grafton Books, [1986]. – 510, [12] p. – eng.
«Академія і Земля» (1986) - останній за хронологією « історії майбутнього » роман з незавершеної епопеї Айзека Азімова. План Харі Селдона по відтворенню Галактичної Імперії разюче точний. Опальний радник Першої підстави Тревіз починає пошуки таємничої коректуючої  сили. Спочатку він виходить на ретельно законспіровану і телепатично потужну організацію вчених. Але незабаром стикається з куди більш могутньої ментальної силою у вигляді планетарного надорганізму, метою якого зовсім не є Галактична Імперія. Але і цей суперорганізм стимулюється ще одним джерелом ментальних впливів...
Bradbury, Ray.The Martian Chronicles [Text] / R. Bradbury. – Copyright. – Toronto; New York; London: Bantam Books, [1985] – 182, [8] p. – eng.
«Марсіанські хроніки» (1950) - науково-фантастичний роман Рея Бредбері, що приніс авторові широку популярність. Фактично змістом  книги є щось середнє між зібранням  коротких історій та епізодичних новел, в яких  описується  історія колонізації людьми Марса, протистояння аборигенів «непроханим гостям», а також розповідається  про початок і наслідки Третьої світової війни на Землі.

Bradbury, Ray. The Highway. The Veldt [short stories] / Science Fiction = Наука и фантастика [Текст]: сб. научно-фантаст. рассказов соврем. америк. и англ. писателей / Обраб. текста и коммент. Л. П. Ступина. – Л.: Просвещение, 1970. – c. 5 – 35. – eng.
До збірки увійшли два пророчі оповідання «На великій дорозі» (1950) і «Вельд» (1950). Вельд мовою африкаанс означає відкриту безлісну територію або пасовища в Південній Африці. Дорогá кімната, в якій створено віртуальний африканський вельд для ігор дітей, але в якийсь момент дитяча гра перестає бути просто грою…

Bradbury, Ray.The Illustrated Man [Text] / R. Bradbury. – Copyright. – London: Transworld Publishers, [1960]. – 246, [8] p. – (Gorgi Science Fiction). – eng.
«Розмальована людина» (1951) - це друга збірка оповідань автора. В цій книзі зібрані найкращі зразки філософської фантастики, що  надовго стали візитною карткою письменника. Це міні-розповідь про «розмальовану людину» , кожне татуювання якої показує свою історію.

Bradbury, Ray. A ..Sound of Thunder [short story] /Science Fiction [Text]: English and American Short Stories / Cост. и предисл. В. С. Муравьёва; Коммент. Э. М. Медниковой . – Moscow: Progress Publishing, 1979. – с.  68 – 79. – eng.
У відомому оповіданні Р. Бредбері «І грянув грім»(1952) вислів «ефект метелика» - термін, що метафорично відображає можливість серйозних наслідків від незначних і непередбачуваних дій, вчинених у минулому,знаходить своє реальне відображення.. Як це - вбити тираннозавра? Екельс, герой оповідання, вирішив дізнатися про це на власному досвіді. Він знайшов спеціальну фірму, яка за допомогою Машини Часу організовує сафарі в минуле. Цікаво? Так, але як небезпечно ... І не тільки тому що мисливця може розірвати динозавр, а ще й тому, що в минулому, ніби як, нічого міняти не можна ... Адже тоді постраждає майбутнє ...
Bradbury, Ray. Fahrenheit 451. Short Stories [Text] / R. Bradbury; Сост. Н. М. Пальцева; Коммент. М. А. Липман. –Moscow : Raduga Publishers, 1983. – 384  p. : illus. – eng.
Видання представляє всесвітньо відомий роман Рея Бредбері "451 градус за Фаренгейтом" (1953) - літературний шедевр двадцятого століття, похмурий роман про похмуре майбутнє, жахливо пророчий у своїх застереженнях. Гай Монтег - пожежник. Але його робота ніяк не пов'язана з гасінням пожеж. Навпаки, він їх запалює. Разом зі своїм підрозділом він спалює книги, це джерело всіх чвар і нещасть, і разом  з книгами спалює і будинки  тих, хто насмілюється зберігати їх у себе, всупереч тотальній забороні уряду. Але розмова з дивною дівчиною Клариссою щось кардинально змінює у свідомості і душі пожежника…
Bradbury, Ray.Short Stories [Text] / R. Bradbury; Сост. Н. М. Пальцева; Коммент. М. А. Липман. –Moscow : Raduga Publishers, 2000. – 287 p. – (Полиглот) . – eng.
Дана збірка оповідань  є роздумами автора про далеке та зовсім близьке майбутнє, про нагальні проблеми реального життя. Так оповідання «Кінець початку» характеризує наш час, хоча було написане у 1956 році.
Все що було до цього - Залізний вік, Бронзовий вік, вік Пари і Електрики і, нарешті, Атомний вік, були по суті частинами однієї Земний епохи, а тепер їй на зміну приходить епоха міжпланетних перельотів. Видання містить детальний коментар до тексту і розраховане як для тих, хто читає англійською, так і для тих, хто опановує англійську мову.
Bradbury, Ray. S is for Space [Text] /R. Bradbury. – Copyright. - London: Pan Books Ltd., [1972]. – 221 p. – (Science  Fiction). – eng.
Збірка «К - означає космос»(1966) є авторською компілятивною збірникою оповідань, до яких долучилося де-кілька нових, що ще не видавалися до того часу. Серед них «Усмішка»- оповідання, що малює недалеке майбутнє, де людство активно знищує вантаж цивілізації: палить  книги, ламає машини, знищує твори мистецтва. Але останні містять в собі щось, що заважає робити це із задоволенням…




Підготувала Гіпська В.Л., провідний бібліотекар відділу літератури іноземними мовами.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии