* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

четвер, 4 вересня 2014 р.

Іван Котляревський - творець українського класицизму та нової української літератури : до 245-річчя від дня народження

Так Котляревський у щасливий час
Вкраїнським словом розпочав співати,
І спів той виглядав на жарт не раз.
Та був у нім завдаток сил багатий,
І огник, ним засвічений, не згас,
А разгорівсь, щоб всіх нас огрівати...
Іван Франко

Котляревський Іван Петрович - письменник, драматург, перший класик нової української літератури - народився 9 вересня 1769 року в Полтаві.  Рід Котляревських здавна жив у Полтаві. Батько Івана належав до дворян, але через невеликі статки був змушений працювати канцеляристом у міському магістраті. Мати майбутнього письменника походила з давнього козацького роду Жуковських.
Біографія І. П. Котляревського не багата на події : до сьогоднішнього дня в історії його життя залишилися запитання без відповідей, а про особисте життя відомо лиш натяки й здогади.
Іван Петрович був дуже привабливим і з першого знайомства прихиляв до себе серця, з усіма тримав себе як рівний з рівними. Умів розумно розповісти про серйозні речі, дотепно пожартувати, доречно навести цитату з якогось твору. Розмовляв завжди українською мовою, проте легко міг перейти на російську чи французьку.
І. П. Котляревський був глибоко обізнаний з культурно-мистецьким життям країни, підтримував тісні зв'язки з багатьма письменниками, журналістами, науковцями.
Творча спадщина Івана Петровича Котляревського - це поема "Енеїда", п'єси "Наталка Полтавка" і "Москаль-чарівник", послання-ода "Пісня на новий 1805 рік пану нашому і батьку князю Олексію Куракіну", переклад російською мовою уривків з праці Дюкела "Євангельські роздуми, розподілені на всі дні року...", переспів російською мовою вірша давньогрецької поетеси Сапфо "Ода Сафо".

  • 1794 - Починає працювати над своєю бурлескно-травестійною поемою "Енеїда".
  • 1798 - Перше видання "Енеїди" (перші 3 частини). Видано в Петербурзі без відома автора.
  • 1808 - Друге видання "Енеїди" (Петербург, перевидання першого і теж без відома автора).
  • 1809 - Третє (доповнене четвертою частиною) видання "Енеїди", вперше здійснене за участю самого автора.
  • 1842 - В Харкові видатним вченим Ізмаілом Средневським здійснено перше повне видання "Енеїди" (в шістьох частинах).

"Іван Петрович Котляревський належить до тих довгожителів планети, які разом із витворами свого духу впевно переступають через грані сторіч, далеко йдуть за межі їм відміряного часу" 
Олесь Гончар



Творчість письменника високо цінував і Тарас Шевченко. 1838 року він написав вірш «На вічну пам'ять Котляревському», в якому підносив Котляревського як національного співця та прославляв як творця безсмертної «Енеїди».
 

І. П. Котляревському належить велика заслуга у пожвавленні культурного життя в Полтаві. У 1816 році його було призначено директором Полтавського театру.
Для театру Іван Петрович написав свої п'єси "Наталка Полтавка" і "Москаль-чарівник", які в 1819 році були поставлені тут на сцені.

Про життя і творчий шлях Івана Котляревського дивіться ТУТ

До ювілею класика української літератури фахівцями бібліотеки підготовлена презентація про значні твори митця


Екранізація творів І. Котляревського

Режисер - Володимир Дахно
Країна - Україна
Рік - 1991
Зміст "Енеїди" - запозичений у Вергілія : історія мандрівок троянців, які після загибелі Трої втекли з одним із молодших членів царської родини Енеєм...


Жанр - мелодрама
Режисер - Родіон Єфіменко
Країна - СРСР
Рік - 1978
Мабуть, немає в Україні, людини, яка не знає сюжету "Наталки Полтавки". Зміст твору традиційний : сільська дівчина Наталка кохає бідного парубка Петра, який, сподівається врешті побратися з нею...



Жанр - комедія
Режисер - Микола Засєєв-Руденко
Країна - Україна
Рік - 1995
В основу твору було покладено анекдотичний сюжет : до Тетяни, за відсутності ії чоловіка-чумака, вчащає канцелярист Финтик; якраз коли Тетяна із залицяльником збираються вечеряти, повертається Тетянин чоловік...





09 вересня 2014 року в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Грушевського відбулась презентація книжково-ілюстративної виставки «Сяйво справжнього таланту великого українця» до 245-річчя від дня народження Івана Петровича Котляревського – письменника, драматурга, автора всесвітньо відомої «Енеїди» та театральних п'єс «Наталка Полтавка» та «Москаль-чарівник».
Зі вступним словом звернулась до учасників заходу Амельченко Ю.С., директор бібліотеки; огляд виставки провели зав. сектором массової роботи Ходіс О.В. та зав. відділом мистецтв Храмцова Т.К.
Присутніх привітав вокальний дует Одеської обласної філармонії "Доля" у складі народних артистів України Тетяни Буркацької і Лариси Стадніченко.

На фото: Амельченко Ю.С.

На фото: Ходіс О.В.

  
На фото: Храмцова Т.К.





На фото: Ходіс О.В. зі студентами Одеського національного політехнічного університету

На фото: дует "Доля" у складі народних артистів України Тетяни Буркацької і Лариси Стадніченко


Уривок з новин ТК "Град" від 09.09.2014 року про бібліотечний захід



Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии