* * * 2024 * * * 255 років від дня народження Івана Котляревського* * * 2024 * * * М210 років від дня народження Тараса Шевченка * * * 2024 * * * 150 років від дня народження Августина Волошина, президента Карпатської України * * * 2024 * * * 100 років від дня народження Павла Загребельного * * * 2024 * * * 450 років із часу видання першої друкованої книги в Україні «Апостола» * * * 2024 * * * 100 років з дня написання першого українського науково-фантастичного роману «Сонячна машина» Володимира Винниченка* * * 2024 ***За рішенням ЮНЕСКО Рік кінорежисера Сергія Параджанова * * * 2024 * * * Книжкова столиця світу 2024 року — французьке місто Страсбург* * *

середу, 5 вересня 2018 р.

Поштові марки – державний знак і історія країни


З метою відзначення у 2018 році 100-річчя випуску перших поштових марок України, а також популяризації вітчизняної філателії, яка є культурним надбанням українського народу, Президетом України Петром Порошенком 13 липня 2018 р. виданий відповідний Указ №205/2018.


З серії "Культурні епохи України"
З серії "100-річчя Української революції 1917-1921 рр"
З серії "Національні війська України"


З серії "Скарби музеїв України"
З серії "Національні меншини України"
З серїі "Краса і велич України"

Поштова марка – це неодмінний символ держави, який може у будь-якому куточку світу розповісти про історію та культуру країни. У 2018 році виповнюється 100-річчя випуску перших поштових марок України, а 178 років тому з’явилася перша у світі поштова марка. Сталося це в Великобританії. Ініціатором впровадження марок в поштову практику став британський королівський поштмейстер Роуленд Хілл, автор ескізу першої у світі поштової марки. Перша британська марка «чорний пенні» вийшла в обіг 6 травня 1840 року.
Розповсюджуючись країнами світу, марка виявилася не тільки незамінною складовою листування, а й одним із художніх атрибутів державності та візитною карткою країни.
Перші українські поштові марки з'явилися 1918 року. Їх випустив в обіг уряд Української Народної Республіки. Авторами першої серії з п’яти марок, номіналами від 10 до 50 шагів, надрукованих у Києві та Одесі, були художники Георгій Нарбут та Антін Середа. Незабаром до шагівок додалася мініатюра номіналом 20 гривень художника Олексія Обозненка. За своїм художнім рівнем і поштовим статусом вони, за оцінками тогочасних іноземних фахівців, слугували класичним взірцем для виробників марок у Європі й світі.
З проголошенням Незалежності України почалося відродження української поштової марки. З’явилася видатна плеяда майстрів художньої мініатюри: Юрій  Логвин, Олексій Штанко, Олександр Івахненко , Олег Снарський...
1 березня 1992 року було введено в обіг перші марки незалежної України – «500 років українського козацтва» та «100-річчя першопоселення українців у Канаді». На цих марках вперше було зазначено «Пошта України». З 1994 року Україна починає друкувати поштові марки на теренах власної держави.
За роки незалежності  України на художніх поштових марках вшановано видатних людей країни – Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Анну Ярославну, Богдана Хмельницького, Івана Мазепу, Данила Галицького, Івана Огієнка, Михайла Грушевського…
Українські поштові марки високо цінуються на міжнародній арені, вирізняючись неповторним національним колоритом та самобутністю. Переможцем Всеукраїнського конкурсу «Краща поштова марка 2017» став художній поштовий блок «Микита Кожум’яка», дизайн якого розробило ТОВ «Панама Гран Прі». Друге місце посів художній поштовий блок «Козацькі клейноди. Печатки козацької доби», художники – Олександр Харук та Сергій Харук, а на третьому місці опинився  художній поштовий блок «Краса і велич України. Хмельницька область», художник Олександр Калмиков.
Сьогодні національний оператор поштового зв’язку «Укрпошта» здійснює щороку видання мільйонними тиражами стандартних поштових марок, близько 50 сюжетів художніх поштових марок і блоків, 140 сюжетів конвертів та карток.


  • Бишкевич, Роман. Начерк історії української філателії [Текст] : [монографія] / Роман Бишкевич. – Львів : Афіша, 2004. – 220 с.
Монографія складається з двох частин. У першій частині подаються нариси з історії філателістичного руху на українських землях від його зародження  наприкінці ХІХ століття до 1939 року, а також описується  зародження і розвинення української філателії поза межами українських земель. У другій частині подані нариси про основних діячів і дослідників української філателістичної спадщини, які заслуговують на визнання їх корифеями української класичної філателії.

  • З вітчизняної історії [Текст] : [українські поштові марки : історія та сучасність] // Валерій Чередниченко. Про філателію всім, 2015. – С. 17- 43.
Пропонована книга – спроба укласти перший український посібник із колекціонування поштових марок. Видання складається з трьох частин: історичної, прикладної та інформативної. Повні українські філателістичні колекції синхронно з історією, складаються з трьох частин: Українська Народна Республіка, УРСР та сучасна незалежна Україна.

  • Каталог знаків поштової оплати України 2007 [Текст]  / Українське державне підприємство поштового зв’язку «Укрпошта». – Київ : Марка України, 2007. – 72 с.
Каталог знаків поштової оплати України містить випуски марок, буклетів, конвертів та штемпелів «Перший день», штемпелів спецпогашення, кортмаксімумів, маркованих конвертів і карток за 2007 рік.

  • Каталог знаків поштової оплати України 2006 [Текст]  / Українське державне підприємство поштового зв’язку «Укрпошта». – Київ : Марка України, 2006. – 72 с.
Каталог знаків поштової оплати України містить випуски марок, буклетів, конвертів та штемпелів «Перший день», штемпелів спецпогашення, кортмаксімумів, маркованих конвертів і карток за 2006 рік.

  • Кікта С. Філателія [Текст]  : [з історії поштової марки]  // Енциклопедія Українознавства. Т. 9. – Львів, 2000. – С. 3504 – 3507.
Першу у світі поштову марку видав уряд Великобританії в 1840 році, а на українських землях – уряд Австрії в 1850 році. Першу серію марок державної пошти УНР віддано в обіг у липні 1918 року.

  • Левітас Й. Я. Все про марки [Текст] / Й. Я Левітас, Басюк В. М. – Київ : Реклама, 1975. – 240 с.
У книзі подано відомості з історії розвитку поштового зв’язку і філателії. Перші служби поштового зв’язку на території нашої країни з’явилися в Київської Русі. Вже з кінця Х століття існувала «повозна» повинність, яка зобов’язувала податне населення впорядковувати шляхи, зводити й лагодити мости, надавати коней князівським слугам. У Х-ХІІІ століттях важливі шляхи, що зв’язували міста Київської держави підтримувалися в хорошому стані, завдяки чому доставка вантажів та повідомлень не залежала від пори року.

  • Маркітан Л. П. Філателія [Текст]  : [з історії поштової марки]  // Енциклопедія історії України. Т. 10. – Київ, 2013. – С. 296 – 298.
Поява перших марок на теренах України пов’язана з діяльністю земської пошти. Перші земські марки були випущені у Верхньодніпровському повіті Катеринославської губернії у 1866 році. За час існування земської пошти в українських губерніях було випущено близько 850 марок.

6 вересня 2016 року у Вінниці запрацював перший і єдиний Музей української марки. В переважній більшості у ньому представлена колекція американця  українського походження Олександра Балабана.

  • Пиріг, Любомир. Медицина України в дзеркалі філателії [Текст]  . – Київ : ВД «Авіцена», 2013. – 48 с.
Як відомо, філателія належить до дуже популярних різновидів колекціонування. Випуск тематичних поштових марок і конвертів служить одним із засобів популяризації знань. За допомогою філателії можна скласти уяву про історію медицини, її видатних діячів, професійні заклади і події.

  • Пиріг, Любомир. Поштова марка – про Україну у світі [Текст]  // Українознавство. - № 4. – Київ, 2012. – С. 109 – 113.
Поштова марка — це інформація про країну: її історію, природу, досягнення в усіх сферах суспільного життя, зокрема в культурі.

У статті розглядається історія пошти та поштових марок:  земська пошта, марки УНР, ЗУНР, Карпатської України, поштові марки незалежної України…

Історія пошти і поштових марок в Закарпатській Україні простежується з середини XIX століття і включає період недовготривалої незалежності в середині XX століття, після якого пошта Закарпатської області стала частиною поштової системи СРСР, а з 1991 року — сучасної України.


***

  • Андрієшин Г. В. З історії одеської пошти [Текст] // Пошта і філателія України. – 1995. - № 2. – С. 23- 52, № 3. – С. 25- 26.
Історія одеської пошти починається безпосередньо з заснування міста, тобто з 1794 року, коли почала працювати перша поштова експедиція. У 1803 році в Петербурзі спеціально для першого градоначальника Одеси герцога Армана Емманюеля де Рішельє на основі матеріалів Комітету про улаштуванні Новоросійського краю була складена інструкція з проведення поштових операцій. Герцогу де Рішельє ставилося в обов’язок удосконалити управління містом. В перерахуванні основних об’єктів нагляду, поряд з такими важливими пунктами, як військові команди, портові та фортечні споруди, митниця, числилася і поштова контора. Перша поштова контора була відкрита в 1816 році.

  • Від гінця до Інтернету : нариси з історії української пошти [Текст] / В.  Мухін, В.  Мороз, П. Дюков, В. Іванов, В.  Юрій. – Київ : Аспект, 2002. – 328 с.
Пошта України — одна з найдавніших у світі. Перше літописне повідомлення про посилку вісників згадується в «Повісті минулих літ». З посилки військових вісників і почалась пошта. З розвитком Київської держави будуються міста, розширюються дипломатичні і торгові стосунки між державами. Для доставки грамот князі виділяли молодих і сильних воїнів, що добре знали шляхи сполучення і були віддані князю. Кінні гінці рухались зі швидкістю 100–115 км на добу від стану до стану, де змінювали коней і забезпечувались всім необхідним у дорозі. Упродовж багатьох століть поштові екіпажі були єдиним видом транспорту, доставки грошей, вантажів, кореспонденції.

  • Вовк О. Б. З історії української пошти XVII – XVIII століття [Електронний ресурс] // Центральний державний історичний архів України. - Режим доступу : http://cdiak.archives.gov.ua/v_Z_istorii_poshty.php
Пошта, як одна з установ, запроваджених для обміну інформацією, існувала ще в давні часи, сприяючи не лише її поширенню, а й розвиткові діловодства і культури спілкування. В Гетьманській Україні перші відомості про поштове сполучення, яке ще не мало систематичного характеру, відносяться до XVII ст.: гетьмани України, починаючи з Богдана Хмельницького, спілкувалися як на міжнародному рівні – з володарями сусідніх держав, так і в межах Гетьманської України – з козацькою старшиною і духівництвом, – шляхом листування, з яким відсилали т. зв. нарочних.

  • Літопис Української Повстанської Армії [Текст] = Litopys UPA / відп. ред. Є. Штендера. - Торонто - Львів : Видавництво « Літопис УПА», 2009.
          Т. 47. Підпільна Пошта України / ред. та вступ. слово З. Боровець. - 2009. - 326 с.: іл.
Видання присвячене діяльності Підпільної Пошти України, містить ілюстрації філателістичної колекції Петра Й.

  • Міронова І. С. Поштово-телеграфний зв'язок на півдні Російської імперії в роки правління Олександра ІІІ (1881-1894 рр.) [Текст]  // Записки історичного факультету. Випуск 23. – Одеса : Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2012. – С. 288 – 303.
На основі джерельних, в т. ч. й архівних матеріалах, в статті розглядається розвиток галузі зв’язку в Російській імперії в роки правління Олександра ІІІ. Особлива увага приділяється поштово-телеграфній реформі 1884-1885 років, а також особливостям її проведення на території півдня України.

  • Одесский почтамт : 100 лет (1898 – 1998) [Текст]   : исторический очерк /составитель О. И. Береславский. – Одесса : Арт - Визон, 1998. – 40 с.
Яркой, запоминающейся архитектурой отличаются многие улицы Одессы. И на каждой из них, конечно, имеется «архитектурный объект № 1». На улице Садовой таким объектом является здание Главного почтамта, построенное в 1896-1898 годах по проекту зодчего Владимира Федоровича  Харламова,  архитекторами Домбровским и Рейнгерцем. Главной изюминкой почтамта стал грандиозный внутренний зал высотой 20 метров, пышно украшенный архитектурными деталями. Крышей зала служит самый большой в городе солнечный фонарь площадью более 1700 квадратных метров.

  • Почтовая контора [Текст] // Александров Ростислав. Земля хранит : очерки. – Одесса, 2014. – С. 306 – 327.
16 октября 1816 года императорским указом был утвержден штат Одесской почтовой конторы. Еще раньше, 10 марта 1808 года, дюку де Ришелье был дан именной императорский указ «О постройке Почтовых домов в Херсонской губернии», в том числе и в Одессе.

  • Пошта [Текст]  : [з історії пошти на теренах України]  // Енциклопедія Українознавства. Т. 6. – Львів, 1996. – С. 2291 - 2292.
З липня 1917 року Пошта на Центральних і Східних Землях перейшла у відання генерального секретаря пошти і телеграфу при Центральної Раді й згодом такого ж міністерства в уряді УНР і Гетьманської держави. Для оплати листів та інших посилок були видані окремі українські поштові марки. В ЗУНР з 1918 року діяв державний секретар пошти і телеграфу, а в 1919 році були введені власні поштові марки.

  • Поштові установі у запорізьких козаків [Текст] // Яворницький Д. І. Історія запорізьких козаків. – Львів, 1990. – С. 314 – 317.
Звичайно, початково в Запоріжжі, як і в кожній країні, роль листоноши виконували або люди, що випадково приїжджали в Січ, або ж надзвичайні кур’єри.

  • Фурман, Всеволод. Нариси з історії пошти на землях сучасної України [Текст] Т.1 (1765-1900 рр.) /  Всеволод Фурман. – Одеса : ТЕС, 2013. 160 с., іл.
Книга знайомить читача з еволюцією розвитку та функціонуванням пошти Речі Посполитої, Австро-Угорщини, Росії, Румунії на етнографічних територіях, населених здебільшого українцями. Нариси в цьому томі охоплюють період з 1765 до 1900 року. К У книжці подано понад 250 репродукцій поштових пересилань та вирізок, 415 обрисів штемпелів та штампів.

  • Шандра В. С. Пошта регулярна в Україні [Текст]  // Енциклопедія історії України. Т. 8. – Київ, 2011. – С. 474.
Відомості про першу кінну пошту в Гетьманщині, що засновувалося згідно з Глухівськими статтями 1669, належать до 1669 року. Перший поштовий двір у Києві відкрито в XVII столітті. В XVIII столітті поштові контори відкривалися в губернських містах, згодом – у повітових центрах.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надеемся на комментарии